Sangerarea de implantare – ce este si cand apare

sangerarea de implantare

Sangerarea de implantare poate fi adesea printre primele semne de sarcina. Iata ce reprezinta, ce simptome pot fi asociate, cum este diferentiata aceasta sangerare de menstruatie.

CUPRINS:

1. Ce este sangerarea de implantare?
2. Care sunt semnele?
3. Sangerarea de implantare vs Mentruatie

Ce este sangerarea de implantare?

Sangerarea de implantare apare in momentul in care ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterin. Cand se intampla acest lucru, o mica parte din mucoasa uterului se pierde si poate provoca o sangerare usoara.

Aceasta sangerare usoara poate sa apara la aproximativ 10-14 zile de la conceptie. Sangerarea din momentul implantarii este un simptom normal care nu necesita asistenta medicala. Poate fi un semn precoce al sarcinii, care apare cu cateva zile inainte ca un test de sarcina sa confirme ca femeia este insarcinata.

Doar aproximativ 15-25% dintre toate femeile insarcinate raporteaza ca au experimentat sangerari de implantare. Retineti ca o sangerare usoara sau spotting NU este un semn sigur de conceptie si nu este o modalitate exacta de a spune daca sunteti sau nu gravida. Nu uitati si ca sangerarea din momentul implantarii poate fi confundata uneori cu ciclul menstrual.

de ce apar sangerarile de implantare

Care sunt semnele?

Sangerarea de implantare poate fi adesea confundata cu o menstruatie usoara. Acelasi lucru este valabil pentru multe dintre semnele si simptomele care ar putea insoti sangerarile de implantare. Acestea sunt foarte asemanatoare cu cele pe care le puteti experimenta atunci cand aveti menstruatie. Retineti si ca multe femei nu vor experimenta nicio senzatie fizica in momentul implantarii. Desi culoarea sangelui menstrual poate varia, mai ales in functie de ziua ciclului menstrual, acesta tinde sa fie rosu mai aprins, mai ales in primele zile ale menstruatiei. Insa, sangerarea de la implantare este de obicei de culoare roz deschis sau maro inchis.

Unele femei pot avea crampe in perioada implantarii. Acestea se simt diferit de crampele menstruale. Sunt descrise ca fiind mai putin intense, ca o senzatie de intepatura, strangere sau furnicaturi. Unele femei au, de asemenea, dureri de ovulatie, care apar in preajma ovulatiei, precedand implantarea cu aproximativ o saptamana. Spre deosebire de o perioada menstruala obisnuita, sangerarile de implantare dureaza de obicei nu mai mult de o zi sau doua. Acesta este timpul necesar pentru ca ovulul fertilizat sa fie implantat in mucoasa uterului.

cursuri puericultura

Pe langa sangerarile de implantare, alte simptome ale sarcinii pot include:

  • dureri de sani si sani umflati;
  • oboseala;
  • greturi;
  • constipatie;
  • modificari ale dispozitiei;
  • stari de ameteala;
  • crampe foarte usoare;
  • dureri de cap.

Retineti ca aceste simptome nu inseamna neaparat ca sunteti insarcinata – ele pot fi, de asemenea, semne de ovulatie sau sindrom premenstrual. Efectuarea unui test de sarcina este cea mai buna modalitate de a afla daca sunteti sau nu insarcinata. 

miababy magazin

sangerarea de implantare versus menstruatie

Sangerarea de implantare vs Mentruatie

Deoarece sangerarea de implantare are loc in jurul perioadei menstruale, poate fi dificil sa diferentiati uneori daca aveti sangerare menstruala sau o sangerare de implantare. Sangerarea de implantare este mai scurta si mai usoara decat o menstruatie. De asemenea, sangele in caz de sangerare de implantare este de obicei roz deschis sau maroniu, iar in caz de menstruatie sangele este de obicei rosu aprins, mai ales in etapa de mijloc.

De asemenea, diferentele intre cele doua tin si de durata sangerarii. Menstruatia dureaza de obicei mai multe zile si se pierde o cantitate mai mare de sange decat in cazul sangerarii de implantare. In cazul menstruatiei, sangerarea dureaza de obicei 3-7 zile, in functie de fiecare femeie in parte. Sangerarea de implantare dureaza de la cateva ore la cel mult 1-2 zile de obicei. Sangerarea menstruala contine adesea cheaguri, in timp ce sangerarea de implantare de obicei nu contine.

primele semne de sarcina

Spotting – ce alte cauze pot exista?

Sangerarea de implantare poate fi, de asemenea, confundata cu alte tipuri de spotting, inclusiv sangerare in apropierea ovulatiei si un avort spontan precoce sau o sarcina extrauterina. Sangerarea de ovulatie este una usoara, care dureaza cel mult 1-2 zile de obicei. In caz de avort spontan vorbim despre un flux mai intens, cu cheaguri vizibile si de culoare rosu inchis, precum si crampe. De asemenea, sangerarea sau acest spotting poate fi legat si de endometrioza, fibroame, polipi, infectii, anumite proceduri ginecologice, initierea sau oprirea administrarii contraceptivelor, actul sexual, sindromul ovarului polichistic, tratamente pentru infertilitate etc. Citeste aici pe larg despre: Spotting sau sangerari intre menstruatii: care sunt cauzele

Trebuie sa merg la medic?

Sangerarea de implantarea dureaza cel mult 1-2 zile de obicei si este usoara si normala. Nu necesita tratament. Insa, poate fi dificil sa stiti daca sangerarea pe care o experimentati este de la implantare, menstruatie sau are o alta cauza. Asigurati-va ca mergeti la medic daca va confruntati cu sangerari anormale, daca suspectati ca ati putea fi insarcinata sau sangerarea este severa si abundenta. Sangerarea de implantare in sine este normala si nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare. Nu ar trebui sa prezinte un risc real pentru copilul in curs de dezvoltare. Uneori, insa, sangerarea poate indica un avort spontan sau o sarcina ectopica. Daca in orice moment in timpul sarcinii aveti sangerari, contactati imediat medicul.

Referinte:
(1) https://www.verywellfamily.com/am-i-having-implantation-bleeding-in-pregnancy-2759953
(2) https://www.verywellhealth.com/implantation-bleeding-5114764
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318659
(4) https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/implantation-bleeding
(5) https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/what-is-implantation-bleeding/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *