saptamana 15 de sarcina

Saptamana 15 de sarcina

saptamana 15 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 15 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Fatul este acum de dimensiunea unei portocale! Se formeaza lanugo, sau acel par fin si subtire care acopera pielea, mentinand temperatura constanta a corpului. Lanugo se va dezvolta pana la nasterea copilului si dispare dupa nastere. Copilul poate acum sa auda diferite sunete, inclusiv ritmul cardiac al mamei, vocea mamei sau respiratia.

Mama poate incepe sa simta miscarile copilului. O modificare importanta in aceasta perioada este faptul ca fatul incepe sa practice respiratia de unul singur, plamanii sunt dezvoltati, iar nu si musculatura care ii controleaza. Cu toate acestea, fatul foloseste aceste mici muschi pentru a inspira sie xpira cantitati mici de lichid amniotic.

Inima pompeaza cu 20% mai mult sange decat de obicei, iar uterul se dezvolta tot mai mult.

saptamana 15

Simptome:

  • pofte alimentare;
  • cresterea apetitului;
  • greata si stari de voma;
  • varice – se formeaza deoarece sistemul circulator este suprasolicitat sa pompene o cantitate prea mare de sange in corp;
  • poti incepe sa uiti anumite lucruri si apar alte modificari ale functiei cognitive, date de fluctuatiile hormonale; nu-ti face griji, aceste efecte dispar odata cu nasterea;
  • gingii inflamate.

In aceasta perioada se poate efectua o amniocenteza, insa are anumite riscuri, asa ca este recomandat sa fie efectuata doar daca beneficiile depasesc eventualele riscuri. Este indicat sa efectuzi, daca medicul isi permite, exercitii pentru intarirea musculaturii pelvine sau sedinte de yoga prenatal.