Uleiul de Ricin: Proprietati, Utilizare & Beneficii

uleiul de ricin

Uleiul de ricin este preparat din seminte de ricin (cultivate in Asia, Africa, Brazilia, dar si in Romania) si are o consistenta vascoasa (cu cat e mai dens cu atat e mai eficient). Beneficiile uleiului de ricin sunt recunoscute atat in cosmetica (intretinerea si revigorarea parului, unghiilor), cat si in dermatologie (ingrijirea tenului, pielii, negilor).

Acesta este folosit atat extern, cat si intern pentru tratarea constipatiei sau a alergiilor, fiind insa contraindicat gravidelor, femeilor in perioada alaptarii, dar si in doze mari.

Afla totul despre uleiul de ricin de la proprietatile sale pana la beneficii si o serie de tratamente si retete utile pentru par, piele si diverse afectiuni, in randurile de mai jos!

Cuprins:

  1. Ce este uleiul de ricin
    1. Cum este obtinut uleiului de ricin
    2. Uleiul de ricin ecologic
    3. Aspectul si gustul uleiului de ricin
  2. Proprietati ale uleiului de ricin
    1. Efectul antiinflamator
    2. Efectul antifungic
    3. Efectul antialergic
    4. Continutul de acizi si minerale
  3. Utilizarea si beneficiile uleiului de ricin
    1. Beneficii in utilizarea interna a uleiului de ricin
    2. Beneficii in utilizarea externa a uleiului de ricin
    3. Combinarea uleiului de ricin cu alte uleiuri
    4. Contraindicatiile uleiului de ricin
    5. Efectele exceselor utilizarii uleiului de ricin

Ce este uleiul de ricin

Uleiul de ricin este un ulei obtinut din presarea la rece a semintelor de ricin, planta cu denumirea stiintifica de Ricinus Communis. Acest ulei a fost folosit inca din Antichitate, cunoscandu-i-se numeroasele beneficii pentru sanatate si frumusete.

Ce este uleiul de ricin

Cum este obtinut uleiului de ricin

Uleiul de ricin mai este numit si „castor oil” insa nu este nicidecum obtinut din sursa animala ci din planta cu Ricinus Communis. Semintele acestei plante sunt presate la rece, rezultand acest elixir al sanatatii!

Presarea la rece este cea mai buna metoda pentru a obtine uleiurile vegetale. Semintele de ricin sunt puse in presa, iar prin presiune aceasta extrage uleiul din ele. Prin acest procedeu, temperatura uleiului presata nu creste mai mult de 40-42 de grade, pastrandu-si asadar intacte proprietatile.

Metoda de obtinere a uleiului prin presare la rece se foloseste numai in cazul in care semintele sunt de inalta calitate, asadar alegeti mereu un ulei presat la rece in defavoarea uleiurilor rafinate.

Uleiul de ricin ecologic

Ce inseamna natural, ecologic, bio sau organic? Este esential sa cititi mereu etichetele produselor pe care le cumparati pentru a va asigura ca acestea au calitatea dorita. Trebuie retinut ca 100% natural nu inseamna nimic, si este mai degraba o strategie de marketing. Cuvintele „eco”, „ecologic”, „bio”, „organic” sunt insa cele care ofera garantia unui produs de calitate. Toate aceste cuvinte inseamna de fapt acelasi lucru, si anume faptul ca produsele au fost realizate conform legii, nu au fost modificate genetic, au fost certificate de un organism autorizat, nu sau folosit substante chimice nocive in producerea lor si au fost realizate respectand natura si mediul inconjurator. Asadar, alege un ulei de ricin certificat ecologic sau care are sigla de bio/organic pe eticheta, astfel stii sigur ca produsul are toate proprietatile pe care le vom insira mai jos.

Aspectul si gustul uleiului de ricin

Uleiul de ricin este de culoare galbuie si are o textura vascoasa datorita concentratiei ridicate de acizi grasi nesaturati. Gustul sau este puternic si neplacut, asa ca desi are numeroase beneficii pentru uz intern, iti va fi probabil destul de greu sa il consumi.

seminte ulei de ricin

Proprietati ale uleiului de ricin

Efectul antiinflamator

Uleiul de ricin este recomandat in tratarea artritei si a inflamatiilor din organism. Acesta poate fi folosit in impachetari sau masaje si are efecte antiinflamatoare puternice.

O metoda de folosire a uleiului de ricin pentru tratarea artritei este acela de a infasura articulatiile in comprese imbibate cu ulei cald si lasate sa actioneze peste noapte. Poti prinde compresele si cu fase sau elastice, pentru a se mula mai bine pe corp. Durerile articulare se vor ameliora dupa o luna de tratament.

Efectul antifungic

Aplicarea pe piele a uleiului de ricin are si efecte antifungice, fiind folosit adesea in tratarea eczemelor, dermatitelor si a impetigo. Pe langa efectul antimicotic, uleiul de ricin hidrateaza, dezinfecteaza si calmeaza pielea, ajutand si la cicatrizarea mai rapida a eventualelor rani.

Pentru tratarea locala a eczemelor, pune o compresa imbibata cu ulei de ricin pe zona afectata si aseaza o sticla cu apa calda peste aceasta. Stai asa timp de 30 de minute. Repeta procedeul zilnic, pana se vindeca eczema.

Efectul antialergic

Uleiul de ricin este si un antialergic natural. Numai cateva picaturi pe zi ajuta in cazul alergiilor respiratorii. Acesta se administreaza oral si va ameliora simptomele alergiilor, insa e nevoie de consultul unui medic inainte de a incepe administrarea interna. De asemenea, citeste mai jos contraindicatiile.

Continutul de acizi si minerale

Proprietatile extraordinare ale uleiului de ricin se datoreaza continutului ridicat de acizi si minerale, in mod special acid ricinoleic. Acestia ajuta la stimularea productiei de elastina si colagen, ducand astfel la hidratarea optima a pielii.

utilizare ulei de ricin

Utiizarea si beneficiile uleiului de ricin

Beneficii in utilizarea interna a uleiului de ricin

Uleiul de ricin si sistemul digestiv

Probabil ca ai auzit de acest remediu natural impotriva constipatiei si desi poate fi considerat un doar „leac babesc”, nu este chiar asa! Uleiul de ricin este un laxativ eficient, excelent pentru tratarea constipatiei si a problemelor digestive. Acesta ar trebui folosit ca prim tratament in cazul constipatiei, in detrimentul medicamentelor, deoarece sansele de reusita sunt foarte mari.

Chiar si medicii recomanda administrarea pe termen scurt a uleiului de ricin pentru combaterea constipatiei dar si pentru tratarea altor tulburari digestive.

Cum actioneaza uleiul de ricin in cazul constipatiei? Simplu! Eficacitatea sa se datoreaza capacitatii sale de a stimula miscarile intestinelor, ajutand la curatarea si eliminarea materiilor fecale. La 4-5 ore de la consumarea uleiului vor aparea si rezultatele dorite. Trebuie insa sa consulti medicul pentru a afla care este exact dozajul care ti se potriveste, deoarece acesta difera in functie de grupa de varsta. De asemenea, tratamentul cu ulei de ricin pentru constipatie nu trebuie sa depaseasca 5 zile. Daca constipatia persista, trebuie consultat de urgenta medicul.

Distrugerea parazitilor intestinali cu ajutorul uleiului de ricin

Uleiul de ricin in combinatie cu semintele crude de dovleac ajuta si la eliminarea parazitilor intestinali. Se recomanda ca dimineata, pe stomacul gol, sa se consume 100-150g de seminte crude de dovleac, iar apoi sa se ia 1-2 linguri de ulei de ricin. Aceasta cura impotriva parazitilor intestinali trebuie tinuta 7 zile, insa atentie la contraindicatiile mentionate mai jos.

Uleiul de ricin si sistemul limfatic

Pe langa beneficiile digestive pe care le are acest ulei, se adauga si beneficii de curatare a sistemului limfatic. Acesta stimuleaza activitatea limfei, ajutand astfel la eliminarea deseurilor metabolice din organism. Asadar, este recomandat si in curele de detoxifiere!

Ca metoda de tratament, uleiul de ricin se poate aplica pe diverse portiuni de piele, in zonele in care se afla nodulii limfatici. Compresele din tifon sau panza, imbibate cu ulei de ricin, se aplica pe zonele cu noduli limfatici si se mentin de preferat peste noapte. Acest tratament te va ajuta sa iti imbunatatesti circulatia si sa drenezi glandele limfatice.

Uleiul de ricin si sistemul imunitar

Pentru intarirea sistemului imunitar, poti aplica comprese cu ulei de ricin sau pur si simplu sa il folosesti in ritualurile de infrumusetare! Studii arata ca folosirea externa a uleiului de ricin ajuta la cresterea numarului de leucocite (celule albe) ajutand astfel organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Uleiul de ricin in ameliorarea efectelor bolilor neurologice

Uleiul de ricin poate fi folosit pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor declansate de boli neurologice precum Parkinson, scleroza multipla si paralizia cerebrala.

Uleiul de ricin in ameliorarea crizelor de sciatica si artrita

Chiar si in crizele de sciatica sau de artrita acest ulei poate fi folosit pentru a ameliora durerile, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Tratamentul consta in aplicarea de comprese incalzite. In functie de intensitatea durerii, acest tratament de va repeta la un interval de minim 2 ore pana cand durerea dispare.

masca de par cu ulei de ricin

Beneficii in utilizarea externa a uleiului de ricin

Beneficiile pentru par ale uleiului de ricin

Proprietatile uleiului de ricin de accelerare a cresterii parului iti sunt probabil cunoscute. Acesta este cel mai eficient ulei vegetal pentru tratarea alopeciei si a calvitiei.

Aplicat local pe radacinile firelor de par, uleiul de ricin iti va aduce urmatoarele beneficii:

  • Ajuta la cresterea mai rapida a parului.
  • Ingroasa firele subtiri, prevenind astfel deteriorarea parului. Este recomandat mai ales la persoanele care se vopsesc sau la persoanele cu par uscat.
  • Indeseste parul si il hidrateaza.
  • Previne despicarea firelor de par. 

Acesta nu trebuie folosit numai pentru parul de pe cap, ci te poate ajuta sa ai gene bogate si dese sau niste sprancene perfecte!

Pentru gene mai lungi, fara extensii sau gene false, uleiul de ricin poate fi folosit ca tratament. Inmoaie un betisor de urechi in ulei de ricin si aplica uleiul pe lungimea genelor. Repeta acest procedeu in fiecare seara, dupa demachiere, iar in cateva saptamani vei vedea rezultatele.

Pentru sprancene mai dese, uleiul de ricin te ajuta in cazul in care il aplici zilnic, in fiecare seara, pe radacinile sprancenelor. Maseaza-l bine si lasa-l la actionat peste noapte.

ulei de ricin infrumusetare

Beneficiile pentru piele ale uleiului de ricin

Ameliorarea cearcanelor

Daca vrei sa scapi de cearcane, aplica ulei de ricin pe piele in fiecare seara iar rezultatele nu vor inceta sa apara! In cateva saptamani, cearcanele se vor diminua, iar pungile de sub ochi vor disparea. De asemenea, pe langa efectul de indepartare a cearcanelor te vei bucura si de estomparea ridurilor fine de expresie!

Imbunatirea aspectului pielii

Datorita acizilor grasi pe care ii contine, uleiul de ricin poate penetra in profunzime pielea, hidratand-o si facand-o mai elastica. Asadar, daca il vei folosi zilnic in rutina ta de infrumusetare, acesta va amana aparitia semnelor imbatranirii, iar pielea ta va fi luminoasa si sanatoasa!

Inlaturarea bataturilor si negilor

Uleiul de ricin se foloseste si ca tratament pentru vindecarea negilor. Tratamentul consta in aplicarea externa a uleiului de 2-3 ori pe zi.

Pentru pielea batatorita sau pielea foarte uscata din coate, aplica ulei de ricin si maseaza. Se poate aplica inainte de culcare si se lasa sa actioneze peste noapte. Pielea va fi catifelata in doar cateva saptamani de aplicare zilnica.

Ameliorarea aspectului ranilor si cicatricilor

Daca vrei sa estompezi cicatricile, uleiul de ricin este excelent! Acesta penetreaza cicatricea si stimuleaza formarea de tesut sanatos. Atentie, nu aplica uleiul de ricin pe rana deschisa!

Ameliorarea vergeturilor

Vergeturile apar de obicei in sarcina. Este firesc, insa acestea pot fi diminuare sau prevenite prin aplicarea de ulei de ricin. Importanta este insa perseverenta, asa ca aplica uleiul de doua ori pe zi, inca de la inceputul sarcinii. Zonele cele mai expuse la aparitia vergeturilor in sarcina sunt burta, coapsele si soldurile.

Beneficiile uleiului de ricin asupra unghiilor

Unghiile casante pot fi tratate cu ulei de ricin. Acesta poate fi aplicat prin masaj, in fiecare seara inainte de culcare.

Tratarea pecinginei cu ajutorul uleiului de ricin

Pecinginea (impetigo) este o infectie fungica ce apare la nivelul scalpului. Aceasta se manifesta prin pete ovale sau rotunde, cu cruste si zone cu par rupt pe cap.  Pentru a trata aceasta boala, uleiul de ricin este indicat. Se aplica pe zonele afectate si se lasa la actionat peste noapte.

Tratarea alergiilor cu ajutorul uleiului de ricin

Adauga 5 picaturi de ulei de ricin intr-un pahar cu apa, ceai sau suc de fructe/legume. Consuma acest amestec dimineata, pe stomacul gol.

masca de fata ulei de ricin

Masti de fata sau pentru par cu ulei de ricin

FATA

Masca de fata antirid pentru piele uscata

  • 1 lingurita ulei de ricin
  • 3 lingurite ulei de susan

Masca de fata antirid pentru piele normala

  • 1 lingurita ulei de ricin
  • 3 lingurite ulei din seminte de struguri

Masca de fata antirid pentru piele grasa

  • 1 lingurita ulei de ricin
  • 3 lingurite ulei de jojoba

Aplica mastile pe fata, prin masaj usor pe fata si pe gat. Aseaza apoi pe fata un prosop ud si cald si lasa uleiurile sa actioneze timp de 5-10 minute. Excesul de ulei se va inlatura cu o discheta demachianta.

Ulei hidratant pentru zona ochilor

  • 1/4 lingurita ulei de ricin
  • 1/4 lingurita ulei de migdale

Maseaza usor zona ochilor. Lasa la actionat peste noapte.

PAR

Pentru tratarea caderii parului, iti poti face masti de par cu ulei de ricin dupa retetele de mai jos.

Masca de par anti-cadere

  • 2-3 Linguri ulei de ricin
  • 3-4 picaturi ulei esential de rozmarin
  • 10 picaturi tinctura de ardei iute

Amesteca bine ingredientele de mai sus. Aplica uleiul cu varfurile degetelor pe radacinile firelor de par si maseaza usor scalpul. Distribuie uniform uleiul pe scalp. Acopera capul cu o cascheta de dus si inveleste-l intr-un prosop incalzit. Lasa la actionat peste napte. A doua zi se spala parul bine pana se elimina complet uleiul de ricin. E posibil sa ai nevoie sa samponezi de 2-3 ori.

Repeta aceasta masca o data pe saptamana, timp de 2 luni, iar efectele nu vor inceta sa apara.

Combinarea uleiului de ricin cu alte uleiuri

Uleiul de ricin poate fi combinat si cu alte uleiuri vegetale dar si cu uleiuri esentiale (vezi retetele de mai sus). Ce este important de retinut este faptul ca e nevoie ca pielea sa fie bine curatata inainte de aplicare. De asemenea, ideal ar fi sa aplici uleiul pe fata, dupa dus, pentru ca porii sa fie deschisi. Nu se recomanda ca uleiurile sa fie aplicate pe pielea complet uscata, asa ca umezeste putin pielea inainte de aplicare. Nu folosi uleiul in cantitati mari, acesta trebuie sa intre usor in piele.

Uleiul de ricin, fiind presat la rece, trebuie pastrat la frigider.

Contraindicatiile uleiului de ricin

Atenție! Uleiul de ricin nu se recomanda pentru uz intern femeilor insarcinate, deoarece poate induce travaliul, provocand contractii uterine.

Efectele exceselor utilizarii uleiului de ricin

Folosit in exces, acest ulei poate crea probleme digestive, precum greata, varsaturi, diaree, dar si probleme alergice (prurit, eruptii cutanate). Evita aparitia efectelor adverse prin dozarea corecta a uleiului de ricin.

Te-ar putea interesa si:

Despre autor

Ruxandra Micu

Food Coach si specialist in nutritie si stil de viata sanatos. Creatoare a unei aplicatii web de planuri de masa - www.gourmandelle.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *