Menopauza

menopauza

Menopauza semnaleaza sfarsitul perioadei fertile a femeii si o schimbare majora a nivelului de hormoni. Afla tot ce trebuie sa stii despre menopauza in randurile care urmeaza.

CUPRINS:

  1. Ce este menopauza?
  2. La ce varsta apare menopauza?
  3. Simptome menopauza
  4. Menopauza precoce
  5. Etape
  6. Diagnostic menopauza si investigatii necesare
  7. Tratament menopauza
  8. Sfaturi

Ce este menopauza?

Atunci cand o femeie nu mai are deloc menstruatie, ajunge la acea etapa numita menopauza. Aceasta etapa semnaleaza sfarsitul perioadei fertile a femeii. Multi medici folosesc termenul „menopauza” cand se refera la perioada in care nivelul hormonilor femeii incepe sa se modifice mult. Se considera menopauza completa cand menstruatia a incetat de 1 an complet.

Faza care precede menopauza este perimenopauza, o etapa de tranzitie, cand numarul de ovule mature se diminueaza iar ovulatia devine neregulata, productia de estrogen si progesteron scade si apar primele simptome de menopauza. Menstruatiile devin tot mai rare si in cele din urme se opresc.

Perioada de dupa menopauza se numeste postmenopauza, o faza care dureaza pentru restul vietii unei femei.

Toate femeile se confrunta cu menopauza, de obicei intre 45 – 55 de ani. Varsta medie a menopauzei este de 51 de ani, dar apare mai devreme la unele femei.

Menopauza chirurgicala sau medicala este termenul pentru scaderea estrogenului care este rezultatul unei interventii chirurgicale de indepartare a ovarelor, a uterului sau de unele tratamente medicale, de chimioterapie sau terapie hormonala pentru tratarea cancerului de san.

La ce varsta apare menopauza?

Menopauza este un eveniment natural, care apare atunci cand o femeie nu mai are menstruatie pentru o perioada de 12 luni. Functionarea ovarelor este redusa din cauza imbatranirii naturale, ceea ce duce la scaderea nivelului de estrogen si alti hormoni. Menopauza marcheaza sfarsitul perioadei de fertilitate si apare in general intre 45 si 50 de ani.

cursuri puericultura

Desi varsta medie de instalare a menopauzei este de 51 de ani, menopauza poate sa apara si in jurul varstei de 30 ani sau dupa 55 ani si chiar mai tarziu.

Instalarea menopauzei depinde de o serie de factori, ca fumatul, greutatea, tipul menstruatiilor, genetica etc.

miababy magazin

Menopauza poate fi si data de alti factori:

  • Menopauza prematura – apare atunci cand exista o insuficienta ovariana inainte de varsta de 40 de ani si poate fi asociata cu fumatul, expunerea la radiatii, medicamentele chimioterapice sau interventiile chirurgicale ce afecteaza alimentarea cu sange a ovarelor.
  • Menopauza chirurgicala – este data de indepartarea unuia sau a ambelor ovare sau de iradierea la nivelul pelvisului inainte de menopauza, ceea ce duce la o menopauza instalata brusc.

Simptome menopauza

Se estimeaza ca 8 din 10 femei prezinta simptome inainte de menopauza. Dintre acestea, 45% se confrunta cu simptome dificile.

In cele mai multe cazuri, primul simptom este o schimbare in ceea ce priveste menstruatiile – acestea pot fi prea dese sau lipsesc in anumite luni, si se poate modifica uneori cantitatea de sange eliminata.

Principalele simptome comune ale menopauzei (inainte si dupa) sunt detaliate mai jos:

  • Menstruatii neregulate – uneori menstruatiile apar mai des, alteori lipsesc in anumite luni, continuu;
  • Bufeuri si transpiratii nocturne – senzatie de caldura instalata brusc, in zona superioara a corpului, mai ales fata, gat, piept, care se raspandeste in jos, pielea devine rosie, se poate schimba si frecventa ritmului cardiac, uneori cu palpitatii. Bufeurile care apar noaptea se numesc transpiratii nocturne. Pot dura cateva secunde sau multe minute. Dupa senzatia de caldura uneori apare o perioada de racoare.
  • Afectarea somnului – de obicei, din cauza transpiratiilor nocturne;
  • Simptome vaginale – uscaciune, mancarime, disconfort, dureri in timpul actului sexual – dispareunie si atrofie vaginala;
  • Simptome urinare – risc mai mare de infectii recurente urinare, ca cistita;
  • Modificarea dorintei sexuale – uneori creste, alteori scade;
  • Efecte emotionale – schimbari de dispozitie, iritabilitate, stari persistente de ingrijorare, depresie si anxietate, afectarea starii de spirit.

Alte simptome pe care le puteti observa sunt:

  • probleme de memorie si concentrare;
  • piele uscata;
  • dureri articulare si musculare;
  • dureri de spate;
  • cresteri in greutate;
  • migrene;
  • cresterea parului facial;
  • caderea parului de pe scalp.

Unele femei experimenteaza aceste efecte adverse si sunt constiente de aceste modificari ale corpului lor, in timp ce altele nu observa sau nu se confrunta cu multe dintre aceste simptome.

Sangerari dupa menopauza – Daca incepeti sa aveti sangerari dupa ce ati ajuns la menopauza (cand nu ati avut o menstruatie de un an sau mai mult), consultati medicul. De cele mai multe ori e vorba de schimbarile hormonale normale, dar uneori pot fi un semn al unei probleme medicale, inclusiv anumite forme de cancer, astfel ca un consult este indicat.

simptome menopauza

Inceput de menopauza

Asa cum am vazut anterior, simptomele instalarii menopauzei include bufeuri, transpiratii nocturne, disconfort in timpul actului sexual, necesitatea crescuta de a urina des, insomnii, schimbari emotionale (iritabilitate, schimbari de dispozitie, depresie usoara), piele uscata.

La inceputul menopauzei pot sa apare si simptome ca:

Uneori pot sa apare si palpitalii, migrene, dureri articulare sau musculare, modificari ale dorintei sexuale, cresteri in greutate sau subtierea si caderea mai intensa a firelor de par.  Aceste simptome pot fi un semn ca ovarele produc mai putin estrogen. Nu toate femeile au aceste simptome.

Fara tratament, majoritatea simptomelor menopauzei se opresc treptat in mod natural. Aceasta se intampla de obicei in 2-5 ani de la inceperea simptomelor, desi unele femei resimt astfel de simptome mai multi ani.

Menopauza precoce

In cazuri rare, o femeie poate incepe sa se apropie de menopauza inainte de varsta de 45 de ani, deoarece ovarele isi pierd din functiile normale. Aceasta se numeste insuficienta ovariana prematura. Desi este rara, insuficienta ovariana prematura poate sa apara la orice varsta si, in multe cazuri, nu va fi depistata nicio cauza.

Un numar mic de femei au functia ovariana intermitenta, ceea ce inseamna ca ovarele lor elibereaza ovule din cand in cand si pot in continuare sa conceapa.

Iata care sunt cauzele insuficientei ovariene premature:

  • afectiuni medicale – deficite enzimatice, sindrom Down, sindrom Turner, boala Addison, hipotiroidism etc.
  • tratamente si proceduri medicale – interventie chirurgicala de indepartare a ovarelor, radioterapie in zona pelvina, chimioterapie, histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului);
  • infectii – anumite infectii ca tuberculoza sau oreionul pot cauza, desi in rare cazuri, insuficienta ovariana prematura, desi de multe ori in cazul oreionului afectarea ovarelor este doar temporara si functia lor isi revine; alte infectii include malaria, varicela, zona Zoster, care pot cauza in anumite cazuri afectarea ovarelor.

Etape

Perimenopauza

Perimenopauza este tranzitia spre menopauza – mai exact, este definita in medie de perioada de 3-5 ani inainte de menopauza (uneori poate incepe chiar cu 8-10 ani inainte de menopauza), cand nivelul estrogenului si a altor hormoni incepe sa scada. De obicei, majoritatea femeilor intra la perimenopauza la varsta de 40 de ani si pot incepe sa se confrunte cu simptome precum bufeuri, insomnii, transpiratii nocturne, cresterea ritmului cardiac, schimbari de dispozitie, disconfort vaginal, probleme urinare etc.

miababy magazin

In aceasta etapa o femeie inca poate ramane insarcinata.

Menopauza

Menpauza este acea etapa in care o femeie deja nu mai are menstruatii, ovarele nu mai elibereaza ovule. Menopauza este diagnosticata atunci cand o femeie nu mai are menstruatie de 12 luni. Menopauza poate fi si brusca, data de histerectomie, ovariectomie (indepartarea ovarelor), tulburari ovariene, radioterapie etc.

Postmenopauza

Postmenopauza defineste anii de dupa menopauza. In acest stadiu, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, se pot reduce complet, dar, ca urmare a unui nivel mai scazut de estrogen, femeile aflate la postmenopauza prezinta un risc crescut pentru o serie de boli, cum ar fi osteoporoza si bolile cardiace. Medicamentele, cum ar fi terapia hormonala si modificarile stilului de viata pot reduce riscul de astfel de boli.

Diagnostic menopauza si investigatii necesare

Medicul poate diagnostica, de obicei, menopauza pe baza simptomelor tipice. Testele de sange hormonale nu sunt de obicei necesare pentru a confirma menopauza. Cu toate acestea, ele pot fi utile in unele cazuri – de exemplu, la femeile cu varsta sub 45 de ani. Menopauza se stabileste ca un diagnostic clar abia dupa ce menstruatiile nu mai apar timp de 1 an.

Test de menopauza

Testele de sange sunt uneori utile pentru stabilirea diagnosticului de menopauza sau pentru un diagnostic de manopauza precoce.

Nivelurile ridicate de hormon foliculo stimulator (FSH) si de hormon luteinizant (LH) din sange pot fi uneori un indicativ pentru menopauza. Alti hormoni, cum ar fi hormonul anti-mullerian (AMH) si inhibina B, sunt testati uneori pentru a analiza fertilitatea. Cu toate acestea, nivelurile de hormoni prezinta fluctuatii mari in timpul perioadei de tranzitie la menopauza, astfel ca aceste teste au o utilitate limitata. Modificarea tiparului menstrual este cel mai util indicator al tranzitiei la menopauza impreuna cu simptomele prezente.

Tratament menopauza

Doar 1 din 10 femei solicita sfatul medicului atunci cand trece prin menopauza si multe nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, daca simptomele menopauzei sunt destul de severe si interfera cu viata de zi cu zi, exista tratamente care pot fi de folos. Tratamentul menopauzei vizeaza, in principal, ameliorarea simptomelor.

Medicamentos

Optiunile de tratament medicamentos includ:

  • terapie de substitutie hormonala;
  • Tibolon;
  • Clonidina;
  • lubrifianti vaginali;
  • antidepresive.

Aceste medicamente nu ofera protectie contraceptiva si, desi fertilitatea scade in timpul menopauzei, este posibil sa puteti ramane insarcinata inca. De aceea, continuati sa utilizati o metoda contraceptiva timp de 1 an dupa ultima menstruatie  (pentru femeile de peste 50 ani) si timp de 2 ani dupa ultima menstruatie (pentru femeie care au mai putin de 50 ani).

De multe ori se apeleaza la terapie de substitutie hormonala, care poate fi administrat sub forma de tablete, plasturi, geluri, spray-uri nazale, pesarii, creme vaginale, inele vaginale.

Terapia de substitutie hormonala (HRT) – Este eficienta in tratarea mai multor simptome frecvente ale menopauzei, inclusiv bufeuri si transpiratii nocturne, simptome vaginale si cistita. Actioneaza prin inlocuirea estrogenului, care in mod natural incepe sa scada in apropierea menopauzei, cauzand simptome menopauzale.

Exista trei tipuri principale:

  • HRP cu estrogen, pentru femeile carora le-a fost indepartat uterul sau ovarele;
  • HRT ciclic, pentru femeile cu simptome de menopauza, dar care inca au menstruatie (atat estroge, cat si progesteron);
  • HRT continuu, pentru postmenopauza.

Terapia hormonala pentru menopauza (MHT) –  implica inlocuirea hormonilor produsi anterior de ovare. Poate fi eficienta in ameliorarea simptomelor ca bufeuri, transpiratii nocturne si uscaciunea vaginului. Poate, de asemenea, ajuta la reducerea riscului de boli de inima si osteoporoza dupa menopauza, reducere riscului de hirsutism etc.

Tibolon – este un hormon sintetic care actioneaza in acelasi mod ca HRT. Acesta poate fi utilizat ca alternativa la HRT combinata (care contine atat estrogen cat si progesteron) pentru femeile aflate in postmenopauza care doresc sa nu mai aiba menstruatii. Este eficient in tratarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne, poate imbunatati problemele sexuale, cum ar fi scaderea frecventei sexuale.

Clonidina – este un medicament care a fost initial conceput pentru a trata tensiunea arteriala ridicata, dar poate reduce si bufeurile si transpiratiile nocturne la unele femei.

Lubrifianti vaginali – util in caz de uscaciune vaginala.

Antidepresive – antidepresivele pot fi indicate uneori pentru simptomele menopauzei, si includ venlafaxina, fluoxetina, citalopramul, paroxetina. Efectele secundare ale acestor antidepresive pot include greata, ameteli, gura uscata, anxietate si probleme de somn.

Monitorizarea tratamentului

Daca luati o forma de tratament pentru menopauza, e necesara monitorizarea ei si a tratamentului, prin vizite periodice la medic pentru analiza simptomelor si a starii de sanatate. Se vor analiza reactiile adverse eventuale, menstruatiile, simptomele, tensiunea arteriala, greutatea. Anual, se va efectua un examen mamar si se vor recomanda diferite screening-uri.

Tratament menopauza

Remedii naturiste pentru menopauza

Uneori, terapiile alternative pot fi utile in reducerea simptomelor menopauzei. Acestea includ hormoni naturali, preparate din plante, vitamine si minerale si remedii homeopate. Printre acestea se numara cohos negru, ginkgo biloba, ulei de primula sau Luminita de seara, vitaminele B, C si E, ginseng, usturoi, musetel, fitoestrogeni pe baza de soia si hormoni naturali. Tratamente precum acupunctura, masajul, aromaterapia, hipnoterapia, yoga si reflexologia pot, de asemenea, ajuta la reducerea simptomelor.

Trebuie subliniat faptul ca nu sunt suficiente studii care sa stabileasca eficienta si siguranta acestor produse, astfel ca e indicat sa nu fie administrate fara recomandarea medicului.

Sfaturi

  • Evita factorii care pot declansa bufeurile, cum ar fi fumatul, caldura intensa, baile fierbinti, alimente condimentate, stres, cofeina, alcool.
  • Poarta haine lejere.
  • Pentru bufeuri poti folosi si un ventilator mic de camera, spray-uri cu apa pentru fata, tehnici de relaxare, meditatie sau respiratie. Mentine o temperatura optima in casa, evita lenjeriile sau paturile foarte groase noaptea pentru a minimiza transpiratiile nocturne.
  • Incearca sa iti stabilesti o rutina de somn si evita seara factorii care pot afecta somnul, ca produsele cu cofeina, fumatul, alimentele grele, activitatile stresante si solicitante, lumina albastra a dispozitivelor electronice.
  • Foloseste lubrifianti si produse hidratante vaginale pentru a reduce durerea din timpul actului sexual.
  • Pentru mancarimea si disconfortul vaginal evita sapunurile si lotiunile care pot irita pielea.
  • Apeleaza la Yoga si tehnici precum meditatia sau alte activitati care pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea anxietatii.
  • Exercitiile Kegel pot fi utile in prevenirea incontinentei urinare.
  • Poti apela la consiliere psihologica daca te confrunti cu stari depresive sau anxietate, asociate cu menopauza.
  • Adopta un stil de viata activ pentru mentinerea la o greutate optima, cel putin 20-30 minute pe zi. In plus, sportul te va ajuta sa ai mai multa energie, un somn mai odihnitor, o stare de spirit mai buna si o stare generala de bine.

Protejarea oaselor de osteoporoza

Pierderea densitatii osoase este o caracteristica naturala a imbatranirii, insa scaderea nivelului de estrogen accelereaza acest proces la femei. Pentru reducerea riscului de osteoporoza, adopta un stil de viata activ, consuma alimente bogate in calciu si vitamina D, renunta la alcool si la fumat.

In unele cazuri e nevoie de tratament medicamentos pentru a preveni riscul de osteoporoza.

Reguli de dieta pentru femeile aflate la menopauza

Femeile aflate la menopauza au nevoie de un aport mai mare de calciu si vitamina D pentru a ajuta la reducerea riscului de osteoporoza. Excelente surse alimentare de calciu includ produse lactate cu continut scazut de grasimi (lapte, branza, iaurt), nuci si alte fructe oleaginoase, legume verzi (de exemplu broccoli, spanac) si peste (sardine, somon).

E nevoie de un aport de cel putin 1000 mg de calciu zilnic. Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciul si este produsa de piele dupa expunerea la lumina soarelui; cantitati mici se regasesc si in alimente precum produsele lactate si ouale. Daca dieta contine cantitati insuficiente de calciu si vitamina D, pot fi necesare suplimente alimentare.

E importanta adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate, cu continut scazut de grasimi si zaharuri rafinate, limitarea alcoolului si a cofeinei. E important consumul de alimente bogate in Omega-3, alimente precum peste uleios.

Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca legumele, fructele, cerealele integrale, grasimile sanatoase, fibrele, carbohidratii nerafinati. Totul consta in echilibru, portii moderate, alimente proaspete si varietate.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *