Uter retrovers | Ce inseamna pentru o viitoare mamica?

uter retrovers

Uterul retrovers este uterul orientat spre posterior, in interiorul bazinului. In mod normal, femeile se nasc cu un uter care este usor inclinat spre inainte.

Aceasta problema afecteaza mai mult de 20% dintre femeile din intreaga lume. Axa longitudinala a uterului antevers sau normal face un unghi aproape drept fata de vagin, in timp ce axa uterului retrovers are tendinta de a fi similara cu cea a vaginul.

Cervixul uterului retrovers este plasat anterior in vagin, aproape de vezica sau uretra. In general nu este asociat cu prea multe complicatii, dar ocazional poate provoca simptome sau poate semnala o tulburare de sanatate care sta la baza acesteia.

Uterul retrovers, in mod normal, apare in procesul de dezvoltare, desi se poate modifica in asociere cu etapele endometriozei, a bolilor inflamatorii pelvine sau a unor tumori pelvine. Uterul retrovers pare sa fie o mostenire familiala.

Uter normal vs. Uter retrovers

Uterul este un organ in forma de para, la nivelul pelvisului. Este de circa 7,5 cm lungime, 5 cm latime si 2,5 cm adancime. In interior, este gol, dispune de pereti grosi, musculari. Treimea inferioara a uterului ajunge in vagin si se numeste colul uterin. Partea superioara este numita fundus si aici este locul in care ovului fertilizat se dezvolta in fat. Doua tuburi uterine (trompele uterine), fiecare conectat la un ovar ce contine ovule, ajunge in uter in ambele parti ale regiunii superioare.

Uterul se inclina inainte in partea superioara a vezicii urinare. Doctorii numesc aceasta pozitie anteversa sau anteflexata. Unele femei au un uter inclinat sau un uter retrovers. Aceasta inseamna ca se sprijina mai degraba de vezica, nu pe ea. Nu este strict o anomalie, deoarece afecteaza mai degraba pozitia, si nu structura uterului.

Capacitatea spermatozoizilor de a ajunge in tuburile uterine prin intermediul uterului nu are de-a face cu pozitia sa.

Dopul gelatinos grafic

Cauzele uterului retrovers

Uterul este un organ care se afla in partea inferioara a pelvisului femeii. Este locul in care fatul se dezvolta in timpul sarcinii. O femeie poate avea un uter retrovers din mai multe motive diferite. Unele dintre cauzele uterului retrovers includ:

cursuri puericultura
 • Variatiile naturale – in general, uterul isi schimba usor pozitia spre inainte, pe masura ce femeia se maturizeaza. Uneori, acest lucru nu se intampla si uterul ramane sau se modifica spre posterior. Unele femei se nasc cu un uter intr-o pozitie retroversa, fiind cauze genetice.
 • Aderentele – o aderenta este o banda de tesut cicatrician care uneste doua suprafete anatomice separate (de obicei). Interventiile pelvine pot determina formarea unor aderente, care pot trage uterul intr-o pozitie retroversa.
 • Endometrioza – endometrul este captuseala uterului. Endometrioza reprezinta cresterea celulelor endometriale in afara uterului. Aceste celule pot provoca retroversia prin „lipirea” uterului de alte structuri pelvine.
 • Fibroamele – aceste formatiuni mici, non-canceroase pot face uterul susceptibil la a se inclina spre inapoi.
 • Sarcina – uterul este tinut in loc de benzi de tesut conjunctiv numite ligamente. Sarcina poate afecta aceste ligamente si poate face ca uterul sa se intoarca spre inapoi. In cele mai multe cazuri, uterul se intoarce la pozitia sa normala dupa nastere, dar nu se intampla acest lucru de fiecare data.
 • Afectarea muschilor pelvini – dupa menopauza sau nastere, ligamentele care sustin uterul pot deveni mai slabe sau mai slabite. Ca urmare, uterul se muta intr-o pozitie in posterior.

Simptome

Unele femei cu uter retrovers nu au simptome si nu stiu de existenta acestei probleme. Daca aveti simptome, acestea pot include:

 • durere la nivelul vaginului sau la nivelul spatelui (inferior) in timpul actului sexual;
 • durere in timpul menstruatiei;
 • dificultati la introducerea tampoanelor interne;
 • cresterea frecventei urinare sau senzatie de presiune in vezica urinara;
 • infectii ale tractului urinar;
 • incontinenta urinara usoara;
 • proeminenta abdomenului inferior.

uter retrovers simptome cauze

Uterul retrovers si fertilitatea

Uterul retrovers a fost considerat anterior ca un impediment in a ramane gravida, dar majoritatea femeilor cu un uter de acest tip nu au probleme de fertilitate. Femeile care au un uter inclinat si care nu reusesc sa ramana insarcinate pot fi sfatuite sa incerce diferite pozitii in timpul actului sexual. Fara circumstante atenuante, uterul inclinat nu interfera cu sarcina, femeile din aceasta categorie au o sarcina sanatoasa si nasc fara probleme de cele mai multe ori.

miababy magazin

Chiar daca uterul incepe sa fie inclinat spre spate, pe masura ce copilul creste, uterul se ridica din pelvisul mamei si se misca in mod natural. Aceasta se intampla de obicei la sfarsitul primului trimestru.

Uterul retrovers in sine nu afecteaza sansele pentru o posibila sarcina. Capacitatea spermei de a trece prin uter are legatura cu functionalitatea materialului seminal, consistenta mucusului cervical la eliberarea spermei si alti factori. Un uter retrovers poate fi cauzat de o afectiune care sta la baza, cum ar fi endometrioza sau boala inflamatorie pelvina (PID), iar aceste afectiuni – nu unghiul uterului in sine – pot afecta uneori sansele sa ramaneti insarcinata. Acestea pot crea tesut cicatrician care poate face mai dificil ca ovulul sa treaca prin tubul uterin pentru a ajunge in contact cu sperma. Daca va confruntati cu dureri in timpul perioadelor sexuale sau dureroase, medicul dumneavoastra poate efectua un examen fizic pentru a determina daca o cauza cum ar fi endometrioza sau boala inflamatorie pelvina provoaca durerea.

Astfel, un uter inclinat nu afecteaza de obicei capacitatea femeii de a ramane insarcinata. Aceasta problema este uneori asociata cu alte diagnostice care pot afecta potentialul de fertilitate. Acestea includ:

 • endometrioza;
 • boala inflamatorie pelvina (PID);

Endometrioza si fibroamele sunt adesea tratabile prin proceduri chirurgicale minore. Cand sunt depistate devreme, bolile inflamatorii pelvine poate fi adesea tratate eficient cu antibiotice. Daca este necesar, tratamentele de infertilitate, cum ar fi inseminarea artificiala au fertilizarea in vitro (FIV), pot ajuta femeile cu aceste tipuri de diagnostice sa aiba o sarcina.

Uterul retrovers poate face ca actul sexual sa fie dureros in unele cazuri. Acest disconfort poate fi mai pronuntat atunci cand va aflati in anumite pozitii. Schimbarea pozitiilor sexuale poate reduce acest disconfort.

cezariana

Uterul retrovers si sarcina

Inainte de a ramane insarcinata si in primele saptamani de sarcina, uterul este plasat intre doua oase: sacrum (osul mare din mijlocul pelvisului, la baza coloanei) si simfiza pubiana (articulatia pelvina de deasupra vulvei). De obicei uterul se dezvolta inclinat spre ombilic, dar in cazul retroversiei uterine, se observa o inclinare spre coloana vertebrala.

Uterul retrovers nu afecteaza de obicei viabilitatea unei sarcini si nici starea de sanatate a fatului. Un uter retrovers poate crea o presiune mai mare asupra vezicii dumneavoastra in timpul primului trimestru. Poate determina fie incontinenta crescuta, fie dificultati la urinare. De asemenea, poate provoca dureri de spate pentru unele femei. De asemenea, uterul poate fi mai dificil de vizualizat si analizat prin tehnici ecografice pana cand incepe sa se mareasca odata cu sarcina. Este posibil ca medicul sa fie nevoit sa utilizeze ecografia transvaginala in timpul primului trimestru pentru a vedea progresul sarcinii dumneavoastra.

Uterul dvs. trebuie sa se extinda si sa se indrepte spre sfarsitul primului trimestru, de obicei intre saptamanile 10 si 12. Aceasta va face ca uterul sa se ridice din pelvis si sa nu se mai incline spre inapoi. Uneori, uterul nu este capabil sa faca aceasta schimbare, lucru ce poate fi cauzat de aderente, care mentin uterul ancorat in pelvis. Daca uterul nu se deplaseaza inainte, riscul de avort spontan poate creste. Acesta este cunoscut ca un uter incarcerat si este ceva neobisnuit si rar. Cand este depistat devreme, un uter incarcerat poate fi fixat, reducandu-se sau eliminandu-se riscul de avort spontan.

analize sarcina uter retrovers

Contactati medicul si spuneti-i daca sunteti insarcinata si prezentati urmatoarele probleme:

 • o incapacitate consecventa de a urina;
 • durere in stomac sau in apropierea rectului;
 • constipatie;

Aceste simptome pot semnala incarcerarea uterului. Starea poate fi diagnosticata in timpul unui examen pelvian sau a unui examen cu ultrasunete. Al treilea trimestru de sarcina nu ar trebui sa fie afectat deloc. Unele femei cu un uter retrovers au mai multe sanse de a avea dureri de spate la efort.

In cazul femeilor insacinate apar uneori si dificultati la golirea completa a vezicii sau localizarea mai dificila a fatului la ecografie. Astfel, dificultatea de golire a vezicii poate creste riscul de infectii urinare deoarece urina stagneaza si devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Dupa primul trimestru de sarcina, uterul va fi suficient de mare si dezvoltat incat nu va mai fi inclinat intr-o anumita parte. In cazuri rare, uterul retrovers poate cauza dificultati la nastere sau incarcerarea uterului (uterul devine blocat an pelvis), dar riscurile sunt, asa cum am mentionat anterior, rare.

Dupa nastere, pozitia uteului se va regla in functie de factori cum ar fi starea ligamentelor dupa natere, greutatea mamei ( cresterea in greutate pune presiune pe uter si poate afecta pozitionarea post-partum). Desi uterul va fi rotretrovers, cel mai proabil nu va afecta viitoarele sarcini.

Uterul retrovers si prolapsul uterin

Uterul retrovers este in asociere stransa cu prolapsul uterin, sau afectiunea ce consta in caderea uterlui sau alunecarea pana la vagin. Prevalenta prolapsului uterin la femeile cu uter retrovers s-a dovedit a fi mai mare decat la femeile cu uter normal. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari aprofundate in aceasta directie.

sarcina

Diagnostic

Un uter retrovers poate fi usor detectat in timpul unui examen pelvin de rutina. Un medic va efectua un examen fizic pentru a simti si palpa colul uterin. O mana este plasata pe partea superioara a abdomenului si se preseaza usor pentru a analiza astfel uterul cu cele doua maini. Acest lucru permite o analiza a formei, dimensiunii si pozitiei acestuia si pentru a se depista eventuale formatiuni anormale.

miababy magazin

Femeile care sufera de dureri in timpul sexului sau alte simptome ale uterului ar trebui sa se prezinte la medic. Aceste simptome pot fi un semn al altor afectiuni mai grave, iar medicul poate efectua teste de diagnosticare pentru a le depista.

Tratament

In majoritatea cazurilor, avand un uter retrovers este doar o variatie naturala nepatologica. De obicei nu necesita tratament. Cu toate acestea, unele dintre afectiunile cum ar fi endometrioza care poate duce la un uter retrovers poate provoca probleme cum ar fi dureri menstruale severe si sangerare. Durerea care interfera cu viata voastra zilnica nu este normala si necesita tratament. Daca se depisteaza ca uterul retrovers cauzeaza probleme, optiunile de tratament pot include urmatoarele:

 • Chirurgie pentru corectarea pozitiei uterine. Folosind tehnici de chirurgie laparoscopica, uterul poate fi repozitionat astfel incat sa stea peste vezica urinara. Aceasta operatie este relativ simpla si de obicei reusita. In unele cazuri, poate fi luata in considerare indepartarea chirurgicala a uterului (histerectomie).
 • Repozitionarea manuala;
 • Plasarea de pesar (un dispozitiv introdus in uter, pentru a-l deplasa spre inainte). Pesarul este un dispozitiv mic de silicon sau plastic ce poate fi plasat fie temporar, fie permanent, pentru a ajuta uterul sa coboare in fata. Cu toate acestea, produsul poate fi asociat cu riscul de infectie si inflamatie. Un alt dezavantaj este ca actul sexual este inca dureros pentru femeie, iar pesarul poate provoca disconfort si partenerului ei.
 • Daca un uter retrovers provoaca probleme, optiunile de tratament pot include chiar tatamentul pentru afectiunea de baza – cum ar fi terapia hormonala pentru endometrioza.
 • Exercitii – daca miscarea uterului nu este impiedicata de endometrioza sau fibroame si daca medicul poate repozitiona manual uterul in timpul examinarii pelvine, exercitiile pot ajuta. Daca este cazul, anumite tipuri de exercitii destinate intaririi ligamentelor si tendoanelor care tin uterul intr-o pozitie verticala pot fi benefice. Kegels sunt un exemplu. Alte exercitii care pot include aducerea genunchilor la piept (intins pe spate cu genunchii indoiti si cu picioarele pe podea, ridicati lent un genunchi la un moment dat pana la piept, tragand usor cu ambele maini, tineti aceasta pozitie timp de 20 de secunde, eliberati si repetati cu celalalt picior), contractii pelvine (aceste exercitii lucreaza pentru a intari muschii pelvisului – lasati-va pe spate cu bratele relaxate pe langa corp, inspirati si ridicati fese de pe sol, mentineti pozitia si apoi lasati bazinul jos in timp ce expirati; repetati de 10-15 ori).

Este posibil sa nu aveti nevoie de niciun tratament daca sunteti asimptomatica. Daca aveti simptome sau sunteti preocupata de afectiune, discutati optiunile de tratament cu medicul dumneavoastra.

Referinte:

 1. (1) Retroverted Uterus: Causes, Symptoms and Treatment, link: https://baby-pedia.com/retroverted-uterus-causes-symptoms-treatment/
 2. (2) Retroverted uterus, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/retroverted-uterus
 3. (3) What causes a tilted uterus?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320965.php  
 4. (4) The retroverted uterus: Ignored to date but core to prolapse, link: https://www.researchgate.net/publication/7429278_The_retroverted_uterus_Ignored_to_date_but_core_to_prolapse 
 5. (5) What You Should Know About Tilted Uterus, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/tilted-uterus 
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

5 Comments on “Uter retrovers | Ce inseamna pentru o viitoare mamica?”

 1. La un control medical mi s-a spus ca am uter retrovers. Credeti ca acest lucru poate fi asociat cu cicluri menstruale foarte abundente in care sunt si cheaguri de sange?

 2. Buna ziua, sunt insarcinata in 7 saptamanii iar doctorul mi-a zis ca am uterul retrovers,ppt aparea complicatii pe timpul sarcinii odata ce bebe creste?pot naste normal?multumesc

 3. Si eu am acelasi tip de uter, am nascut normal la 32ani prima sarcina, nu a fost nici o probl, nici o complicatie. Singura probl a fost ca am facut dupa sarcina imediat prolaps genital iar dupa 5 ani uterul si-a revenit inapoi, iar acum sunt ok fara nici un fel de operatii sau tratamente. Sarcina usoara!

 4. Bună ziua mă numesc marinela și am 32 nam ciclul deloc și am uterul mic si am ovulele mici și vreaun sa devin mama și a zis doctorul ca nu se poate ce e de facut

 5. Buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mn eu am un baiat de 14 si doua antreruperi de sarcina si de atunci nu am mai ramas an sarcinata ce asi putea sa fac noi ne dorim dn tot sufletul anca un copil ce pot face si ce trebue sa fac sa raman ansar va rog dn suflet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *