Fertilizarea in Vitro (FIV) – ghid complet

fertilizarea in vitro

Afla totul despre fertilizarea in vitro (FIV) din acest ghid complet. Descopera toate detaliile de care ai nevoie, de la ce pasi sunt de parcurs, la costuri, informatii despre programul national, avantaje si riscuri, precum si raspunsuri la intrebari frecvente despre FIV. 

CUPRINS:

 1. Ce este fertilizarea in vitro?
 2. Cand se apeleaza la FIV?
 3. Cauze ale infertilitatii
 4. Pasi de parcurs
 5. Cat costa FIV?
 6. Programul national de fertilizare in vitro
 7. Procedura de fertilizare in vitro
 8. Avantaje FIV
 9. Riscuri FIV
 10. Monitorizarea sarcinii cu FIV
 11. Intrebari frecvente despre FIV

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro (FIV) este un tratament de fertilitate in care sperma si ovulele sunt combinate intr-un laborator. Embrionii rezultati sunt evaluati pentru calitate si unul sau mai multi sunt plasati in uter prin cervix.

FIV este de departe cel mai frecvent utilizat tratament de inalta tehnologie pentru fertilitate, reprezentand peste 99% dintre procedurile de reproducere asistata.

In functie de situatie, FIV poate folosi:

 • ovulele si sperma partenerilor;
 • ovule si sperma de la donatori;
 • ovule de la donator si sperma partenerului;
 • ovule de la partenera si sperma de la donator;
 • embrioni de la donatori.

Medicul poate, de asemenea, sa implanteze embrioni intr-un purtator surogat sau purtator de sarcina. Aceasta este o femeie care poarta copilul pentru un anumit cuplu.

Cand se apeleaza la fertilizarea in vitro?

FIV este indicata in urmatoarele cazuri:

 • probleme cu ovulatia sau calitatea ovulelor;
 • blocarea trompelor uterine;
 • endometrioza;
 • indepartarea chirurgicala a trompelor uterine;
 • probleme cu numarul de spermatozoizi sau cu motilitatea lor;
 • necesitatea folosirii de ovule sau sperma de la donator;
 • infertilitate fara cauza cunoscuta;
 • alte tratamente asemanatoare nu au avut succes;
 • daca ati incercat sa concepeti timp de 2 ani si nu s-a gasit nicio cauza pentru lipsa sarcinii.

Cauze ale infertilitatii

Fertilitatea feminina poate fi afectata de:

cursuri puericultura

Fertilitatea masculina poate fi afectata de:

 • tuburi seminifere blocate sau absente;
 • numar redus de spermatozoizi sau scaderea productiei de sperma;
 • numar mare de spermatozoizi anormali;
 • afectarea productiei de sperma;
 • anticorpi anti-sperma;
 • afectarea ADN-ului spermei;
 • boli genetice ca fibroza chistica sau anomalii cromozomiale.

25% dintre cazurile de infertilitate au la baza cauze inexplicabile.

miababy magazin

fertilizarea in vitro fiv procedura

Pasi de parcurs pentru fertilizarea in vitro

Pregatirea. Initial, persoana sau cuplul va avea o prima discutie cu medicul pentru a stabili care sunt dorintele si nevoile, cauza pentru care apeleaza la aceasta procedura si alte considerente. Se va realiza un dosar FIV si o programare in acest sens.

Consultatiile. Inainte de inceperea FIV, femeile vor fi supuse testelor de analiza a rezervei ovariene. Aceasta implica prelevarea unei probe de sange si testarea acesteia pentru nivelul hormonului foliculo-stimulator. Rezultatele acestui test vor oferi informatii despre marimea si calitatea ovulelor. Ulterior, se va examina uterul prin ecografii si analize ginecologice. In cazul barbatilor, se vor efectua teste de analiza a spermei. In cazul in care sperma este slaba sau deteriorata, poate fi necesara o procedura numita injectia intracitoplasmatica a spermei (ICSI).

Procedura FIV. Pasii pentru aceasta procedura includ:

 • Inducerea ovulatiei – se administreaza medicatie hormonala de fertilitate pentru a ajuta la cresterea numarului de ovule produse;
 • Monitorizarea progresului – prin ecografii si teste de sange;
 • Prelevarea ovulelor;
 • Colectarea si pregatirea spermatozoizilor;
 • Fertilizarea, inseminarea (inseminarea conventionala sau injectia intracitoplasmatica cu sperma) si dezvoltarea embrionilor;
 • Transferul embrionar;
 • Implantarea embrionului si testul de sarcina;
 • Crioconservarea si inghetarea embrionilor – in timpul procesului de FIV, uneori, se dezvolta mai multi embrioni decat sunt utilizati sau transferati; in acest caz, exista posibilitatea de a ingheta (crioconserva) orice exces de embrioni de buna calitate pentru viitoarele proceduri de FIV.
 • Monitorizarea sarcinii.

Cat costa fertilizarea in vitro?

O procedura FIV poate depasi suma de 2500 – 3000 euro. Tarifele variaza in functie de metodele de fertilizare alese.

In general, preturile pentru FIV variaza de la aproximativ 8000 RON pentru procedurile standard, 9000-11000 pentru procedurile cu injectarea intracitoplasmatica a spermei si cu transfer. Se percep tarife suplimentare pentru crioconservare (aproximativ 1500 lei/an), pentru dezghetare, pentru analize, monitorizari hormonale, ecografii, recoltare chirurgicala a spermatozoizilor din testicul (aproximativ 1500 RON), monitorizarea sarcinii etc.

Programul national de fertilizare in vitro

Programul national de fertilizare in vitro este realizat pentru cuplurile infertile care nu reusesc sa aiba copii. Criteriile de eligibilitate includ ca partenerii sa aiba calitatea de asigurat la sistemul public de sanatate, fara donarea de ovocite sau de sperma, fara posibilitatea de mama surogat, varsta partenerei sa fie intre 24-40 ani, femeia sa aiba un indice de masa corporala intre 20-25, iar rezerva sa ovariana sa fie una normala.

Fondurile sunt limitate, iar suma (6188 lei pentru o singura procedura) acopera doar o parte din costurile procedurii.

Procedura de fertilizare in vitro

Inducerea ovulatiei si monitorizarea progresului – Un prim pas in FIV este tratamentul cu medicamente pentru fertilitate timp de mai multe luni pentru a ajuta ovarele sa produca mai multe ovule pentru fertilizare. Aceasta se numeste inducerea ovulatiei. Aceasta se face de obicei utilizand unul dintre doua tipuri similare de hormoni care elibereaza gonadotropina (agonist GnRH sau antagonist GnRH). Un mod de a controla ovulatia este administrarea timp de 10 zile de agonist si ulterior injectarea de hormoni de stimulare ovariana zilnic. Un alt mod este injectarea de FSH si apoi injectarea de antagonist GnRH dupa 5 zile.  Dupa prima saptamana, medicul va masura nivelul de estrogen din sange si prin ecografii va vedea daca ovulele se maturizeaza in foliculi. In cea de-a doua saptamana, doza se poate modifica pe baza rezultatelor testului. Se vor efectua analize si ecografii pentru a masura si monitoriza productia de ovule.

Prelevarea ovulelor – Odata ce ovarele au produs ovule suficient de mature, medicul va preleva ovule din organism, o procedura chirurgicala minora (aspiratie foliculara) care se face la cabinetul medical sau la o clinica de fertilitate. Se introduce un tub subtire, gol, in vagin, ovar si foliculi, acul fiind conectat la un dispozitiv de aspiratie care va preleva ovule din fiecare folicul.

Colectarea si pregatirea spermatozoizilor – Sperma se colecteaza natural sau prin prelevarea direct din testicul.

Inseminare si fertilizare  – Intr-un laborator, ovulele sunt amestecate cu spermatozoizii si se produce fertilizarea. Pentru sperma care are motilitate scazuta, spermatozoizii pot fi injectati direct in ovule pentru a facilita fertilizarea. Amestecarea spermei si a ovulelor se numeste inseminare. Aceasta etapa dureaza 48 – 120 de ore. Dupa aproximativ 2 pana la 5 zile dupa fertilizare sunt selectate cele mai bune ovule fertilizate. Cand ovulul fertilizat se divide, se formeaza un embrion. Embrionii sunt clasificati pe masura ce se dezvolta.

Transferul embrionar – Dupa aproximativ 2-5 zile dupa recoltarea ovulelor, unul sau mai multi embrioni sunt introdusi in uter (acest lucru se numeste transfer de embrioni). Medicul foloseste un tub subtire introdus prin cervix in uter pentru a introduce embrionul direct in cavitatea uterina. Calitatea embrionilor se poate schimba in timp ce se dezvolta.

Implantarea embrionului si testul de sarcina – Sarcina apare daca oricare dintre embrioni se ataseaza de mucoasa uterului. Femeile care trec prin procedura de FIV trebuie sa beneficieze de suplimentare cu hormonul progesteron timp de 8 – 10 saptamani dupa transferul de embrioni. Progesteronul este un hormon produs natural de catre ovare, care ajuta la ingrosarea mucoasei uterului. Acest lucru faciliteaza implantarea embrionului. Dupa proximativ 12-14 zile dupa transferul de embrioni, femeia se va intoarce la clinica pentru un test de sarcina.

Ce se intampla dupa procedura FIV

Este posibil sa aveti crampe in timpul procedurii. Se recomanda, in general, odihna dupa implantare.

Se va urma tratament cu progesteron 8-10 saptamani dupa transferul de embrioni. Dupa 12-14 zile de la transfer, se va stabili o consultatie pentru efectuarea unui test de sarcina.

miababy magazin

Contactati medicul urgent daca va confruntati cu:

 • febra
 • dureri pelvine
 • sangerari vaginale puternice
 • sange in urina

Rate de succes pentru fertilizarea in vitro

Succesul FIV depinde in mare masura de tipul, durata si severitatea problemei de infertilitate la persoanele care urmeaza tratament.

 • Ratele de succes care rezulta dintr-un singur ciclu de FIV sunt de 38% pentru femeile sub 35 de ani, apoi rata scade constant dupa varsta de 35 ani.
 • Sansele sunt mai mari pentru femeile care au avut anterior o sarcina naturala.
 • Rata de succes este afectata de faptul ca procedurile de acest tip utilizeaza ovulele unei femei sau ovule de la donatoare. Multe femei peste 40 de ani aleg sa utilizeze ovule de la donatoare, ceea ce imbunatateste foarte mult sansele de a naste copii sanatosi.
 • Femeile in varsta de 20 – 40 ani, in medie, au o rata a natalitatii de 55%, folosind embrioni proaspeti (nu congelati).

In general, ratele de succes ale unui ciclu FIV variaza in medie intre 30-35%.

fertilizarea in vitro fiv

Avantaje FIV

Iata care sunt principalele avantaje ale FIV:

 • este o sansa pentru femei si barbati de a deveni parinti biologici;
 • procedura are o rata mare de succes;
 • este cea mai veche procedura de reproducere asistata;
 • se folosesc tehnici moderne, care continua sa se perfectioneze;
 • utila mai ales pentru femeile care au afectiuni ale trompelor uterine;
 • utila pentru cazurile de infertilitate fara cauze cunoscute;
 • extrem de utila pentru barbatii care au suferit vasectomii sau au un numar foarte redus de spermatozoizi;
 • embrionul poate fi atent testat pentru diverse anomalii inainte de a fi transferat in uter.

Riscuri FIV

Iata ce riscuri poate avea fertilizarea in vitro:

 • FIV creste riscul de sindrom de hiperstimulare ovariana si sarcina multipla;
 • este posibil sa existe un risc mai mare de defecte congenitale pentru copiii conceputi prin anumite tehnici de reproducere asistata, cum ar fi FIV;
 • femeile cu varsta peste 40 de ani au o rata ridicata de pierdere a embrionilor atunci cand folosesc ovulele proprii (ca o alternativa, femeile mai in varsta pot alege sa utilizeze ovule de la donatoare, mai viabile).

Monitorizarea sarcinii cu FIV

Pe durata sarcinii, medicul va monitoriza nivelul hCG (gonadotropina corionica umana, un hormon de sarcina) in primele cateva saptamani. In timpul stadiilor incipiente ale sarcinii FIV, veti observa ca nivelul hCG creste; acesta este un semn foarte bun si indica faptul ca sarcina avanseaza bine.

Iata care sunt nivelurile indicate de hCG in fiecare saptamana de sarcina (saptamanile sunt calculate de la ultima perioada menstruala):

 • 3 saptamani: 5 – 50 mIU / ml
 • 4 saptamani: 5 – 426 mIU / ml
 • 5 saptamani: 18 – 7.340 mIU / ml
 • 6 saptamani: 1.080 – 56.500 mIU / ml
 • 7 – 8 saptamani: 7, 650 – 229,000 mIU / ml
 • 9 – 12 saptamani: 25 700 – 288 000 mIU / ml
 • 13 – 16 saptamani: 13.300 – 254.000 mIU / ml
 • 17-24 saptamani: 4.060 – 165.400 mIU / ml
 • 25 – 40 de saptamani: 3.640 – 117.000 mIU / ml

Daca nu sunteti insarcinata, valorile trebuie sa fie mai mici de 5,0 mIU / ml. In cazul in care valorile sunt mai mari decat se asteapta in timpul sarcinii, este posibil sa asteptati gemeni sau tripleti.

Se va monitoriza adesea si nivelul de estrogen si semnele de hiperstimulare ovariana, riscurile de malformatii congenitale, nivelul de progesteron, si se vor efectua ecografii.

Intrebari frecvente despre fertilizarea in vitro

Ce categorii de femei pot beneficia de fertilizare in vitro?

Fertilizarea in vitro poate fi o optiune de tratament pentru femei, urmatoarele cazuri:

 • trompele uterine lipsesc sau sunt blocate;
 • endometrioza severa;
 • alte proceduri asemanatoare nu au prezentat succes;
 • femei care au mai avut copii sau nu;
 • femei care nu reusesc sa aiba copii, dupa 1 an de incercari;
 • femei diagnosticate cu infertilitate.

Cate fertilizari in vitro poate face o femeie?

Nu exista un numar limita de fertilizari in vitro pe care le poate face o femeie. Cercetatorii au descoperit ca aproximativ doua treimi (65,3%) dintre paciente vor avea succes dupa 6 sau mai multe cicluri de FIV.

Daca un ciclu FIV a esuat, sunt necesare investigatii amanuntite pentru a depista cauza, pentru a creste eficienta unui al doilea ciclu.

Care este varsta limita pentru FIV?

Nu exista o limita de varsta reala pentru femeile care vor sa aiba o fertilizare in vitro, in prezent varsta nu este o bariera in calea sansei de a avea un copil. Nu exista o limita superioara legata de varsta femeilor care vor sa recurga la tratamente pentru infertilitate, dar de obicei nu este recomandata femeilor cu varsta peste 50 de ani. In unele tari, sunt si anumite reglementari juridice privind varsta maxima la care femeile sa apeleze la FIV.

Dupa o anumita varsta, chiar daca vorbim de ovule de la donatoare, trebuie sa se tina cont si de starea de sanatate a viitoarei mame si de calitatea materialului genetic.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

One Comment on “Fertilizarea in Vitro (FIV) – ghid complet”

 1. Buna seara! Cat rezista un blastocist in uter pana sa se implanteze in urma transferului prin FIV.
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *