Saptamana 18 de sarcina
Afla tot ce se intampla in saptamana 18 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.
La 18 saptamani, fatul are aceeasi dimensiuni cat un cartof de dimensiuni mai mari. La ecografie se pot vedea nasul si degetele fatului. Oasele continua procesul de dezvoltare. Copilul devine mai activ si isi poate flexa bratele si picioarele, musculatura gatului si degetele. Pielea copilului este tot usor transparenta, urechile s-au dezvoltat mai mult si sunt perfect pozitionate, continuand sa se dezvolte pentru a ajunge la forma lor finala. Sistemul nervos continua sa se dezvolta.
Saptamana 18 nu mai este insotita de atat de multe efecte negative, cel putin nu la aceeasi intensitate ca pana acum. Greturile matinale sunt mai reduse, ai mai multa energie si simti nevoia sa fii mai activa.
Simptome:
- picioare si maine umflate (edem);
- dureri de spate;
- crampe musculare la picioare;
- arsuri gastrice, indigestie sau constipatie;
- ameteli;
- picioare și glezne umflate (edem) de obicie din cauza retentiei de fluide;
- sangerari gingivale;
- sangerari nazale.
De asemenea, poate creste riscul de hemoroizi si varice. Incepi sa simti mai intens miscarile fatului. Nu exista un anumit numar de miscari ale fatului considerate normale sau de o intensitate anume, miscarile fatului variaza de la copil la copil. Pozitia placentei poate influenta chiar modul in care mama resimte miscarile fatului.
Alege sa ai o dieta bogata din punct de vedere nutritiv, evita dulciurile in exces si caloriile goale (cum e zaharul sau alimentele fast food). Nu trebuie sa ignori poftele alimentare complet, dar alege un echilibru in alimentatie.
Te poti confrunta cu fluctuatii ale tensiunii arteriale, adica momente in cre tensiunea scade si momente in care aceasta creste mult. Este normal si nu e motiv de ingrijorare, dar trebuie sa te prezinti la medic daca aceste stari sunt insotite de ameteli, palpitatii sau alte efecte negative. Poti incepe sa efectuezi exercitii Kegel pentru intarirea musculaturii pelvine si pentru prevenirea incontinentei urinare care se poate manifesta pe masura ce sarcina progreseaza.