Sarcina extrauterina | Simptome. Cauze. Tratament.

sarcina extrauterina sarcina ectopica

Afla totul despre sarcina extrauterina (sarcina ectopica), care sunt cauzele, simptomele la care sa fii atenta si ce implica tratamentul. 

CUPRINS:

1. Ce este o sarcina extrauterina?
2. Simptomele sarcinii ectopice
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament

Ce este o sarcina extrauterina?

O sarcina extrauterina sau ectopica apare cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara cavitatii uterului. Cel mai frecvent loc pentru o sarcina ectopica este trompa uterina, dar exista multe alte locuri unde poate fi localizata o sarcina extrauterina. Din pacate, nu este posibila mutarea unei sarcini ectopice in uter.

Majoritatea cazurilor de sarcina ectopica apar in trompa uterina si, prin urmare, sunt denumite uneori sarcini tubare. Placenta in curs de dezvoltare nu poate accesa un aport bogat de sange, iar trompa uterina nu este suficient de mare pentru a sustine embrionul in crestere. Trompele uterine nu sunt concepute pentru a sustine un embrion in crestere. Astfel, ovulul fertilizat intr-o sarcina tubara nu se poate dezvolta corespunzator. Uterul este capabil sa se extinda si sa creasca odata cu sarcina. Insa, trompa uterina nu poate creste si nu se extinde in acelasi mod, astfel incat o sarcina ectopica nu poate continua sa se dezvolte normal.

Pe masura ce sarcina devine mai mare, se intinde trompa la un anumit nivel, ceea ce provoaca dureri si chiar ruptura trompei uneori. Daca se intampla acest lucru, pot exista sangerari interne grave si poate fi necesara o interventie chirurgicala de urgenta.

simptomele sarcinii extrauterine

Tipuri de sarcini ectopice

O sarcina ectopica se poate dezvolta si in colul uterin (intrarea in uter), cavitatea abdominala si ovarul in sine, dar aceste cazuri sunt rare.

  • 95% se afla in trompa uterina – fie zona ampulara (in partea de mijloc a trompei uterine), zona istmica (in partea superioara a trompei uterine, aproape de uter) sau regiunea fimbriala (la capatul trompei);
  • 3% sunt interstitiale – apar atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterin;
  • <1% se afla intr-o cicatrice de cezariana de pe uter – cand ovulul fertilizat se implanteaza in zona ramasa in muschiul uterului in urma unei operatii cezariene anterioare;
  • <1% sunt cervicale (pe colul uterin);
  • <1% sunt cornuale (intr-un uter de forma anormala);
  • <1% sunt ovariene (in sau pe ovar);
  • <1% sunt intramurale (in muschiul uterului);
  • <1% sunt abdominale (in abdomen) – in majoritatea cazurilor, se crede ca a inceput in trompa uterina si apoi s-a separat de peretele trompei uterine, ajungand in cavitatea abdominala pentru a se reatasa apoi la una dintre structurile din abdomen;
  • <1% sunt sarcini heterotopice – coexistenta unei sarcini intrauterine cu o sarcina ectopica.

Simptomele sarcinii ectopice

Desi este posibil sa aveti semne si simptome tipice de sarcina, iar rezultatul unui test de sarcina poate fi pozitiv, sarcina ectopica nu poate continua ca o sarcina normala. Simptomele sarcinii ectopice pot imita uneori avortul spontan sau simptomele altor tulburari de reproducere, cum ar fi boala inflamatorie pelvina sau endometrioza. O sarcina ectopica poate aparea initial ca o sarcina normala – cu simptome de sarcina comune, ca intarzierea menstruatiei, sensibilitatea sanilor, greturi matinale etc. Insa, treptat apar si alte simptome.

cursuri puericultura

Iata cateva simptome care ajuta la recunoasterea unei sarcini ectopice potentiale:

  • durere intensa ce poate sa vina si sa treaca si poate varia ca intensitate – durerea poate fi la nivelul pelvisului, abdomenului sau chiar umarului si gatului din cauza sangelui dintr-o sarcina ectopica rupta care se strange sub diafragma;
  • sangerari vaginale, mai intense sau mai usoare decat menstruatia normala;
  • simptome gastrointestinale;
  • slabiciune, ameteli sau lesin.

Este important sa contactati imediat medicul daca aveti dureri intense care dureaza mai mult de cateva minute sau daca aveti sangerari. Sangerarea intarziata sau anormala poate fi un semn precoce al unei sarcini ectopice. Daca se confirma sarcina, nivelurile anormale precoce ale gonadotropinei corionice umane (hCG), durerea pelvina si / sau sangerarile anormale in primele saptamani de sarcina pot indica o sarcina ectopica. In plus, daca o femeie prezinta factori de risc pentru o sarcina ectopica, inclusiv o sarcina ectopica anterioara, ar trebui sa faca un test de sarcina la domiciliu daca ii intarzie menstruatia si sa mearga la medic pentru un control cat mai curand. Detectarea timpurie a unei sarcini ectopice poate ajuta la minimizarea complicatiilor asociate si ofera posibilitatea unor diferite optiuni de tratament.

miababy magazin

sarcina extrauterina

Cauze

Cauza unei sarcini ectopice nu este intotdeauna clara. Sarcina extrauterina este cauzata de faptul ca un ovul fertilizat nu se poate misca prin trompa uterina. Acest lucru poate fi cauzat de un blocaj al trompei sau de faptul ca trompa nu poate sa transporte ovulul fertilizat spre uter. In unele cazuri, anumite probleme pot fi legate de o sarcina ectopica:

  • inflamatie si cicatrici ale trompelor uterine dintr-o problema medicala anterioara, infectii sau interventii chirurgicale;
  • factori hormonali;
  • anomalii genetice;
  • defecte congenitale;
  • probleme medicale care afecteaza forma si starea trompelor uterine si a organelor de reproducere.

Factorii de risc pentru sarcina extrauterina sunt:

  • varsta materna peste 35 ani;
  • istoric de sarcina ectopica;
  • interventie chirurgicala anterioara la nivel pelvin sau abdominal;
  • boli inflamatorii pelvine;
  • istoric de avorturi;
  • sarcina dupa o legarea trompelor uterine sau in timp ce era fixat un sterilet;
  • endometrioza;
  • folosirea medicamentelor pentru fertilitate si utilizarea tehnologiilor de reproducere asistata;
  • fumatul.

tipuri de sarcini ectopice

Metode de diagnostic

Primul pas pentru diagnosticarea unei sarcini extrauterine este efectuarea unui examen pelvin pentru a localiza durerea, sensibilitatea sau o eventuala masa in abdomen. Medicul va face, de asemenea, o ecografie pentru a vedea daca uterul contine un fat in curs de dezvoltare. Ecografia poate fi utilizata in primele 3 – 5 saptamani dupa conceptie pentru a determina daca o sarcina este sau nu in interiorul cavitatii uterine. Ecografia transvaginala este mult mai sensibila decat ecografia abdominala in acest scop. Ecografiile pot prezenta, de asemenea, lichid sau sange in cavitatea abdominala, sugerand sangerari in urma unei sarcini ectopice.

Masurarea nivelurilor de hCG este de asemenea importanta. Un nivel de hCG mai mic decat in mod normal este un motiv pentru a suspecta o sarcina ectopica. Intr-o sarcina normala, nivelul sangvin de hCG, un hormon produs de placenta, ar trebui sa se dubleze aproximativ la fiecare 48 de ore. Daca aceasta dublare nu are loc, acest lucru sugereaza ca sarcina poate sa nu fie sanatoasa. Poate insemna un risc mare de avort spontan sau o sarcina ectopica. Adesea, masuratorile nivelurilor de hCG din sange sunt repetate pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului.

Medicul poate testa, de asemenea, nivelurile de progesteron, deoarece nivelurile scazute ar putea fi un semn al unei sarcini ectopice. Nivelurile de progesteron din sange cresc foarte devreme in cursul unei sarcini. Nivelurile scazute sunt frecvent asociate cu o sarcina anormala, cum ar fi o sarcina extrauterina sau un avort spontan iminent. In plus, se poate efectua o culdocenteza, care este o procedura ce implica introducerea unui ac chiar in partea superioara a vaginului, in spatele uterului si in fata rectului. Prezenta sangelui in aceasta zona poate indica sangerari dintr-o trompa uterina rupta. In unele cazuri, este necesara o laparoscopie pentru a confirma diagnosticul.

cauzele sarcinii extrauterine

Tratament

O sarcina extrauterina trebuie tratata pentru a o opri din crestere. Daca nu este tratata, poate duce la sangerari interne grave si, ocazional, chiar la deces. Exista trei optiuni pentru tratament, in functie de gravitatea starii – interventie chirurgicala, medicamente si monitorizarea.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este recomandata daca medicul considera ca sunt sangerari interne. Aceasta decizie se bazeaza pe simptome, rezultatele examinarii si rezultatele testelor. Uneori este posibil sa aveti sangerari interne sau dureri, dar nu este sigur ca e vorba despre o sarcina ectopica. Sangerarea si durerea pot fi legate de cu totul altceva, cum ar fi un chist ovarian sau apendicita.

Operatia se face, de obicei, utilizand o interventie chirurgicala de laparoscopie. Se face o mica incizie in abdomen. Un mic telescop este introdus in abdomen pentru a vizualiza organele interne. Daca se constata o sarcina ectopica, aceasta va fi eliminata. Deseori este necesar sa se indeparteze partial sau total trompa uterina pentru a controla sangerarea. Ocazional, chirurgul va trebui sa efectueze o interventie chirurgicala deschisa, deoarece trebuie sa vizualizeze mai bine zona interna.

Medicamente

Daca medicii considera ca riscul de sangerare interna este foarte scazut, este posibil sa se apeleze la medicamente pentru a opri dezvoltarea sarcinii. Tratamentul injectabil necesita timp pentru a functiona si nu are intotdeauna succes. Unele femei au nevoie de tratament repetat sau chiar de o interventie chirurgicala pentru a opri complet dezvoltarea unei sarcini ectopice. Tratamentul cu medicamente trebuie utilizat numai daca nu exista niciun semn ca aveti sangerari interne.

Se poate administra metotrexat, care ii permite corpului sa absoarba tesutul sarcinii si poate salva trompa uterina, in functie de progresul sarcinii. Daca trompa s-a intins sau s-a rupt si a inceput sangerarea, este posibil sa fie necesara indepartarea partiala sau totala a trompei. In acest caz, sangerarea trebuie oprita imediat si este necesara o interventie chirurgicala de urgenta.

Metotrexatul este un medicament utilizat initial pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, dintre care unele sunt derivate din tesutul placentar. Este foarte eficient in distrugerea tesutului sarcinii ectopice si permite reabsorbtia acestuia de catre organism. De asemenea, poate distruge tesutul normal al sarcinii. Prin urmare, nu este o optiune pentru femeile cu o sarcina heterotopica – cand coexista o sarcina ectopica si una intrauterina. Metotrexatul se administreaza in doza unica, sub forma de injectie intramusculara sau ca o serie de injectii pe parcursul mai multor zile. Cele mai multe sarcini ectopice timpurii pot fi tratate cu succes cu metotrexat. Daca metotrexatul actioneaza, nivelurile de hCG ar trebui sa scada mult in urmatoarele 2 – 6 saptamani.

Daca nivelurile de hCG nu scad, tratamentul cu metotrexat poate fi repetat sau sarcina poate fi indepartata chirurgical. Pentru o sarcina mai avansata, interventia chirurgicala este mai sigura si are mai multe sanse sa functioneze decat medicamentele.

Monitorizarea

Unele sarcini ectopice se reduc fara tratament si pot fi gestionate numai prin monitorizare. Aceasta solutie este de obicei limitata doar pentru femeile cu sarcini ectopice timpurii, fara simptome si niveluri scazute de hCG seric (de obicei <1.000 UI / L) – care scad fara tratament. Daca femeia are dureri sau simptome asociate si daca nivelurile de hCG nu scad in mod corespunzator sau cresc, va fi necesar un tratament cu metotrexat sau o interventie chirurgicala.

O sarcina extrauterina poate afecta viitoarele sarcini?

Nivelul de hCG va trebui sa fie verificat in mod regulat pana cand va ajunge la zero daca nu vi s-a indepartat intreaga trompa uterina. Un nivel de hCG care ramane ridicat ar putea indica faptul ca tesutul ectopic nu a fost complet indepartat, ceea ce necesita o interventie chirurgicala sau tratament cu metotrexat.

In general, femeile pot avea o sarcina normala dupa una ectopica. Sansele de a avea o sarcina reusita dupa o sarcina ectopica pot fi insa uneori mai reduse, dar acest lucru va depinde de motivul pentru care sarcina a fost ectopica si de istoricul medical. Daca trompele uterine nu au fost afectate, sansele de a avea o sarcina sanatoasa ulterior sunt mai mari. In mod normal, se recomanda sa asteptati cel putin 3-4 cicluri menstruale inainte de a incerca din nou sa ramaneti gravida, pentru ca trompele uterine sa se refaca.

miababy magazin

Referinte:
(1) https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/ectopic-pregnancy
(2) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/ectopic-pregnancy/
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/ectopic-pregnancy
(4) https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/ectopic-pregnancy-booklet/
(5) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/ectopic-pregnancy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Sarcina extrauterina | Simptome. Cauze. Tratament.”

  1. Am avut și eu o sarcina extra uterina do de atunci nu am mai rămas însărcinată nu cred ca o sa mai rămân

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *