Vasectomia – tot ce trebuie sa stii

vasectomia

Vasectomia este numita si sterilizare masculina permanenta – este o metoda contraceptiva permanenta. Iata care sunt indicatiile acestei proceduri, cat de eficienta este si ce implica.

CUPRINS:

1. Ce este vasectomia?
2. Indicatiile unei vasectomii
3. Ce implica o vasectomie?
4. Etapele vasectomiei
5. Eficienta vasectomiei
6. Riscuri posibile in caz de vasectomie

Ce este vasectomia?

Vasectomia (sterilizare masculina) este o metoda contraceptiva permanenta masculina. Este practic o interventie chirurgicala minora efectuata pentru a impiedica spermatozoizii sa ajunga in materialul seminal care este ejaculat din penis. Dupa o vasectomie, testiculele produc inca spermatozoizi, dar sunt absorbiti in corp. Barbatul poate avea in continuare un orgasm si poate ejacula, dar lichidul seminal sau sperma nu mai contine spermatozoizi.

Vasectomia se face la nivelul canalelor deferente – acestea sunt taiate sau sigilate. Sunt tuburile care duc spermatozoizii de la testicule la penis. Odata ce canalul deferent este taiat, spermatozoizii nu mai pot ajunge in materialul seminal ejaculat in timpul sexului.

Indicatiile unei vasectomii

Vasectomia este o metoda de contraceptie permanenta masculina, sigura si eficienta, pentru barbatii care sunt siguri ca nu vor sa mai aiba un copil in viitor. Are eficienta de aproximativ 100% in prevenirea sarcinii.

O astfel de procedura este recomandata de obicei barbatilor in varsta, celor care au relatie stabila si ambii parteneri sunt de acord cu aceasta metoda contraceptiva permanenta. Este indicata si atunci cand o sarcina ar fi un risc pentru sanatate partenerei. Vasectomia este adesea recomandata si cand unul dintre parteneri are o tulburare genetica pe care nu vor sa o transmita copilului.

Este posibil ca vasectomia sa nu fie cea mai buna alegere pentru tine daca nu esti sigur daca vrei sau nu copii in viitor, daca este posibil sa ai alte partenere in viitor sau planuiesti sa faci un copil pe viitor. Dupa o vasectomie, un barbat poate continua sa aiba erectii normale, relatii sexuale si sa ejaculeze, dar nu va putea avea copii. Nu exista nicio modificare a dorintei sexuale sau a libidoului dupa o vasectomie.

cursuri puericultura

indicatii vasectomie

Avantaje vasectomie

Vasectomia este o metoda contraceptiva permanenta eficienta, cu un cost scazut in comparatie cu achizitionarea altor metode contraceptive. Este o procedura simpla si rapida, permanenta si nu afecteaza viata sexuala, capacitatea de a avea orgasm si libidoul.

Dezavantaje

Principalul dezavantaj al vasectomiei este ca nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Inversarea poate fi posibila in anumite circumstante, dar nu este intotdeauna o optiune. Inversarea este mai complicata decat procedura initiala. De asemenea, efectele nu apar imediat dupa operatie.

miababy magazin

Ce implica o vasectomie?

Spermatozoizii sunt produsi in testicule. Acestia parasesc testiculele prin doua tuburi numite canale deferente si se amesteca apoi cu alte fluide pentru a se obtine materialul seminal (sperma). Spermatozoizii din materialul seminal pot duce la o sarcina daca ajung in contact cu un ovul si apoi se implanteaza in uter.

O vasectomie implica blocarea sau taierea tuburilor deferente, mentinand spermatozoizii in afara lichidului seminal. Spermatozoizii raman in testicule si sunt absorbiti de corp. Dupa aproximativ 3 luni de la o vasectomie, materialul seminal (sperma) nu va mai contine spermatozoizi. O astfel de procedura nu afecteaza dorinta sexuala sau capacitatea de a va bucura de activitatea sexuala. Veti avea in continuare erectii si veti ejacula, dar materialul seminal nu va contine spermatozoizi.

Dupa operatie, e necesara folosirea unei alte metode contraceptive timp de cel putin 8 – 12 saptamani,  deoarece in aceasta perioada mai pot circula spermatozoizi in tuburile care duc la penis. Se vor testa la anumite intervale de timp probe de material seminal pentru a va asigura ca toti spermatozoizii au disparut. Retineti ca o vasectomie nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, deci poate fi necesar sa folositi si prezervative.

cum actioneaza vasectomia

Etapele vasectomiei

Cu 2 saptamanai inainte de procedura, de obicei nu trebuie sa luati aspirina, ibuprofen sau naproxen. Aceste medicamente pot provoca sangerari dupa procedura. Informati medicul cu privire la toate medicamentele utilizate si daca ati avut vreodata o interventie chirurgicala la nivelul scrotului.

O vasectomie dureaza 20 – 40 de minute. Poate fi efectuata sub anestezie locala sau generala. Exista doua tipuri de vasectomii – vasectomia conventionala si vasectomia fara bisturiu.

Pentru o vasectomie conventionala se foloseste un bisturiu, iar medicul va face mici incizii in scrot pentru a ajunge la cele doua tuburi – canale deferente – cate unul pentru fiecare testicul. Se va folosi anestezic local, de obicei. Medicul poate indeparta o bucata mica din fiecare tub si poate lasa un spatiu scurt intre cele doua capete. Capetele pot fi legate prin cusaturi. Cand fiecare canal deferent a fost taiat, spermatozoizii nu mai pot ajunge la materialul seminal.

In procedura fara bisturiu, se foloseste o clema pentru a tine canalul deferent in pozitie, se face o gaura foarte mica in piele (nu incizie, pielea nu va fi taiata cu bisturiu) pe unde se va ridica fiecare canal deferent. Canalele se vor taia si se vor sigila si nu e nevoie de cusaturi. Nu sunt necesare cusaturi pentru a inchide acea gaura, care se vindeca rapid fara a lasa o cicatrice.

Ce veti simti dupa vasectomie?

Veti avea dureri usoare si umflaturi in zona inghinala sau scrot si probabil unele vanatai. Este important sa va odihniti cateva zile si sa evitati sa rigicati greutati pentru a preveni durerea si umflarea. De asemenea, pot fi utile analgezicele si purtarea de lenjerie de sustinere. Timp de aproximativ o saptamana, scrotul poate fi usor invinetit si umflat. Medicul va poate recomanda sa aplicati comprese reci sau cu gheata infasurate intr-un prosop pe zona. Nu puneti niciodata gheata sau un pachet de gheata direct pe piele. In primele 48 de ore evitati sa udati zona. Contactati medicul daca apar dureri intense sau umflaturi severe in scrot, daca aveti febra sau frisoane, scurgeri la locul inciziei, probleme la urinare etc.

avantaje vasectomie

Cand incepe sa fie eficienta vasectomia?

In primele saptamani dupa o vasectomie, in lichidul ejaculat se vor mai gasi spermatozoizi. In aceasta perioada, trebuie sa utilizati o alta metoda de contraceptie pentru a preveni sarcina. O vasectomie nu functioneaza imediat. Poate dura cateva luni si de obicei abia dupa minimum 20 de ejaculari nu vor mai fi deloc spermatozoizi in lichidul ejaculat. Se vor face testari ale materialului seminal in decurs de 3 luni dupa procedura. Puteti renunta la o alta metoda contraceptiva abia atunci cand testele arata ca nu mai sunt deloc spermatozoizi in lichidul seminal.

La aproximativ o saptamana dupa procedura, pacientii pot incepe din nou sa intretina relatii sexuale, in functie de cat de confortabil se simt. La prima ejaculare e posibil sa apara un usor disconfort si pot fi observate uneori mici urme de sange in sperma.

Eficienta vasectomiei

In afara de evitarea totala a actului sexual – abstinenta sexuala, nicio metoda de contraceptie nu este 100% eficienta. Vasectomia are cam 99,85% eficienta in prevenirea sarcinii. Este considerata o metoda contraceptiva permanenta. Cu toate acestea, este nevoie de aproximativ 3 luni de la momentul procedurii pentru ca o vasectomie sa inceapa sa functioneze (adica sa nu existe spermatozoizi in materialul seminal ejaculat). In cazuri rare dupa o vasectomie, aproximativ 1 din 10.000 de cazuri, este posibil ca spermatozoizii sa traverseze capetele separate ale canalului deferent. In general, rata de esec a vasectomiei este extrem de scazuta. Probele de material seminal sunt verificate in mod obisnuit dupa vasectomie pentru a confirma o procedura reusita. Daca spermatozoizi morti sau vii continua sa apara in probele de material seminal, poate fi necesara repetarea vasectomiei.

Viata sexuala dupa vasectomie

viata sexuala dupa vasectomie

Dupa aceasta procedura, veti putea avea o viata sexuala normala, ca inainte, veti putea avea orgasm, puteti ejacula, doar ca lichidul ejaculat nu va mai contine spermatozoizi. Veti ejacula aproximativ aceeasi cantitate de material seminal, dar nu mai contine spermatozoizi. Nu apar modificari hormonale si capacitatea si dorinta sexuala nu se vor schimba.

Riscuri posibile in caz de vasectomie

Majoritatea barbatilor se recupereaza dupa o vasectomie fara probleme. Ocazional, pot aparea complicatii minore, inclusiv infectii, sangerari, vanatai sau umflaturi. In rare cazuri, lichidul se va acumula langa testicul sau se va forma un mic saculet cu sperma sub piele. De obicei, acest lucru se va reduce de la sine, desi uneori este necesara o a doua interventie chirurgicala pentru drenarea acestui lichid.

Desi ar putea fi posibil sa inversati vasectomia, nu exista nicio garantie ca va functiona. Operatia de inversare este mai complicata decat vasectomia in sine, poate fi costisitoare si este ineficienta in unele cazuri.

Efectele secundare imediat dupa operatie pot include:

miababy magazin
  • sangerari sau un cheag de sange (hematom) in interiorul scrotului;
  • sange in materialul seminal;
  • invinetirea scrotului;
  • infectie;
  • durere usoara sau disconfort;
  • umflatura.

Complicatiile ulterioare pot include:

  • durere cronica, ce poate sa apara in 1 – 2 % dintre cazuri;
  • acumularea de lichid in testicul, care poate provoca o durere constanta care se agraveaza la ejaculare;
  • inflamatie cauzata de scurgerea spermei (granulom);
  • sarcina, in cazul in care vasectomia esueaza, ceea ce este rar;
  • un sac plin cu lichid (hidrocel) care inconjoara un testicul si provoaca umflaturi in scrot.

Atentie!

O vasectomie NU confera protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Folositi prezervative pentru a reduce riscul de a obtine sau de a raspandi boli cu transmitere sexuala.

Referinte:
(1) https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/vasectomy
(2) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/vasectomy/about/pac-20384580
(3) https://www.webmd.com/sex/birth-control/vasectomy-overview
(4) https://www.nhs.uk/conditions/contraception/vasectomy-male-sterilisation/
(5) https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/vasectomy-a-to-z
(6) https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/vasectomy-a-to-z

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *