Saptamana 20 de sarcina

Saptamana 20 de sarcina

Saptamana 20 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 20 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Saptamana 20 de sarcina este mijlocul celui de-al doilea trimestru. Felicitari! Ai trecut cu bine de oboseala primei parti a sarcinii, de greturile matinale si celelalte simptome neplacute. Din aceasta perioada incepi sa te simti mai bine, desi se poate mentine oboseala si pot aparea dureri de spate si de picioare. Copilul are acum aproximativ 300 g si masora cam 16 cm lungime.

O substanta de culoare verde inchid, lipicioasa, numita meconiu, este produsa de copil. Acesta consta in celule si lichid amniotic inchitite odata cu secretiile digestive.

saptamana 20

Simptome:

  • picioare si maini umflate;
  • ameteli;
  • arsuri gastrice;
  • dureri de picioare;
  • scurgeri vaginale;
  • respiratie ingreunata;
  • modificari ombilicale – ombilicul tinde sa fie mai proeminent.

In aceasta etapa medicul poate masura inaltimea fundului uterin, mai exact distanta de la osul pubisului la regiunea superioara a uterului. Masurata in centimetri, aceasta trebuie sa fie similara cu numarul saptamanii de sarcina, cu 2 cm mai mult sau mai putin, si se va adauga in fiecare saptamana cate un centimetru.

Poate fi tot mai dificil sa dormi bine, iar pernele speciale pot fi utile pentru a-ti oferi o pozitie confortabila si pentru a preveni durerile. Este important sa beneficiezi de suficient fier din alimentatie, pentru a-i asigura organismului necesarul in aceasta perioada. Carnea, pestele, spanacul, produsele din soia, sucul de prune si cerealele fortificate cu fier sunt surse importante de fier.