Gonoreea – cauze, simptome, tratament

gonoreea

Gonoreea este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de o bacterie. Iata care sunt simptomele asociate, factorii de risc si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este gonoreea?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este gonoreea?

Gonoreea este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de o bacterie, Neisseria gonorrhoeae, care poate infecta atat barbatii, cat si femeile. Afecteaza cel mai adesea uretra, rectul sau gatul. La femei, poate infecta si colul uterin. Se raspandeste cel mai frecvent in timpul actului sexual. Daca nu este tratata, poate cauza complicatii severe.

Simptome

In multe cazuri, infectia nu provoaca simptome. Cu toate acestea, simptomele pot afecta in alte situatii multe zone ale corpului, dar de obicei vorbim de tractul genital. Poate afecta organele genitale, rectul si gatul.

ce este infectia cu gonoree

Simptome la barbati

Semnele si simptomele de gonoree la barbati includ:

  • dureri la urinare;
  • scurgere asemanatoare cu puroiul de la nivelul penisului;
  • dureri sau umflaturi la nivelul unui testicul;
  • dureri in jurul vezicii urinare sau dureri in zona inghinala, uneori cu febra;
  • umflarea scrotului.

Simptome la femei

Semnele si simptomele de gonoree la femei includ:

  • scurgeri vaginale anormale;
  • dureri la urinare;
  • mancarimi inghinale;
  • sangerari vaginale intre menstruatii – cum ar fi dupa actul sexual;
  • dureri la nivelul abdomenului inferior, cu febra, frisoane si varsaturi.

La femei, simptomele timpurii pot fi atat de usoare incat sunt confundate cu o infectie a vezicii urinare sau cu o infectie vaginala. Cand o infectie netratata ajunge in organele pelvine ale unei femei, simptomele pot include dureri de burta, dureri in timpul sexului, sangerari vaginale si febra.

cursuri puericultura

Simptome cand infectia apare in alte zone

Gonoreea poate afecta si alte zone ale corpului. De exemplu, poate afecta rectul. Semnele si simptomele includ mancarime anala, scurgeri cu aspect de puroi din rect, pete de sange rosu aprins pe lenjerie sau pe hartia igienica. Gonoreea este o infectie bacteriana si daca materialul seminal sau lichidul vaginal care contine aceasta bacterie patrunde in ochi, persoana poate dezvolta simptome in zona ochilor. Infectia oculara poate cauza dureri, sensibilitate la lumina si scurgeri cu aspect de puroi de la nivelul ochilor. Semnele si simptomele unei infectii in gat pot include dureri in gat si ganglioni limfatici umflati in zona gatului. Daca una sau mai multe articulatii se infecteaza (artrita septica), articulatiile afectate pot fi calde la atingere, rosii, umflate si extrem de dureroase, in special in timpul miscarii.

Simptome la bebelusi

Pe langa transmiterea sexuala, gonoreea poate fi transmisa de la mama la copil in timpul nasterii. Transmiterea nu are loc de obicei cand fatul este in uter (deoarece tesuturile fetale ofera protectie impotriva infectiei). Mai degraba, transmiterea poate avea loc in timpul nasterii atunci cand copilul este expus la secretiile genitale ale mamei. Cand se intampla acest lucru, bacteriile pot sa ajunga in ochii nou-nascutului si pot provoca o forma de conjunctivita caracterizata prin roseata oculara, durere si secretii. Afectiunea este evitata in mare masura datorita administrarii de rutina a unui unguent antibacterian pentru ochi in momentul nasterii. Daca infectia nu este evitata, simptomele se vor dezvolta de obicei in 2-5  zile.

miababy magazin

transmitere gonoree

Complicatii ale infectiei netratate

Daca gonoreea este tratata devreme, poate fi vindecata destul de usor. Daca nu este tratata, poate duce la complicatii grave care afecteaza tractul reproducator feminin si masculin si, mai rar, articulatiile, pielea, inima si sistemul nervos central.

La femeile cu gonoree netratata, cea mai frecventa complicatie este boala inflamatorie pelvina (PID), o infectie potential grava a tractului reproducator feminin. Simptomele vor aparea adesea imediat dupa menstruatie si, in unele cazuri, vor fi primul semn al infectiei. Infectia  poate provoca uneori cicatrici in trompele uterine, ducand la blocarea completa a trompelor si infertilitate. Daca apare doar blocaj partial, un ovul poate fi fertilizat, dar e posibil sa nu poata trece de la ovare la uter. Asta poate duce la o sarcina ectopica (tubara).

In acelasi mod in care gonoreea poate duce la infertilitate la femei, o infectie netratata poate provoca leziuni si blocarea epididimului (tubul ingust care stocheaza sperma in scrot) la barbati – epididimita gonoreica.

Conjunctivita gonococica

Daca lichidele corporale infectate ajung in ochi, poate aparea o afectiune cunoscuta sub numele de conjunctivita gonococica ce provoaca roseata, durere, umflaturi si o scurgere adesea abundenta. Daca nu este tratata, infectia poate cauza cicatrici si perforarea corneei, ducand la pierderea vederii.

Cauze si factori de risc

Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala. Bacteria care cauzeaza gonoreea se numeste Neisseria gonorrhoeae. Afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

Factorii care contribuie la riscul de gonoree includ:

  • parteneri sexuali multipli si activitate sexuala neprotejata cu o persoana infectata cu gonoree – inclusiv atingerea zonelor infectate, bactariile putand sa patrunda si prin anus, gura etc.;
  • sistem imunitar compromis.

Cei doi factori majori de risc pentru gonoree sunt sexul fara folosirea contraceptiei de bariera si partenerii sexuali multipli. Gonoreea nu poate supravietui in afara corpului uman, ceea ce inseamna ca nu se transmite prin imbracaminte, lenjerie de pat, colacul de toaleta etc.

O femeie insarcinata cu gonoree poate transmite infectia bebelusului in timpul nasterii. Timpul de la expunerea la bacterie pana la debutul simptomelor este de obicei de 2 – 5 zile.

cauzele gonoreei

Diagnostic

Testarea pentru gonoree presupune prelevarea unei probe din uretra la barbati si din colul uterin la femei. Poate fi testata si prin prelevarea unei probe de urina. Uneori pot fi prelevate probe si din gat si anus. Daca banuiti ca ati fost infectat cu gonoree, este important sa consultati medicul pentru analize. In ceea ce priveste testele la domiciliu pentru gonoree – test rapid gonoree – colectarea probelor tinde sa fie mai dificila uneori, putand sa apara erori. Testele rapide pe probe de urina ofera o sensibilitate de pana la 60% – ceea ce inseamna ca pana la 2 din 5 teste vor avea un rezultat fals negativ.

Tratament

Cand vine vorba de tratament gonoree, acesta implica antibiotice. Gonoreea necomplicata la nivelul colului uterin, rectului, uretrei, gatului si ochiului (conjunctivita gonococica) poate fi tratata de obicei cu o singura doza de ceftriaxona si azitromicina. Pentru aceste cazuri, ceftriaxona se administreaza intotdeauna intramuscular, in timp ce azitromicina se administreaza pe cale orala. Se pot utiliza antibiotice alternative, dar de obicei numai daca un medicament nu este disponibil sau exista o alergie cunoscuta la primele medicamente.

Ambii parteneri sexuali au nevoie de tratament pentru a evita transmiterea infectiei ulterior – reinfectarea. Inceperea tratamentului cat mai curand posibil ajuta la prevenirea raspandirii infectiei si scade riscul aparitiei altor probleme, cum ar fi bolile inflamatorii pelvine. Daca nu se observa nicio imbunatatire a simptomelor dupa cateva zile, ar trebui sa mergeti iar la medic – poate fi necesara schimbarea tratamentului.

Recomandari in timpul tratamentului

Evitati orice contact sexual in timpul tratamentului. Daca tratamentul include o singura doza de medicament, nu trebuie sa aveti contact sexual timp de 7 zile dupa tratament, astfel incat acesta sa aiba timp sa functioneze. Daca ati avut infectia o data, asta nu inseamna ca nu va puteti proteja din nou. Gonoreea faringiana (la nivelul gatului) este mult mai greu de tratat. Infectia gonococica diseminata este atunci cand se raspandeste prin sange la alte organe. Acest lucru necesita de obicei spitalizare si terapie extinsa. Gonoreea neonatala, in care infectia este transmisa la copil in timpul nasterii, poate fi prevenita prin tratarea mamei. Daca nou-nascutul prezinta simptome, tratamentul va fi prescris pe baza greutatii bebelusului si a complicatiilor specifice bolii.

ATENTIE!
Nu exista remedii naturiste sau medicamente fara prescriptie care sa trateze gonoreea.

simptome gonoree

Prevenirea gonoreei

Cea mai sigura modalitate de a preveni gonoreea sau alte infectii sexuale este prin abstinenta. Daca aveti relatii sexuale, e bine sa folositi prezervativul sau alta metoda de bariera. De asemenea, limitati numarul de parteneri sexuali si evitati relatiile sexuale cu persoane care ar putea fi infectate sau persoane care au mai multi parteneri sexuali.

Luati in considerare screening-ul periodic. Screening-ul anual este recomandat barbatilor si mai ales femeilor femeilor active sexual, in lipsa simptomelor. Daca suspectati ca ati putea fi infectat, mergeti la medic pentru analize cat mai curand posibil.

miababy magazin

Referinte:
(1) https://www3.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=14872:sti-gonorrhea&Itemid=3670&lang=en
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4217-gonorrhea
(3) https://www.medicinenet.com/gonorrhea_in_women/article.htm
(4) https://www.verywellhealth.com/symptoms-of-gonorrhea-2329059
(5) https://www.cdc.gov/std/gonorrhea/stdfact-gonorrhea.htm

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *