Placenta Praevia – Cauze, simptome, tratament.

placenta praevia

Afla ce este placenta praevia, care sunt cauzele aparitiei acesteia, factorii de risc, precum si ce simptome are, in ce consta tratamentul si cum se pune diagnosticul.

Ce este placenta?

Placenta este un organ temporar care se formeaza in timpul sarcinii. Acest organ asigura cresterea si protectia fatului in uter si este o sursa indispensabila secretoare de hormoni in timpul sarcinii. Placenta este cea care ii va oferi fatului toti nutrientii necesari prin intermediul cordonului ombilical.

De asemenea, placenta ajuta la eliminarea substantelor toxice din sangele mamei, pe care le elibereaza apoi prin urina. Aceasta protejeaza fatul de infectii, separand sangele mamei de cel al copilului si fiind ca o bariera impotriva bacteriilor.

In mod normal, la o sarcina sanatoasa, placenta este localizata la nivelul fundului uterin – partea superioada a uterului si este circulara sub forma de disc, cu un diametru de 20cm la termen si o grosime de 3-4cm. Ca greutate, aceasta este de o sesime din greutatea fatului, deci cantareste in jur de 500g.

In luna a 5-a de sarcina, placenta este deja formata si incepe sa creasca.

La nasterea naturala, vaginala, placenta este eliminata in ultima parte a travaliului. Dupa nastere vor aparea contractii usoare si nevoia de a impinge, ajutand astfel la eliminarea placentei si separarea acesteia de uter. In cazul nasterii prin cezariana, placenta este indepartata de medic. Se poate injecta si oxitocina pentru declansarea contractiilor uterine si prevenirea hemoragiei post-partum.

Placenta este esentiala pentru o sarcina sanatoasa insa devine inutila dupa nastere, fiind indepartata de medic si natural de corpul mamei. Insa, e de retinut ca din placenta si din cordonul ombilical pot fi recoltate celule stem la cateva minute dupa nastere.

Ce este placenta praevia?

Placenta praevia este o anomalie a placentei si inseamna mai exact ca placenta nu este pozitionata normal ci este situata prea jos in uter. In acest caz, nasterea naturala nu este posibila, fiind recomandata cezariana, plus ca pot aparea complicatii si fatul poate sa nu aiba suficient loc sa se dezvolte.

cursuri puericultura

Placenta praevia apare la ~1 din 200 de sarcini.

Tipuri de placenta praevia

Exista 4 tipuri de placenta praevia:

miababy magazin
 • Placenta praevia centrala – acopera in totalitate segmentul uterin inferior
 • Placenta praevia partial centrala – acopera o parte orificiului cervical intern
 • Placenta praevia marginala – ajunge la marginea orificiului cervical intern
 • Placenta praevia laterala – ajunge la 2-3cm de orificiul cervical intern

cezariana placenta praevia

Cauze si factori de risc

 • Placenta praevia este des intalnita la femeile cu nasteri multiple – incidenta de 80%.
 • Avortul poate duce la formarea de placenta praevia – incidenta de 20-40%
 • Cicatrici uterine cauzate de operatii pentru fibroame uterine sau cezariene.
 • Incompatibilitati de RH.
 • Persoane cu diabet.
 • Antecedente de placenta praevia – creste riscul pentru sarcinile viitoare.
 • Fumatul.
 • Endometru cu anomalii – tumori, malformatii, cicatrici.
 • Vascularizare redusa a placentei.
 • Ou fecundat implantat in partea inferioara a uterului.
 • Sarcini multiple cu gemeni sau tripleti – risc de 2 ori mai mare
 • Varsta inaintata a mamei
 • boala gestationala trofoblastica (aceasta este rara si poate fi canceroasa)
 • infectii.

Simptome

Cel mai des intalnit simptom al placentei praevia este sangerarea brusca. Sangerarile apar de la desprinderea placentei de peretii uterului in cel de-al treilea trimestru sau atunci cand cervixul incepe sa se subtieze si sa se dilate si afecteaza astfel vasele de sange din zona. Daca sangerarea ta este severa, medicul ar putea decide ca trebuie sa nasti imediat chiar daca nu este vorba de o sarcina complet maturizata.

Apare des in al doilea si al treilea trimestru si poate fi recurenta pana la finalizarea sarcinii. In functie de gradul placentei praevia, sangerarea poate fi mai mica sau mai abundenta.

Hemoragia nu este de obicei insotita de durere, insa in anumite cazuri pot aparea contractii.

Alte simptome ce insotesc sangerarea sunt: ritm cardiac crescut, scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, mai pot aparea simptome de nastere prematura, precum contractii uterine.

Sunt insa cazuri in care unele femei desi au placenta praevia, nu au si sangerari sau alte simptome. In acest caz diagnosticul se pune la ecografie.

despre nastere

Diagnostic

Diagnnosticul de placenta praevia este stabilit la ecografie. In cazul in care este detectata din timp, la sfarsitul primului trimestru, pozitia placentei se poate schimba odata cu cresterea uterului iar dezvoltarea trebuie urmarita cu ajutorul ecografiilor.

De retinut este ca numai 10% dintre femeile diagnosticate cu placenta previa in faza incipienta (sfarsitul primului, inceputul celui de-al doilea trimestru) au aceasta afectiune si la nastere. In timp aceasta se poate redresa. Asadar, nu te alarma daca ai primit acest diagnostic la inceputul sarcinii, in peste 90% din cazuri se va corecta pe parcursul sarcinii!

Tratament

Pentru tratarea sangerarilor cauzate de placenta praevia se pot administra antispastice, antianemice si betamimetice, in functie de recomandarea medicului si de fiecare situatie in parte. Trebuie sa se tina cont de gravitatea hemoragiilor dar si de varsta sarcinii.

Pentru nastere, va fi recomandata cezariana, nasterea naturala nefiind posibila. In cazuri severe, atunci cand la nastere hemoragia nu poate fi oprita, poate aparea necesitatea realizarii unei operatii de histerectomie.

Asadar, tratamentul pentru placenta praevia depinde de:

 • tipul si intensitatea sangerarilor
 • startea de sanatate a femeii
 • starea de sanatate a fatului
 • tipul de placenta praevia in functie de ce zone acopera aceasta

Se recomanda:

 • evitarea activitatilor fizice intense
 • evitarea contactului sexual dupa primele 28 de saptamani de sarcina
 • anuntarea medicului imediat cum apar sangerari

Complicatii

Placenta praevia poate duce la complicatii si trebuie tratata cu mare grija. Aceasta creste riscul de sangerari nu numai pe parcursul sarcinii, ci si dupa nastere.

In cazul in care nasterea se face prin cezariana, medicul va extrage apoi placenta si va administra o substanta care provoaca contractii uterine. Aceste contractii au rolul de a elimina sangerarile. Insa, in cazul placentei praevia, fiind localizata in partea inferioara, contractiile vor fi slabe si mai putin eficiente, ducant astfel la sangerarimai mari.

De asemenea, exista riscul ca placenta sa fie si implantata adanc, facand dificila separarea acesteia la nastere – placenta accreta. Aceasta problema apare la 1 din 2500 de nasteri iar riscul e crescut la placenta praevia. In aceasta afectiune pot aparea sangerari severe ce pot duce chiar la histerectomie.

Sarcinile cu placenta praevia pot rezulta in nasterea unor copii cu o greutate sub cea normala.

 

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *