Sarcina extrauterina | Simptome. Cauze. Tratament.

sarcina extrauterina sarcina ectopica

Afla totul despre ce inseamna o sarcina extrauterina (sarcina ectopica), care sunt cauzele, simptomele la care sa fii atenta si in ce consta preventia aparitiei acesteia. 

Sarcina extrauterina (sarcina ectopica) rezulta din fixarea anormala a oului in afara uterului. Aceasta fixare se produce cel mai frecvent in diferitele portiuni ale trompei si mult mai rar pe ovar, in cavitatea abdominala.

Oul se poate fixa in ovare, cavitatea abdominala sau in trompele uterine. Cel mai des se intampla sa se fixeze in trompe, in 95% din cazurile de sarcina extrauterina.

Sarcina ectopica nu poate fi dusa niciodata la capat, deoarece embrionul nu se poate dezvolta in afara uterului, asadar intreruperea sarcinii este obligatorie in acest caz.

Incidenta sarcinilor ectopice este in crestere, 1 din 100 de sarcini fiind ectopica. Acest lucru poate fi datorat diagnosticarii mai bune si a tehnologiilor noi, insa si din cauza bolilor cu transmitere sexuala netratate la timp, cum ar fi Chlamydia.

Cauzele unei sarcini extrauterine

Cauzele care impiedica trecerea ovulului fecundat din trompa in cavitatea uterina sunt diverse. Cele mai frecvente sunt inflamatiile, rezultand faptul ca preventia sarcinii extrauterine consta si in evitarea acestor inflamatii si in respectarea riguroasa a normelor de igiena sexuala.

Cauzele cele mai frecvente ale sarcinii extrauterine sunt:

 • inflamatiile pelvine
 • apendicita
 • infectiile
 • bolile cu transmitere sexuala netratate la timp (in mod special Chlamydia sau gonoree)
 • endometrioza
 • absenta unuia dintre ovare
 • steriletul
 • fumatul
 • expunerea la substante chimice (dietilstilbestrol)
 • medicamente pentru superovulatie in tratamentul infertilitatii
 • varsta inaintata
 • avorturile anterioare
 • contraceptive orale luate in doze gresite
 • contraceptive pe baza de progrestin

Diagnosticarea sarcinii extrauterine

Depistarea sarcinii se face la medic, in urma analizelor de sange si a analizei Bhcg care ajunge la cel putin 1000 unitati. Atunci sarcina poate fi vizibila in uter. In cazul in care aceasta nu apare in uter indica probabilitatea de a fi sarcina extrauterina ce poate fi confirmata printr-o ecografie vaginala.

cursuri puericultura

In cazul in care ecografia nu este suficienta, medicul poate recomanda si efectuarea unei laparoscopii abdominale pentru a stabili diagnosticul.

Riscul de a avea inca o sarcina ectopica dupa ce in trecut femeia a mai trecut prin asa ceva este de 10-15% insa depinde si de cauzele initiale ale sarcinii extrauterine dar si de tratamentul primit. Daca sarcina ectopica initiala a fost cauzata de o infectie, legare a trompelor sau boala cu transmitere sexuala, sansele sunt destul de mari ca ambele trompe sa fie afectate, reducand astfel sansele de a concepe si de a avea o sarcina dusa la capat normal.

miababy magazin

Simptome de sarcina extrauterina

Prezenta unei sarcini extrauterine se manifesta, pe langa simptomele obisnuite alei unei sarcini (greturi, varsaturi, etc.) si prin:

 • dureri abdominale violente
 • pierderi de sange prin vagin, de culoare maro inchis
 • spasme intestinale
 • crampe severe
 • nevoie acuta de urinare
 • stare de ameteala si lesin
 • dureri de umar (chiar si atunci cand femeia sta in pozitie rlaxata, intinsa. Poate fi cauzata de hemoragia interna care irita anumii nervi)

In cazul in care sarcina extrauterina nu a fost depistata la timp, oul ramas in trompa poate provoca ruperea acesteia, ducand la hemoragie interna si chiar moarte in urma hemoragiei. De aceea la orice semn precum cele de mai sus trebuie sa va prezentati de urgenta la medic.

Sarcina extrauterina si fertilitatea

Sarcina extrauterina nu afecteaza fertilitatea in cazul in care este descoperita la timp. Chiar si in cazul in care unul dintre tuburile falopiene a fost afectat, sarcina urmatoare nu va avea probleme din aceasta cauza. Insa, in cazul in care sarcina extrauterina a fost descoperita tarziu si a afectat ambele tuburi, fertilizarea in vitro va fi singura metoda pentru a ramane insarcinata pe viitor.

Femeile care au avut o sarcina extrauterina au risc crescut de a mai avea si alte sarcini extrauterine, de aceea ecografia vaginala la 6-7 saptamani de sarcina este obligatorie.

Tratament pentru sarcina extrauterina

Tratamentul pentru sarcina ectopica este de doua tipuri:

 • Tratament chirurgical. Medicul extrage embrionul printr-o procedura numita laparoscopie sau laparotomie. De asemenea, se poate face salpingostomie care implica o taietura foarte mica. In cazurile in care sarcina nu a fost depistata la timp si a avut loc deja hemoragia masica, poate fi nevoie sa fie extirpata trompa sau chiar ovarul afectat.
 • Tratament medicamentos. In anumite cazuri medicul va poate administra un medicament care opreste dezvoltarea celulelor embrionului si duce la disparitia lor. Acesta este injectat in sacul ectopic sau intravenos.

Laparoscopia

Laparoscopia este o procedura de inspectie ca cavitatii peritoneale printr-un instrument laparoscopic. Aceasta procedura necesita o incizie foarte mica, de maxim 1 cm si dureaza ~90 de minute.

Laparotomia

Laparotomia inseamna deschiderea abdomenului printr-o incizie. Incizia este mai mare si vindecarea mai greoaie. Aceasta metoda poate fi indecata in cazul in laparoscopia nu a fost concludenta.

Salpingostomia

Salpingostomia este o procedura chirurgicala a uneia sau ambelor trompe uterine. Aceasta procedura se foloseste in tratarea infectiilor trompelor sau pentru sarcina extrauterina in care oul s-a fixat in tuburi.

Aceasta poate fi realizata prin laparotomie (deschiderea abdomenului) sau celiochirurgie (incizie mica abdominala). Se face anestezie genereala si spitalizarea este intre 4 si 7 zile in caz de laparotomie si 1-3 zile in caz de celiochirugie.

In cazul in care procedura se face doar la o singura trompa, fertilitatea femeii nu este afectata, insa in cazul in care ambele trompe sunt afectate femeia devine sterila.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Sarcina extrauterina | Simptome. Cauze. Tratament.”

 1. Am avut și eu o sarcina extra uterina do de atunci nu am mai rămas însărcinată nu cred ca o sa mai rămân

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *