Mersul la copii – dezvoltarea mersului implica mai multe etape, de la rostogoliri, stat in picioare cu sau fara sprijin si pana la primii pasi. Iata cand incep cei mici sa mearga si care sunt etapele de dezvoltare.
CUPRINS:
1. Cand incep copiii sa mearga?
2. Etape de dezvoltare
3. Cum incurajam mersul la copii?
Cand incep copiii sa mearga?
Mersul pentru prima data este unul dintre cele mai interesante si memorabile momente din dezvoltarea copilului. De obicei, copiii dezvolta abilitati motorii „de sus in jos”. Mai intai ajung sa aiba control asupra capului si apoi asupra zonei inferioare a corpului. Modelul tipic pentru abilitatile motorii este rostogolirea, apoi statul in sezut, ridicatul in sus, statul in picioare, mersul pe jos si urcatul treptelor.
In general, copiii incep sa mearga singuri in decurs de aproximativ 3 luni din momentul in care au invatat sa se ridice singuri. Insa, exista si alte semne si nu exista o cronologie standard de dezvoltare pe care toti copiii o urmeaza. De fapt, debutul mersului la copii este variabil – unii incep sa mearga inainte de 9 luni, in timp ce altii abia la 18 luni sau mai tarziu. In medie, copiii fac primii pasi la aproximativ 12-13 luni.
Fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul sau. Insa, e bine sa discutati cu medicul daca aveti anumite preocupari privind dezvoltarea copilului. Academia Americana de Pediatrie recomanda sa discutati cu medicul daca cel mic nu merge pana la varsta de 18 luni.
Etape de dezvoltare
Pentru a merge, copilul trebuie sa aiba anumite abilitati, inclusiv echilibru, coordonare, abilitatea de a se ridica in picioare si capacitatea de a-si sustine greutatea corporala de pe un picior pe altul. Fiecare noua abilitate pe care o dezvolta bebelusul se bazeaza pe abilitatile anterioare pe care le-a invatat. Pe masura ce copilul creste, abilitatile pe care le invata devin din ce in ce mai complexe. Cand merge de-a busilea, se ridica in picioare, apoi se sprijina de piesele de mobilier, isi dezvolta forta musculara si abilitati precum echilibrul si coordonarea, care sunt toate necesare pentru mersul pe jos si, mai tarziu, pentru alergare. Odata ce va incepe sa faca primii pasi, este posibil sa nu stapaneasca imediat aceasta noua abilitate. Este nevoie de putin timp pentru a-si mentine echilibrul.
Reflexul automat de mers
Nou-nascutii au reflexul automat de mers – cand sunt tinuti in pozitie verticala, au tendinta de a intinde picioarele spre sol si de a pasi. Sigur ca asta nu inseamna ca bebelusul este pregatit sa mearga, pentru ca ii lipsesc dezvoltarea musculara, coordonarea si proportiile corporale pentru a merge cand este foarte mic. Nu incearca sa mearga, ci sunt doar instinctele de baza. Deocamdata, picioarele lui nu sunt suficient de dezvoltate pentru a sustine greutatea. Despre reflexele la nou-nascut poti citi aici mai multe.
Rostogoliri si statul in sezut
In jurul varstei de 3- 4 luni, bebelusul va dezvolta controlul asupra capului si capacitatea de a impinge in sus in maini cand sta culcat pe burtica. Acest aspect este un pas important catre dezvoltarea corpului si a fortei in spate – necesare pentru a sta in pozitie verticala. Ulterior, invata sa se rostogoleasca mai intai de pe fata pe spate si ulterior din spate in fata si invata sa stea in fundulet sprijinit la spate si ulterior fara suport.
Mersul de-a busilea si ridicatul in picioare
La 7-10 luni de obicei bebelusii incep sa mearga de-a busilea, desi nu toti copiii trec prin aceasta etapa. Dezvoltarea zonei centrale a corpului inseamna mai multa stabilitate, astfel ca incepe sa se tarasca sau sa mearga de-a busilea. Peste cateva luni va incepe sa se ridice in picioare cu sprijin si sa stea singur – pentru scurte perioade de timp. Pe la 8-11 luni, cand incepe sa fie atras de statul in pozitie verticala, poate fi dornic sa se ridice in picioare mai mult. Pe la 12 luni sta de obicei in picioare sustinut de maini, se poate aseza din picioare in sezut si adesea poate urca treptele in patru labe.
De la mersul sustinut la primii pasi singur
Odata ce bebelusul descopera ca poate merge daca e tinut de maini, poate deveni activitatea sa preferata. Bebelusul va folosi, de asemenea, fiecare piesa de mobilier pentru a se sustine cu mainile. Asigurati-va ca toate piesele de mobilier sunt ancorate in perete si strangeti toate obiectele in care cel mic s-ar putea rani. Vezi aici mai multe despre siguranta bebelusului acasa.
Treptat, copilul invata sa stea in picioare, mentinandu-si echilibrul, si de aici pana la mersul independent mai este doar un pas. Bebelusul va avea nevoie de multa practica si va fi destul de instabil la inceput. Majoritatea bebelusilor fac acesti pasi cu picioarele departate si degetele de la picioare indreptate spre interior sau spre exterior.
In general, in medie, pe la 16 luni cei mici pot sa urce si sa coboare scari cu sprijin. Treptat copilul incepe sa descopere miscarile de dans, in jur de 18 luni, iar la 19-24 luni poate creste viteza de alergare, se poate opri mai usor, se poate deplasa in jurul unui obstacol si poate tine ceva in mana in timp ce merge. Pe la 25-30 luni poate urca trepte singur tinandu-se de bara, cu ambele picioare pe treapta. Varsta de 2 ani este de obicei o etapa a independentei – merge mai bine, se impiedica mai rar, urca si coboara singurel scari, alearga mai bine. Pe la 3 ani flexibilitatea este mai bine dezvoltata, poate sa stea intr-un picior si mobilitatea s-a dezvoltat mult mai mult. Poate sa sara cu ambele picioare, urca treptele mai bine.
ATENTIE!
Aceste repere orientative au rolul de a ne ajuta sa intelegem etapele prin care trec bebelusii pana invata sa mearga, dar cronologia poate sa varieze de la un copil la altul. Retineti ca cei mici isi dezvolta abilitatile in mod diferit, unii mai repede decat altii. Este normal ca bebelusii sa se dezvolte in ritmuri diferite si, de obicei, nu este motiv de ingrijorare. Daca cel mic nu merge de 18 luni sau va faceti griji cu privire la modul in care se dezvolta, discutati cu medicul. Retineti ca, daca bebelusul s-a nascut prematur (inainte de 37 de saptamani de sarcina), acesta poate dezvolta anumite abilitati mai tarziu decat alti bebelusi. De asemenea, discutati cu medicul daca exista anumite semne ale unor probleme de dezvoltare – copilul nu isi sustine capul bine, nu prezinta deloc interes pentru miscare, musculatura este rigida etc.
✅ Citeste pe larg despre Etapele dezvoltarii copilului – fizic, cognitiv, emotional.
Semne ca bebe va face primii pasi in curand
Inainte de a putea merge, bebelusii trebuie sa dezvolte forta si coordonarea pentru a mentine postura verticala singuri. De asemenea, trebuie sa poata suporta cea mai mare parte a greutatii lor – cel putin momentan – pe un picior. De asemenea, unii se tarasc pe burtica sau stand in sezut, impingand cu bratele.
Asadar, bebelusii se apropie de primii pasi facuti independent atunci cand prezinta aceste abilitati motorii:
- Se pot ridica in picioare – sprijinindu-se de mobilier sau sustinuti de alta persoana. De obicei, bebelusii dezvolta aceasta abilitate cu aproximativ 3 luni inainte de a face primii pasi. In timpul acestor incercari, copilul va putea ramane in picioare doar cateva secunde si veti observa ca picioarele sunt rigide si drepte. Insa, pe masura ce dezvolta mai multa forta, va putea sta confortabil, cu genunchii usor flexati, sprijinindu-se.
- Merg cu sprijin – In acest stadiu, copiii isi pot muta greutatea de pe un picior la altul. Daca tineti un copil de maini, acesta poate merge inainte. Daca se sprijina de o piesa de mobilier, se poate deplasa lateral.
- Stau in picioare singuri – chiar daca pentru foarte scurt timp.
Nu exista o cronologie care sa fie valabila mereu, pentru fiecare copil. Unii pot incepe sa mearga mai devreme, in timp ce altii mai tarziu. De asemenea, unii incep sa mearga cu sprijin relativ devreme – chiar inainte de a invata sa se tarasca. Pentru acesti copii, urmatoarea etapa ar putea fi mersul independent.
Factori care pot influenta momentul cand copilul face primii pasi
Mersul este un truc dificil de invatat. Cei mici se confrunta cu multe obstacole, inclusiv ce tin de propriul corp. De exemplu, un copil cu picioare slabute – si un raport mai mare intre muschi si grasime – poate incepe sa mearga mai repede decat un copil cu mai mult tesut adipos decat tesut muscular. Momentul mersului depinde si de oportunitatile de miscare si de practica. In general, copiii care fac mai multa miscare – mai putin timp in patut, leagan sau balansoare – tind adesea sa dezvolte abilitatile motorii mai repede. Mai precis, de obicei copiii invata sa mearga mai devreme daca fac pasi in timp ce un adult ii sustine de manute.
Motivatia este, de asemenea, importanta. De exemplu, s-a observat ca bebelusii sunt mai tentati sa inceapa sa invete sa mearga daca sunt interesati de accesarea obiectelor aflate la departare. In plus, adesea chiar imbracamintea poate face diferenta. Unele date experimentale confirma faptul ca celor mici le este mai greu sa mearga atunci cand poarta scutece.
❕ Citeste si despre Salturile mentale la copii.
Cum incurajam mersul la copii?
E important sa incurajam copilul si sa il motivam sa isi dezvolte abilitatile fizice si sa oferim protectie in acelasi timp:
Jucati-va impreuna
Este foarte important timpul de joaca – timp de explorare, pentru ca cei mici invata prin joc. Incurajati copilul sa exploreze, pentru a prinde incredere. De exemplu, jucariile plasate in vecinatatea lui il pot motiva sa se miste pentru a ajunge la ele si sa gaseasca modalitati de a obtine jucariile.
Incurajati miscarea
Activitatea si deplasarea dezvolta forta si postura, ceea ce va favoriza mersul ulterior. Limitati timpul petrecut in patut, leagan, balansoar, carucior sau in centrele de activitati. Puteti incuraja mersul independent daca il tineti de manute cand e suficient de dezvoltat, pentru a incuraja echilibrul si primii pasi.
Siguranta locuintei
Pe masura ce bebelusul incepe sa se miste mai mult prin casa, mentineti zona cat mai sigura in jurul lui pentru a preveni accidentarile. Asigurati-va ca toate colturile pieselor de mobilier sunt protejate cu sisteme speciale pentru a preveni accidentarile, ancorati mobilierul in perete. Pe masura ce copilul incepe sa faca primii pasi, securizati casa – folosind dispozitive de protectie pentru dulapuri, usi, ferestre, prize, cuptor etc. Montati porti de siguranta pentru scari si verificati sa nu fie la indemana produse periculoare pentru copil, ca foarfece, medicamente, produse de curatenie, cutite etc
Jucarii de impins
Jucariile de impins pot fi utile – antemergator sau jucarii de impins tip cos de cumparaturi, masina de tuns iarba de jucarie etc. Un astfel de produs ii ofera sprijin si incurajeaza mersul si echilibrul. Alegeti jucarii rezistente, cu bara rezistenta de sprijin si roti mari, pentru a preveni rasturnarea. Academia Americana de Pediatrie recomanda limitarea folosirii premergatorului. Se considera ca acesta poate incetini dezvoltarea motorie, dezvoltarea normala a coloanei vertebrale si poate afecta postura bebelusului. In plus, exista risc mai mare de rasturnare si accidentari.
Cu incaltaminte sau fara?
Incaltamintea trebuie folosita abia dupa ce copilul invata sa mearga. In interior si pe suprafete sigure in aer liber, lasati-l sa mearga descult (sau in sosete antiderapante) cat mai mult posibil pentru a ajuta la formarea tonusului muscular in talpi si glezne, pentru a ajuta arcadele sa se dezvolte si pentru a-si dezvolta echilibrul si coordonarea. In exterior, oferiti incaltaminte confortabila – moale si flexibila – sa nu limiteze miscarea.
Referinte:
(1) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/learning-to-walk
(2) https://www.babycenter.com/baby/baby-development/baby-milestone-walking_6507
(3) https://parentingscience.com/when-do-babies-start-walking/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd__myZFu1g_ft.Cwbwr9sUcL.0YibUqvcHIIuYHlJd89s-1631000776-0-gqNtZGzNAjujcnBszQrR
(4) https://www.healthline.com/health/baby/signs-baby-will-walk-soon
(5) https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/pdf/parents_pdfs/milestonemomentseng508.pdf