Travaliul este, practic, prima etapa a procesului de nastere. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre travaliu de la semne, durata si pana la modurile de gestionare, totul in randurile urmatoare.
CUPRINS:
Travaliul implica o serie de contractii progresive si continue ale uterului care ajuta la deschiderea colului uterin, permitand copilului sa treaca prin canalul de nastere. Este practic prima etapa a procesului de nastere. Daca este prima data cand o femeie are un copil, travaliul dureaza de obicei intre 12 – 14 ore; in sarcinile ulterioare, travaliul este adesea mai scurt, in medie intre 6-8 ore. Nu se stie ce declanseaza debutul travaliului, dar se crede ca este influentat de hormonul oxitocina, care este responsabila pentru provocarea contractiilor uterine.
Travaliul fals sau contractiile false Braxton Hicks sunt adesea confundate cu travaliul real. Ele sunt, de fapt, semne care apar inainte de nastere, cand uterul se extinde si se contracta, dar nu sunteti in travaliu efectiv.
Iata care sunt semnele distinctive ale travaliului fals:
Contractiile false sunt imprevizibile. Ele vin de obicei la intervale neregulate si variaza in lungime si intensitate. Desi contractiile adevarate pot fi nejustificate la inceput, in timp ele incep sa vina la intervale regulate si mai scurte, devin din ce in ce mai intense si dureaza mai mult.
Travaliul prematur apare la aproximativ 12% dintre toate sarcinile. O sarcina normala dureaza aproximativ 40 de saptamani. Ocazional, travaliul incepe in mod prematur, inainte de a 37-a saptamana de sarcina, deoarece contractiile uterine determina cervixul sa se deschida mai devreme decat este normal. In consecinta, bebelusul se naste prematur si poate fi in pericol pentru anumite probleme de sanatate.
Anumiti factori pot creste riscul unei femei de travaliu prematur, si anume:
Semnele care indica apropierea nasterii includ:
In timpul unei contractii, uterul se strange si apoi se relaxeaza. Contractiile pot sa apara la fiecare 3-4 minute si dureaza intre 5 – 60 de secunde. In acest moment, colul uterin va fi deschis la aproximativ 4 cm. Pentru unele femei, contractiile se pot simti ca dureri intense, similare celor din menstruatii (dureri intense). Pe masura ce travaliul incepe, contractiile tind sa devina mai lungi, mai puternice si mai frecvente. In timpul unei contractii, daca puneti mana pe abdomen, veti simti ca durerea devine mai intensa.
Durata si experienta fiecarei sarcini sunt diferite pentru fiecare femeie si pentru fiecare sarcina, in functie de diversi factori. Factorii care pot afecta durata travaliului includ:
Femeile care se afla la prima nastere au un travaliu care dureaza in general 6-12 ore in prima etapa de travaliu (de la momentul in care au fost dilatate cu 4 centimetri). Este putin probabil sa dureze mai mult de 18 ore. Atunci cand cervixul se dilata (se deschide) si se indeparteaza pentru a pozitiona bebelusul in canalul de nastere, incepe travaliul urmat de travaliul activ. Femeile care au mai nascut anterior au in medie un travaliu care dureaza 5-8 ore.
Travaliul cuprinde 3 etape:
Prima etapa a travaliului implica subtierea colului uterin si dilatarea acestuia la aproximativ 10 cm. Prima etapa este formata din trei faze diferite. Acestea sunt:
A doua etapa a travaliului este de la momentul in care colul uterin este complet dilatat pana la nasterea bebelusului. Contractiile in aceasta perioada sunt regulate si distantate. Este etapa in care e necesara impingerea pentru ca bebelusul sa treaca prin canalul de nastere.
Dupa nasterea bebelusului, uterul se contracta usor pentru a slabi si a impinge placenta, desi este posibil sa nu puteti simti aceste contractii. Acest lucru poate sa apara dupa 5-30 de minute de la nasterea bebelusului. Muschii uterului continua sa se contracte pentru a opri sangerarea. Acest proces este asociat intotdeauna cu o pierdere de sange moderata – pana la 500 ml.
Nasterea este un proces in care durerea resimtita variaza de la o femeie la alta, in functie de mai multi factori. De multe ori se apeleaza la anestezii, ca se administreaza in timpul travaliului.Poate fi vorba de o anestezie regionala sau generala.
Iata cateva lucruri pe care le puteti face in timpul sarcinii sau travaliului, pentru a favoriza dureri mai mici in timpul nasterii:
Medicamente
Uneori, din diferite cauze, travaliul este indus pentru a grabi nasterea. Ca tehnici se pot folosi medicamente sau tehnici care induc contractii.
Travaliul indus este ales atunci cand riscurile date de asteptarea travaliului natural sunt prezente, si anume:
Inducerea travaliului se poate face prin tehnici medicamentoase sau mecanice. Se poate administra oxitocina intravenos, care este o forma sintetica a hormonului pe care organismul il produce in mod natural in timpul travaliului spontan. Se pot folosi si prostaglandine daca cervixul nu este inca dilatat, acestea actionand ca hormoni ce matureaza colul uterin.
Tehnicile mecanice presupun ruperea manuala a membranelor pentru a separa sacul amniotic de partea inferioara a uterului, ceea ce duce la eliberarea de prostaglandine care ajuta la aparitia contractiilor. O alta tehnica este amniotomia care presupune ruperea sacului amniotic cu ajutorul unui mic instrument.
Alte tehnici sunt stimularea sanilor care poate duce la declansarea contractiilor si a travaliului prin eliberarea de oxitocina, si contactul sexual – orgasmul poate stimula contractiile, desi nu sunt cercetari concludente in acest sens.
In unele cazuri, inducerea travaliului nu este indicata, cum ar fi atunci care e necesara o operatie cezariana, cand mama are placenta previa, cand copilul nu este in pozitie corecta, cand vorbim de o sarcina multipla cu anumite probleme sau cand este o infectie genitala activa.
Nasterea este dictata de anumite semnale sub forma de hormoni. Acesti hormoni ajuta la coordonarea procesului de travaliu. Hormonii stabilesc momentul nasterii si al travaliului si duc la aparitia contractiilor, dilatarea cervixului, trecerea copilului prin canalul de nastere si pregatirea mamei pentru alaptare.
Contractiile uterului sunt cauzate de cresterea nivelului de oxitocina, care are multiple functii la nastere. Hormonii au, de asemenea, un efect asupra modului in care durerea este resimtita in nastere. Hormonul denumit beta-endorfina este un opioid sau un analgezic care apare in mod natural in organism. Ca si in cazul oxitocinei, exista niveluri ridicate de beta-endorfine in organism in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii. Beta-endorfina este eliberata in conditii de constrangere si durere, atunci cand actioneaza ca un analgezic si, de asemenea, suprima sistemul imunitar.
In a doua etapa a nasterii apare o crestere a adrenalinei pentru a furniza energia necesara pentru impingerea din a doua etapa. Oxitocina declanseaza reflexul de expulzare a fatului, contractiile finale. Un alt hormon, prolactina, care este numit uneori hormonul matern creste in timpul travaliului si atinge o valoare prag in timpul nasterii.
In timpul travaliului pot aparea o serie de complicatii, cum ar fi:
In cazul primei nasteri, travaliul dureaza mai mult, in general 6-12 ore, cu o medie de 7 ore. Progresul este mai lent, durerile pot fi mai intense si nasterea in sine poate dura mai mult.
In general, cea de-a doua nastere are un progres mai rapid decat o prima sarcina, si dureaza in medie 5-8 ore, dar nu mai mult de 12 ore. De asemenea, la a doua sarcina va fi nevoie de o impingere usor mai redusa decat prima data. La a doua nastere mama nu mai este la fel de stresata ca prima data si de cele mai multe ori nasterea decurge mai bine. Cu toate acestea, fiecare femeie este unica si fiecare sarcina este diferita.
Ultimele cateva saptamani inainte de nastere variaza foarte mult – unii copii se misca un pic mai putin, iar altii se misca foarte mult. In timpul travaliului, mamica va continua sa simta copilul foarte actic, dar de multe ori mai putin observabil, deoarece mama nu mananca si bea, astfel ca bebelusul nu este stimulat foarte mult. In plus, apar contractiile care fac sa nu mai constientizeze la fel de mult miscarile fatului.
Copilul activ este un indicator al sanatatii lui, miscari care persista pana in momentul nasterii. Miscarile se resimt si in travaliu, desi nu vor fi la fel de puternice si pronuntate.
Mama poate manca si poate bea in timpul travaliului, dar doar mese mici, cu continut scazut de grasimi, cum ar fi fructe si supe, ca surse bune de energie pentru femeile aflate in travaliu. Multe mamici chiar simt nevoia de a manca ceva in timpul travaliului. Daca organismul duce lipsa de hrana, apare cetoza, care este raspunsul normal al corpului la activitate fizica prelungita, si poate cauza dureri de cap severe. Cetoza usoara este considerata normala in travaliu, dar daca apare si foamea intensa, poate fi afectat nivelul de energie al mamei.
Cateva optiuni bune de alimente sunt iaurtul, biscuitii duri, supa. Evitati mesele bogate si grele pentru ca pot cauza inclusiv o stare de rau. De asemenea, este importanta hidratarea, inclusiv bauturile de rehidratare cu electroliti. Evitati bauturile dulci si acidulate.
Daca va fi necesara o interventie cezariana, se recomanda sa nu se consume nimic inainte.
O epiziotomie poate fi necesara mai ales in urmatoarele cazuri:
Riscul de necesitate a unei epiziotomii se reduce in urmatoarele cazuri:
Pe langa masajul perineal si tehnicile de relaxare si respiratie, compresele calde pot de asemenea reduce riscul de ruptura de perineu sau necesitatea unei epiziotomii.
O nastere cu forceps este un tip de nastere vaginala asistata. Se utilizeaza un forceps – un instrument ce seamana cu o pereche de linguri mari sau clesti – prin care se faciliteaza scoaterea copilului prin canalul de nastere. Este o optiune atunci cand cervixul este complet dilatat, membranele sunt rupte si copilul a coborat in zona pelvina, dar nu poate scoate capul afara.
Este indicata daca mama impinge, dar nasterea nu progreseaza, daca nasterea este prelungita, daca copilul are anumite probleme de sanatate, daca mama intampina probleme etc.
Extractia cu vacuum este o procedura facuta uneori in cursul nasterii vaginale. Se aplica vacuumul – un sistem moale sau rigida cu maner si o pompa de vid pentru a ajuta copilul sa iasa din canalul de nastere. Acest lucru se face de obicei in timpul unei contractii in timp ce mama impinge.
Poate fi o optiune daca colul este complet dilatat, membranele rupte si copilul a coborat in canalul de nastere, dar nu poate fi impins eficient, daca nasterea nu progreseaza, daca este una prelungita, daca bebelusul sau mama au anumite probleme de sanatate etc.
Cerclajul reprezinta o procedura chirurgicala, mai exact o sutura pentru a inchide colul uterin si pentru a preveni o nastere prematura. Se face prin vagin (cerclaj cervical transvaginal) sau, mai putin frecvent, prin abdomen (cerclaj cervical transabdominal).
Cerclajul este indicat daca exista un istoric de avort in absenta travaliului, dilatare cervicala fara durere in al doilea trimestru de sarcina, lungime cervicala scurta, mai putin de 25 mm inainte de saptamana 24 de sarcina. De cealalta parte, nu este indicat daca sunt prezente sangerari vaginale active, travaliu prematur, infectie intrauterina, ruptura membranelor, sarcina multipla sau o anomalie fetala.
Iata cateva sugestii pentru mamici, privind pregatirea pentru travaliu:
De multe ori se apeleaza la cezariana neplanificata tocmai din cauza faptului ca travaliul este prea dificil, avanseaza prea greu si nu este eficient. Cand vorbim de o nastere cezariana planificata, travaliul nu este de cele mai multe ori resimtit.
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…