Hormonul anti-Mullerian – cand se testeaza si ce rol are?

hormonul anti-mullerian

Iata ce este hormonul anti-mullerian si ce rol are in organism, cand se recomanda testarea, ce legatura poate avea cu fertilitatea si ce inseamna rezultatele.

CUPRINS:

1. Ce este hormonul anti-mullerian (AMH)?
2. Testarea nivelului de AMH – indicatii
3. Testarea AMH – ce inseamna rezultatele?

Ce este hormonul anti-mullerian (AMH)?

Hormonul anti-mullerian (AMH) joaca un rol cheie in dezvoltarea organelor sexuale ale bebelusului in uter. La aproximativ 8 saptamani de la conceptie, fatul are doua seturi de canale, dintre care unul se poate dezvolta in tractul reproducator masculin si celalalt in tractul reproducator feminin. Daca fatul este genetic masculin, atunci testiculele embrionare vor produce hormonul anti-Müllerian. Acest lucru face ca aceste canale Mülleriene (feminine) sa dispara – de unde si termenul de hormon anti-Müllerian, in timp ce testosteronul produs de testicule face ca acele canale masculine (Wollf) sa supravietuiasca. Canalele Wollf continua sa se dezvolte in diferite parti ale sistemului reproducator masculin. In cazul unui fat de gen feminin canalele Wollf disparar (din cauza lipsei de testosteron) si canalele Mülleriene se dezvolta in componentele sistemului reproducator feminin.

Hormonul anti-Müllerian (AMH) poate fi masurat printr-un test de sange. Nivelurile de AMH corespund numarului de ovule pe care le are o femeie sau rezervei ovariene. Niveluri mai mari de AMH inseamna mai multe ovule si o rezerva ovariana mai mare. Niveluri mai scazute de AMH inseamna mai putine ovule si o rezerva ovariana mai mica. Un nivel scazut de AMH indica o rezerva ovariana diminuata sau un numar scazut de ovule, motiv pentru care hormonul acesta este legat de fertilitate.

indicatii testare AMH

Citeste mai multe despre: Rezerva ovariana redusa – cauze si efecte

Testarea nivelului de AMH – indicatii

Un test AMH (hormon anti-mullerian) poate estima numarul de ovule ramase pe care le are o femeie sau rezerva ovariana. Daca rezerva ovariana a unei femei este mare, poate avea sanse mai mari de a ramane insarcinata. Daca rezerva ovariana este scazuta, poate insemna ca o femeie poate avea unele dificultati in a ramane insarcinata.

Desi AMH este legat de numarul de ovule, nu prezice fertilitatea sau cand se va instala menopauza. Retineti ca desi nivelurile de AMH pot fi in intervalul tipic, alti factori pot influenta capacitatea de a concepe, si anume varsta, unele afectiuni medicale, fumatul, numarul spermatozoizilor si motilitatea lor, problemele de ovulatie, anumite probleme cu trompele uterine, endometrioza, anomalii uterine etc.

cursuri puericultura

Un test AMH poate arata, de asemenea, cat de bine raspunde pacienta la medicamentele injectabile pentru fertilitate pentru a stimula ovarele sa maturizeze mai multe ovule in pregatirea pentru fertilizare in vitro (FIV). Testul poate fi folosit si pentru a ajuta la diagnosticarea tulburarilor menstruale ca amenoree, dar si alte probleme ca menopauza precoce, sindromul ovarelor polichistice, precum si in caz de cancer ovarian pentru a arata daca tratamentul functioneaza.

ce rol are testul AMH

Nivelul de AMH si fertilitatea

Daca incercati sa ramaneti insarcinata, rezultatele testarii AMH pot arata care sunt sansele de a concepe. De asemenea, va poate ajuta sa decideti cand sa incercati sa ramaneti gravida. Un nivel ridicat de AMH poate insemna ca sansele de a concepe sunt mai mari.

miababy magazin

Numarul de ovule din ovarele unei femei este denumit „rezerva ovariana”, iar nivelul AMH este folosit pentru a estima aceasta rezerva. In general, pe masura ce femeile inainteaza in varsta, rezerva ovariana scade, iar nivelurile de AMH scad pana la menopauza. Retineti ca un nivel de AMH scazut nu inseamna ca nu veti putea ramane insarcinata cu siguranta. Doar arata faptul ca sansele de a concepe pot fi mai mici.

Hormonul foliculostimulant (FSH) este produs de glanda pituitara si este implicat in dezvoltarea si functia sexuala. FSH stimuleaza cresterea ovulelor din ovar, ceea ce determina cresterea estrogenului si mai tarziu a progesteronului. Un nivel FSH mai mare indica de obicei o rezerva ovariana scazuta, in timp ce un nivel AMH mai scazut indica o rezerva scazuta. La fel ca in cazul AMH, medicul poate recomanda un test pentru a afla nivelul de FSH pentru a determina rezerva ovariana actuala. Desi FSH poate fi un instrument util, in general AMH poate fi un predictor mai fiabil al rezervei ovariene, deoarece nivelurile raman constante pe tot parcursul ciclului menstrual si de la un ciclu menstrual la altul.

cand se recomanda testarea AMH

Testarea AMH – ce inseamna rezultatele?

Exista medii specifice varstei pentru nivelurile de AMH, dar, in general, un nivel de AMH mai mare de 1,0 ng/mL este considerat „normal”. Nivelurile de AMH variaza in functie de varsta. La femei, nivelurile de AMH incep sa creasca in timpul adolescentei si ajung la valoarea maxima in jurul varstei de 25 de ani. Dupa aceasta etapa, nivelurile de AMH scad in mod natural.

Testarea pentru nivelul AMH este un simplu test de sange. Deoarece aceasta valoare ramane in mare parte stabila pe tot parcursul ciclului menstrual, medicul poate recomanda acest test in orice moment al lunii.

rezultatele AMH

Nivel de AMH scazut

Nivelurile de AMH sub 1,0 ng/mL sunt de obicei considerate scazute, sugerand o cantitate oarecum redusa de ovule. Nivelurile de AMH mai mici de 0,1 ng/mL pot indica faptul ca incepe sa se instaleze menopauza. Multe femei cu un nivel scazut de AMH raman insarcinate in mod natural. Este doar un test pe care medicul il va face in timpul unui set de analize pentru fertilitate, printre multe altele. Nivelurile de AMH scad in mod natural odata cu varsta, asa ca este normal sa aveti o rezerva ovariana mai mica la 30, 40 si 50 de ani.

Exista cateva cauze posibile ale unui nivel AMH scazut, in principal varsta. Varsta este motivul principal pentru AMH scazut. Pe masura ce inaintam in varsta, rezerva ovariana – si nivelul AMH – scade in mod natural. De asemenea, profilul genetic ar putea fi un factor pentru care rezerva ovariana scade mai rapid. In plus, unele afectiuni medicale ca endometrioza pot duce la o rezerva ovariana mai mica. Unele afectiuni autoimune, inclusiv boala tiroidiana autoimuna, pot, de asemenea, sa aiba un efect.

O serie de suplimente, cum ar fi coenzima Q-10 si DHEA, au fost prezentate ca o posibila modalitate de a creste rezerva ovariana, dar nu exista suficiente date care sa sustina aceste afirmatii. Alte date sugereaza ca ar putea exista o relatie intre nivelurile adecvate de vitamina D si un nivel mai ridicat de AMH.

Nivel de AMH crescut

Nivelurile mai mari de AMH nu sunt intotdeauna un lucru bun. AMH poate fi crescut in cazul unor persoane cu sindromul ovarului polichistic (PCOS). Nu exista un remediu pentru PCOS, dar simptomele pot fi gestionate cu medicamente si/sau modificari ale stilului de viata.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-anti-mullerian-hormone-levels
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22681-anti-mullerian-hormone-test
(3) https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(18)31462-6/fulltext
(4) https://academic.oup.com/humrep/article/24/9/2264/601702
(5) https://medlineplus.gov/lab-tests/anti-mullerian-hormone-test/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Hormonul anti-Mullerian – cand se testeaza si ce rol are?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *