Vaginita – cauze, simptome si tratament

vaginita

Vaginita este o iritatie/inflamatie a vaginuluicauzata de obicei de o modificare a echilibrului normal al bacteriilor care traiesc in vaginul unei femei sau de o infectie. Afla tot ce trebuie sa stii despre vaginita in randurile de mai jos.

Cuprins:

  1. Ce este vaginita?
  2. Tipuri de vaginita
  3. Simptome vaginita
  4. Cauze si factori de risc
  5. Diagnostic – analize pentru vaginita
  6. Tratament vaginita
  7. Complicatii ale vaginitei netratate
  8. Preventie

Ce este vaginita?

Vaginita este o iritatie/inflamatie a vaginului. De multe ori iritatia apare si la nivelul vulvei, fiind numita vulvovaginita. Este cauzata de obicei de o modificare a echilibrului normal al bacteriilor care traiesc in vaginul unei femei sau de o infectie. Este in prezent cea mai frecventa problema ginecologica la tinere.

In timp ce unele secretii vaginale sunt normale chiar inainte de pubertate, scurgerile vaginale insotite de mancarime, miros neobisnuit sau o modifcare a culorii (maro, gri sau verde) sunt semne ale unei infectii vaginale. O treime dintre femei au cel putin o forma de vaginita la un moment dat in timpul vietii.

Tipuri de vaginita

Cele mai frecvente tipuri de vaginita sunt:

  • Vaginita bacteriana – Este cauzata de o crestere a numarului de bacterii prezente in mod normal in vagin, afectand echilibrul natural al bacteriilor. Vaginita bacteriana poate cauza scurgeri vaginale apoase, laptoase, cu miros neplacut. Cu toate acestea, multe forme de vaginita bacteriana sunt asimptomatice. Cauzele sunt si tratamentele cu antibiotice, dusul vaginal, dispozitivele intrauterine, relatii sexuale neprotejate etc.
  • Vaginita fungica – Este cauzata de dezvoltarea in exces a unei ciuperci, Candida, in vagin, fiind numita si candidoza. Aceasta forma de vaginita poate cauza scurgeri vaginale groase, albe, inodore, cu aspect de branza de vaci. De asemenea, sunt insotite adesea de inflamatia, inrosirea si mancarimile la nivelul vulvei.
  • Vaginita cauzata de Trichomonas – Este cauzata de un parazit si poate cauza senzatie de arsura, dureri la nivelul vulvei si vaginului, scurgeri vaginale spumoase, de culoare galben-verzui si arsuri la urinare.
  • Vaginita atrofica –Apare atunci cand nivelurile hormonale feminine sunt scazute, cum ar fi in timpul alaptarii si dupa menopauza. Tesuturile vaginale devin mai subtiri si mai uscate, ceea ce poate duce la mancarime, senzatie de arsura sau durere.
  • Vaginita virala – Un exemplu este forma cauzata de virusul herpes simplex (HSV), adesea numita doar infectie cu herpes. Simptomul principal este durerea asociata cu leziuni sau rani. Aceste leziuni sunt, de obicei, vizibile pe vulva sau vagin, dar ocazional sunt in interiorul vaginului si pot fi vazute doar in timpul unui examen ginecologic. O alta sursa de infectie vaginala virala este virusul papiloma uman (HPV).
  • Vaginita neinfectioasa – Cea mai frecventa cauza este o reactie alergica sau iritatie cauzata de spray-uri vaginale, dusuri sau spermicide. Cu toate acestea, pielea din jurul vaginului poate fi sensibila si la sapunuri parfumate, lotiuni, lubrifianti sexuali, detergenti si balsam de rufe.

tipuri de vaginita

Simptome vaginita

Infectiile vaginale pot produce o varietate de simptome, cum ar fi scurgeri vaginale anormale sau intense, mancarime, miros neplacut, iritatii etc. Vaginita provoaca scurgeri vaginale, care trebuie diferentiate de cele normale. Scurgerile anormale sunt insotite de prurit, eritem, senzatie de arsura, dureri.

Vaginitele bacteriele produc de obicei doar secretii vaginale albe sau gri subtiri, apoase, cu miros neplacut. In caz de Candida, de obicei apar scurgeri vaginale cu aspect de branza de vaci si mancarimi la nivelul vulvei. In caz de Trichomoniasis de multe ori nu sunt simptome, dar daca apar, pot include mancarime, arsura si dureri la nivelul vaginului sau vulvei.

Cu toate ca simptomele variaza in functie de anumite tipuri de vaginita, exista anumite simptome destul de comune:

cursuri puericultura
  • scurgeri vaginale anormale si crescute;
  • mancarime;
  • miros neplacut al scurgerilor vaginale sau regiunii genitale;
  • iritatii in zona vaginala;
  • dureri sau urinare;
  • sangerari vaginale anormale. 

Cauze si factori de risc

Vaginul unei femei produce, in mod normal, o cantitate mica de secretii albicioase sau transparente zilnic, sub numele de scurgeri vaginale. Acestea mentin lubrifierea vaginului si confera protectie. Vaginul contine, de asemenea, multe microorganisme, cum ar fi bacteriile si fungi, care sunt importante pentru functia sa normala. O schimbare a echilibrului normal al acestor microorganisme poate duce la vaginita.

Factorii care pot duce la un dezechilibru includ:

miababy magazin
  • tratament cu antibiotice;
  • starea generala de sanatate;
  • igiena personala;
  • produsele de igiena ca spray-urile vaginale, deodorantele sau produsele cu alcool, parfum si coloranti;
  • sanatatea partenerului sexual;
  • lenjerie intima si imbracaminte umeda sau prea stramta;
  • modificari hormonale;
  • spalaturi vaginale;
  • spermicide;
  • contactul sexual;
  • infectii;
  • diabetul necontrolat etc.

Afectarea echilibrului natural al mucoasei vaginale poate duce la inflamatie. Contactul sexual este cel mai frecvent mijloc de transmitere a unor forme de vaginita.

Diagnostic – analize pentru vaginita

Diagnosticul incepe cu o examinare fizica si analiza istoricului medical. Medicul va examina vulva, vaginul si colul uterin si se va analiza o eventuala secretie vaginala anormala. Se poate preleva o proba de fluid vaginal pentru a fi analizata in laborator. Se pot efectua si teste suplimentare pentru infectii cu transmitere sexuala variate.

tratament vaginita

Tratament vaginita

Tratamentul vaginitei consta in masuri de igiena, tratament simptomatic si tratarea cauzei de la baza.

E necesara imbunatatiea modului de igiena intima, evitarea folosirii de produse de igiena inutile, ca deodorante intime, curatarea cat mai frecvente cu apa si limitarea produselor de igiena intima tip sapunuri.

Tratament medicamentos pentru vaginita

Pentru pruritul sau mancarimile date de vaginita se recomanda corticosteroizii topici (de exemplu, 1% hidrocortizon local) cu aplicare in exterior, nu si in vagin. Se pot indica si antihistaminice orale pentru a reduce pruritul.

Pentru vaginita fungica se recomanda supozitoare antifungice care se introduc in vagin sau comprimate antifungice pe baza de butoconazol sau clotrimazol. In caz de vaginita bacteriana se recomanda adesea antibiotice, ca metronidazol sau clindamicina.  Pentru Trichomoniasis se recomanda de asemenea antibiotice, inclusiv pentru partenerul sexual. Vaginita atrofica este de obicei tratata cu unguente sau tablete pe baza de estrogen. Daca vorbim de vaginita cauzata de o alergie sau sensibilitate la un produs, se recomanda evitarea acelui produs.

In timpul tratamentului se recomanda evitarea contactului sexual. 

Tratament naturist pentru vaginita

In ceea ce priveste tratamentele naturiste, se pot recomanda probiotice care ajuta la reechilibrarei florei bacteriene.

Alte suplimente includ uleiul de arbore de cei aplicat local in cantitati mici, iaurtul, untul de cocos, dar nu sunt cercetari care sa stabileasca siguranta si eficienta lor. Exista putine dovezi stiintifice despre faptul ca iaurtul si probioticele care contin lactobacil vor reduce infectiile vaginale. Unii recomanda, de asemenea, limitarea alimentelor zaharoase pentru a preveni cresterea fungilor.

Astfel de tratamente nu trebuie sa inlocuiasca recomandarile medicale de baza. Vaginita cauzata de un patogen, mai ales vaginita bacteriana, nu poate fi tratata in mod natural. Este important sa fie initiat la timp tratamentul adecvat pentru a preveni agravarea.

Complicatii ale vaginitei netratate

In general, cazurile de vaginita raspund bine la tratament, dar vaginita netratata, mai ales vaginita bacteriana, pot creste riscul de infectii cu transmitere sexuala din cauza inflamatiei cauzate de aceste probleme. In cazul femeilor insarcinate, formele de vaginita severa, mai ales bacteriana sau data de Trichomoniaza, pot fi asociate cu un risc mai mare de nastere prematura sau greutate mica la nastere.

Preventie

Vaginita este foarte frecventa si poate fi dificil de prevenit, dar exista o serie de recomandari pe care le puteti lua in considerare pentru a reduce riscul:

  • Evitati hainele care mentin in exces caldura si umiditate. Acestea includ pantaloni foarte stramti si lenjerie de corp care nu e din bumbac. Purtati lenjerie de corp din bumbac (evitati materialele sintetice) sau lenjerie de corp care are o captuseala de bumbac in zona intima. Bumbacul mareste fluxul de aer si scade umiditatea. Se recomanda daca este posibil sa nu purtati lenjerie intima noaptea in timpul somnului.
  • Evitati baile fierbinti, inclusiv la spa sau jacuzzi. Evitati baile cu spuma.
  • Evitati substantele si produsele iritante, ca tampoane parfumate, absorbante parfumate, sapunuri cu parfum si coloranti etc. Pentru o buna igiena curatati zilnic zona genitala cu apa si folositi un sapun hipoalergenic, fara coloranti sau parfum, in cantitate foarte mica si nu de fiecare data. Evitati produsele cu efect de deodorant sau antiacterian.
  • Uscati bine zona intima dupa baie.
  • Limitati numarul de parteneri sexuali. Aceasta este una dintre cele mai bune modalitati de a evita vaginita.
  • Folositi prezervative la contactul sexual, pentru a reduce bacteriile si alti germeni care pot patrunde in vagin.
  • Dusurile vaginale sau spalaturile intravaginale pot afecta echilibrul microflorei vaginale.
  • Cand folositi toaleta, curatati atent zona vaginala, stergand din fata in spate. Spalati-va bine pe maini inainte si dupa folosirea toaletei.

Se recomanda un consult ginecologic periodic, macar o data pe an in lipsa unor simptome specifice, pentru a depista la timp eventuale infectii sau probleme silentioase care se agraveaza in timp. Se recomanda inclusiv un screening pentru cancerul de col uterin, la intervale regulate discutate cu medicul. Daca aveti mai multi parteneri sexuali, trebuie sa solicitati screening-ul pentru bolile cu transmitere sexuala.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *