Salturile mentale la copii – saptamanile minune

salturile mentale la copii

banner-tommee-tippee-miababy

 Afla totul despre salturile mentale la copii, perioade numite si “saptamanile minune”. Ce sunt salturile mentale la copii, cat dureaza, cand au loc si ce poti face ca parinte, afla in randurile de mai jos. 

CUPRINS

 1. Ce sunt salturile mentale?
 2. Cat dureaza un salt mental?
 3. Saptamanile minune – Cand au loc salturile mentale?
 4. Comportamentul copilului
 5. Puseuri de crestere si salturi mentale
 6. Sfaturi pentru parinti

Saptamanile minune (Wonder Weeks) definesc cele 10 salturi de dezvoltare mentala din viata copilului, in timpul primelor 20 de luni de viata.  Sunt perioade de dezvoltare accelerata, cand cel mic dobandeste si isi dezvolta diverse abilitati fizice si mentale.

Ce sunt salturile mentale la copii?

In 1992, doi cercetatori olandezi – Dr. Frans X. Plooij si sotia sa, Dr. Hetty van de Rijt, au publicat o carte intitulata „Wonder Weeks” („Saptamanile minune”), axata pe psihologia educationala, antropologia fizica si biologia comportamentala. Cartea a devenit foarte cunoscuta si termenul de „saptamani minune” a fost rapid preluat si de alti cercetatori, pentru a studia si intelege mai bine perioadele de dezvoltare din viata copilului.

banner-tommee-tippee-miababy

Un salt in dezvoltarea mentala a copilului inseamna ca brusc apar mai multe schimbari la nivel cognitiv. Dintr-o data, creierul percepe lucruri noi si apar abilitati noi. Cercetarile au aratat ca in creierul copiilor cu varste mai mici de 20 de luni se produc schimbari neurologice majore, iar ulterior, exista la fel de mult schimbari in dezvoltarea lor mentala si fizica.

Acele saptamanai in care se produce un salt mental se numesc si „saptamani de regresie” pana copilul se acomodeaza cu noile abilitati si achizitii, si ulterior urmeaza asa-numitele „saptamani insorite”, cand bebe este linistit si doarme mai bine, dupa ce se obisnuieste cu noile achizitii mentale.

Ce sunt salturile mentale la copii

Cat dureaza un salt mental?

Exista zece salturi mentale in primele 20 de luni de viata ale unui copil, caracterizate mai ales prin schimbari ale rutinei de somn si stari de agitatie. Este important sa se diferentieze salturile mentale de eventuale probleme de sanatate. Toti bebelusii trec prin aceste etape, dar nu neaparat fix in acelasi moment. De obicei, un salt mental dureaza uneori 3 zile, dar de obicei o saptamana sau mai mult (in cazul copiilor mai mari).

Salturile mentale nu coincid neaparat cu puseurile de crestere, cu eruptia dentara sau cu alte etape comune ale dezvoltarii copilului, desi s-ar putea sa apara si simultan cu unele dintre ele.

cursuri puericultura

ATENTIE! Saptamanile trebuie calculate de la data estimata de nastere, nu de la data reala de nastere. Daca este dificil sa incercati sa va dati seama cum sa tineti evidenta varstei copilului in saptamani, incercati sa scrieti varsta bebelusului in saptamanile din calendar la inceputul fiecarei luni.

Saptamanile minune – Cand au loc salturile mentale la copii?

Sunt 10 salturi mentale sau saptamani minune la copii, dupa cum se poate vedea in tabelul de mai jos:

miababy magazin
Salt mental/ Saptamana minune Saptamana (de la data estimata a nasterii) Noile achizitii mentale Caracterizare
Salt mental 1 Saptamana 5 Senzatii Copilul devine mai constient de stimulii fizici
Salt mental 2 Saptamana 8 Modele Copilul recunoaste diferite modele, foloseste mai mult propriile simturi
Salt mental 3 Saptamana 12 Tranzitii fine Incepe sa aiba mai mult control asupra propriului corp
Salt mental 4 Saptamana 19 Evenimente Incepe sa recunoasca secvente de evenimente
Salt mental 5 Saptamana 26 Relatii Incepe sa perceapa distanta fizica si relatiile cauza-efect
Salt mental 6 Saptamana 37 Categorii Copilul invata ca anumite elemente pot fi grupate
Salt mental 7 Saptamana 46 Secvente Invata detalii despre ordinea lucrurilor
Salt mental 8 Saptamana 55 Programe Invata ca sunt mai multe moduri de a efectua acelasi lucru
Salt mental 9 Saptamana 64 Principii Incepe sa isi dezvolte capacitatea de setare de obiective
Salt mental 10 Saptamana 75 Sisteme Intelege diferite sisteme si incepe sa aiba notiunea de sine, constiinta si decizie

Saptamanile minune - Cand au loc salturile mentale la copii?

Salt mental 1 – saptamana 5

Este luna achizitiilor mentale in ceea ce priveste SENZATIILE, primul salt din dezvoltarea sa. Pe masura ce metabolismul copilului se dezvolta si are o crestere a circumferintei capului, este capabil sa observe mai mult din ceea ce se intampla in jurul lui. Dupa acest salt observa altfel lucrurile, raspunde diferit la atingeri, la mirosuri. De obicei, in saptamana 6 urmeaza o „saptamana insorita”. In acelasi timp, poate trece si printr-un puseu de crestere, astfel ca saltul mental 1 poate fi destul de agitat.

Noile senzatii apar brusc pentru copil, acesta este coplesit, astfel ca urmeaza o perioada de agitatie. Copilul este suprastimulat si extenuat, astfel ca trebuie ajutat mai mult sa se linisteasca si sa adoarma.

Salt mental 2 – saptamana 8

In aceasta saptamana, elementul definitoriu este dat de MODELE. Aceasta saptamana minune ii ajuta pe copii sa poata recunoaste modelele simple din mediu si modul in care aceste modele se aplica modului in care isi pot folosi corpul si se pot familiariza cu oamenii si obiectele pe care le vad. Dupa aceasta saptamana, bebelusul va putea sa-si tina capul cu mai multa stabilitate, este capabil sa isi intoarca capul dupa anumite sunete, sa inceapa sa apuce obiecte si sa le analizeze, sa le descopere. Isi descopera mainile, picioarele, devine fascinat de lumina si umbre.  In saptamana 10 apare de obicei o „saptamana insorita”.

Toata aceasta curiozitate si elementele de noutate ii vor cauza oboseala intensa. Este un moment optim pentru a incepe sa lucrati la rutine simple de somn.

Salt mental 3 – saptamana 12

Saptamana TRANZITIILOR FINE, este data de saptamana care ii ajuta pe copii sa-si foloseasca simturile pentru a distinge ordinea si constantele din jurul lor, precum si tranzitiile de sunete, miscare, lumina, gust, miros si textura. Dupa acest salt va avea o mai buna capacitate de a urmari ceva cu ochii, de a intoarce capul dupa anumite miscari usoare, sa se rostogoleasca de pe burta pe spate, sa produca zgomote intentionat, sa raspunda cand e strigat cu reactii cum ar fi rasul.

Urmeaza o „saptamana insorita” de obicei in saptamana 13. Somnul poate fi mai agitat, se misca mai mult cand doarme.

Salt mental 4 – saptamana 19

Saptamana EVENIMENTELOR defineste saltul mental 4, cand bebelusii incep sa inteleaga cum o serie de evenimente duce la un anumit rezultat si experimenteaza modul in care pot face ca anumite evenimente sa se intample ( de exemplu: „daca arunc aceasta jucarie, va cadea, iar mami o va ridica”).  Dupa aceasta saptamana, bebelusul va fi si mai activ, va avea aptitudini mai bune, duce mai bine anumite obiecte la gura, face mai multe miscari, raspunde la imaginea lui  intr-o oglinda, produce sunete mai multe, isi recunoasteti numele, prezinta semne de nerabdare sau de plictiseala. O saptamana insorita ar trebui sa urmeze la aproximativ 21 de saptamani.

Odata cu saptamana aceasta, incepe sa inteleaga la un anumit nivel rutinele de somn: de exemplu, ca dupa baita urmeaza somnul. Saltul 4 apare deseori simultan cu o etapa de regresie de somn.

Salt mental 5 – saptamana 26

Saltul mental 5 defineste saptamana RELATIILOR, cand bebe poate stabili anumite relatii intre obiecte si isi dezvolta mobilitatea si coordonarea membrelor. Aceasta etapa este si cea in care se obicei apare anxietatea de separare, deoarece bebelusii sunt acum capabili sa perceapa distanta si sa se simta izolati de parintii lor. Dupa acest salt incep sa fie mai interesati de micile detalii, incep sa ridice obiecte si sa exploreze obiectele care sunt pe sau in acel obiect, fac mai multe miscari, scot mai multe sunete. Urmeaza, de obicei, o „saptamana insorita” la aproximativ 31 de saptamani.

Anxietatea de separare poate deveni o problema in timpul somnului, deoarece copilul intelege acum ca atunci cand plecati, sunteti departe. Acesta este, de asemenea, un moment optim pentru intarcare, daca este cazul, sa il invatati sa adoarma singur si sa il obisnuiti treptat cu micile perioade in care lipsiti.

Salt mental 6 – saptamana 37

In saltul mental 6 sau saptamana CATEGORIILOR, cei mici incep sa isi dea seama ca diverse lucruri pot fi grupate sau clasificate impreuna, fiecare avand caracteristici si proprietati diferite si apare sau se intensifica dorinta de a le explora. Dupa aceasta saptamana, copilul intelege mai multe cuvinte, se joaca si raspunde la jocul„cucu-bau”, ii imita pe altii, isi exprima starea de spirit. Urmeaza, in general, o „saptamana insorita” la aproximativ 39 de saptamani.

Copilul invata sa faca pasi mai mari, isi dezvolta mobilitatea, invata sa se tarasca bine, sa se ridice in picioare si, eventual, sa faca primii pasi cu sprijin. Aceasta saptamana minune coincide cu o etapa de regresie a somnului. Copilul poate avea un somn mai agitat pentru ca isi dezvolta mai mult mobilitatea si invata relatiile cauza-efect (ex: „daca plang, poate mami va veni”). De aceea, incercati sa nu formati asocieri de somn nepotrivite in aceasta etapa. Se recomanda intreruperea hranirilor nocturne de la aceasta varsta.

Salt mental 7 – saptamana 46

Saptamana 16 este saptamana deprinderii SECVENTELOR. Bebelusii incep acum sa inteleaga secventele, cum sunt implicati diferiti pasi in anumite sarcini si cum pot pune lucrurile impreuna ( de ex: inainte de incaltaminte trebuie puse sosetele). Dupa aceasta saptamana, bebelusul va putea raspunde la intrebari simple, va arata lucruri, va pune impreuna puzzle-uri simple, va sti sa „vorbeasca” la telefon, va imita gesturi. Urmeaza, in general, o „saptamana insorita” la aproximativ 49 de saptamani.

Rutinele sunt extrem de importante in aceasta etapa. S-ar putea sa observati ca bebelusul  trece printr-o scurta regresie de somn si incearca sa renunte la somnul de dimineata.

Salt mental 8 – saptamana 55

Saptamana minune 8 este reprezentata de o noua achizitie mentala, aceea a PROGRAMELOR.  Copilul continua sa exploreze actiuni care depind de actiunile facute de el si de repercusiunile acelor actiuni, nu repetitiile altor actiuni. Incepe sa inteleaga ca exista mai multe cai de a ajunge la un rezultat. Incepe sa isi manifeste preferinta pentru anumite actiuni sau obiecte, incearca sa deseneze si observa mai atent. Urmeaza o saptamana insorita in saptamana 58, in general.

miababy magazin

Se manifesta iar mai intens anxietatea de separare, mai dificil, insa, cu o rezistenta la somn si la culcare, deoarece bebe incepe sa protesteze, sa isi afirme independenta si dorintele.

Salt mental 9 – saptamana 64

Saptamana PRINCIIPIILOR – cel mic are acum mai multe abilitati fizice, isi foloseste mai eficient limbajul, isi exprima emotiile mai bine, foloseste si intelege umorul mai bine si chiar incepe sa aplice principiile negocierii pentru a obtine ceea ce vrea, asteapta confirmari din partea voastra, poate deveni uneori „agresiv” daca nu obtine ce vrea, poate plange fara motiv doar pentru a obtine ce vrea.  Apare deseori tantrumuri (accese de furie ale celor mici) din dorinta de a face lucrurile cum vrea el.

Intelege mai bine ritualurile zilnice, notiunea de viitor si ce urmeaza sa se intample, notiunea de posesie (intelege ce e al lui si ce nu e al lui) si poate chiar sa inceapa sa aiba anumite frici irationale. Invata ca actiunile lui au consecinte, fiind momentul pentru stabilirea anumitor reguli de disciplina, cu grija si rabdare.  Puteti incepe sa stabiliti anumite limite si reguli pe care cel mic sa le inteleaga.

Se spune, in general, ca problemele de somn de la aceasta varsta nu sunt date de agitatia interna a copilului, ci sunt probleme care tin de disciplina.

Salt mental 10 – saptamana 75

Saptamana SISTEMELOR defineste saltul mental 10. Pe masura ce se apropie de varsta de 20 de luni, cel mic este mai capabil sa inteleaga sistemele si sa le diferentieze (ex: casa de cresa, casa lui de casa bunicilor etc.), si este chiar capabil sa isi modifice comportamentul in functie de circumstante (poate fi mai agitat cand e cu tine si extrem de cuminte cand e la cresa sau cu bunica, de exemplu). De asemenea, copilul va incepe sa dezvolte empatie si va fi mai putin axat doar pe sine, invata ca poate alege cum vrea sa fie, adica sincer, atent etc. Dupa aceasta saptamana, incepe sa inteleaga mai bine conceptul de timp.

La 17 – 18 luni, tantrumurile sunt extrem din comune, mai ales la culcare. Este esential sa nu renuntati si sa faceti fata acestor epidoase, pentru a-i mentine rutina de somn normala. De asemenea, trebuie sa acordati atentiei unei eventuale regresii de somn de la 18 luni, care tinde sa fie una dificila.

Puseuri de crestere si salturi mentale

Comportamentul copilului

Fiecare copil va reactiona diferit, in ciuda acestor scheme de comportament prezentate anterior. Starile de agitatie si celelalte elemente de comportament depinde in mare masura si de temperamentul copilului. Aceste salturi si tranzitii duc la o serie de schimbari in comportamentul copilului, pentru ca deprinde abilitati noi, percepe lucruri noi si toate aceste elemente isi pun puternic amprenta.

Unii copii isi pierd apetitul, refuza mancarea, in timp ce la altii nu se manifesta aceste efecte. Somnul trece cu siguranta prin anumite schimbari, mai ales cand ne referim la rutinele de somn. Desi pot fi mai obositi si chiar extenuati, multi refuza sa doarma, apare anxietatea de separare in anumite etape, se trezesc mai des noaptea si au somnul mai agitat. Pot prezenta o nevoie mult mai mare de contact cu anumite persoane in timpul saptamanilor minune.

Puseuri de crestere si salturi mentale

Puseurile de crestere pot duce la afectarea programului de somn si la modificari de apetit timp de cateva zile, timp in care bebelusii iau rapid in greutate si cresc in lungime, precum si schimbari de comportament. Salturile mentale produc de asemenea, unele schimbari de comportament si afecteaza somnul, deoarece bebe dobandeste noi achizitii mentale si motorii.

Puseurile de crestere si salturile mentale au loc in perioade relativ diferite, dar uneori un salt mental se poate suprapune cu un puseu de crestere.

De retinut! Saptamanile minune sunt legate de dezvoltarea creierului, in timp ce puseurile de crestere sunt date de dezvoltarea fizica.

Saptamanile minune se petrec la momente previzibile, care se bazeaza pe data estimata de nastere a copilului. Dupa aceste salturi, copilul deprinde noi abilitati si capacitati. Principalele semne pot fi date de stari de agitatie si afectarea rutinei de somn. Puseurile de crestere au loc la intervale stabilite si sunt date de o crestere accelerata a copilului. In aceste etape, copilul vrea sa fie hranit mai des, ceea ce mama poate interpreta gresit ca nu are suficient lapte), ii este afectat somnul si are anumite modificari de comportament, ca stari de agitatie.

Desi atat puseurile de crestere, cat si salturile mentale pot fi momente dificile pentru mama si copil, trebuie retinut ca sunt etape absolut normale si esentiale si ca efectul nedorit dat de acestea va trece.

Sfaturi pentru parinti

 • Acordati-i toata atentia de care are nevoie copilului, linistiti-l cand este agitat. Linistiti-va si incercati sa nu fiti agitata sau stresata. Tineti copilul in brate si aratati-i toata dragostea. Vorbiti cu cel mic, leganati-l, cantati-i si jucati-va cu el.
 • O baita calda il va linisti pe copil si il poate ajuta sa se calmeze.
 • Faceti scurte plimbari cu cel mic, pentru ca se pot dovedi extrem de benefice.
 • Incercati jocuri noi, melodii noi pentru a-i distrage atentia si pentru a-l ajuta sa experimenteze si mai mult lucrurile din jur. Incercati tot felul de jocuri, obiecte, puzzle-uri adaptate varstei, carticele cu sunete, cu texturi, pentru a-l ajuta sa isi dezvolte toate simturile si sa se acomodeze cu schimbarile pe care le observa.
 • Acceptati faptul ca aceste schimbari sunt normale si ca desi nu sunt tocmai placute, vor trece. Reduceti activitatile din gospodarie, daca este cazul, pentru a petrece mai mult timp cu micutul si renuntati la sarcinile care nu sunt urgente sau pe care le poate face si altcineva.
 • Preintampinati aceste salturi si incercati sa va obisnuiti cu ideea ca urmeaza o astfel de perioada.
 • Incercati sa va mentineti calmul si retineti ca si pentru bebe toate aceste schimbari sunt dificil de gestionat si are nevoie de tot sprijinul din partea voastra.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *