Al doilea trimestru de sarcina cuprinde saptamanile 14-27 de sarcina. Citeste mai jos despre ce se intampla in fiecare saptamana din al doilea trimestru de sarcina. Daca ai nevoie de mai multe detalii, da click pe titlul fiecarei saptamani si te va redirectiona catre pagina detaliata pentru acea saptamana de sarcina. De asemenea, click pe urmatoarele linkuri pentru a citi si despre primul trimestru de sarcina, al treilea trimestru de sarcina sau sarcina pe saptamani.
Saptamana a 14a marcheaza inceputul celui de-al doilea trimestru. Te vei simti mult mai bine, greturile dispar, insa incepe sa apara profta de mancare! Aceasta este perioada cea mai frumoasa a sarcinii si cea mai usoara. La 14 saptamani fatul e deja de marimea unei piersici!
Sa nu te surprinda daca simptomele neplacute nu dispar instantaneu, dureaza putin pana cand se regleaza totul in organism.
La 14 saptamani iti poti simti burta un pic dureroasa, deoarece uterul se extinde rapid pentru a-i face loc fatului. Sa nu te sperie nici daca vezi o crestere mai brusca in greutate in aceasta perioada.
Nu e nevoie sa faci o ecografie la 14 saptamani. Cel mai probabil ai avut una in primul trimestru de sarcina si vei mai avea inca una la mijlocul sarcinii, cand de obicei afli si sexul copilului.
La 15 saptamani ai foarte mult energie! Chiar si libidoul tau va fi crescut. Fatul este acum de dimensiunea unei portocale!
Burtica este ceva mai mare iar fatul este si mai dezvoltat, putand sa isi miste bratele si picioarele! Amniocenteza se poate face in aceasta perioada, insa are anumite riscuri, asa ca este recomandat sa nu o faci decat daca ti-o cere neaparat medicul.
Stiai ca de la 16 saptamani bebelusul tau, care e acum de marimea unui avocado, incepe sa iti auda vocea si o va recunoaste la nastere? Asa ca vorbeste cu el ori de cate ori vrei! 🙂
In curand vei incepe sa iti simti bebelusul miscandu-se! La inceput le vei confunda cu gazele, insa cu timpul vor fi mai intense si de neconfundat. Fatul de 16 saptamani are deja parul in crestere, urechile, si chiar si gene si sprancene! In aceasta perioada se formeaza si papilele gustative.
E posibil ca in aceasta perioada sa mai faci o vizita la medic si sa faci niste teste de urina. Vestea buna e ca daca la ecografie medicul iti spune ca e totul ok, riscul de avort scade la sub 1%.
Esti aproape la jumatatea sarcinii, fatul find acum de marimea unei rodii!
Fatul incepe sa aiba oasele mai bine formate si apare si grasimea. In aceasta perioada se face cordocenteza – extragerea de sange din cordonul ombilical pentru a testa daca exista risc de boli cromozomiale – insa doar daca este ceruta de medic.
Deja de la 18 saptamani de sarcina e momentul sa nu mai dormi pe spate ci pe o parte, deoarece uterul este acum destul de mare incat sa te apese pe organe, putand astfel bloca fluxul sanguin catre inima. Fatul este acum cat o anghinara!
La 18 saptamani fatul deja se misca, casca, sughita, suge si inghite. E posibil chiar sa incepi sa il simti! Tot acum e posibil sa mai ai o vizita la medic pentru a verifica daca toate organele sunt dezvoltate corespunzator.
La 19 saptamani e momentul sa afli ce sex are copilul, asta daca iti doresti, bineinteles! Fatul e acum cat un mango!
Deja incepi sa simti cum se misca bebelusul in burtica! Aceste miscari se vor intensifica, cu cat sarcina inainteaza. Fetusului incep sa i se dezvolte nervii si simturile.
La 20 de saptamani deja stii ce sex are copilul tau, care acum e la dimensiune cat o banana!
Acum e momentul in care medicul va incepe sa iti masoare inaltimea fundului uterin. Aceasta este distanta de la osul pubian la partea superioara a uterului. In centimetri, aceasta trebuie sa fie la fel cu saptamana de sarcina, plus sau minus 2cm. Aceasta va creste cu cate un centimetru in fiecare saptamana.
O inaltime mai mare sau mai mica decat cea normala poate fi un semn de diabet gestational, probleme de crestere, etc. La ecografia din aceasta saptamana de sarcina, totul va fi mult mai detaliat. Se vor putea observa in detaliu inima, rinichii, creierul.
La 21 de saptamani fatul este de marimea unei andive!
La 21 de saptamani de sarcina cel mai probabil ai crescut deja in greutate cu 5-6kg, sau chiar 9kg daca esti insarcinata cu gemeni.
Fetusul are deja un sistem digestiv pregatit pentru lumea de dupa nastere. De asemenea, este in dezvoltare si sistemul reproducator. Daca e fata, are deja create toate ovulele cat pentru o viata intreaga! Daca e baiat, testiculele sunt inca localizate in abdomen, dar vor cobori in curand.
La 22 de saptamani fatul este deja cat o nuca de cocos!
Fatul are deja ochii si buzele mai dezvoltate si incepe sa arate mai mult ca un bebelus. Acesta va dormi aproximativ 12-14 ore pe zi, perioade in care nu il vei simti ca se misca. Daca nu ai avut inca ecografia de mijloc de sarcina, acum e momentul.
La 23 de saptamani, fatul e cat un grapefruit mai mare!
Inaltimea fundului de uter ar trebui sa fie intre 21 si 25cm. Pana acum ai crescut probabil in greutate cu in jur de 6kg. Fatul are deja formata fata si incepe sa auda din ce in ce mai bine.
La 24 de saptamani fatul e cat un pepene galben de mare!
Miscarile fatului se fac din ce in ce mai simtite iar cresterea in greutate de pana acum ar trebui sa fie intre 6,3-7,2kg.
Acum e momentul pentru analiza de glucoza, pentru a vedea daca e risc de diabet gestational. Testul consta in bautul unei bauturi dulci, iar dupa o ora se face testarea sangelui pentru a vedea cum a procesat organismul zaharul.
Micutul tau e cat o conopida de mare!
Nu e nevoie sa faci o ecografie in aceasta saptmana de sarcina, doar daca ti-a recomandat special medicul acest lucru.
Fatul este acum de dimensiunea unei verze sau a unui manunchi de kale!
Nu e nevoie sa faci o ecografie in aceasta saptmana de sarcina, doar daca ti-a recomandat special medicul acest lucru.
Fatul este acum de dimensiunea unei salate maricele.
Nu e nevoie sa faci o ecografie in aceasta saptmana de sarcina, doar daca ti-a recomandat special medicul acest lucru.
Aceasta este lista completa cu analizele de sarcina pentru al doilea trimestru de sarcina insa nu sunt toate obligatorii. Medicul va fi cel care te va sfatui si iti va spune exact de ce analize ai nevoie, asadar lista poate fi mai restransa.