saptamana 16 de sarcina

Saptamana 16 de sarcina

saptamana 16 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 16 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Se dezvolta musculatura fetei si permite mai multe expresii faciale. In aceasta perioada se poate distinge in cele mai multe cazuri sexul copilului. Organele genitale sunt dezvoltate si pot fi vazute la o ecografie. Se dezvolta tot mai mult mugurii gustativi, iar unele studii sugereaza ca fatul poate simti chiar ce gust are lichidul amniotic (care este dat de alimentatia mamei). Se dezvolta urechile tot mai mult, si regiunea creierului ce controleaza functiile auditive.

saptamana 16

Simptome:

  • dureri de spate – obisnuieste-te cu durerea si disconfortul la nivelul spatelui, odata ce sarcina avanseaza si oasele trebuie sa sustina o greutate tot mai mare (incearca sa fii activa, sa eviti statul prelungit pe scaun si sa adopti o postura corecta);
  • sensibilitatea sanilor si cresterea lor – glandele mamare incep sa produca lapte si venele la nivelul sanilor devin mai proeminente;
  • constipatie;
  • ochi uscati si sensibili – sindromul ochilor uscati este destul de frecvent in randul femeilor insarcinate;
  • sangerari gingivale – 90% dintre femeile insarcinate se confrunta cu astfel de simptome.

Viitoarele mamici se confrunta cu o crestere mai intensa in greutate si marirea circumferintei taliei, ceea ce este perfect normal. Din moment ce sanii sunt tot mai mari, trebuie sa porti sutiene care se potrivesc cu dimensiunea sanilor, care sa fie confortabile. Poti cumpara din timp si un sutien special pentru alaptare.

In aceasta  perioada pot fi efectuate teste pentru depistarea unor anomalii cromozomiale si teste pentru masurarea concentratiilor de hormoni. Tot in al doilea trimestru de sarcina se recomanda efectuarea unui triplu test. Se poate efectua, a recomandarea medicului, si o amniocenteza, un test ce detecteaza anomaliile cormozomiale sau defecte congenitale ca sindromul Down sau spina bifida. Aceste teste nu sunt efectuate ca investigatii de rutina, ci doar in anumite cazuri. Asigura-te ca organismul tau primeste suficient calciu.