Metode contraceptive

metode contraceptive prezervativ, contraceptie

In scopul prevenirii sarcinii se recomanda folosirea unor metode contraceptive. Acestea sunt de mai multe feluri: mecanice, chimice/hormonale, biologice.

Mijloacele mecanice de contraceptie

Acestea au drept scop sa impiedice patrunderea spermatozoizilor in vagin sau in uter. Ele pot fi utilizate de barbat (prezervativ) sau de femeie (diafragme sau capacele care se aplica pe colul uterin), in raport cu indicatiile de specialitate. Uneori utilizarea indelungata a diafragmelor poate produce eroziuni ale colului sau ale vaginului si de aceea examenul ginecologic periodic este absolut necesar la femeile care utilizeaza aceasta metoda anticonceptionala.

Prezervativul

Acesta este cea mai simpla si eficienta metoda contraceptiva care protejeaza si impotriva bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala. Prezervativele sunt de unica folosinta, trebuie pus inainte ca penisul sa intre in contact cu vaginul si trebuie verificata data de expirare si sa poarte marca CE. Prezervativele pot fi cumparate de oriunde, fara prescriptie.

Diafragma

Aceasta trebuie verificata o data la 12 luni, sau in cazul in care femeia slabeste sau se ingrasa cu mai mult de 3kg. Dupa nastere sau avort, diafragma trebuie modificata. Pot aparea cistite in cazul folosirii incorecte. Diafragma are o eficienta de 70-75% iar pentru cresterea eficientei se poate folosi impreuna cu spermicidele, ajungand la 90-95%.

Steriletul este un dispozitiv din plastic si metal care este introdus in uter si previne ficarea ovulului fecundat in uter. Unele sterilete moderne contin cupru si hormoni si pot fi pastrate chiar si 5-10 ani. Steriletul este introdus doar de catre medic, in timpul menstruatiei. Aceasta metoda contraceptiva are o eficienta crescuta de 97-99%, iar la retragerea sa femeia poate redeveni fertila.

Atentie insa, steriletul nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala si poate determina uneori sangerari mai abundente in timpul menstruatiei sau sangerari intre menstruatii. Aceasta metoda nu este recomandata femeilor care nu au mai nascut sau care au avut o sarcina extrauterina.

Mijloacele chimice si hormonale de contraceptie

Spermicidele

Acestea au drept scop distrugerea spermatozoizilor patrunsi in vagin. Anticonceptionalele chimice se prezinta sub forma de ovule, tablete, creme sau solutii in a caror compozitie intra diversi acizi. Aceste preparate, acidificind mediul obisnuit al vaginului, distrug spermatozoizii, care nu pot supravietui decat in mediu alcalin.

Ovulele sau tabletele trebuie introduse in fundul vaginului cu aproximativ o jumatate ora inainte si lasate pe loc 10-12 ore dupa raportul sexual. Folosirea indelungata a acestor substante chimice poate sa produca iritatia vaginului, in care caz utilizarea lor trebuie sa fie suprimata.

miababy magazin

Contraceptivele injectabile

Acestea contin progesteron si impiedica eliberarea lunara a ovulului. Acestea se administreaza in primele zile ale menstruatiei, iar urmatoarele la un interva de 8-12 saptamani. Aceasta metoda are o eficienta de 99% insa nu protejeaza impotriva BTS. Aceasta metoda are si numeroase dezavantaje, putand duce la tulburari de menstruatie, dureaza mai mult pana este reluata fertilitatea, poate favoriza aparitia problemelor cardiovasculare si nu este recomandata femeilor cu cancer sau epilepsie.

Pilula combinata

Aceasta este o pastila ce contine hormoni sexuali asemanatori estrogenului si progesteronului si folosirea ei duce la blocarea eliberarii lunare a ovulului, prin ingrosarea secretiei colului uterin si blocand astfel intrarea spermatozoizilor in uter. Pilula contraceptiva trebuie luata zilnic la aceeasi ora. Este o metoda extrem de eficienta insa nu protejeaza impotriva BTS si poate avea reactii adverse.

miababy magazin

Pilula monohormonala

Aceasta contine un singur hormon – progesteron – care ingroasa secretiile colului uterin, impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter. Se administreaza la fel ca pilula combinata si are o eficienta de 96-98%. Aceasta poate creste riscul tulburarilor de menstruatie si al sarcinilor extrauterine.

metode contraceptive anticonceptionale

Mijloacele biologice de contraceptie

Metoda Ogino-Knaus (abstinenta periodica, metoda ritmica sau metoda calendarului)

Studiind ciclurile menstruale normale ale unui numar mare de femei, Ogino si Knaus au dedus ca nu in toata perioada dintre menstruatii o femeie poate ramine gravida ci numai intr-o perioada destul de scurta, in medie de 8 zile. Restul zilelor sunt improprii fecundatiei, pentru urmatoarele motive:

  • ovulatia se face in mod normal intre a 12-a si a 16-a zi a ciclului
  • ovulul are o viata foarte scurta dar spermatozoizii pot trai in caile genitale feminine 3 zile, deci orice contact sexual in decursul a 3 zile premergatoare in timpul sau o zi dupa ovulatie, poate fi fecundant.

Pentru un ciclu de 28 de zile, calculul este usor de facut. De exemplu, prima zi de menstruatie fiind la 2 ianuarie, menstruatia viitoare va fi la 30 ianuarie. Scazand de la 30 ianuarie 12 zile ne vom gasi la 18 ianuarie, ultima zi a perioadei de 8 zile care este fecunda. Deci contactele sexuale intre 19 si 30 ianuarie si intre 5 si 9 ianuarie nu sunt fecundante. Perioada de fecundatie este intre 10 si 18 ianuarie. Pentru securitate maxima este bine sa se prelungeasca abstinenta din aceasta perioada fecunda cu inca 1-2 zile inainte si dupa.

In ciclurile menstruale constante dar mai lungi sau mai scurte cu cateva zile, procedeul de calculare a perioadei infecunde este ceva mai complicat.

Metoda Ogino-Knaus are mari avantaje fata de alte procedee anticonceptionale. Fiind un procedeu natural, fiziologic, nu se produce nicio tulburare in organismul femeii sau barbatului, nici din punct de vedere fizic, nici psihic. Actul sexual se desfasoara perfect normal. Cum perioada fertila este destul de scurta pentru ciclurile normale (8 zile) evitarea acesta perioade nu este un sacrificiu prea mare. Aceasta metoda este insa riscanta in cazul ciclurilor neregulate si pot aparea sarcini nedorite. 

Termometrizarea

O metoda buna pentru a determina perioada ovulatiei este notarea temperaturii rectale matinale. Daca pana la declansarea ovulatiei, deci in prima parte a ciclului, temperatura luata in rect, dimineata este sub 37 grade, a doua zi dupa o ovulatie temperatura se ridica cu cateva linii peste 37 (datorita secretiei de progesteron).

Femeia va nota dimineata, imediat ce se trezeste, temperatura luata cu termometrul in rect, incepand dupa menstruatie; pana la menstruatia viitoare. Aceste notatii si le va insemna pe hartie si va urmari temperatura mai multe cicluri, de dorit un an. Ziua in care temperatura rectala de dimineata se ridica peste 37 grade si se mentine si in zilele urmatoare pe aceeasi linie este ziua care marcheaza perioada de dupa ovhlatie.

Contactul sexual este interzis cu 3-4 zile inainte si 3-4 zile dupa aceasta ridicare de temperatura. De exemplu, studiind temperatura din mai multe cicluri, femeia vede ca temperatura rectala matinala se ridica peste 37 grade in mod constant intre a 11-a si a 14-a zi a ciclului, numarand din prima zi a aparitiei menstruatiei. Interdictia actului sexual va fi deci intre a 7-a si a l8-a zi a ciclului.

Metode contraceptive noi

Inelul contraceptiv

Acesta contine o cantitate mai mica de hormoni fata de pilulele anticonceptionale pe care le elibereaza local, in vagin, si nu afecteaza tractul digestiv. Acesta este introdus in vagin timp de trei saptamani si este scos cu o pauza de 7 zile. Se foloseste un inel pe luna. De asemenea, acesta se poate scoate din vagin maxim 2 ore, iar daca perioada e depasita protectia este diminuata.

Plasturele hormonal

Aceasta este o metoda contraceptiva care este administrata saptamanal si contine hormoni eliberati prin piele in organism. Se poate lipi oriunde pe corp, cu exceptie in zona sanilor. Se pot utiliza maxim 3 plasturi pe luna, cu pauza de o saptamana, ca in cazul inelului contraceptiv. Atentie si in acest ca, ca la orice alta metoda contraceptiva hormonala, la riscurile pentru sanatate si efectele adverse posibile.

Implantul contraceptiv

Acesta ofera protectie pe 3 ani de zile. Acesta contine doar progesteron si poate fi utilizat de toate femeile sanatoase. Poate fi scos oricand.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Metode contraceptive”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *