Saptamana 25 de sarcina

Saptamana 25 de sarcina

Saptamana 25 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 25 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Pielea copilului devine mai roz pe masura ce capilarele sangvine se formeaza sub piele. Se dezvolta mai bine vasele de sange la nivel pulmonar. Copilul respira mai eficient si i se dezvolta simtul mirosului. La nivelul palmelor, fatului i se dezvolta amprentele. Copilul isi imbunatateste dexteritatea in maini si degete, poate strange pumnul si se poate juca chiar cu cordonul ombilical. De asemenea, poate avea tendinta de a-si suge degetul.

Irisul nu este complet dezvoltat, dar in rest ochii sunt aproape complet formati. Sistemul imunitar se dezvolta tot mai mult, imunitatea naturala este transmisa intr-o anumita masura de la mama la copil, ceea ce se numeste imunitate pasiva.

Copilul este tot mai activ si se misca des, loveste si se impinge.

saptamana 25

Simptome:

  • schimbari de dispozitie – majoritatea femeilor se confrunta cu astfel de stari in primul trimestru de sarcina, dar uneori apar si la finalul celui de-al doilea trimestru de sarcina si dureaza pana aproape de nastere; efectele sunt date de schimbarile hormonale la care este supus organismul si sunt perfect normale pentru aceasta perioada;
  • dureri de spate si de picioare;
  • cresterea apetitului – odata cu sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina te poti confrunta tot mai des cu un apetit crescut, cu dorinta de a manca – ai grija la dieta si incearca sa iti reglezi aportul de alimente pentru a evita cresterea excesiva in greutate si consumul de alimente nesanatoase;
  • sensibilitate mamara;
  • vergeturi;
  • disfunctie de simfiza pubiana – o problema tradusa simplu prin dureri pelvine ce pot cauza disconfort la schimbarea pozitiei, la urcatul scarilor sau la mers si este cauzata de intinderile ligamentelor din regiunea pelvina, care devin prea moi si relaxate;
  • sindromul picioarelor nelinistite – un simptom ce confera nevoia necontrolabila de a misca picioarele, mai ales noaptea, ceea ce poate afecta somnul; aproximativ 10-20% dintre viitoarele mamici se confrunta cu acest simptom, spre finalul trimestrului doi de sarcina si pana la momentul nasterii, fiind amplificat de oboseala, de consumul de cofeina sau stres.

Te poti simti mai obosita decat pana acum si mai somnoroasa. Se recomanda uneori testarea nivelului de fier pentru depistarea anemiei, si daca mama are Rh negativ se va administra mai tarziu vaccinul necesar, imunoglobulina anti-D. Consuma suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.