Sarcina heterotopica inseamna coexistenta unei sarcini extrauterine cu o sarcina intrauterina – acestea se dezvolta in acelasi timp. Iata care sunt cauzele, semnele si simptomele, precum si solutiile.
CUPRINS:
1. Ce este sarcina heterotopica?
2. Cauze si factori de risc
3. Semne si simptome
4. Diagnostic
5. Metode de tratament
Ce este sarcina heterotopica?
Sarcina heterotopica este o situatie rara in care o sarcina intrauterina si una extrauterina apar simultan. Incidenta la populatia generala este de aproximativ 1: 30.000 – pentru o sarcina conceputa natural. Doi factori importanti ce cresc incidenta sarcinii heterotopice sunt reprezentati de bolile inflamatorii pelvine si tehnologia de reproducere asistata.
O femeie cu o sarcina heterotopica are un embrion care creste in interiorul uterului si un embrion care creste in afara uterului – uneori pot fi mai multi embrioni, atat in uter, cat si in afara sa. Ca orice sarcina ectopica, un embrion care se dezvolta in colul uterin, in trompa uterina sau in peretele exterior al uterului nu se poate dezvolta normal si reprezinta un pericol pentru mama. Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre sarcina extrauterina sau ectopica.
La inceputul unei sarcini heterotopice, embrionul din sarcina ectopica poate fi usor trecut cu vederea, deoarece exista semne clare ale unei sarcini in uter. De aceea, este obisnuit ca primul semn sa fie durerea cauzata de o ruptura a trompei uterine.
Cauze si factori de risc
Sarcina heterotopica inseamna existenta a doua sarcini in acelasi timp, cu locuri de implantare separate, dintre care una este o sarcina normala intrauterina (care apare in uter), iar cealalta este o sarcina ectopica ce nu este viabila (care se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-o trompa uterina). O sarcina heterotopica poate fi la fel de periculoasa ca o sarcina ectopica. In cazul conceptiei normale se estimeaza ca frecventa sarcinilor heterotopice este de 0,08%. In cazul fertilizarii in vitro exista risc de sarcina heterotopica la 5% dintre sarcini. Factorii de risc includ si efectele dietilstilbestrolului asupra tractului genital, afectiunile tubare date de antibiotice etc. Istoricul de sarcina ectopica poate creste riscul unei alte sarcini extrauterine sau heterotopice.
In general, sarcinile heterotopice nu sunt frecvente. Incidenta sarcinii heterotopice a crescut totusi in ultimii 50 de ani, riscul fiind mai mare atunci cand se utilizeaza tehnici de reproducere asistata. Multi dintre factorii de risc sunt aceiasi ca si pentru sarcina ectopica. Acestia includ mai ales boala inflamatorie pelvina, potential factor etiologic in aproximativ 45% dintre cazurile de sarcina ectopica. Alte cauze pot tine de factorul de migratie embrionara intrinseca si fenomene mecanice post-transfer, dar si suprafecundatie, superfetatia si hiperstimularea ovariana.
Semne si simptome
O femeie care se confrunta cu o sarcina heterotopica poate avea sau nu simptome. Acest lucru este ingrijorator, deoarece jumatate dintre aceste sarcini sunt diagnosticate doar atunci cand trompa uterina se rupe. Sarcina heterotopica ar putea fi asimptomatica in 24% dintre cazuri, poate provoca dureri abdominale in 72% dintre cazuri, si in cauza sangerari vaginale in 50% dintre cazuri. In sarcina heterotopica, riscurile de avort sunt dublate.
Daca exista semne si simptome, acestea pot include:
- dureri abdominale usoare pana la severe sau crampe;
- masa abdominala vizibila la ecografie, cu lichid intraperitoneal;
- sangerari vaginale anormale;
- balonare;
- ameteli;
- lesin;
- greturi si varsaturi etc.
Alte semne pot fi:
- doua corpuri luteale la ultrasonografie;
- absenta sangerarilor vaginale dupa laparotomie pentru sarcina extrauterina;
- fluid intrauterin;
- niveluri foarte mari de gonadotropina corionica umana etc.
Daca aveti dureri severe, sangerari abundente, senzatie de lesin sau aveti orice alte simptome ingrijoratoare, mergeti la medic urgent. De asemenea, mergeti la medic daca aveti dureri persistente dupa avort spontan sau avort indus.
Diagnostic
Este dificil pentru medici sa diagnosticheze sarcina heterotopica in stadiile incipiente. Femeile pot avea sangerari vaginale si crampe, dar acestea sunt simptome care pot sa apara si intr-o sarcina normala. De obicei, diagnosticul se face prin imagistica. Ecografia transvaginala poate indica o masa anexa, permitand diagnosticul sarcinii ectopice. In general, ecografia transvaginala este eficienta pentru diagnosticul sarcinii, dar sensibilitatea in depistarea unei sarcini heterotopice incipiente este mai redusa. De multe ori sarcina ectopica poate fi confundata cu un chist ovarian sau corp luteal hemoragic. Ulterior, diagnosticul poate fi facut pe baza activitatii cardiace fetale.
Din punct de vedere clinic, sarcina heterotopica trebuie suspectata in prezenta urmatoarelor:
- sarcina obtinuta prin tehnici de reproducere asistata;
- persistenta simptomelor si semnelor de sarcina dupa chiuretaj obstetric;
- persistenta unor rate ridicate de HCG dupa un avort;
- simptome clinice de abdomen acut si sarcina intrauterina.
Nivelurile foarte crescute de gonadotropina corionica umana trebuie luata in considerare. Un diagnostic intarziat poate duce la cresterea ratelor de morbiditate si mortalitate atat pentru mama, cat si pentru fatul din sarcina intrauterina.
Metode de tratament
Pentru sarcinile ectopice, tratamentul include de obicei laparotomie sau laparoscopie pentru indepartarea sarcinii, si apoi dilatatie si chiuretaj. Insa, chiuretajul nu poate fi facut in caz de sarcina heterotopica pentru ca scopul este mentinerea sarcinii intrauterine – sa se dezvolte normal si sa fie dusa la termen de obicei.
Orice fat care creste in afara uterului nu poate supravietui, iar prezenta acestuia ar putea provoca sangerari ce pot pune viata in pericol pentru mama daca un anumit tesut se rupe spontan. Ca urmare, aceste sarcini ectopice trebuie intrerupte. Vestea buna este ca adesea e posibil sa se faca acest lucru fara a intrerupe sarcina sanatoasa intrauterina. Acest proces implica de obicei o interventie, care poate necesita sau nu indepartarea trompei uterine afectate. In timp ce sarcinile heterotopice prezinta un risc crescut de avort spontan (in special daca este implicata o ruptura), aproximativ 60-70% dintre femei pot duce sarcina viabila pana la termen.
Tratamentul sarcinii heterotopice are ca scop pastrarea sarcinii intrauterine in timp ce se indeparteaza sau se intrerupe evolutia sarcinii ectopice. Procedura este de obicei chirurgicala si depinde de varsta gestationala si locul implantarii. Tratamentul medicamentos este interzis in general pentru ca poate afecta evolutia sarcinii intrauterine.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938513/
(2) https://www.verywellfamily.com/heterotopic-pregnancy-2371476
(3) http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1657-95342011000400013
(4) https://ejrnm.springeropen.com/articles/10.1186/s43055-020-00325-9
(5) https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-018-1700-x