saptamana 17 de sarcina

Saptamana 17 de sarcina

saptamana 17 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 17 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Burtica se dezvolta tot mai mult, iar uterul pune presiune pe intestine. Cordonul ombilical creste tot mai mult in lungime, devine mai rezistent. Fatul incepe sa aiba oasele mai bine formate si apare si grasimea corporala. Fatul are dimensiunea unei rodii.

Simptome:

  • cresterea cantitatii de fluide corporale eliminate (scurgeri vaginale, transpiratie, mucus etc.);
  • mancarime (prurit) la nivelul burtii sau sanilor;
  • crestere in greutate mai accelerata;
  • pot aparea dureri la nivelul picioarelor – durere sciatica, deoarece se pune presiune pe nerviul sciatic;
  • vergeturi – sunt date de fluctuatiile hormonale si de modificarile fizice ale corpului si pot fi deschise la culoare, roz sau cu aspect purpuriu;
  • arsuri gastrice.

saptamana 17

Miscarile copilului incep sa se resimta. Vei continua sa iei usor in greutate, pielea poate avea aspect uscat, poate prezenta mancarimi si se poate dezvolta linea negra daca nu s-a format deja, din cauza extra-productiei de pigment cutanat. Toate aceste modificari de pe durata sarcinii nu afecteaza mama sau fatul, dar pot cauza un oarecare disconfort. In aceasta perioada libidoul poate creste. Daca nu sunt anumite contraindicatii precise din partea medicului, trebuie sa stii ca sexul este permis in sarcina, fara sa afecteze in vreun fel sarcina sau sanatatea copilului.

Evita sa stai prea mult in picioare sau intr-o singura pozitie. Apeleaza la multe perne pentru a creste nivelul de confort cand dormi, cand stai pe scaun, in pat sau in masina. Sanii sunt pregatiti pentru productia de lapte matern, motiv pentru care circulatia sangvina la nivel mamar este intensificata, ceea ce duce la cresterea dimensiunii sanilor (unele femei observa o crestere chiar cu doua cupe a sanilor) si venele de la nivelul sanilor devin mai proeminente.