Excesul de zahar la copii | Afla ce riscuri pentru sanatate implica

excesul de zahar la copii

banner-tommee-tippee-miababy

Excesul de zahar la copii este legat de risc mai mare de carii, obezitate si nu numai. Citeste mai multe despre riscurile consumului crescut de zahar si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Zaharul in alimentatia copiilor
2. Riscurile excesului de zahar la copii
3. Recomandari pentru limitarea consumului de zahar

Zaharul in alimentatia copiilor

Exista doua tipuri de zaharuri: zaharurile naturale si zaharurile rafinate – in special zaharul alb adaugat in produse. Zaharurile naturale se gasesc in special in fructe si produse lactate. Zaharurile rafinate sunt numite si „calorii goale” – adica nu ofera nutrienti. Zaharul procesat nu ofera beneficii nutritive – are rol doar de potentiator de aroma si conservant. Se gaseste in cantitati mari in sucuri, dulciuri, produse de patiserie si de panificatie etc.

banner-tommee-tippee-miababy

Zaharul adaugat nu este doar cel pe care il adaugat in ceai, in prajituri etc. – mare parte din zahar este „ascunsa” in dulciuri, bauturi si alte alimente procesate. Cam tot ce e ultraprocesat contine zahar, mai mult sau mai putin. Zaharul adaugat include orice tip de zaharuri rafinate, ce se adauga in alimente sau bauturi in timpul prepararii sau procesarii. Aceste surse de zahar adaugat includ sirop de porumb cu continut mare de fructoza, concentrat din suc de fructe, melasa etc.

limitarea consumului de zahar

Cantitatea de zahar permisa pentru copii

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Academiei Americane de Pediatrie, copiii de 2-4 ani pot sa consume cel mult 3-4 lingurite de zahar/ zi, iar pentru copiii mai mari de 4 ani se recomanda maximum 6 lingurite de zahar adaugat pe zi, adica cel mult 25 g. In cazul copiilor mai mici de 2 ani nu exista recomandari – este indicata evitarea produselor cu zahar adaugat.

Zaharul se gaseste in numeroase produse din comert, mai ales in dulciuri, produse de patiserie, inghetata, iaurturi indulcite, dressing-uri pentru salate si sosuri, sucuri, gemuri, biscuiti, siropuri, produse lactate indulcite – lapte cu arome etc.

Riscurile excesului de zahar la copii

Toate sursele de zahar adaugat furnizeaza energie, dar nu si substante nutritive esentiale. Zaharul poate favoriza consumul excesiv de alimente si bauturi. Acest exces poate contribui la crestere in greutate excesiva si alte probleme de sanatate. Consumul crescut de dulce poate reduce pofta de mancare – mai ales pentru alimente sanatoase si nutritive.

cursuri puericultura

Excesul de alimente bogate in zahar afecteaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului. Cu cat consuma mai multe bauturi indulcite, prajituri, bomboane, cu atat va dori sa consume mai putine alimente nutritive, esentiale pentru cresterea sa. Cercetarile arata ca atunci cand cei mici consuma multe alimente bogate in zahar, au tendinta de a consuma mai putine legume, fructe, proteine si lactate. Consumul excesiv de zahar poate duce astfel la deficiente de nutrienti. Nu numai ca alimentele cu zahar inlocuiesc grupele esentiale de alimente, cum ar fi proteinele, fructele, legumele, lactatele si cerealele integrale, dar, de asemenea, priveaza organismul de vitamine si minerale. Copiii in crestere au nevoie de proteine ​​pentru dezvoltare musculara si de grasimi sanatoase pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos.

excesul de zahar

Carii, obezitate si alte probleme de sanatate

Zaharul in exces creste riscul de carii dentare. Asta pentru zaharurile raman in contact cu dintii, iar bacteriile de la nivelul gurii le transforma in acizi ce afecteaza smaltul. In acest caz e importanta limitarea consumului de zahar, dar si igiena corecta a gurii – spalatul pe dinti de doua ori pe zi si folosirea de apa de gura.

miababy magazin

De asemenea, zaharul in exces creste riscul de obezitate. → Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre obezitatea la copii. Zaharul inseamna multe calorii goale, ce afecteaza echilibrul energetic al organismului, contribuind la acumularea de grasime. Obezitatea creste riscul de afectiuni precum diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare. Prea mult zahar poate duce, de asemenea, la cantitati excesive de grasimi in ficat, o afectiune cunoscuta sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic. In plus, cei mici pot fi mai sensibili la efectele zaharului – excesul de zahar poate afecta comportamentul, capacitatea de atentie si de invatare.

zaharul in exces riscuri pentru copii

Recomandari pentru limitarea consumului de zahar

Este important sa incurajam obiceiuri alimentare sanatoase incepand din primele etape de viata. Stabilirea timpurie a obiceiurilor alimentare nutritive va ghida copilul catre un stil de viata sanatos in viitor. Concentrati-va pe beneficiile alimentelor nutritive, mai degraba decat pe consecintele negative ale zaharului, pentru a ajuta copiii sa dezvolte o atitudine pozitiva cu privire la alimentatie.

Iata cateva recomandari urile:

  • Reduceti consumul de alimente ultra procesate, in general, deoarece acestea tind sa aiba mai mult zahar.
  • Cititi etichetele produselor pentru a identifica zaharul adaugat si alegeti optiunile cu cel mai mic continut de zahar.
  • Evitati sa cumparati si sa tineti in casa produse cu mult zahar – in schimb, oferiti-le celor mici alternative naturale si sanatoase, cu un minimum de zaharuri adaugate.
  • Nu folositi dulciurile ca recompensa sau stimulent. Exista modalitati mai bune de a incuraja un comportament bun. Pentru formarea unei relatii sanatoase cu alimentele e important sa separam emotiile de foamea reala. Nu ii oferiti copilului dulciuri pentru a rasplati un comportament bun. De asemenea, nu asociati dulciurile cu starea de bine si confortul. Nu „impacati” copilul cand este suparat cu dulciuri sau mancare de orice fel.
  • Oferiti dulciurile strategic – doar in anumite momente ale zilei sau doar cu anumite ocazii, pentru ca cel mic sa invete despre echilibru si moderatie. Oferiti alternative sanatoase si naturale in cea mai mare parte a timpului.
  • Nu interziceti dulciurile. Nu trebuie sa fim nici foarte restrictivi cand vine vorba de dulciuri. Altfel, cei mici vor fi tentati si mai mult de produsele cu zahar. Copilul trebuie sa stie ca poate consuma in anumite situatii dulciuri, dar are nevoie de alte alimente hranitoare pentru sanatate in cea mai mare parte a timpului. Nu trebuie privat de dulciuri, dar trebuie incurajat si invatat ca dulciurile se consuma doar in cantitati mici.
  • Evitati dulciurile la micul dejun – inclusiv cereale indulcite, clatite, suc de fructe etc. In schimb, oferiti un mic dejun saantos si hranitor, de exemplu care sa contina oua, lactate fara zahar, branza, legume etc.
  • Nu uitati sa fiti un model pentru cei mici. Nu putem sa le limitam celor mici consumul de dulciuri, iar noi sa consumam in cantitati mari. Alegerile sanatoase sunt esentiale pentru toata familia, iar cei mici invata cel mai bine din exemplele din jur.

Atentie!

E important sa ii ajutam pe cei mici sa invete ce inseamna un stil de viata sanatos si echilibrat, sa invete care sunt semnalele de foame, sa manance incet. Evitati sa numiti alimentele „bune” sau „rele” – pentru ca cei mici sa rezvolte o relatie pozitiva cu mancarea. Copilul trebuie sa stie ca are nevoie de nutrienti pentru a creste si a se dezvolta, iar in anumite situatii poate consuma dulciuri in cantitati mici.

limitarea consumului de zahar la copii

Alte sfaturi pentru a limita zaharul:

  • Inlocuiti iaurturile indulcite cu iaurt natural si adaugati fructe proaspete pentru a avea gust dulce.
  • Oferiti gustari sanatoase, ca fructe proaspete, nuci si seminte, in loc de prajituri, gogosi, biscuiti, cornuri cu ciocolata etc.
  • Retineti ca nici fructele nu trebuie oferite in cantitati foarte mari. Zaharurile naturale nu trebuie consumate in cantitati mari, chiar daca fructele contin si alti nutrienti.
  • Alegeti cereale pentru micul dejun fara zahar sau cu un continut redus de zahar si folositi fructe pentru a le indulci.
  • Cand pregatiti acasa prajituri, limitati pe cat posibil cantitatea de zahar adaugata. Exista numeroase retete de prajituri si deserturi fara zahar.
  • Pregatiti inghetata de casa din fructe cu iaurt, in locul inghetatelor din comert.
  • Evitati pe cat posibil bauturile indulcite. De asemenea, limitati consumul de sucuri de fructe. Citeste aici mai multe despre sucurile de fructe in alimentatia copiilor. Sucurile de fructe, chiar si cele naturale, trebuie oferite doar la masa sau la gustari, diluate cu apa si in cantitati mici.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/
(2) https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/sugar-recommendation-healthy-kids-and-teens-infographic
(3) https://health.clevelandclinic.org/what-to-do-when-your-child-eats-too-much-sugar/
(4) https://www.aappublications.org/news/2019/03/25/sugarpp032519
(5) https://www.verywellfamily.com/is-too-much-sugar-harmful-to-kids-22337

Sursa foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *