Avortul – intreruperea sarcinii

Avortul intreruperea sarcinii

Avortul este intreruperea sarcinii inaintea epocii de viabilitate a fatului. Acesta se poate produce de la sine sau poate fi provocat.

Avortul spontan

Acest avort se produce de la sine, fara a fi provocat de femeie sau altcineva. Cauzele care pot determina producerea unui avort spontan sunt multiple. Deseori avortul spontan nu este provocat de un singur factor, ci de mai multi factori asociati.

In primele luni de sarcina, cauzele cele mai frecvente sunt tulburarile endocrine. Daca echilibrul care se stabileste in timpul sarcinii se strica, sarcina este eliminata din uter. Daca femeia se prezinta la medic indata ce a pierdut sange, sarcina poate fi salvata prin repaus la pat, medicamente antispastice si tratament hormonal. Tratamentele facute din proprie initiativa de femeie, cu progesteron sau alte preparate hormonale, in loc sa impiedice pot sa grabeasca producerea avortului.

Alte cauze de avort pot fi modificariie formei si structuri normale ale uterului. Aceste modificari pot fi din nastere sau dobandite, asa cum sunt cele datorate inflamatiilor cronice ale mucoasei uterine repetate. Bolile infectioase acute, bolile febrile pot produce moartea oului si eliminarea lui din uter.

Emotiile puternice pot fi deseori cauze declansatoare de avort. Loviturile accidentale in abdomen, raporturile sexuale excesive, calatoriile cu motocicleta, cu caruta pe drumuri proaste, pot determina avortul.

Riscul de avort spontan dat de anumite substante

Bisfenol A. Aceasta este o substanta gasita in mod special in recipientele de plastic si in cerneala de pe bonurile de casa. Femeile care au un nivel ridicat de bisfenol A in sange au un risc crescut de avort spontan.

Ftalatii. Ftalatii sunt substante prezente in parfumuri, produse de machiaj, deodorente, sampon, oja, etc. Femeile insarcinate trebuie sa evite astfel de produse deoarece cresc riscul nu numai de avort spontan dar si de malformatii.

Plante care pot creste riscul de avort spontan

Aloe vera – este o planta cu extrem de multe intrebuintari pentru sanatate, insa trebuie evitata in sarcina deoarece poate provoca contractii ale uterului.

miababy magazin

Gheara diavolului – este un excelent antitumoral, antioxidant, antiinflamator insa poate declansa ciclul menstrual.

Scortisoara – poate genera efecte asemanatoare cu cele de mai sus.

miababy magazin

Ceaiuri – evita pelinul, coada soricelului, obligeana, rostopasca, levantica, ienuparul, salvia cimbrul – acestea pot produce contractii uterine si pot declansa menstruatia.

Fructe de evitat

Ananasul – evita ananasul in sarcina sau nu il consuma in cantitati mari. Acesta contine anumite enzime care pot duce la ruperea membranei – „ruperea apelor”.

Papaya – daca fructul e crud poate provoca avortul, insa daca este bine copt, este foarte sanatos chiar si pentru gravide.

Simptomele avortului

  • durerile
  • hemoragia
  • disparitia semnelor subiective de sarcina

Pierderile de sange pot fi la inceput in cantitate foarte mica, devenind apoi abundente sau sunt de la inceput in cantitate mare, insotite de cheaguri si urmate curand de expulzarea oului.

Alteori, avortul se anunta prin incetarea semnelor subiective de sarcina. Greturile si celelalte semne de sarcina pe care le prezenta femeia dispar brusc si dupa cateva zile sau uneori chiar saptamini incep pierderile de sange si durerile urmate de expulzia oului.

In cazuri rare, sarcina moarta este retinuta in uter multa vreme si este necesara interventia medicului pentru evacuarea ei. Cand sarcina este mai mare (cinci-sase luni) avortul poate incepe prin ruperea pungii apelor si pierdere de lichid amniotic sau prin contractii uterine dureroase ritmice si regulate, ca si durerile de nastere.

Oricare ar fi forma sub care incepe avortul, femeia gravida trebuie sa se alarmeze de la primele semne si sa anunte de urgenta medicul.

Avortul provocat

In anumite cazuri in care mentinerea sarcinii poate periclita sanatatea gravidei sau chiar viata ei, se face intreruperea terapeutica a sarcinii. Motivele de intrerupere a sarcinii sunt diverse: boli grave de inima, tuberculoza activa, boli nervoase, boli infectioase acute, disgravidii severe etc.

Avortul la cerere se efectueaza in unitatile medico-sanitare de specialitate. Pe langa maternitati, functioneaza cabinete de intrerupere a sarcinii utilate cu toate cele necesare, dotate cu mijloace de sterilizare si anestezie moderne si incadrate cu medici de specialitate. Avortul efectuat chiar in cele mai perfecte conditii si de cel mai bun specialist, nu este o operatie complet lipsita de riscuri, mai ales cand el este repetat la intervale scurte.

Accidentele si complicatiile legare de intreruperea sarcinii sunt urmatoarele:

  1. Perforatia uterului. Chiuretajul fiind o operatie oarba (care nu se poate face sub controlul vederii) si efectuata cu instrumente ascutite, patrunderea cu chiureta prin peretele uterului este oricand posibila. De cele mai multe ori, dupa perforatia uterului trebuie deschis abdomenul prin operatie si suturat uterul si eventual intestinul sau vezica urinara, atunci cand au fost atinse si ele ca urmare a perforatiei.
  2. Hemoragiile sunt o complicatie frecventa a chiuretajelor. Ele sunt datorate unei proaste contractari a muschilor uterului dupa golirea lui, alteori micilor resturi ovulare sau cheagurilor ramase in cavitatea uterina dupa chiuretaj. Aceste hemoragii pot fi foarte grave producand probleme serioase.
  3. Infectiile dupa chiuretaje. Oricit de steril ar fi fost executat chiuretajul, microbii din vagin pot patrunde in uter si apoi in trompe, provocand inflamarea lor.
  4. Tulburarile menstruale care pot surveni in lunile urmatoare chiuretajului sunt destul de frecvente si uneori imbraca forme greu de tratat.

Ca urmare a acestor complicatii, femeia poate sa ramana sterila toata viata sau predispusa sa avorteze spontan sarcinile urmatoare. Aceste complicatii sunt cu atat mai frecvente si mai grave, cu cat avorturile se fac la intervale mai mici (intre doua avorturi trebuie sa treaca cel putin un an) si cu cat sarcinile intrerupte au fost mai mari (timpul optim de intrerupere a sarcinii este la sase saptamini de la ultima menstruatie).

In concluzie, inainte de a se hotari sa-si intrerupa sarcina, atat gravida cat si sotul ei trebuie sa se gandeasca bine la riscurile legate de aceasta operatie.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *