Sucul de fructe in alimentatia copiilor

sucul in alimentatia copiilor

banner-peg-perego-miababy

Sucul de fructe in alimentatia copiilor – suc de fructe sau fructe intregi? Iata care e alegerea mai buna si care e cantitatea maxima recomandata de suc copiilor.

CUPRINS:

1. Compozitia sucului de fructe
2. Preocupari privind sucurile de fructe
3. Recomandari privind consumul de sucuri de catre copii
4. Mai multe fructe intregi si mai putin suc de fructe!
5. Sfaturi privind consumul de suc de fructe

Compozitia sucului de fructe

Apa este componenta predominanta a sucului de fructe. Carbohidratii, inclusiv zaharoza, fructoza, glucoza si sorbitolul sunt urmatorii nutrienti in cantitate mare in sucuri. Sucul contine o cantitate mica de proteine ​​si minerale. Unele sucuri au continut natural ridicat de potasiu, vitamina A si vitamina C. Sucurile fortificate cu calciu au aproximativ acelasi continut de calciu ca laptele, dar lipsesc alti nutrienti prezenti in lapte, cum ar fi magneziu si o cantitate substantiala de proteine.

banner-tommee-tippee-miababy

Sucul de fructe nu contine grasimi sau colesterol si, daca nu este inclusa pulpa, nu contine fibre. Parintii folosesc adesea sucuri diluate pentru a trata constipatia sau pentru a le oferi lichide suplimentare bebelusilor si copiilor.

sucul in alimentatia copiilor

Preocupari privind sucurile de fructe

Sucurile nu sunt neaparat nesanatoase, dar consumul excesiv de suc poate cauza o serie de probleme.

Fructul intreg, spre deosebire de sucurile de fructe, contine si fibre, esentiale pentru sanatatea digestiei si pentru satietate. Cand bem suc, toate caloriile vin din zaharurile naturale din fructe. O portie de suc de fructe este de 125 ml, iar o sticluta are in general 250 ml sau mai mult. Asta inseamna ca pentru fiecare pahar de suc baut, se consuma calorii mai multe, echivalentul a doua fructe, dar fara beneficiile date de fibre, vitamine si minerale. In plus, sucul este usor de baut, si poate duce la cresterea in greutate.

Cand vorbim de bauturi carbogazoase, bauturi de fructe si alte produse indulcite, deja situatia difera si mai mult. Bauturile de fructe, spre deosebire de sucurile de fructe, au mult mai putin suc propriu-zis de fructe, si contin cam 5 ml suc de fructe la 100 ml bautura pentru a fi numita bautura de fructe. Restul continutului este format din apa, zahar adaugat, coloranti si arome.

cursuri puericultura

Sucul de fructe si cariile dentare

O preocupare privind consumul de suc de fructe poate fi reprezentata de cariile dentare. Fructele contin in mod natural cantitati mari de vitamina C – cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, care poate duce la eroziunea smaltului dentar. Concentratia mare de zahar poate duce, de asemenea, la o afectare dentara daca obiceiurile de igiena dentara sunt incorecte. Zaharul persistent pe dinti creeaza un mediu ideal pentru ca bacteriile sa distruga smaltul dintilor. De aceea, se recomanda ca parintii sa dilueze sucul de fructe cu apa plata – un amestec de 50:50.

Sucurile nu contin fibre

Cand se stoarce sucul din fruct, fibrele se pierd. Fibrele ajuta la reglarea metabolismului glicemiei. Cand bem suc, glucoza din sange creste, deoarece nu exista fibre care sa contracareze tot zaharul din suc. Fibrele sunt importante in plus pentru digestie.

miababy magazin

Una dintre problemele principale privind consumul de prea mult suc este ca acesta „umple” stomacul si va scadea apetitul copilului si consumul de alte alimente mai nutritive. In timp ce copilul va primi in continuare o multime de calorii, acestea vor fi in cea mai mare parte din zaharuri sau carbohidrati si fara proteine ​​suficiente, ceea ce poate contribui la o dieta slab echilibrata.

De asemenea:

  • sucurile pot duce la subnutritie, daca inlocuiesc alte alimente, ca laptele;
  • sucurile pot duce la probleme cu greutatea corporala – supranutritie, pentru ca sunt dense caloric.

sucuri in functie de varsta

Recomandari privind consumul de sucuri de catre copii

Iata recomandarile privind consumul de suc de fructe, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Academiei Americane de Pediatrie:

  • bebelusi (0-12 luni) – NU se recomanda deloc suc de fructe (cu exceptia unei cantitati mici, daca este constipat si la recomandarile medicului);
  • 1-3 ani – max. 120 ml/zi
  • 4-6 ani – max 180 ml/zi;
  • 7-18 ani – max. 240 ml/zi.

O exceptie sau singura exceptie pentru bebelusii sub 1 este ca se poate administra suc in caz de constipatie – doar bebelusii peste 6 luni – se poate oferi suc de prune sau de mar diluat, pentru ca aceste sucuri contin sorbitol ce creste frecventa miscarilor intestinale. Pe de alta parte, daca cel mic are diaree, evitati sucul complet.

In loc de suc, copiii trebuie incurajati sa manance fructe intregi. Daca ii dati copilului suc, acesta trebuie sa fie suc de fructe 100%, pasteurizat, si nu bauturi cu fructe!

Sucul pentru bebelusi

Se recomanda ca laptele matern sa fie singurul aliment pentru bebelusi pana la varsta de aproximativ 6 luni, sau formula de lapte praf. Este contraindicat sucul bebelusilor mai mici de 6 luni. Oferirea de suc inainte de introducerea alimentelor solide in dieta ar putea creste riscul ca sucul sa inlocuiasca laptele matern sau formula pentru sugari in dieta, ceea ce poate duce la un aport redus de proteine, grasimi, vitamine si minerale precum fier, calciu si zinc.

Se recomanda evitarea administrarii de suc copiilor inainte de varsta de 1 an. Bebelusii pot fi incurajati sa consume fructe intregi sub forma de piure sau bucatele de fruct.

Sucul pentru copiii mici – 1-6 ani

Dupa varsta de 1 an, sucul de fructe poate fi utilizat ca parte a unei mese sau a unei gustari. Nu trebuie sorbit pe tot parcursul zilei sau folosit ca mijloc pentru a calma un copil suparat sau mofturos la masa. Copiii mici pot fi incurajati sa consume fructe intregi in loc de suc. Aportul mare de suc poate contribui la diaree, subnutritie si la dezvoltarea cariilor dentare. Diluarea sucului cu apa nu scade neaparat riscul de carii dentare. Cei mici pot consuma in medie maximum 150 ml suc de fructe pe zi, diluat (120 ml pentru copii de 1-3 ani si 180 ml maximum pentru copii de 4-6ani), dintr-o cescuta sau pahar, ca parte a unei mese sau gustari.

copiii si sucul

Sucurile pentru copii mai mari si adolescenti (7-18 ani)

Consumul de sucuri de catre copiii mai mari de 7 ani trebuie limitat la 240 ml/zi. Este important sa incurajam consumul de fructe intregi pentru consum de fibre si nutrienti. Consumul excesiv de suc si cresterea aportului de energie pot contribui la dezvoltarea obezitatii.

Mai multe fructe intregi si mai putin suc de fructe!

Fructele intregi furnizeaza fibre prin coaja si pulpa. S-a demonstrat ca fibrele scad riscul de cancer de colon, scad colesterolul si ajuta la controlul tensiunii arteriale. In plus, fructele intregi contin cateva vitamine care se pierd prin stoarcere. Unele fibre comestibile din coaja si pulpa sunt indepartate in timpul procesului de stoarcere. De asemenea, fructele intregi sunt ingerate mai greu, ducand la un aport mai scazut de calorii, ceea ce poate scadea riscul obezitatii.

In primul rand, pulpa si coaja fructelor ramase in urma la stoarcere sunt bogate in fibre alimentare. Fibrele dietetice joaca un rol decat sanatatea si controlul miscarilor intestinale. Cand mananci un fruct intreg, fibra din pulpa se leaga de zaharul natural din fructe, in timp ce circula prin tractul gastrointestinal. Aceasta actiune de legare ingreuneaza absorbtia zaharului. Drept urmare, zaharul din fructe se acumuleaza in sange intr-un ritm mai lent daca mananci fructul intreg decat daca bei suc de fructe. Acest proces ii permite corpului sa foloseasca zaharul mai mult ca sursa de energie directa.

In al doilea rand, pulpa si coaja multor fructe tind sa fie bogate in vitamine si alti nutrienti. Extragerea doar a sucului lasa in urma o mare parte din acesti nutrienti. De exemplu, portocalele sunt o sursa bogata de flavonoizi, dar o mare parte dintre ei se arunca odata cu pulpa si nu ajung in suc.

sucurile si fructele

Coaja fructelor – beneficii

Coaja comestibila a multor fructe este extrem de sanatoasa – coaja de mar, para, caisa, afine, struguri etc. In coaja se concentreaza multe elemente nutritive sub forma de pigmenti ce confera culoarea. Acesti pigmenti, inclusiv carotenoizi si flavonoizi, sunt substante nutritive care ne protejeaza sanatatea. Din pacate, cand fructele sunt stoarse, nu intotdeauna ne bucuram de coaja fructelor. Asta din cauza faptului ca multe procedee de stoarcere si obtinere sucuri indeparteaza coaja. Pe langa coaja, care este o sursa importanta de fibre in majoritatea fructelor, pulpa fructului este si o sursa de fibre (si alti nutrienti). Sectiunile suculente contin cea mai mare parte a vitaminei C si alte minerale si vitamine.

In plus, multe sucuri de fructe care sunt vandute in supermarket-uri contin doar un procent mic de suc real de fructe si contin indulcitori (zaharoza sau sirop de porumb cu continut mare de fructoza). Asigurati-va ca cititi cu atentie etichetele sucurilor de fructe!

Desi a bea suc de fructe 100% este cu siguranta mai sanatos decat consumul de bauturi carbogazoase sau indulcite, cu aroma de fructe si cu indulcitori artificiali, nimic nu e mai sanatos decat o cana de apa si un fruct intreg.

miababy magazin

fructe sau suc de fructe

Sfaturi privind consumul de suc de fructe

Desi fructele trebuie alese in detrimentul sucului, asta nu inseamna ca sucurile sunt neaparat nesanatoase. Trebuie insa sa avem grija la portii si la modul de consum. 150 ml suc de fructe sau smoothie proaspat 100% neindulcit pot fi considerate ca 1 din cele 5 portiuni zilnice de fructe si legume recomandate pentru copii mici si mai mari. Insa, retineti ca bauturile recomandate celor mici includ:

  • apa – nutrient esential – trebuie sa fie plata, necarbogazoasa, neindulcita, fara arome pana la varsta de 5 ani;
  • lapte – sursa de calciu, proteine, minerale, vitamine – fara arome, fara zahar – in primii 2 ani e bine sa fie integral, apoi se poate trece la lapte cu continut mai redus de grasimi.

NU sunt recomandate copiilor:

  • sucurile de fructe peste doza recomandata;
  • bauturi indulcite, acidulate, carbogazoase, energizante, sportive;
  • bauturi ce contin cofeina – cola, energizante;

✅ Daca decideti sa ii dati copilul suc, acesta  trebuie sa fie:

  • 100% suc natural;
  • diluat cu apa;
  • oferit numai intr-o ceasca sau pahar;
  • doar ca parte a unei mese sau gustari.

Optati pentru sucuri preparate acasa din ingrediente proaspete, e bine sa optati pentru smoothie-uri mai bine, care retin pulpa si coaja, sau puteti cumpara sucuri de fructe pasteurizate, fara adaos de zahar, coloranti, arome. De asemenea, evitati sa lasati copilul sa bea suc inainte de culcare. Copiii ar trebui incurajati sa manance fructe intregi pentru a creste consumul de fructe recomandat zilnic si ar trebui educati in ceea ce priveste beneficiile aportului de fibre din fructe intregi in comparatie cu sucul de fructe.

Referinte:
(1) http://www.aboutkidsgi.org/fruit-juice.html
(2) http://pediatrics.aappublications.org/content/107/5/1210
(3) http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967
(4) http://www.pregnancybirthbaby.org.au/healthy-drinks-for-kids
(5) http://raisingchildren.net.au/articles/healthy_drinks_for_kids.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *