Infertilitatea – cauze si solutii

infertilitatea

Numeroase cupluri se confrunta in prezent, din pacate, cu probleme de fertilitate. Infertilitatea poate rezulta dintr-o problema a femeii, a partenerului, sau o combinatie de factori care interfera cu sarcina. Din fericire, exista multe terapii sigure si eficiente care imbunatatesc semnificativ sansele de a ramane insarcinata.

CUPRINS:

  1. Ce este infertilitatea de cuplu?
  2. Infertilitatea la femei
  3. Infertilitatea la barbati
  4. Factori de risc ce pot cauza infertilitate
  5. Tratarea infertilitatii

Ce este infertilitatea de cuplu?

Pentru un cuplu fertil in care ambii ambii parteneri au aproximativ 20 de ani, ce au relatii sexuale neprotejate, sansa de a concepe in fiecare luna este de numai 25%. Acesta este procentul pentru ceea ce numim „ideal”, dar adevarul este ca intervin numerosi factori care pot afecta fertilitatea celor doi.

In general, infertilitatea este definita ca fiind imposibilitatea de a concepe dupa un an (sau mai mult) de relatii sexuale neprotejate.

Exista grade diferite de infertilitate. Majoritatea cuplurilor infertile sunt, de fapt, fertile – nu sunt probleme in ceea ce priveste ovulele si sperma, dar au dificultati de a concepe din cauza tulburarilor, cum ar fi dezechilibrele hormonale si problemele tractului reproducator. Cazurile de infertilitate totala – in care nu se produc ovule sau sperma – sunt rare.

Un diagnostic de infertilitate inseamna ca nu ai reusit sa ramai gravida dupa un an de „incercari”. Femeile care sunt capabile sa conceapa, dar nu pot duce o sarcina la termen pot fi, de asemenea, diagnosticate cu infertilitate.

Fiind diagnosticata cu infertilitate nu inseamna ca sansele tale de a avea un copil lipsesc, dar poate dura putin mai mult si e nevoie de efort pentru a reusi sa ai un copil.

Ce inseamna fertilitatea normala?

Sarcina este rezultatul unui proces care are numerosi pasi. Pentru a ramane gravida, corpul unei femei trebuie sa elibereze un ovul din unul dintre ovarele ei (ovulatie), sperma unui barbat trebuie sa ajunga in contact cu ovulul (fertilizare), ovulul fertilizat trebuie sa treaca printr-o trompa uterina spre uter, unde trebuie sa se ataseze de interiorul uterului (implantare).

cursuri puericultura

In general, un cuplu care incearca sa aiba un copil reuseste in aproximativ a treia luna, iar 90% dintre cupluri concep in decurs de 1 an. Sansele de a concepe depind de echilibrul normal al hormonilor din corp, de starea generala de sanatate, de perioadele fertile etc.

Statistici despre infertilitatea feminina si masculina

  • Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, 1 din 6 cupluri se confrunta cu o problema de fertilitate.
  • In ceea ce priveste cuplurile infertile, in 40% dintre cazuri, problema este la barbat, in proportie de 40% problema este la partenera, in 10% dintre cazuri problema este la ambii parteneri, iar in alte 10% dintre situatii, cauza este necunoscuta.
  • Problemele de fertilitate afecteaza 1 din 3 femei cu varsta de peste 35 de ani, inclusiv din Romania.
  • Pentru cuplurile sanatoase, la varsta de aproximativ 20 de ani, care au relatii sexuale regulate neprotejate, sansa femeii de a ramane gravida in fiecare luna este de 25%.
  • In Romania, rata fertilitatii a scazut considerabil, inclusiv numarul mediu de copii nascuti de o femeie care se afla la varsta fertila, care in 2016 era de 1,5 copii/femeie.
  • In tara noastra se efectueaza anual de 10 ori mai putine fertilizari in vitro comparativ cu alte tari din Europa de Vest, cauzele fiind de natura economica, sociala sau din cauza lipsei informarii corecte.

Fertilitatea si varsta

Varsta afecteaza capacitatea de a concepe si de a avea un copil sanatos, fiind cel mai mare factor care afecteaza fertilitatea unei femei. Pentru barbati, afectarea fertilitatii din cauza varstei este prezenta, dar mai diminuat.

miababy magazin

Odata cu varsta, ovulele unei femei imbatranesc si isi reduc din calitate si cantitate. In jurul varstei de 20 de ani, o femeie are o sansa de 25- 30% de a ramane gravida in fiecare luna. Fertilitatea feminina incepe, in general, sa scada cand o femeie se afla la varsta de 30 de ani, iar declinul se accelereaza dupa varsta de 35 de ani. Pana la varsta de 40 de ani, sansa de a ramane insarcinata in orice ciclu lunar este de aproximativ 5%.

Studii mai recente au constatat ca varsta partenerului de sex masculin afecteaza, de asemenea, sansa de a avea o sarcina. Fertilitatea masculina incepe, in general, sa scada in jurul varstei de 40-45 de ani, cand scade calitatea spermei.

Copiii parintilor mai in varsta au, de asemenea, un risc crescut de probleme de sanatate generala, inclusiv de natura mentala, insa cercetarile in aceasta directie sunt in continua derulare.

Infertilitatea la femei

Infertilitatea la femei

Cauze

  • Probleme de ovulatie – Cele mai multe cazuri de infertilitate feminina sunt cauzate de probleme cu ovulatia. Ovulatia este eliberarea ovulului din ovarul femeii, care apare o data pe luna, cu aproximativ 12-14 zile inainte de prima zi a fiecarei perioade menstruale. Fara ovulatie, o femeie nu poate ramane gravida. Problemele de ovulatie pot fi cauzate de dezechilibre hormonale dintr-o varietate de cauze.
  • Afectarea trompelor uterine – Pentru a ramane gravida, ovulul unei femei trebuie sa se deplaseze din ovar prin tubul uterin in uter. Daca trompa uterina este blocata din cauza infectiilor, interventiilor chirurgicale sau a altor probleme, atunci sperma nu poate ajunge la ovul pentru a-l fertiliza.
  • Fibroame uterine – Alte cauze mai putin frecvente ale problemelor de fertilitate la femei pot include probleme fizice ale uterului sau fibroame uterine, care sunt tumori non-canceroase care se dezvolta pe peretii uterului.
  • Polipii endometriali – sunt formatiuni ce se dezvolta in cavitatea uterina din endometru, si pot scadea fertilitatea cu pana la 50%, conform unor studii.
  • Varsta inaintata – De asemenea, varsta materna crescuta poate reduce sansele unei femei de a ramane gravida.
  • Endometrioza – Endometrioza este o afectiune in care celulele foarte asemanatoare cu cele care alcatuiesc cavitatea uterina sau endometrul se gasesc in afara cavitatii uterine, si poate fi asociata cu infertilitate. Endometrioza provoaca infertilitate prin producerea de inflamatii si cicatrizari, ceea ce poate duce nu numai la durere, ci si la efecte daunatoare asupra ovulului, spermatozoizilor sau embrionului.

Analize

In multe cazuri, testele pot ajuta la depistarea cauzei (cauzelor) infertilitatii. Testarea poate incepe cu un examen fizic si intrebari despre probleme medicale anterioare.

Se pot efectua urmatoarele teste si investigatii:

  • Un examen pelvin
  • Chestionare privind ovulatia si menstruatia
  • Analiza hormonilor, cum e hormonul foliculostimulator, estradiol, hormonii tiroidieni, prolactina etc.
  • Analize imagistice, ca histerosalpingograma, o ecografie transvaginala, o histeroscopie, o sonohisterografie cu solutie salina

Calendarul zilelor fertile – ovulatia

Perioada fertila a unei femei este in timpul ovulatiei. Ovulatia apare de obicei in intervalul 10 – 18 al ciclului femeii. Aceasta este ceea ce numim perioada fertila. Numarand din prima zi a ultimei menstruatii, ziua 1 este prima zi in care o femeie incepe sa sangereze, iar a 10-a zi este o posibila zi pentru inceperea ovulatiei.

Prima parte a ciclului de ovulatie se numeste faza foliculara, care incepe in prima zi a ultimei perioade menstruale  si continua pana la ovulatie. A doua jumatate a ciclului este numita faza luteala si este din ziua ovulatiei pana la inceperea menstruatiei urmatoare.

Este importanta tinerea unui calendar de fertilitate sau calendar de ovulatie pentru a monitoriza perioadele fertile, perioada nefertila si pentru a creste sansele de a ramane insarcinata. Sunt disponibile teste de ovulatie cu utilizare rapida si simpla la domiciliu.

Stimularea fertilitatii feminine

Cercetarile din ultimii ani sugereaza ca alimentatia si stilul de viata sunt factori esentiali pentru sanatatea reproducatoare si pentru fertilitate. Exista chiar si o dieta pentru fertilitate, care promite cresterea sanselor de a concepe. Aceasta asigura necesarul de vitamine, minerale si nutrienti pentru a sustine procesele care tin de fertilitate.

Iata o serie de recomandari privind suplimentele de vitamine pentru preconceptie, pentru ovulatie, fertilitate si suplimentele naturiste recomandate in astfel de cazuri:

  • Pudra de maca poate sustine echilibrul hormonal, datorita fitonutrientilor din compozitie, fiind utila in unele cazuri pentru cresterea fertilitatii feminine.
  • Spirulina este un element care creste aportul de proteine, vital pentru sustinerea unei eventuale sarcini.
  • Laptisorul de matca este bogat in aminoacizi, lipide, zaharuri, unele vitamine, acizi grasi si, cel mai important, proteine, ce pot contribui la reglarea functiilor hormonale feminine.

Sunt indicate suplimente de vitamine si minerale pentru cresterea fertilitatii, care sa asigure necesarul de fier, vitamina B12, vitamina B6, care previn anemia si afectarea ovulatiei. De asemenea, vitamina C poate contribui la crestrea fertilitatii, sustinand faza luteala, iar vitamina E este un antioxidant important pentru mentinerea sanatatii ovulelor. Acidul folic este esential in perioada sarcinii si indicat inainte de sarcina, pentru sanatatea fatului, dar nu este suficient sa luati doar acid folic atunci cand incercati sa ramaneti gravida. Toate vitaminele B sunt esentiale in perioada de preconceptie. La acestea se adauga seleniul, acizii grasi Omega 3 si Omega 6, L-arginina.

Pot fi utile si anumite elemente fitoterapice, cum ar fi pe baza de Agnus castus (fructul castitatii), care poate spori fertilitatea feminina.  Astfel de produse pot fi administrate independent, dar este mai indicat sub formule complexe de elemente benefice, cum ar fi, de exemplu, Profecund, care asigura un necesar de elemente pentru a favoriza conceptia si fertilitatea, continant radacina de maca, extract din fructul castitatii si alte elemente.

Infertilitatea la barbati

Infertilitatea la barbati

Cauze

  • Afectarea spermatozoizilor – scaderea numarului de spermatozoizi este cea mai frecventa cauza a infertilitatii masculine. Anomaliile in ceea ce priveste sperma sau capacitatea spermatozoizilor de a se deplasa pot provoca, de asemenea, probleme de fertilitate.
  • Absenta spermei – (azoospermie) poate fi cauzata de leziuni testiculare, tulburari anatomice sau lipsa de hormoni.
  • Afectarea sau blocarea tubilor seminiferi
  • Tulburari de ejaculare
  • Varsta inaintata

In aproximativ 10% dintre cazurile de cupluri infertile, ambii parteneri pot sa nu prezinte semnele de mai sus, dar cu toate acestea sa nu reuseasca sa aiba copii. In astfel de cazuri vorbim de o cauza necunoascuta de infertilitate, dar pentru care sunt solutii din punct de vedere medical, cu rabdare si efort.

Analize

Principalele analize si investigatii pentru diagnosticarea infertilitatii masculine sunt:

  • Examinare fizica si chestionare privind istoricul medical, obiceiurile sexuale, tratamente anterioare etc. (se vor analiza si examina testiculele si penisul);
  • Analiza materialului seminal – se va testa si analiza concentratia spermei, motilitatea, culoare, calitatea, prezenta unor eventuale infectii sau urme de sange, numarul spermatozoizilor etc.
  • Teste de sange pentru a masura nivelul de testosteron si alti hormoni.
  • Ecografia care ar putea depista probleme cum ar fi obstructia canalului ejaculator sau ejacularea retrograda.
  • Testarea pentru Chlamydia – Chlamydia poate afecta fertilitatea masculina.

Stimularea fertilitatii masculine

Exista o serie de tratamente pentru stimularea fertilitatii masculine, majoritatea naturiste:

miababy magazin
  • Branca ursului ( Heracleum sphondylium) este un remediu naturist larg folosit pentru cresterea fertilitatii masculine, tratarea impotentei si a frigiditatii. Are rol vasodilatator la nivel genital si rol antiseptic. Semintele, mai ales, au rol tonic sexual si afrodisiac.
  • Suplimentele sau ceaiurile pe baza de schinduf pot fi un tratament pentru fertilitatea barbatilor, si poate imbunatati numarul de spermatozoizi.
  • Suplimentele de vitamine si minerale pot creste fertilitatea si pot aduce la normal anumite functii. Astfel de suplimente includ vitamina D si calciu, seleniu, vitamina C, vitamina E, dar si coenzima Q10. Se pot administra individual sau sub forma de complex de vitamine si minerale, cum ar fi FertilMan, care este un supliment alimentar ce imbunatateste numarul si activitatea spermatozoizilor, fiind un complex de vitamine si minerale esentiale.
  • Ashwagandha sau ginseng indian, poate fi un remediu pentru problemele de natura sexuala masculina si infertilitate.

Alimentatia este extrem de importanta pentru mentinerea si imbunatatirea fertilitatii, fiind indicat un stil alimentar sanatos, echilibrat si variat, evitarea consumului excesiv de alcool, evitarea fumatului si adoptarea unui stil de viata activ.

Citeste mai multe despre infertilitatea masculina.

Infertilitate primara. Infertilitate secundara.

Infertilitatea primara este atunci cand o persoana nu poate avea o sarcina,  fie din cauza incapacitatii de a ramane gravida, fie a incapacitatii de a duce o sarcina la final, si care nu a avut anterior copii sau o alta sarcina.

Infertilitatea secundara apare cand o persoana nu poate avea copii, fie din cauza incapacitatii de a ramane gravida, fie a incapacitatii de a duce o sarcina la final cu bine dupa ce anterior a avut o sarcina si/sau a nascut un copil fara probleme.

Factorii de risc ca pot cauza infertilitate

Factorii de risc pentru infertilitate includ:

  • Varsta inaintata, fie ca vorbim de femei sau barbati, scaderea fertilitatea fiind dependenta si de varsta.
  • Greutatea – Supraponderalitatea sau obezitatea pot afecta fertilitatea.
  • Infectiile cu transmitere sexuala, inclusiv Chlamydia, pot afecta fertilitatea
  • Fumatul poate afecta fertilitatea, inclusiv fumatul pasiv, mai ales la femei.
  • Consumul excesiv de alcool poate diminua considerabil sansele de a ramane insarcinata si poate chiar prezenta ulterior riscuri pentru un viitor copil. La barbati, alcoolul poate afecta calitatea spermei.
  • Expunerea la pesticide, solventi si metale poate afecta fertilitatea, in special la barbati
  • Stresul prelungit poate fi un factor major de risc pentru ovulatie si afectarea calitatii si cantitatii spermei.

Specialist in infertilitate – cand trebuie sa apelam la acesta?

O evaluare a infertilitatii include examinari si teste pentru a incerca sa se identifice motivul pentru care persoana respectiva nu reuseste sa ramana gravida. Daca se gaseste o cauza, tratamentul poate fi initiat. In multe cazuri, infertilitatea poate fi tratata cu succes chiar daca nu se gaseste nicio cauza. Specialistii in domeniul infertilitatii sunt ginecologi cu pregatire speciala in evaluarea si tratarea infertilitatii la femei si barbati.

Cand trebuie sa ne adresam unui specialist in infertilitate?

  • Nu ai reusit sa ramai insarcinata dupa o perioada de 1 an de „incercari”, mai exact relatii sexuale regulate neprotejate.
  • Ai varsta de peste 35 de ani si nu ai ramas insarcinata dupa ce ai incercat timp de 6 luni fara a utiliza o metoda de contraceptie.
  • Ai peste 40 de ani si nu ai ramas insarcinata in termen de 6 luni de la incercarea de a ramane gravida, fara a utiliza contraceptia.
  • Ciclul tau menstrual este neobisnuit.
  • Tu si/sau partenerul aveti o problema de fertilitate cunoscuta.

fertilizare in vitro

Tratarea infertilitatii

Tratarea infertilitatii depinde in principal de cauza acesteia. In unele cazuri tratamentele naturiste sau medicamentoase pot remedia problema. Uneori pot fi necesare interventii chirurgicale, cand o problema fizica este cauza infertilitatii.

Clomifen este un tratament des utilizat pentru infertilitatea feminina, ce incurajeaza ovulatia. Alte tratamente include Metformin, Gonadotropina umana de menopauza, tratament cu hormon foliculostimulator sau Gonadotropina corionica umana.

Despre RUA

Reproducerea umana asistata (RUA) este o tehnica medicala utilizata pentru a trata infertilitatea. Acesta include tratamente de fertilitate care vizeaza atat ovulul unei femei, cat si sperma barbatului.  Aceste proceduri sunt de obicei asociate cu medicamente pentru fertilitate pentru a creste ratele de succes.

Procedurile acestea utilizeaza uneori ovule de la donatoare, sperma de la donatori sau chiar embrioni congelati anterior. De asemenea, poate implica o mama surogat sau purtatoare gestationala – mama surogat este o femeie care ramane gravida cu sperma de la partenerul de sex masculin al cuplului, iar purtatoare gestationala este o femeie care ramane gravida cu un ovul de la partenera de sex feminin si sperma de la partenerul de sex masculin.

Cea mai obisnuita complicatie a tehnicii RUA este o sarcina multipla. Procedurile RUA sunt invazive, scumpe si pot avea efecte secundare. Atunci cand sunt plasati mai multi embrioni in uter, exista posibilitatea unei sarcini multiple.  Cu toate acestea, pana in prezent, exista solutii moderne care previn aceste efecte adverse, iar pentru persoanele care se confrunta cu infertilitatea, RUA poate fi cea mai buna solutie pentru a avea un copil biologic.

Stimulare ovariana si monitorizare

Exista doua metode diferite de stimulare ovariana. In primul caz, se urmareste eliberarea unui ovul pe luna, prin tratament cu pastile pentru fertilitate, iar in alt caz, pot fi administrate injectii cu gonadotropina. Diferitele medicamente utilizate pentru stimularea ovariana sunt citrat de Clomifen, gonadotropina (FSH si LH), gonadotropina corionica umana (hCG), injectii cu FSH.

E necesara monitorizarea permanenta prin ecografii si teste de sange.

Inseminare intrauterina (IUI)

Inseminarea intrauterina (IUI) este un tratament pentru infertilitate care implica introducerea spermei in uterul unei femei pentru a facilita fertilizarea. Scopul este de a creste numarul spermatozoizilor care ajung in tuburile uterine si, ulterior, cresc sansele de fertilizare. In timp ce IUI este o optiune mai putin invaziva si mai putin costisitoare, ratele sarcinii de la IUI sunt mai mici decat cele din FIV.

Fertilizarea in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro este o tehnologie de reproducere asistata denumita in mod obisnuit FIV. FIV este procesul de fertilizare prin extragerea ovulelor, prelevarea unui esantion de sperma si apoi combinarea manuala a unui ovul si a spermei intr-un vas de laborator. Embrionul (embrionii) este apoi transferat in uter. Este indicata in cazul in care trompele uterine sunt blocate sau afectate, in cazul infertilitatii masculine, in cazul femeilor cu tulburari de ovulatie etc.

Rata de succes a tehnicilor de FIV depind de un numar de factori, inclusiv istoricul reproducerii, varsta materna, cauza infertilitatii si factorii de stil de viata.

Injectie intracitoplasmatica (ICSI)

Aceasta procedura se efectueaza ca o parte suplimentara a unui ciclu de tratament pentru FIV, in care se injecteaza un singur spermatozoid in fiecare ovul pentru a ajuta la fertilizare. In cele mai multe cazuri, tehnica poate fi folosita pentru infertilitatea masculina severa.

Tratament naturist pentru infertilitate

Tratamentele naturiste pentru infertilitate includ schimbari ale stilului de viata, ale stilului alimentar, dar nu numai.

Alte suplimente pentru infertilitate include uleiul de peste, care este o sursa de Omega3, coenzima Q10, suplimente de vitamine si minerale, plante medicinale si suplimente naturiste, cum ar fi spirulina, maca, branca ursului, papadia, schinduful.

Astfel de tratamente nu sunt recomandate insa in combinatie cu medicamente pentru fertilitate, tratamente hormonale sau contraceptive hormonale.

Acupunctura poate fi utilizata uneori de catre persoanele care se confrunta cu infertilitate. Unele studii sugereaza ca procedurile de acest tip pot creste fertilitatea, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Referinte:

  • (1) Infertility, link: http://www.abc.net.au/health/library/stories/2007/05/30/1919840.htm
  • (2) Understanding ovulation, link: http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/understanding-ovulation/
  • (3) Infertility in men and women, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php
  • (4) Normal Fertility, link: https://www.rmapa.com/understanding-infertility/normal-fertility
  • (5) Infertility, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317
  • (6) How Age Affects Fertility, link: https://www.babycenter.com/age-and-fertility
  • (7) Age and fertility, A guide for patients, link: https://www.reproductivefacts.org/globalassets/rf/news-and-publications/bookletsfact-sheets/english-fact-sheets-and-info-booklets/Age_and_Fertility.pdf
  • (8) What is Assisted Reproductive Technology?, link: https://www.cdc.gov/art/whatis.html
  • (9) Types of assisted reproductive treatment, link: https://www.varta.org.au/information-support/assisted-reproductive-treatment/types-assisted-reproductive-treatment
  • (10) Fertility treatment: Assisted reproductive technologies (ART), link: https://www.babycenter.com/0_fertility-treatment-assisted-reproductive-technologies-art_4093.bc
  • (14) In Vitro Fertilization: IVF, link: http://americanpregnancy.org/infertility/in-vitro-fertilization/
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *