Inflamatia aparatului genital feminin | Preventie – Simptome – Tratament

Inflamatia aparatului genital feminin

Citeste despre inflamatia aparatului genital feminin, care sunt posibilele simptome asociate, cauzele si factorii de risc, cele mai comune tipuri de inflamatii si probleme.

CUPRINS:

1. Ce sunt inflamatiile aparatului genital feminin?
2. Tipuri de inflamatii si probleme ale aparatului genital feminin

Ce sunt inflamatiile aparatului genital feminin?

Inflamatia aparatului genital feminin ocupa locul cel mai important in patologia feminina. Astfel de inflamatii si probleme pot fi produse de germeni diversi (gonococ, stafilococ, streptococ, diversi bacili, ciuperci si paraziti) si favorizate de o igiena deficitara sau folosirea anumitor produse de igiena intima prea dure, de constipatie, de anumite interventii sau de tulburarile hormonale. Inflamatiile aparatului genital feminin pot afecta fie un segment (vagin, uter, trompe) fie mai multe.

Simptomele pot include:

  • scurgeri vaginale anormale, ce pot fi subtiri sau groase si albicioase, cenusii si cu miros neplacut etc.;
  • mancarimi sau dureri la nivelul vaginului;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • dureri la urinare;
  • dureri pelvine;
  • sangerari intre menstruatii – spotting;
  • sangerari dupa actul sexual;
  • veruci sau ulceratii in jurul vulvei.

Puteti avea multe dintre aceste simptome, cum ar fi mancarime, fara a avea o infectie sau o inflamatie. De asemenea, este normal si sanatos sa avem secretii vaginale. Vezi aici mai multe despre scurgerile vaginale. Cantitatea si consistenta acestor scurgeri se pot modifica in timpul ciclului menstrual, pe masura ce inaintam in varsta, daca luam pilule contraceptive sau daca ramanem insarcinate. Insa, o schimbare anormala inexplicabila a scurgerilor vaginale, impreuna cu alte simptome, poate fi, de asemenea, un semn al unei infectii.

Este important sa mergeti la medic daca va confruntati cu semne si simptome ale unei inflamatii sau infectii a aparatului genital. Pe baza simptomelor si a examinarii fizice, insotite de anumite teste, se va pune un diagnostic si se va recomanda tratamentul adecvat.

Inflamatia aparatului genital feminin

Tipuri de inflamatii si probleme ale aparatului genital feminin

Dupa localizare, in general inflamatiile pot fi vaginite (inflamatia vaginului), metrite (inflamatia uterului) si anexite (inflamatia trompelor si a ovarelor).

cursuri puericultura

Vaginita

Vaginita este o inflamatie a vaginului cauzata de afectarea florei vaginale si inmultirea bacteriilor „daunatoare” in detrimentul celor benefice. Vaginitele sunt adesea insotite si de inflamatia vulvei. De asemenea, riscul de a dezvolta vaginita poate creste in cazul persoanelor aflate la menopauza dar si in cazul celor cu diabet.

Cauze si simptome vaginita

Vaginita are o multime de cauze posibile. Simptomele pot da indicii cu privire la cauze. Cauzele pot include infectii cu transmitere sexuala, modificari hormonale legate de menopauza, alaptare sau anumite tipuri de contraceptie, anumite afectiuni ale pielii etc. Vaginita poate fi cauzata si de iritatii – vaginita iritativa (de exemplu, de la sapunuri), o leziune a vaginului etc. Cauza vaginitelor infectioase poate include gonococ, Trichomonas sau unele ciuperci. Formele clinice ale vaginitelor variaza dupa germenul care le produce.

miababy magazin

Cea mai comuna este vaginita bacteriana, inflamatie a vaginului din cauza dezvoltarii excesive a bacteriilor. Vaginita virala este o inflamatie cauzata de un virus, cum ar fi virusul herpes simplex sau papilomavirusul uman, care se raspandesc prin act sexual.

Simptomele vaginitei includ:

  • mancarimi sau dureri la nivelul vaginului;
  • scurgeri vaginale de culoare, miros si consistenta diferite fata de scurgerile normale;
  • uscaciune vaginala;
  • dureri la urinare sau in timpul actului sexual;
  • piele inflamata sau umflata in jurul vaginului.

Tratament vaginita

Tratamentul vaginitei se stabileste in functie de cauza producerii infectiei – se stabileste numai de medicul ginecolog. Tratamentul pentru vaginita depinde de cauza. De exemplu, este posibil sa aveti nevoie de un medicament antifungic, de antibiotice pentru o infectie cu transmitere sexuala, de produse hidratante vaginal, lubrifiant sau tratament hormonal pentru simptomele menopauzei sau de steroizi pentru o afectiune a pielii.

Tratamentul vaginitei legata de Trichomonas, o afectiune extrem de des intalnita, trebuie aplicat ambilor parteneri. Barbatul poate fi in aparenta sanatos, insa acesta este adesea purator de Trichomonas si poate reinfecta femeia. In timpul tratamentului se recomanda intreruperea contactelor sexuale pentru a favoriza vindecarea.

Preventie

Preventia vaginitelor consta in respectarea regulilor de igiena intima si a vietii sexuale. Evitati hainele care retin caldura si umezeala. Evitati produsele de igiena intima dure, care pot irita zona.

Metrita

Metrita este o inflamatie a uterului ce poate fi localizata in colul uterin (metrita cervicala sau cervicita) sau in corpul uterin.

Simptome metrita

Metrita cervicala, ce apare la nivelul colululi uterin, este mai des intalnita decat cea localizata la nivelul corpului uterin si se manifesta prin scurgeri abundente cu aspect vascos sau mucopurulent, produse de infectarea glandelor colului uterin. Eroziuni in jurul orificiului colului uterin sau aparitia unor rani care sangereaza, sunt alte doua simptome care pot aparea in cazul metritei cervicale.

Metrita poate fi acuta sau cronica. Metrita acuta se manifesta prin durere localizata in abdomenul inferior, leucoree purulenta, febra variabila, uter marit, moale si dureros. Metrita cronica este urmatorul pas in metrita acuta netratata, cand uterul devine sensibil la presiune, mai mare in volum, iar toata mucoasa uterina este inflamata.

Diagnostic si tratament

In urma diagnosticarii, tratamentul adecvat prescris de medic trebuie urmat intocmai. De obicei, medicul recomanda ca tratament aplicarea de ovule si pansamente pe col, diatermocoagulare sau tratamentul chirurgical la nivelul colului uterin – in cazurile grave.

Aparitia metritelor cervicale / cervicitelor poate fi provocata si de chiuretaje sau de spalaturile vaginale efectute cu substante care irita colul uterin.Este important sa respectati normele de igiena sexuala si sa se faca examene medicale ginecologice periodic.

Anexita

Anexitele sunt inflamatii ale trompelor si ovarelor, numite si salpingo-ovarite sau metroanexite. In cazul anexitelor inflamatia este de mai multe grade si afecteaza atat trompele, cat si ovarele. Anexitele se numesc si boli inflamatorii pelvine. Boala inflamatorie pelvina este o infectie a organelor reproducatoare feminine. Semnele si simptomele bolii inflamatorii pelvine pot fi usoare. Unele femei nu prezinta semne sau simptome.

Adesea, anexitele se produc in zona trompelor, ovarul fiind mai rar si in mai mica masura afectat de inflamatie. Leziunile cauzate de anexita sunt de obicei bilaterale, afectand ambele trompe sau ambele ovare, insa sunt mai accentuate intr-o singura parte.

Cele mai multe cazuri de anexita sunt cauzate de o infectie bacteriana care se raspandeste de la vagin sau colul uterin la organele de reproducere mai sus. Multe tipuri diferite de bacterii pot cauza anexite. In multe cazuri, anexita este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. In multe alte cazuri, este cauzata de bacterii care traiesc in mod normal in vagin.

Simptome anexita

Semnele si simptomele bolii inflamatorii pelvine ar putea fi usoare si greu de recunoscut. Unele femei nu au semne sau simptome. Cand sunt prezente semne si simptome, acestea includ cel mai adesea:

  • durere – de la usoara la severa – in abdomenul inferior si pelvis;
  • secretii vaginale anormale sau intense care pot avea un miros neplacut;
  • sangerari vaginale anormale, in special intre menstruatii sau in timpul/dupa actul sexual;
  • durere in timpul actului sexual;
  • febra, uneori cu frisoane;
  • dureri la urinare, urinari frecvente.

Tratament anexita

Intarzierea tratamentului sau aparitia episoadelor repetate de anexita poate creste riscul de complicatii grave si pe termen lung. Nu exista un test simplu pentru a diagnostica anexita. Diagnosticul se bazeaza pe simptome si pe constatarea sensibilitatii in timpul unei examinari vaginale.

miababy magazin

Tratamentul anexitei consta in administrarea de antibiotice, calmante, repaus la pat. Atunci cand vindecarea intarzie, trebuie verificat daca tratamentul prescris de medic este urmat corect, daca se aplica normele de igiena, daca organismul este pus in repausul necesar refacerii organelor afectate. Medicamentele singure nu pot aduce rezolvarea deplina, fiind necesare si repausul si igiena, in caz contrat pot aparea recidive frecvente, complicatii si treptat anexita devine cronica.

tratament anexita vaginita metrita

Anexita cronica are ca simptome durerile persistente la nivelul bazinului. Aceste dureri pot fi intensificate de menstruatie, frig sau/si oboseala. Raporturile sexuale sunt de asemenea dureroase. Inflamatiile aparatului genital feminin trebuie tratate imediat deoarece daca se cronicizeaza, pot sa apara probleme cu fertilitatea.

Tratamentul formelor cronice de inflamatii ale aparatului genital feminin este dificil si de lunga durata. Aceste inflamatii trebuie prevenite pentru a evita imbolnavirea, iar atunci cand totusi apar trebuie tratate imediat pentru a nu risca cronicizarea acestora si aparitia complicatiilor.

Ce este vaginoza bacteriana?

Vaginoza bacteriana este o infectie cauzata de o dezvoltare excesiva a bacteriilor care traiesc in mod normal in vagin. Este cel mai frecvent tip de infectie vaginala. Aproximativ jumatate dintre persoanele care sufera de aceasta nu au niciun simptom. Insa, cand apar, simptomele pot include o scurgere vaginala subtire, gri sau alba, cu miros neplacut. De obicei, nu produce durere, mancarime sau iritatie.

Se poate dezvolta atunci cand a existat o schimbare in conditiile normale din mediul vaginului. Nu este o infectie cu transmitere sexuala, dar activitatea sexuala – mai ales daca ati avut o schimbare recenta a partenerului – se crede ca poate creste riscul. Alti factori care pot creste riscul includ utilizarea produselor de igiena vaginala nepotrivite, cum ar fi dusurile si deodorantele, utilizarea dispozitivului intrauterin de cupru (DIU) contraceptiv si fumatul.

Herpesul genital

Herpesul genital este cauzat de virusul herpes simplex, care se transmite si prin contact sexual. Nu toata lumea cu herpes genital are simptome, dar poate provoca vezicule dureroase in jurul zonei genitale. Medicul va face recomandari privind ameliorarea durerii si pentru a favoriza vindecarea. Acestea includ curatarea zonei afectate si aplicarea unui gel anestezic usor. De asemenea, medicii pot recomanda tratament cu medicamente antivirale pentru a ajuta la reducerea veziculelor. Desi veziculele se vor vindeca, nu puteti scapa de virusul in sine – odata ce esti infectat, acesta ramane in corp. Simptomele pot sa apara iar daca virusul este reactivat.

Negi genitali

Negii genitali sunt cauzati de virusul papiloma uman – HPV, care se raspandeste de obicei prin contact sexual. Apar ca mici excrescente pe sau in jurul vulvei, colului uterin, vaginului sau anusului si uneori pot fi dureroase si mancarimi sau sangerare. Negii pot disparea de la sine, dar acest lucru poate dura mult timp si pot cauza disconfort. Medicul poate prescie o crema sau un unguent pentru negi genitali. Uneori, pot fi necesare si alte tratamente de specialitate, inclusiv crioterapia (o procedura de inghetare a negilor), excizia negilor sau electrocauterizarea. Desi tratamentele ajuta la indepartarea verucilor, nu vor reduce virusul in sine.

Candidoza

Candidoza apare atunci cand o ciuperca vaginala care apare in mod normal numita Candida se dezvolta excesiv si provoaca simptome, inclusiv mancarimi vaginale, senzatie de arsura si o scurgere groasa, alba. In timp ce aproape fiecare femeie va experimenta o infectie de acest fel de-a lungul vietii, factorii de risc obisnuiti includ, de asemenea, administrarea de antibiotice orale, sarcina, utilizarea contraceptiei hormonale si diabetul necontrolat. Candidoza poate fi tratata cu un medicament antifungic oral sau local.

 

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Inflamatia aparatului genital feminin | Preventie – Simptome – Tratament”

  1. In ultimul an de zile am avut nenumărate infectii urinare. Odată cu ele simt si crampe uterine, calduri, senzatie de greutate in abdomen. La ecografia făcută de urolog mi-a zis că a văzut ceva in spatele vezicii, cam pe unde e prostata la bărbați si mi-a recomandat o vizită la ginecologie. Menționez că am o menstruatie normală, nu e abundentă. Scurgerea vaginala e si ea in limite normale. Mi-e foarte frică de consultul ginecologic dar ce-as putea avea? Ultima consultație ginecologica a fost acum 2 ani după ce am născut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *