Spermicide – totul despre aceasta metoda contraceptiva

spermicide

Spermicidele sunt o metoda contraceptiva, mai exact substante chimice care afecteaza activitatea spermei. Aflati tot ce trebuie sa stiti despre spermicide in randurile de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce sunt spermicidele?
  2. Tipuri de spermicide
  3. Cum functioneaza spermicidele?
  4. Cat de eficiente sunt spermicidele?
  5. Cum se folosesc spermicidele?
  6. Avantaje si dezavantaje
  7. De unde pot cumpara spermicide si cat costa?

Ce sunt spermicidele?

Spermicidele sunt substante chimice care afecteaza activitatea spermei, si se gasesc sub forma de geluri, spume, creme, supozitoare etc. Daca spermicidele nu sunt utilizate corect, riscul de sarcina este mai mare de 25 %. Utilizarea in asociere cu  prezervativele sau diafragma, va reduce riscul de sarcina mai mult.

Spermicidele sunt o forma de contraceptie chimica care functioneaza prin distrugerea sau inactivarea spermei, blocand capacitatea acesteia de a trece prin cervix pentru a fertiliza un ovul. Ingredientul activ al majoritatii spermicidelor este clorura de benzalconiu sau nocoxynol-9. O singura aplicare a spermicidului este necesara pentru fiecare act sexual. Spermicidul functioneaza prin crearea unei bariere care distruge sperma sau afecteaza miscarea spermatozoizilor.

Spermicidul nu este o metoda foarte eficienta de prevenire a sarcinii atunci cand este utilizat independent. Cu toate acestea, puteti folosi spermicidul impreuna cu o metoda de bariera – cum ar fi un prezervativ, diafragma – pentru a-i imbunatati eficacitatea in prevenirea sarcinii. Spermicidul nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

Tipuri de spermicide

Spermicidele vin in mai multe forme: creme, geluri, pelicule, spume contraceptive, film contraceptiv, spray-uri, tampoane, alifii, supozitoare (insertii moi care se topesc din interiorul vaginului) sau prezervative cu spermicid. Exista numeroase marci si tipuri de spermicide diferite, dar toate acestea functioneaza intr-un mod similar – blocarea ajungerii spermei in colul uterin si afectarea miscarii spermatozoizilor. Cele mai cunoscute spermicide sunt: Pharmatex (capsule vaginale pe baza de clorura de benzalconiu sau crema vaginala), Contragel crema, Contracept-M ovule.

Cum functioneaza spermicidele?

Spermicidele sunt aplicate in profunzimea vaginului, aproape de colul uterin, inainte de actul sexual pentru a impiedica patrunderea spermei in uter. Dupa activitatea sexuala, sperma ajunge in mod normal in vagin, prin cervix si in uter si apoi circula in sus spre trompele uterine. Este nevoie de 1-2 ore pentru ca sperma sa ajunga la capetele trompelor uterine. Sperma intalneste, de obicei, ovulul la capatul trompelor. Spermicidul blocheaza actiunea spermatozoizilor si ii imobilizeaza, astfel incat acestia nu pot inota si nu mai ajung la ovul.

Substanta chimica cea mai frecvent utilizata in spermicide este nonoxynol-9, dar si clorura de benzalconiu, clorhexidina sau octoxynol-9.

cursuri puericultura

Spermicidele trebuie plasate in vagin inainte de actul sexual. Instructiunile depind de fiecare produs, si trebuie aplicate la momente diferite de timp inainte de actul sexual, in functie de fiecare produs si instructiunile de pe ambalaj. Unele ofera protectie imediat, dar majoritatea trebuie plasate in vagin cu cel putin 15 minute inainte de actul sexual, astfel incat sa aiba suficient timp sa se dizolve si sa se raspandeasca. Toate formele de spermicide sunt eficiente numai pentru o ora dupa inserare. Daca trece mai mult de o ora inainte de a avea actul sexual, este necesara o alta aplicare a spermicidului.

Cat de eficiente sunt spermicidele?

Spermicidele nu sunt considerate ca fiind o modalitate eficienta de contraceptie ca atare, dar pot fi utilizate in combinatie cu o alta metoda de contraceptie, cum ar fi prezervative sau diafragme. Daca spermicidele sunt utilizate ca singura forma de contraceptie, riscul de a ramane insarcinata este de 25-28% intr-un an – adica 25% din 100 de femei care folosesc doar aceasta metoda contraceptiva raman insarcinate in decurs de un an.

miababy magazin

Cea mai eficienta substanta din spermicide este nonoxynol-9 de 100 mg per doza. Sunt mai multe riscuri de a ramane gravida daca folositi un spermicid mai slab. Nu exista nicio diferenta in eficacitatea intre diferite tipuri de spermicide, cum ar fi gelul, filmul sau supozitorul. Spermicidul utilizat cu alta metoda de bariera (prezervative sau diafragma) este mai eficient in prevenirea sarcinii. De exemplu, spermicidul cu diafragma are o rata medie de esec de 12%. Aceasta inseamna ca intr-un an, 12 din 100 de femei care utilizeaza o diafragma si spermicid in asociere raman insarcinate.

Spermicidele utilizate independent nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV).

Cum se folosesc spermicide

Cum se folosesc spermicidele?

Spumele, gelurile si unguentele incep sa actioneze imediat, in timp ce supozitoarele, filmele si tabletele trebuie introduse cu 10 sau chiar 60 de minute inainte de actul sexual, pentru a se dizolva. Daca trece mai mult de o ora intre aplicarea spermicidului si activitatea sexuala, reaplicati spermicidul. Momentul introducerii difera de la produs la produs, dar de obicei se introduc fie chiar inainte de actul sexual (creme, geluri, spume), fie cu 10-15 minute inainte sau cu 30-60 minute inainte (capsule, tampoane, supozitoare etc.). Efectul spermicidului dureaza, de regula, aproximativ o ora, asa ca va trebui sa introduceti iar spermicid daca aveti contact sexual dupa o ora de la prima introducere.

Pentru a aplica spermicidul, e necesar sa va asezati intr-o pozitie confortabile, in special intinsa, si folosind un aplicator sau degetele, introduceti spermicid in vagin pana in apropierea colului uterin. Daca utilizati un aplicator, umpleti aplicatorul cu cantitatea recomandata de crema, gel sau spuma si introduceti-l in vagin, iar ulterior impingeti pistonul pe aplicator pentru a elibera spermicidul in apropierea cervixului. Pentru a introduce un spermicid sub forma de tableta, tampon, ovul sau alta forma, spalati-va si uscati-va bine pe maini si plasati supozitorul, filmul sau tableta pe degete. Introduceti degetele de-a lungul peretelui din spatele vaginului, astfel incat spermicidul sa ajunga in apropierea colului uterin.

Pentru o eficienta maxima, asigurati-va ca spermicidul ramane in vagin timp de cel putin 6 ore dupa activitatea sexuala. Dupa 6 ore, nu este nevoie sa curatati spermicidul ramas din vagin, iar dusul vaginal NU este indicat in primele 6 ore. Nu exista beneficii si nu este sigur deoarece poate provoca un risc crescut de boala inflamatorie pelvina, vaginita bacteriana (o infectie a vaginului) si sarcina ectopica (implantarea ovulului fertilizat in afara uterului). 

Avantaje si dezavantaje

Avantajele spermicidelor:

  • sunt usor de folosit;
  • sunt disponibile fara prescriptie medicala;
  • sunt ieftine si accesibile;
  • nu afecteaza ciclul menstrual;
  • nu afecteaza fertilitatea viitoare;
  • se folosesc doar in momentul actului sexual;
  • sunt usor de aplicat;
  • sunt compatibile cu alaptarea;
  • cresc lubrifierea in timpul actului sexual;
  • atunci cand sunt combinate cu alte metode de bariera (prezervativ, diafragma sau prezervativ feminin), rata de esec este intre 3% – 15%.

Dezavantajele spermicidelor:

  • nu sunt considerate o forma eficienta de contraceptie atunci cand sunt utilizate singure;
  • nu ofera protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS);
  • unele persoane gasesc dificila aplicarea chiar inainte de actul sexual, de multe ori fiind necesara intreruperea preludiului;
  • trebuie aplicate la momentul potrivit si reaplicate pentru acte sexuale ulterioare;
  • trebuie sa ramana in vagin timp de 6-8 ore dupa ejaculare pentru eficacitate maxima.

Efecte secundare are spermicidelor:

  • unele persoane sunt alergice la ingredientele active din spermicide si pot dezvolta mancarimi sau leziuni in vagin sau pe penis, ce pot favoriza raspandirea unor boli cu transmitere sexuala;
  • utilizarea frecventa a anumitor spermicide poate creste riscul unei infectii cu transmitere sexuala, inclusiv HIV, de la un partener infectat;
  • exista unele date care sugereaza ca utilizarea spermicidelor creste riscul unei infectii a tractului urinar (UTI) la femei, posibil prin distrugerea florei bacteriene normale a vaginului si prin cresterea iritatiei.

De unde pot cumpara spermicide si cat costa?

Spermicidele sunt disponibile in farmacii si farmacii online. Sunt disponibile fara prescriptie medicala. De asemenea, puteti gasi spermicide la unele clinici de planificare familiala si centre de sanatate. Nu exista restrictii de varsta – oricine poate cumpara spermicide.

Pretul lor variaza, in general, intre 25-40 lei.

Referinte:

  • Contraception: spermicides, link: http://www.mydr.com.au/babies-pregnancy/contraception-spermicides
  • Spermicides, link: https://shcs.ucdavis.edu/topics/spermicides
  • Spermicide, link: http://americanpregnancy.org/preventing-pregnancy/spermicide/
  • Spermicide for Birth Control, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tw9509
  • Spermicide, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/spermicide/about/pac-20384550
  • Spermicide, link: https://kidshealth.org/en/teens/contraception-spermicide.html
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Spermicide – totul despre aceasta metoda contraceptiva”

  1. Buna dimineata. Am 44 de ani, am trombofilie. Pe data de 21.02.2019 am nascut o fetiță prin cezariana. Mi-am revenit foarte, foarte greu, pot spune ca si acum mai am dureri de burta si spate. Inainte foloseam contracept m. Doctora a zis sa folosesc spermicide. Sunt bune si ce parere aveti? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *