Articole

Spotting sau sangerari intre menstruatii: care sunt cauzele

Spotting inseamna si sangerari intre menstruatii – iata care sunt cauzele posibile ce pot sa duca la sangerari vaginale anormale in afara perioadelor menstruale.

CUPRINS:

1. Ce inseamna spotting?
2. Care sunt cauzele?

Ce inseamna spotting?

Spotting inseamna sangerari vaginale usoare care au loc intre menstruatiile obisnuite. De obicei, spottingul implica doar cantitati mici de sange. Este posibil sa observati urme de sange pe hartia igienica dupa ce ati folosit toaleta sau pe lenjeria intima. Sangerarea vaginala in orice moment in afara menstruatiei este considerata sangerare vaginala anormala sau sangerare intermenstruala.

Spotting vs Menstruatie

Sangerarile menstruale normale dureaza aproximativ 5-7 zile. In aproximativ ziua 14 a ciclului menstrual (care se masoara din prima zi de menstruatie) are loc ovulatia. Unele femei observa o pata usoara cu sange in timpul ovulatiei, ceea ce este normal de obicei, dar trebuie discutat cu medicul.

Spotting se refera la orice sangerare vaginala care nu e data de menstruatie. Sangerarea menstruala apare cam la fiecare 28 de zile la femeile care nu sunt insarcinate. In fiecare luna, mucoasa uterina se ingroasa pentru a se pregati pentru o eventuala sarcina. Daca nu are loc sarcina, mucoasa este eliminata sub forma de sangerare menstruala. Menstruatiile urmeaza de obicei un model regulat, au un tipar previzibil pentru fiecare femeie in parte si dureaza de obicei 5-7 zile. Sangerarile menstruale sunt adesea insotite de alte simptome, ca sensibilitatea sanilor, dureri de burta si dureri de cap. Sangele menstrual este de obicei rosu – desi poate fi maroniu la inceputul sau la sfarsitul menstruatiei. Unele femei au si cheaguri de sange.

In caz de spotting, vorbim de aparitia unor pete fara a fi vorba de un model regulat. Uneori pot aparea si alte simptome, ca dureri abdominale. Adesea, culoarea este diferita de cea a sangelui menstrual – pete maronii, rosiatice sau roz. Pot avea o textura diferita sau miros diferit. Fluxul este mai redus si nu doreaza mai mult de o zi sau doua.

➤ Citeste mai multe despre Scurgeri maronii – ce inseamna si de ce apar. 

Care sunt cauzele?

Exista multe cauze diferite pentru sangerarile intre menstruatii. Uneori, pot fi un semn al unei afectiuni mai severe, dar de cele mai multe ori nu e vorba de o cauza grava. De obicei, fluctuatiile hormonale care apar chiar la inceputul vietii reproductive (menarha, debutul menstruatiilor) sau spre sfarsit (menopauza, cand menstruatiile se opresc) sunt principala cauza.

Fluctuatiile hormonale pot afecta uneori ciclul menstrual al unei persoane si pot duce la anumite pete inainte de menstruatie. Acest spotting poate fi mai probabil sa apara atunci cand ciclul menstrual al unei persoane este la inceput – ca la fetele aflate la primele menstruatii. Unele menstruatii pot fi mai scurte si mai usoare decat altele in aceasta etapa.

Iata cateva alte cauze posibile pentru spotting:

Contraceptivele hormonale

Contraceptivele hormonale – anticonceptionale, plasturi, injectii contraceptive, implant contraceptiv etc. – pot provoca spotting. Sangerarea poate aparea spontan cand incepeti sa utilizati o metoda contraceptiva hormonala, cand uitati sa luati pilula, cand modificati tipul sau doza contraceptivelor sau cand folositi contraceptia hormonala pentru o perioada lunga de timp.

Ovulatia

Aproximativ 3% dintre femei se confrunta cu sangerari usoare la ovulatie. Este vorba despre o sangerare usoara care apare in timpul ciclului menstrual cand ovarul elibereaza un ovul. Acest tip de sangerare poate fi de culoare roz deschis sau rosu si poate dura aproximativ 1 – 2 zile la mijlocul ciclului. Alte semne si simptome ale ovulatiei pot include o crestere a mucusului cervical (mucus cervical care are consistenta si aspect de albus de ou crud), o scadere a temperaturii bazale a corpului inainte de ovulatie urmata de o crestere brusca dupa ovulatie, cresterea dorintei sexuale, crampe abdominale usoare, sensibilitatea sanilor, balonare etc.

Spotting la perimenopauza

Pe masura ce va apropiati de menopauza, este posibil sa aveti luni in care nu ovulati. Acest moment de tranzitie se numeste perimenopauza. In timpul perimenopauzei, menstruatia devine mai neregulata si este posibil sa apara pete de sange. De asemenea, s-ar putea sa se modifice caracterul menstruatiilor – sa aveti sangerari menstruale mai usoare sau mai intense decat de obicei.

Leziuni la nivelul vaginului sau colului uterin

Traumatismele la nivelul vaginului sau colului uterin pot provoca uneori spotting sau sangerari vaginale anormale. Pot fi date de agresiune sexuala, act sexual, introducerea unui obiect ca un tampon sau chiar proceduri ginecologice ca un examen pelvin sau test Papanicolau. Uneori pot aparea sangerari dupa actul sexual din cauza uscaciunii vaginale. Corpul produce un lubrifiant natural care pregateste vaginul pentru actul sexual. Uscaciunea vaginala poate fi cauzata de multi factori, inclusiv lipsa excitarii, modificarea nivelului de hormoni din cauza menopauzei, diabetului etc.

Sangerarea de implantare

Sangerarile usoare pot fi un semn precoce de sarcina. Aceasta spotting se numeste sangerare de implantare, deoarece apare cand un ovul fertilizat se ataseaza de mucoasa uterului. Sangerarea de implantare apare de obicei la 1-2 saptamani dupa conceptie, adesea in perioada in care se asteapta sa inceapa menstruatia. Desi sangerarea de implantare este de obicei mai usoara decat fluxul menstrual, unele femei o pot confunda cu o menstruatie foarte usoara.

Insa, nu toate femeile au sangerari de implantare cand raman gravide. Sangerarea de implantare este de obicei de culoare roz deschis pana la maro inchis, cu un flux foarte usor – mult mai usor decat la o menstruatie obisnuita si nu dureaza atat de mult ca o menstruatie tipica.

De asemenea, este posibil sa experimentati si alte simptome la implantare, ca dureri de cap, greata, modificari ale dispozitiei, crampe usoare, sensibilitatea sanilor, dureri de spate sau oboseala. Sangerarea de implantare nu este motiv de ingrijirare si nu prezinta niciun pericol pentru fat. Insa, daca aveti sangerari vaginale si stiti ca sunteti gravida, ar trebui sa discutati cu medicul.

Spotting in sarcina

Sangerarile in timpul sarcinii apar cam la 15-25 % dintre femei – in primul trimestru. Sangerarea este adesea usoara, iar culoarea poate fi roz, rosiatica sau maro. De obicei, nu sunt un motiv de ingrijorare, dar ar trebui sa discutati cu medicul daca aveti acest simptom. Daca aveti sangerari abundente sau dureri pelvine, contactati imediat medicul – ar putea fi semn de avort spontan sau o sarcina ectopica.

Polipi uterini sau cervicali

Polipii sunt mici mase anormale de tesut care pot aparea in mai multe zone, inclusiv colul uterin si uter. Majoritatea polipilor sunt benigni sau necancerosi. Polipii cervicali nu cauzeaza de obicei niciun simptom, dar pot provoca sangerari usoare dupa actul sexual, sangerari usoare intre menstruatii sau scurgeri vaginale anormale. In general, nu este nevoie de tratament decat daca acestia cauzeaza simptome deranjante.

Infectii cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, pot provoca spotting sau sangerari vaginale anormale intre menstruatii sau dupa actul sexual. Alte simptome ale infectiilor cu transmitere sexuala includ:

  • dureri la urinare;
  • scurgeri vaginale anormale – culoare anormala si miros neplacut;
  • mancarimi la nivelul vaginului;
  • dureri pelvine.

Boala inflamatorie pelvina

Sangerarea anormala intre menstruatii poate fi un simptom comun al bolii inflamatorii pelvine. Puteti dezvolta boala inflamatore pelvina daca bacteriile se raspandesc din vagin in uter, trompele uterine sau ovare. Alte simptome includ dureri in timpul urinarii sau in timpul sexului, dureri la nivelul abdomenului inferior sau superior, febra si scurgeri vaginale crescute sau cu miros urat.

Fibroame

Fibroamele uterine sunt mase ce se formeaza la nivelul uterului. Pe langa spotting, pot cauza si menstruatii mai intense sau mai lungi, dureri pelvine, dureri lombare, dureri in timpul sexului sau dureri la urinare. Unele femei cu fibroame uterine nu prezinta niciun simptom. Fibroamele sunt, de asemenea, de obicei benigne si se pot reduce de la sine.

Endometrioza

Endometrioza apare atunci cand tesutul care in mod normal acopera interiorul uterului se dezvolta in afara uterului. Aceasta afectiune poate provoca sangerari sau spotting intre menstruatii, precum si alte simptome.

Alte semne si simptome ale endometriozei includ:

  • dureri pelvine si crampe;
  • menstruatii dureroase si intense;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • probleme de fertilitate;
  • dureri la urinare;
  • diaree, constipatie, balonare sau greata;
  • oboseala.

Sindromul ovarului polichistic

Sangerarea vaginala anormala intre menstruatii este uneori un semn al sindromului de ovar polichistic. Unele femei cu sindromul ovarelor polichistice nu au deloc menstruatii sau au foarte putine menstruatii. Alte simptome includ:

  • perioade menstruale neregulate;
  • dureri pelvine;
  • crestere in greutate;
  • cresterea excesiva a parului;
  • probleme de fertilitate;
  • acnee.

Alte cauze pentru spotting:

  • Stresul – Stresul poate provoca tot felul de modificari ale corpului, inclusiv fluctuatii ale ciclului menstrual. Unele femei pot prezenta spotting sau sangerari usoare vaginale din cauza nivelurilor ridicate de stres fizic sau emotional.
  • Anumite medicamente – Anumite medicamente, cum ar fi diluantii sangvini, medicamentele pentru tiroida si medicamentele hormonale, pot provoca sangerari vaginale intre menstruatii.
  • Probleme tiroidiene – Uneori, o tiroida subactiva poate cauza spotting. Alte semne ale unei tiroide subactive (hipotiroidism) includ oboseala, crestere in greutate, constipatie, piele uscata, sensibilitate la frig, par fragil, dureri musculare sau slabiciune, dureri articulare sau rigiditate, niveluri ridicate de colesterol.
  • Anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, afectiunile hepatice, bolile renale si tulburarile de sangerare, pot provoca sangerari usoare intre menstruatii.
  • Pastila de a doua zi sau contraceptia de urgenta poate cauza uneori sangerari usoare.

Retineti ca desi de obicei cauzele pentru sangerari vaginale anormale nu sunt grave, in rare situatii poate fi vorba de o problema mai serioasa. Anumite tipuri de cancer pot provoca sangerari anormale, pete sau alte forme de scurgeri vaginale. Acestea pot include cancer endometrial sau uterin, cancer cervical, cancer ovarian sau cancer vaginal. 

Atentie!

Daca va confruntati cu sangerari sau spotting intre menstruatie, mergeti la medic pentru control si analize. Se vor face o serie de analize si proceduri pentru a stabili un diagnostic. Tratamentul depinde de cauza. Pe baza evaluarii initiale, pot fi necesare teste sau proceduri suplimentare.

Referinte:
(1) https://www.nidirect.gov.uk/conditions/bleeding-between-periods
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/317595
(3) https://www.healthline.com/health/vaginal-bleeding-between-periods
(4) https://www.webmd.com/women/spotting-between-periods
(5) https://www.healthdirect.gov.au/bleeding-between-periods
(6) https://www.healthline.com/health/womens-health/spotting-before-periods

Sursa foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

5 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago