Ovulatia – tot ce trebuie sa stii

ovulatia

Ovulatia – iata ce este, ce hormoni sunt implicati in acest proces, care sunt etapele, ce simptome sunt asociate cu ovulatia si ce tehnici de a prezice ovulatia exista.

CUPRINS:

1. Ce este ovulatia?
2. Ovulatia si sarcina
3. Ciclul menstrual – etape
4. Simptomele ovulatiei si ale perioadei fertile
5. Prezicerea ovulatiei
6. Probleme cu ovulatia

Ce este ovulatia?

Ovulatia este o faza a ciclului menstrual care implica eliberarea unui ovul dintr-un ovar. Sarcina are loc daca ovulul se intalneste cu un spermatozoid in timp ce circula in trompa uterina. Ovulatia depinde de o interactiune complexa a glandelor si hormonilor si apare in general cu aproximativ 2 saptamani inainte de debutul menstruatiei.

Are loc, de obicei, in jurul zilei 14 a unui ciclu menstrual de 28 de zile. Cu toate acestea, nu toate femeile au un ciclu menstrual de 28 de zile, astfel incat data exacta poate varia. Procesul de ovulatie incepe odata cu eliberarea de hormon foliculo-stimulator (FSH), de obicei intre zilele 6 – 14 ale ciclului menstrual. Acest hormon ajuta ovulul din interiorul ovarului sa se maturizeze pentru a fi eliberat mai tarziu. Odata ce ovulul este matur, corpul femeii produce mai mult hormon luteinizant, declansand eliberarea ovulului.

Ovulatia depinde de activitatea diferitelor glande si de hormonii acestora, inclusiv:

  • hipotalamus – localizat in creier – foloseste hormoni pentru a „comunica” cu hipofiza;
  • hipofiza – cunoscuta sub numele de „glanda principala” a sistemului hormonal (endocrin), este localizata la baza craniului si este conectata la hipotalamus (foloseste substante chimice pentru a face ovarele sa produca hormoni);
  • ovare – cele doua glande situate in pelvis care contin ovule si produc cei doi hormoni sexuali feminini – estrogen si progesteron.

perioada menstruala

Ovulatia si sarcina

Pentru a ramane insarcinata in mod natural, unul dintre ovule si un spermatozoid trebuie sa se intalneasca in trompa uterina. Ovulul supravietuieste maximum 24 de ore dupa ovulatie, astfel ca intalnirea ovulului si a spermatozoidului trebuie sa aiba loc in acest timp. Cu toate acestea, sperma poate supravietui pana la 7 zile de la actul sexual, in vagin, uter sau trompele uterine. De aceea, asta nu inseamna ca e necesar actul sexual fix in momentul ovulatiei pentru a ramane insarcinata, ci e vorba de o fereastra fertila de aproximativ 7 zile. Aceasta fereastra include cele 5 zile inainte si chiar ziua ovulatiei.

Zilele din jurul ovulatiei sunt cunoscute ca fiind perioada fertila, in care femeia este cel mai probabil sa conceapa. Desi exista o diferenta mare de la o femeie la alta, perioada fertila este, in general, in zilele 10 – 18 dintr-un ciclu de 28 de zile. Cele 5 zile inainte de ovulatie, impreuna cu ziua ovulatiei, sunt zilele in care este cel mai probabil sa apara sarcina.

cursuri puericultura

Cum apare conceptia?

Conceptia apare atunci cand un spermatozoid de la un barbat fertil circula prin vagin si in uter si se uneste cu un ovul care circula prin trompele uterine. Pe masura ce ovulul fertilizat continua sa se deplaseze in trompa uterina, acesta incepe sa se divida in doua celule, apoi in patru celule etc. pe masura ce diviziunea continua. Astfel, la aproximativ o saptamana dupa ce spermatozoidul a fecundat ovulul, ovulul fecundat circula in uter si devine un grup in crestere de aproximativ 100 de celule numit blastocist. Blastocistul se ataseaza apoi de mucoasa uterului (endometru) – proces numit implantare. Eliberarea de estrogen si progesteron duce la ingrosarea endometrului, ceea ce asigura nutrientii de care are nevoie blastocistul pentru a creste si pentru a se dezvolta in fat.

Pe masura ce celulele continua sa se divida – unele se dezvolta in fat, altele formeaza structura de hranire si alimentare cu oxigen, numita placenta.

miababy magazin

etapele ovulatiei

Ciclul menstrual si ovulatia – etape

Majoritatea femeilor incep sa aiba menstruatie de la 10 – 15 ani. In acelasi timp, incep sa ovuleze si de-acum pot ramane insarcinate. Prima menstruatie se numeste menarha. Ovulatia se opreste in mod obisnuit la menopauza, de la aproximativ 50 de ani in medie, dar poate sa apara totusi in etapa care duce la menopauza – premenopauza. Ciclul menstrual al unei femei dureaza in medie intre 28 – 32 de zile. Inceputul fiecarui ciclu este considerat a fi prima zi a menstruatiei. Eliberarea ovulului are loc, in general, in ziua 14 a ciclului menstrual.

Ciclul menstrual este numele dat intregului ciclu de fluctuatii hormonale care duce la ovulatie si conceptie, sau in lipsa acestuia, la sangerarea periodica lunara numita menstruatie. Prima parte a ciclului este etapa foliculara, cand foliculii ovarieni se maturizeaza. In aceasta etapa, ovulul timpuriu este inconjurat de un strat protector de celule, care va fi esential si pentru eventuala fertilizare. Celulele foliculare produc diversi hormoni feminini ce sunt implicati in procesul de maturare, si care cresc pana la ovulatie.

Etape

Ovulatia face parte din ciclul menstrual. Acest ciclu este dat de activitatea complexa a diferitilor hormoni. Ciclul include, astfel:

  • menstruatia – eliminarea mucoasei uterine (cunoscuta si sub numele de sangerare menstruala);
  • faza foliculara (faza preovulatorie) – hipotalamusul declanseaza glanda hipofiza pentru a elibera hormonul foliculo stimulator (FSH), ceea ce determina ovarele sa produca pana la 20 de foliculi (fiecare folicul contine un ovul imatur) si de obicei, un singur folicul supravietuieste pana la maturitate; un singur ovul se maturizeaza in jurul zilei 10, cu aproximatie, si acest lucru determina, de asemenea, ingrosarea mucoasei uterine (endometru) in pregatirea unui ovul fertilizat;
  • ovulatia – foliculul maturizat determina eliberarea unor cantitati mai mari de estrogen, hipotalamusul raspunde secretand un produs chimic cunoscut sub numele de hormon care elibereaza gonadotropina (GnRH), ceea ce face ca hipofiza sa produca hormon luteinizant (LH) si FSH. Niveluri ridicate de LH declanseaza ovulatia in aproximativ 2 zile. Foliculul matur elibereaza ovulul si daca ovulul nu intalneste spermatozoizi in decurs de 24 de ore, acesta va muri;
  • faza luteala (faza postovulatorie) – foliculul devine corpul luteum, o structura care produce progesteron. Cu exceptia cazului in care un ovul fertilizat se implanteaza in mucoasa uterina, corpul luteum moare. Fara contributia sa de progesteron, uterul nu poate mentine mucoasa uterina ingrosata si apare menstruatia.

ovulatia si perioada fertila

Simptomele ovulatiei si ale perioadei fertile

Dincolo de metoda calendarului, puteti prezice ovulatia, de asemenea, pe baza unor semne si simptome de ovulatie, inclusiv:

Modificari ale mucusului cervical

Mucusul cervical este scurgerea observata pe lenjerie si are aspect diferit in functie de etapa ciclului menstrual. Modificarile mucusului cervical pot indica faptul ca femeia este in perioada fertila. Dupa terminarea menstruatiei, mucusul cervical creste treptat in cantitate si apar modificari de textura. Aceasta schimbare reflecta cresterea nivelului de hormoni din corp. De asemenea, indica faptul ca femeia se apropie de ovulatie. O femeie este in etapa cea mai fertila atunci cand mucusul devine limpede si lipicios, cu aspect de albus crud de ou. Acest mucus faciliteaza traseul spermatozoizilor prin uter. De asemenea, hraneste si protejeaza spermatozoizii in timp ce circula spre trompele uterine pentru a intalni ovulul. Chiar dupa ovulatie, mucusul cervical scade si devine mai gros, tulbure si mai putin vizibil.

Dureri de burta

Aproximativ 1 din 5 femei se confrunta cu dureri de burta la ovulatie. Aceste dureri pot varia de la durere usoara pana la dureri intense. Unele femei resimt in etapa ovulatiei si dureri de spate. Termenul de Mittelschmerz se refera la dureri abdominale in regiunea ovarelor in momentul ovulatiei, fie generalizate, fie pe partile laterale ale abdomenului.

Modificarea temperaturii bazale

Temperatura bazala scade usor inainte de ovulatie si apoi creste putin, cu aproximativ jumatate de grad Celsius, in restul fazei luteale. Temperatura corpului in repaus (temperatura bazala) creste usor in timpul ovulatiei. Folosind un termometru special conceput pentru a masura temperatura bazala, masurati-va temperatura in fiecare dimineata inainte de a va ridica din pat. Notati rezultatele si cautati un tipar. O femeie este mai fertila cu 2-3 zile inainte de cresterea temperaturii bazale.

Cresterea libidoului

Multe femei constata un impuls sexual mai mare in zilele anterioare ovulatiei.

Simptome premenstruale

Ovulatia poate insoti simptome premenstruale precum marirea si sensibilitatea sanilor, balonarea abdominala si modificarea starii de spirit.

Prezicerea ovulatiei

Exista multe tipuri diferite de teste de ovulatie pe piata. Majoritatea actioneaza prin masurarea nivelului de hormon luteinizant (LH) din urina. Nivelurile de LH cresc cu aproximativ 24 – 36 de ore inainte de a avea loc ovulatia. O modalitate de a calcula timpul estimat de ovulatie este prin a calcula initial lungimea ciclului menstrual mediu. Prima zi este prima zi a perioadei menstruale, iar ultima zi este ziua inainte de inceperea urmatoarei menstruatii. Astfel, daca ciclul menstrual are 28 de zile, se scade 17 zile si rezulta ziua 11. Utilizati kitul de predictie a ovulatiei in ziua 11. Continuati testarea zilnic pana cand testul devine pozitiv. Un rezultat pozitiv inseamna ca veti ovula in urmatoarele 24 – 36 de ore.

Se pot face si teste de sange pentru a verifica prezenta progesteronului. Un nivel mai mare de 20 nmol / L indica faptul ca a avut loc ovulatia. Acest test trebuie facut cu aproximativ 3 – 10 zile inainte de prima zi a urmatoarei menstruatii preconizate.

→ Foloseste si calculator ovulatie pentru a estima momentul ovulatiei!

Ovulatia poate aparea de doua ori intr-un singur ciclu?

Da. Unele persoane pot ovula mai mult de o data intr-un ciclu. Unele femei pot ovula de doua ori in cadrul aceluiasi ciclu. De asemenea, unele femei pot elibera mai multe ovule in timpul unei ovulatii, fie in mod natural, fie ca parte a unor tehnici de reproducere asistata. Daca ambele ovule sunt fertilizate, asta poate avea ca rezultat sarcina cu gemeni.

ovulatia si problemele de ovulatie

Probleme cu ovulatia

Ovulatia poate fi perturbata de probleme cu:

  • Hipotalamusul – ca in sindromul ovarului polichistic, exercitii fizice prea intense, stres pe termen lung si tulburari alimentare;
  • Hipofiza – ca in mase benigne ale hipofizei;
  • Ovarele – ca in insuficienta ovariana sau traumatisme ovariene.

Daca urmariti ovulatia de la o luna la alta, puteti observa ca nu ovulati in mod regulat sau, in unele cazuri, nu ovulati deloc. In astfel de cazuri, e important sa mergeti la medic. Desi factori precum stresul sau dieta pot afecta ziua exacta a ovulatiei de la luna la luna, exista, de asemenea, afectiuni medicale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic sau amenoree, care pot face ovulatia neregulata sau o pot opri complet. Aceste probleme pot cauza alte simptome legate de dezechilibre hormonale, inclusiv excesul de par facial sau corporal, acnee si chiar infertilitate.

miababy magazin

Ce este un ciclu anovulator?

Dupa cum sugereaza si numele, un ciclu anovulator sau anovulatia apare atunci cand o femeie nu are ovulatie. Un ciclu menstrual fara ovulatie este cel mai frecvent intalnit la doua grupe distincte de varsta:

  • fetele care au avut recent menstruatia pentru prima data – in primul an de la aparitia menstruatiei, este mai probabil ca o fata sa experimenteze cicluri de anovulatie;
  • femei care sunt aproape de menopauza – o femeie intre 40 – 50 de ani are un risc mai mare de modificari ale hormonilor ce pot duce la  cicluri anovulatorii.

Modificarile bruste ale nivelului hormonal pot declansa cicluri anovulatorii. Alte cauze includ:

  • greutatea corporala care este prea mare sau prea mica;
  • exercitii fizice prea intense;
  • obiceiurile alimentare;
  • niveluri ridicate de stres.

Solutii pentru reglarea ovulatiei

Daca aceste cicluri sunt legate de factori externi precum nutritia sau stilul de viata, tratamentele eficiente vor include reglarea obiceiurilor alimentare si moderarea activitatilor fizice. Modificarea greutatii poate fi de asemenea suficienta pentru a regla ovulatia. Uneori, dezechilibrele interne sunt motivul pentru care o femeie se confrunta cu cicluri anovulatorii. In acest caz, medicul poate prescrie medicamente pentru fertilitate.

Daca o femeie nu ovuleaza de la sine, atunci poate fi necesara inducerea ovulatiei. Cele mai frecvente cauze ale problemelor de ovulatie sunt stresul, fluctuatiile de greutate si sindromul ovarului polichistic. Alte cauze pot include tulburari ale glandei hipofize, ale glandei tiroide etc. In unele cazuri, poate fi din cauza insuficientei ovariene.

Inducerea ovulatiei

Unele femei care nu ovuleaza in mod regulat pot fi ajutate de unele produse medicamentoase pentru a declansa productia mai mare de hormoni implicati in ovulatie. Doza trebuie monitorizata cu atentie, deoarece inducerea ovulatiei poate declansa maturarea unui numar mare de ovule, ceea ce ar putea duce la o sarcina multipla.

Inainte de a putea fi tratate problemele de ovulatie, este important sa se efectueze anumite teste pentru a stabili cauza. Aceste teste includ ecografii si teste de sange pentru a masura o serie de hormoni. Ovulatia este indusa folosind o serie de medicamente. Un tip este reprezentat de comprimate Clomifen ce cresc productia de FSH, stimuland astfel foliculii si, prin urmare, cresterea ovulelor. Acest comprimat este administrat, in mod normal, intr-o doza initiala de 50 mg (1 comprimat), luata din a 2-a pana la a 6-a zi a ciclului.

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/fertility/five-ways-to-tell-you-are-ovulating.aspx
(2) https://www.healthline.com/health/womens-health/what-is-ovulation
(3) https://www.webmd.com/baby/healthtool-ovulation-calculator
(4) https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/how-can-i-tell-when-i-am-ovulating/
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/ovulation-signs/faq-20058000
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/150870

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *