Diversificarea alimentatiei sugarului

diversificarea alimentatiei bebelusilor

Afla totul despre diversificarea alimentatiei bebelusului si descarca gratuit si ghidul complet cu sfaturi utile!

Indiferent daca sugarul este alimentat natural, artificial sau mixt, la un moment dat laptele si preparatele simple din lapte nu mai sunt suficiente. Devine necesara o reconsiderare a ratiei alimentare. Nu exista o regula fixa pentru a stabili varsta la care sa se inceapa diversificarea alimentatiei, dupa cum nu se poate preciza ordinea in care sa fie introduse diferitele alimente si preparate alimentare noi. S-a constatat totusi ca sugarii de varsta mai mica (3-4 luni) accepta mai usor aceste schimbari decat cei mai mari, care s-au obisnuit cu alimentatia anterioara si accepta mai greu orice modificare, sunt mai incapatinati.

Administrarea cu lingurita este un principiu de baza in cadrul diversificarii. Mama va incepe sa administreze noul aliment inaintea unei mese si la patru ore dupa masa precedenta, pentru ca sugarului sa-i fie foame. In primele zile ne vom multumi cu cateva lingurite din felul cel nou si vom completa masa cu laptele pe care-l dam si la celelalte pranzuri.

Daca sugarului nu-i place nici lingurita. nici noul fel ar fi o greseala sa perseveram si sa facem greseli peste greseli. De exemplu ar fi o greseala grava sa folosim forta pentru a obliga copilul sa manance. Este de preferat sa se amane introducerea noului aliment cu doua saptamani sau sa se inceapa cu un alt aliment, daca am avut impresia ca sugarul nu refuza lingurita, ci refuza noul fel. Nu trebuie facuta nici greseala de a subtia prea tare noul aliment si de a-l da cu biberonul; diversificarea se face numai cu lingurita.

ghid de diversificare

Iata cateva feluri cu care se poate face diversificarea alimentatiei:

Piureuri de legume si fructe

Se folosesc cartoful, morcovul, spanacul, salata verde, dovleceii. De obicei nu se administreaza sugarilor legume mai greu de digerat, cum sunt conopida si fasolea uscata. Unele mama prepara piureul din toate legumele care au fiert in supa, insa este mai bine ca piureul sa fie pregatit dintr-o singura leguma.

Daca o leguma a fost refuzata, ea va fi oferita din nou sugarului abia dupa 8-4 saptamani. Leguma respectiva va fi cat mai proaspata si bine spalata. Se aleg numai partile sanatoase si se pun la fiert in cat mai putina apa, cu un pic de sare. Fierberea trebuie sa aiba loc intr-un vas acoperit pentru a se evita pierderea exagerata a vitaminelor.

Zarzavatul perfect inmuiat se trece printr-o sita fina. Fierberea zarzavatului la aburi este superioara, permitand o inmuiere perfecta a legumelor, cu conservarea culorii, a gustului, sarurilor minerale si in buna parte a vitaminelor.

Legumele congelate, deshidratate sau conservele, ca mazarea verde, fasolea verde, dovleceii, sucul de rosii, pot fi folosite pentru sugar la varsta cand i-am putea administra leguma respectiva proaspata. La zarzavatul perfect omogenizat dupa trecerea prin sita (1-2 linguri la copiii sub 6 luni si 4-5 linguri la copiii spre 1 an) adaugam 1-2 lingurite unt sau ulei sau 4-6 lingurite de caimac, sau 1-2 linguri de smantana. Diluam eventual zarzavatul si cu 3-5 lingurite de lapte de vaca sau circa 1 lingurita de lapte praf si in orice caz cu zeama in care a fiert zarzavatul respectiv, ca sa nu se piarda sarurile minerale si o parte din vitaminele care au trecut in aceasta apa.

La sugarii sub 6 luni se da cel mult 100 g piure, iar masa poate fi completata cu supa de zarzavat imbogatita cu gris. La copiii intre 6 si 12 luni, piureul poate sa reprezinte intreaga masa, fara sa o mai completam cu supa.

Supa de zarzavat trebuie considerata ca un lichid de dilutie, ca un complement al piureului. Pentru circa 200 mililitri supa de zarzavat se folosesc: 300-400 grame apa, o jumatate de morcov mare, un cartof, o jumatate de ceapa, o jumatate de telina, cateva frunze de spanac sau salata verde si eventual pastarnac, patrunjel, putin praz, o lingurita de fasole boabe. Aceste legume se spala cu grija, tuberculii si radacinile se taie bucati, se adauga peste apa in clocot si se fierb cel putin 1-2 ore. Strecuram supa clara in care am adaugat un varf de cutit de sare si o fierbem 20 de minute cu o lingura de gris. Se completeaza eventual cu apa ca sa ramana 200 ml. Supa nu poate fi pastrata pentru a doua zi decat la frigider.

diversificarea

Masa de fructe.

Fructele contin, ca si legumele, saruri minerale si vitamine oferind si avantajul ca pot fi consumate crude, insa zeama lor cruda si resturile celulozice pot fi laxative. Fructele incep sa fie administrate intre 5 si 6 luni, exceptional intre 4 si 5 luni. Incepem cu o lingurita de mere rase, mar copt, compot de mere inaintea sau la sfarsitul unei mese; nu marim cantitatea de fruct inainte de a ne convinge ca sugarului ii place acest nou aliment.

Fructele crude. In stare cruda pot fi date copilului mere rase pe razatoare dupa ce au fost curatate de coaja, piersici zdrobite (fara pielita), capsuni, fragi, afine, pere moi (100-150 grame fructe crude, alese din cele sanatoase), spalate in prealabil la curent de apa.

Compotul, mai ales cel de mere, pere, prune, fragi, capsuni, afine, poate sa inlocuiasca masa de fructe crude; compotul va fi omogenizat fie numai prin fierbere si trecandu-l prin sita sau blender.

diversificarea alimentatiei

Grisul cu lapte.

La una dintre mese, de preferat a doua sau a patra, se va introduce in decurs de 6-7 zile, treptat o fiertura de gris cu lapte.

In prima zi se vor da sugarului 1-2 lingurite din noul preparat, apoi vechea alimentatie.  A doua zi se vor oferi 1-2 linguri de gris cu lapte. In zilele urmatoare se va creste treptat pana la inlaturarea vechii alimentatii.  Nerespectarea acestor indicatii poate provoca refuzul sugarului sau chiar o diaree.

Exista mai multe formule pentru prepararea grisului cu lapte; elementele care variaza sunt proportia de lapte, apa si gris. Cand laptele fierbe se toarna grisul in ploaie fina, amestecand bine cu lingurita. De acum inainte se mai fierbe inca 20 de minute (gris) si se readauga apa evaporata.

Galbenusul de ou.

Intre 5 si 6 luni se poate incepe cu galbenusul de ou, care contine fier, vitamine si anumite grasimi necesare sugarului. Albusul produce mai frecvent boli alergice, de aceea ne vom limita la galbenus pana la 12 luni. Fierberea completa diminueaza riscurile reactiilor alergice. Vom incepe cu 1/4-1/2 galbenus, cantitate pe care o repetam de cateva ori. Putem sa ajungem curand la un galbenus, de 3-4 ori pe saptamina, cu legume cu supa sau numai batut foarte bine si amestecat cu putina sare la inceputul pranzului. Nu va fi administrat in aceeasi zi cu carnea. Nu se vor folosi ouale de rata.

Carnea.

La varsta de 7-9 luni se poate incepe cu putina carne fiarta de vaca sau de gaina (piept sau picior), tocata cu cutitul sau prin masina (perisoare cu orez, pane si ou). Incepem cu 1-2 lingurite si ajungem la 50-80 grame catre 1 an. Carnea se da la inceputul mesei de pranz, cu putin piure, de 1-3 ori pe saptamana in zile consecutive.

Te-ar putea interesa si: