Vulvita – cauze, simptome, tratament

vulvita

Iata ce este vulvita, cum se manifesta aceasta problema, care pot fi cauzele posibile si factorii declansatori, precum si masurile de diagnostic, tratament si preventie folosite.

CUPRINS:

1. Ce este vulvita?
2. Care sunt cauzele?
3. Care sunt simptomele vulvitei?
4. Cum este diagnosticata vulvita?
5. Metode de tratament
6. Cum poate fi prevenita vulvita?

Ce este vulvita?

Vulvita nu este o boala in sine, ci se refera la inflamatia si iritatia vulvei. Iritatia poate fi cauzata de o infectie, o reactie alergica, uscaciune sau ranire. Pielea de la nivelul vulvei este deosebit de susceptibila la iritatie. Uneori, vulvita este un simptom al unei afectiuni care necesita tratament, cum ar fi o infectie cu transmitere sexuala sau o infectie fungica. Daca aveti iritatii persistente timp de cateva zile, ar trebui sa va adresati medicului. Tratamentul depinde de cauza vulvitei.

Aceasta problema poate afecta femeile si fetele de toate varstele (inclusiv inainte de pubertate sau dupa menopauza) si poate avea o varietate de cauze.

simptome de vulvita

Care sunt cauzele?

Vulvita poate fi cauzata de orice factor ce irita vulva. Alergiile sau sensibilitatile la anumite produse, articole vestimentare sau obiceiuri provoaca de obicei vulvita. Femeile aflate la postmenopauza pot fi mai susceptibile la vulvita. Pe masura ce nivelul de estrogen scade, tesuturile vulvare devin mai subtiri, mai uscate si mai putin elastice. Acest lucru face femeile mai vulnerabile la iritatii si infectii. Nivelurile de estrogen sunt reduse in timpul menopauzei. Astfel, unele femei dezvolta vulvita ca urmare a nivelului scazut de estrogen. Aceasta este de obicei asociata cu vaginita atrofica, ce face ca vaginul sa devina destul de uscat si dureros.

Vulvita poate fi cauzata de multi factori sau agenti iritanti, inclusiv:

  • utilizarea hartiei igienice colorate sau parfumate;
  • o reactie alergica la spumante sau sapunuri dure folosite pentru curatarea zonei intine;
  • dusuri vaginale sau spray-uri folosite in zona genitala;
  • iritatie cauzata de clorul din piscine sau cazile de hidromasaj;
  • reactie alergica la spermicide, creme sau medicamente topice;
  • reactie alergica la servetelele umede;
  • lenjerie de corp din materiale sintetice, care nu lasa pielea sa respire;
  • reactie la detergentii de rufe folositi pentru spalarea lenjeriei;
  • purtarea unui costum de baie ud pentru perioade lungi de timp;
  • echitatie sau mersul cu bicicleta;
  • infectii vaginale, ca vaginita, herpesul genital, candidoza etc.;
  • incontinenta urinara;
  • igiena intima precara – inclusiv faptul ca absorbantele sau tampoanele nu sunt schimbate la timp, lenjeria intima ce nu este schimbata, umezeala prelungita in zona vulvei etc.;
  • afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau dermatita;
  • leziuni sau raniri la nivelul vulvei, inclusiv in timpul actului sexual;
  • unele medicamente, cum ar fi suplimente hormonale si medicamentele anti-anxietate, pot provoca uscaciune vaginala, crescand riscul de vulvita.

cauze vulvita

Care sunt simptomele vulvitei?

Fiecare persoana poate experimenta simptome in mod diferit. Simptomele depind de cauza si pot include:

cursuri puericultura
  • roseata si umflare la nivelul labiilor si altor zone din jur;
  • disconfort si senzatie de arsura la nivelul vulvei;
  • dureri la nivelul vulvei sau vulvodinie;
  • mancarime intensa – este cel mai comun simptom, iar mancarimea poate fi mai intensa in timpul noptii;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • sensibilitate intensa cand zona este atinsa.

Alte simptome pot include:

  • pete solzoase, aspre, albicioase pe vulva;
  • scurgeri vaginale anormale;
  • vezicule la nivelul vulvei;
  • mici fisuri la nivelul vulvei.

Daca va confruntati cu mancarimi la nivelul vulvei este foarte important sa nu zgariati pielea, deoarece acest lucru poate duce la o iritare suplimentara si uneori la dezvoltarea unei infectii. Curatarea excesiva a zonei afectate poate agrava simptomele. Cel mai bine este sa va spalati o data pe zi si numai cu apa calda.

miababy magazin

Cum este diagnosticata vulvita?

De obicei, diagnosticarea incepe cu analiza simptomelor si analiza istoricului medical. Ulterior se va efectua o examinare fizica si un examen pelvin pentru a determina cauza vulvitei. Uneori pot fi examinate probe de scurgeri vaginale sau se pot face analize de urina pentru a exclude infectii cu transmitere sexuala sau afectiuni mai grave care implica iritatii genitale. Testul Papanicolau poate fi folosit pentru a gasi anumite modificari ce pot fi cancer sau pot duce la cancer, precum si alte afectiuni.

diagnosticarea vulvitei

Metode de tratament

Tratamentul specific pentru vulvita depinde de varsta, starea generala de sanatate si istoricul medical, cauza bolii, tipul si severitatea simptomelor, toleranta pacientei la anumite medicamente, proceduri sau terapii. Tratamentul pentru vulvita tinde sa fie relativ usor. Odata ce vulvita este diagnosticata, simptomele se reduc de obicei in cateva saptamani de la inceperea tratamentului. Exista mai multe optiuni de tratament si recomandari diferite, inclusiv unguente, purtarea de lenjerie de corp respirabila si lejera sau baile de sezut. Daca dupa aceste tratamente simptomele nu se reduc, pot fi necesare teste suplimentare pentru a exclude alte afectiuni grave.

In functie de cauza vulvitei, aceasta se poate vindeca in cateva zile cu tratament sau poate dura cateva saptamani sa dispara. In unele cazuri, vulvita poate fi o afectiune pe termen lung si nu dispare, chiar si cu tratament.

Iata cateva recomandari utile:

Evitarea factorilor iritanti

Prima masura recomandata este de a evita factorii declansatori ce pot sta la baza inflamatiei. Evitati orice produse iritante, inclusiv produse cu alcool sau parfum, hartie igienica parfumata etc. Evitati lenjeria intima din material sintetic si in schimb folositi lenjerie intima din bumbac, alba, lejera, care sa lase pielea sa respire. De obicei, este recomandat sa nu folositi sapunuri sau produse parfumate pentru a spala zona intima. In plus, ar trebui sa evitati contactul vulvei cu spumante, deodorante, servetele umede cu alcool etc. Toate acestea pot agrava iritatia.

Masuri de igiena si alte sfaturi

Spalati atent zona o data pe zi cu apa calda. Spalarea excesiva poate duce la iritatii suplimentare. Ideal ar fi sa purtati lenjerie de corp din bumbac, care sa nu fie prea stramta. Evitati scarpinarea si zgarierea zonei – acestea pot agrava iritatia si cresc riscul de infectii. Baile de sezut pot fi, de asemenea, recomandate pentru a trata mancarimea si alte simptome ale vulvitei. Poate fi utila utilizarea unui lubrifiant hipoalergenic, in special inainte de activitatea sexuala.

Vezi aici mai multe despre igiena intima corecta. 

Creme si alte tratamente

Pot fi recomande unguente emoliente pentru a calma si hidrata zona. Pentru o reactie alergica pot fi prescrise creme cu hidrocortizon in doza mica. Creme antifungice sau creme antibacteriene pot fi necesare pentru o infectie. Medicul va poate prescrie, de asemenea, alte tipuri de unguente pentru reducerea iritatiei si a mancarimii. Cand cauza de baza este o infectie, atunci poate fi administrat un tratament antifungic sau antibiotic. Uneori sunt recomandate tratamente cu estrogen cand cauza vulvitei este nivelul scazut de estrogen.

Indiferent de metoda de tratament prescrisa, este important sa urmati cursul complet de medicamente sau sa aplicati unguentul atat cat v-a recomandat medicul, chiar daca simptomele s-au redus.

de ce apare vulvita

Cum poate fi prevenita vulvita?

Nu puteti preveni mereu vulvita, dar de obicei anumite masuri pot reduce foarte mult riscul de a va confrunta cu aceasta problema. Folositi produse de igiena intima blande, fara parfum, fara alcool sau coloranti. Se recomanda uscarea organelor genitale dupa baie. Curatati atent zona intima dupa urinare si defecare si folositi hartie igienica alba, fara parfum. Evitati folosirea de produse cu parfum, alcool, coloranti in zona intima.

Purtati lenjerie intima din bumbac, lejera, care lasa pielea sa respire. Schimbati lenjeria intima cat mai des. Schimbati absorbantele si tampoanele cat mai des. Folositi un detergent fara parfum, hipoalergenic si evitati folosirea de balsam de rufe pentru lenjeria intima. Evitati spumantele de baie si uleiurile parfumate aplicate in zona intima. Dupa inot, dupa activitate fizica sau cand transpirati intens schimbati lenjeria intima cat mai curand si curatati cu apa zona inghinala. Evitati pantalonii foarte stramti si orice fel de haine aspre ce intra in contact cu zona intima.

Referinte:
(1) https://patient.info/womens-health/vulval-problems-leaflet/vulvitis
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/vulvitis
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318834
(4) https://hhma.org/healthadvisor/aha-vulvitis-wha/

Surse foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *