Diabetul la copii

diabetului la copii

banner-peg-perego-miababy

Diabetul la copii – diabetul este o boala ce poate afecta atat adultii, cat si copiii. Iata care sunt primele semne de diabet, cum se stabileste diagnosticul si ce implica gestionarea acestei afectiuni.

CUPRINS:

1. Ce este diabetul la copii?
2. Diabetul tip 1 la copii
3. Diabetul tip 2 la copii

Ce este diabetul la copii?

In caz de diabet, corpul nu poate produce sau utiliza in mod eficient insulina – un hormon important care transporta zaharul (sau glucoza) din fluxul sangvin in interiorul celulelor, pentru a fi transformat in energie. Diabetul este o afectiune care poate pune viata in pericol si duce la niveluri ridicate de glucoza in sange. Glucoza este controlata de insulina, care este produsa de pancreas. Daca organismul produce prea putina insulina sau corpul nu poate utiliza insulina in mod corespunzator (rezistenta la insulina), asta duce la niveluri ridicate de glucoza in sange – glicemie crescuta. Daca nu este tratata, glicemia ridicata poate provoca probleme grave de sanatate in timp, cum ar fi boli de inima, boli de rinichi, boli ale nervilor si probleme de circulatie. Cheia pentru gestionarea diabetului este mentinerea nivelului zaharului din sange in intervalul optim.

banner-peg-perego-miababy

forme de diabet la copii

Tipuri de diabet la copii

Exista diferite tipuri de diabet. Cel mai frecvent la copii este diabetul de tip 1, numit si diabet juvenil. Este o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului distruge celulele din pancreas care produc insulina. Diabetul de tip 1 este o afectiune pe tot parcursul vietii care trebuie tratata cu insulina. Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele cu varsta peste 40 de ani. Se dezvolta atunci cand organismul inceteaza sa utilizeze insulina in mod corespunzator. Diabetul de tip 2 devine din ce in ce mai frecvent la adultii mai tineri, dar este foarte rar la copiii mici.

Foarte rar, bebelusii se nasc cu diabet. Se numeste diabet neonatal si este cauzat de o problema la nivelul genelor. Diabetul neonatal poate disparea pana la varsta de 12 luni, dar poate sa reapara mai tarziu in viata.

Simptomele diabetului la copii

Unii copii cu diabet nu prezinta simptome. Altii pot experimenta urmatoarele:

  • sete excesiva si urinare crescuta;
  • oboseala;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • foame intensa;
  • vedere neclara;
  • furnicaturi etc.

Insa, retineti ca daca cel mic are aceste simptome, asta nu inseamna neaparat ca are diabet. Alte afectiuni pot avea simptome similare. Este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic.

cursuri puericultura

Alimentatia in diabet

Alimentatia este o componenta importanta a oricarui plan de tratament pentru diabet, dar asta nu inseamna ca cel mic trebuie sa urmeze o dieta foarte stricta. La fel ca restul familiei, dieta copilului ar trebui sa includa in mod regulat alimente bogate in nutrienti si sarace in grasimi nesanatoase si calorii goale. E bine ca un dietetician sa stabileasca un plan de masa care sa corespunda preferintelor alimentare si obiectivelor de sanatate ale copilului. De asemenea, va va invata cum sa numarati carbohidratii din alimente, astfel incat sa puteti utiliza aceste informatii atunci cand calculati dozele de insulina.

Activitate fizica in diabet

Toata lumea are nevoie de un stil de viata activ, iar copiii care au diabet nu fac exceptie. Incurajati copilul sa faca cel putin 60 de minute de activitate fizica zilnic. Faceti ca activitatea fizica sa faca parte din rutina zilnica a copilului. Nu uitati insa ca activitatea fizica scade de obicei zaharul din sange si poate afecta nivelul glicemiei ore intregi dupa efort, chiar si peste noapte. Daca incepe o noua activitate, verificati glicemia copilului mai des decat de obicei pana cand aflati cum reactioneaza corpul la activitate. Este posibil sa fie nevoie sa ajustati planul de masa al copilului sau dozele de insulina pentru a compensa activitatea crescuta.

miababy magazin

https://mamisicopilul.ro/wp-content/uploads/2021/08/monitorizarea-glicemiei.jpg

Diabetul tip 1 la copii

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. „Autoimun” inseamna ca organismul ataca propriile celule. In cazul diabetului de tip 1, organismul ataca celulele din pancreas care produc insulina si acest lucru impiedica celulele sa functioneze. Diabetul de tip 1 este diferit de diabetul de tip 2, care este adesea legat de factori ce tin de stilul de viata.

Diabetul zaharat tip 1 la copii este o afectiune in care corpul copilului nu mai produce insulina sau produce putina. Copilul are nevoie de insulina, astfel incat trebuie inlocuita – prin injectii sau cu o pompa de insulina. Cand organismul nu poate transforma glucoza in energie, aceasta se acumuleaza in sange. Este vorba despre glicemia marita la care se gandesc oamenii atunci cand aud despre diabet. Glicemia crescuta creeaza multe probleme de sanatate daca nu este tratata.

Diabetul de tip 1 la copii se mai numeste diabet juvenil sau diabet insulino-dependent. Nu exista niciun remediu pentru diabetul de tip 1 la copii, insa poate fi gestionat. Progresele in ceea ce priveste monitorizarea glicemiei si administrarea insulinei au imbunatatit gestionarea diabetului si calitatea vietii pentru adultii si copiii cu diabet de tip 1.

Cum se manifesta diabetul tip 1 la copii?

Diabetul de tip 1 apare adesea brusc. Simptomele pot aparea putin diferit la fiecare copil. Acestea pot include:

  • niveluri ridicate de glucoza in sange si urina atunci cand sunt testate;
  • sete neobisnuita;
  • deshidratare;
  • urinare frecventa;
  • foame intensa, dar asociata cu pierderea in greutate;
  • pierderea poftei de mancare la copiii mai mici;
  • vedere neclara;
  • greata si varsaturi;
  • dureri abdominale;
  • slabiciune si oboseala;iritabilitate si modificari ale dispozitiei etc.

Retineti ca aceste simptome pot fi date de cu totul alte probleme de sanatate. De aceea, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Chiar si atunci cand diabetul este diagnosticat si gestionat, uneori copilul poate avea probleme cu glicemia scazuta sau crescuta. Pe masura ce creste, copilul trebuie invatat sa depisteze semnele de glicemie scazuta si crescuta si sa stie ce sa faca daca se intampla acest lucru. Daca are un nivel scazut de zahar in sange, poate transpira mult si se poate simti slabit, infometat sau tremura.

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a diabetului de tip 1. Insa, la majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, sistemul imunitar al organismului – care combate in mod normal bacteriile si virusurile daunatoare – distruge in mod eronat celulele producatoare de insulina din pancreas. Genetica si factorii de mediu par sa joace un rol in acest proces. Copilul incepe sa produca insulina putina sau deloc. Fara suficienta insulina, zaharul se acumuleaza in fluxul sangvin al copilului, unde poate cauza complicatii care pun viata in pericol daca nu sunt tratate.

Factorii de risc principali pentru diabetul de tip 1 la copii includ:

  • istoric familial de diabet tip 1;
  • genetica;
  • anumite virusuri – expunerea la diferite virusuri poate declansa distrugerea autoimuna a celulelor din pancreas.

Tratamentul pentru diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boala cronica. Tratamentul diabetului de tip 1 implica inlocuirea insulinei. Insulina poate fi inlocuita in organism fie prin injectii cu insulina, fie folosind o pompa de insulina.

Testarea nivelului de glucoza din sange este o parte cruciala in gestionarea diabetului. Ofera informatii despre cat de multa glucoza este in prezent in sange si este singura modalitate de a sti daca organismul primeste cantitatea corecta de insulina de care are nevoie. Cea mai obisnuita metoda de verificare a nivelului de glucoza din sange este cu un ac special de dimensiuni mici folosit pentru a face o intepatura in deget deget. O picatura de sange este apoi analizata rapid folosind un glucometru. Exista acum si sisteme de monitorizare continua a glucozei utilizand diferite tipuri de senzori.

Tratamentul pentru diabetul de tip 1 include:

  • administrarea insulinei;
  • contorizarea glucidelor din alimentatie;
  • monitorizarea glicemiei;
  • alimentatia in diabet si schimbari in stilul de viata.

Monitorizarea glicemiei

Va trebui sa verificati si sa inregistrati glicemia copilului de cel putin patru ori pe zi sau mai des. Testarea frecventa este singura modalitate de a va asigura ca nivelul zaharului din sange ramane in intervalul tinta. Medicul va va informa care este intervalul tinta al glicemiei copilului. Dispozitivele de monitorizare continua a glucozei masoara glicemia la fiecare cateva minute folosind un senzor temporar sau implantat sub piele. Unele dispozitive arata valoarea glicemiei in orice moment pe un receptor sau pe smartphone sau smartwatch, in timp ce altele necesita verificarea glicemiei prin trecerea receptorului peste senzor.

Administrarea insulinei

Oricine are diabet de tip 1 are nevoie de tratament pe tot parcursul vietii cu unul sau mai multe tipuri de insulina. Sunt disponibile multe tipuri de insulina, inclusiv cu actiune rapida, scurta, intermediara, lunga si ultra-lunga. Exista mai multe optiuni pentru administrarea insulinei, inclusiv prin injectare cu ac, stilou insulina sau pompe de insulina.

tipuri9 de diabet la copii

Diabetul tip 2 la copii

Diabetul de tip 2 la copii este o boala cronica ce afecteaza modul in care corpul copilului proceseaza glucoza. Fara tratament, tulburarea determina acumularea zaharului in sange, ceea ce poate duce la consecinte grave pe termen lung. Diabetul de tip 2 apare mai frecvent la adulti. Insa, un numar tot mai mare de copii au fost diagnosticati cu aceasta boala. Obezitatea infantila este in crestere si este un factor major de risc pentru diabet. Diabetul tip 2 difera de diabetul de tip 1, in care pancreasul produce putina insulina sau deloc. Diabetul de tip 2 are adesea un debut lent, treptat. Din cauza acestui fapt, simptomele pot fi dificil de detectat si este posibil ca unii copii sa nu aiba deloc simptome.

Cum se manifesta diabetul tip 2 la copii?

Diabetul de tip 2 la copii se poate dezvolta atat de lent incat nu exista simptome vizibile. Uneori, tulburarea este diagnosticata in timpul unui control de rutina. Cand apar, simptomele sunt similare la copiii mai mici, adolescenti si adulti. Copiii cu diabet de tip 2 pot prezenta urmatoarele simptome:

miababy magazin
  • urinari frecvente;
  • sete intensa;
  • oboseala;
  • vedere incetosata;
  • zone intunecate de piele, mai ales in jurul gatului sau la axile;
  • vindecarea lenta a ranilor.

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a diabetului de tip 2. Insa, istoricul familial si genetica par sa joace un rol important. Sedentarismul si excesul de grasime – in special grasimea din jurul burtii – par, de asemenea, sa fie factori de risc importanti. Ceea ce este clar este ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu pot procesa glucoza in mod corespunzator. Ca urmare, zaharul se acumuleaza in fluxul sangvin.  Astfel, factorii de risc includ exces de greutate corporala – mai ales depuneri adipoase in jurul abdomenului – grasime abdominala, sedentarism si istoric familial de diabet tip 2.

Gestionarea diabetului tip 2

Copilul trebuie sa faca testul pentru hemoglobina glicata (Hb A1c) la fiecare 3 luni. Pe masura ce copilul creste, se va modifica si planul sau de tratament. In primul rand, este importanta monitorizarea glicemiei. Medicul va va spune cat de des trebuie sa verificati si sa inregistrati glicemia copilului. Testarea este singura modalitate de a va asigura ca nivelul glicemiei ramane in intervalul tinta – care se poate schimba pe masura ce copilul creste.

E important sa aiba o alimentatie sanatoasa. Este probabil ca dieteticianul sa recomande consumul de alimente cu un continut mai redus de calorii si grasimi, reducerea dimensiunii portiilor etc.

Cand vine vorba de tratament, exista trei medicamente pentru tratarea diabetului de tip 2 la copii – metformina, liraglutida si insulina. Metformina este sub forma de pastila, iar liraglutida si insulina sunt administrate prin injectie. Metformina reduce cantitatea de zahar pe care ficatul o elibereaza in sange intre mese si ajuta celulele corpului sa utilizeze insulina mai eficient. Liraglutida ajuta organismul sa elibereze mai multa insulina din pancreas dupa mese, cand nivelul zaharului din sange este mai mare. Ambele medicamente pot avea efecte secundare la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi greata sau diaree. Uneori, insulina poate fi necesara in cazul in care nivelul de zahar din sange al copilului este foarte ridicat.

tratament diabet

Complicatii ale diabetului

In ciuda eforturilor depuse, uneori vor aparea probleme. Anumite complicatii pe termen scurt ale diabetului necesita ingrijire imediata sau pot deveni foarte grave, inclusiv:

  • scaderea zaharului din sange (hipoglicemie);
  • glicemie crescuta (hiperglicemie);
  • cetoacidoza diabetica.

Hipoglicemia

Hipoglicemia inseamna un nivel de zahar din sange sub nivelul normal. Nivelul zaharului din sange poate scadea din mai multe motive, inclusiv faptul ca se sare peste o masa, efectuarea unei activitati fizice mai mari decat in ​​mod normal sau injectarea unei cantitati prea mari de insulina. Scaderea glicemiei este des intalnita la persoanele cu diabet de tip 1, si daca nu este tratata rapid, simptomele se vor agrava.

Semnele si simptomele glicemiei scazute includ:

  • senzatie de foame;
  • transpiratii;
  • iritabilitate si alte modificari ale dispozitiei;
  • dificultati de concentrare sau confuzie;
  • ameteli;
  • afectarea coordonarii;
  • vorbire neclara;
  • pierderea constientei.

Daca apare hipoglicemia, copilul trebuie sa consume 15-20 g de carbohidrati cu actiune rapida, cum ar fi suc de fructe, tablete de glucoza, bomboane sau alta sursa de zahar. Alimente cu adaos de grasime, cum ar fi inghetata, nu cresc glicemia la fel de repede, deoarece grasimea incetineste absorbtia zaharului. Testati din nou glicemia copilului in aproximativ 15 minute pentru a va asigura ca este normala si repetati dupa cum este necesar pana cand aveti o valoare normala.

Daca hipoglicemia duce la pierderea constientei copilului, poate fi necesara o injectie de urgenta cu un hormon care stimuleaza eliberarea zaharului in sange (glucagon). Copiii cu diabet de tip 2 prezinta un risc mai scazut de hipoglicemie decat copiii cu diabet de tip 1.

Glicemie crescuta (hiperglicemie)

Hiperglicemia inseamna un nivel de zahar din sange peste nivelul optim. Nivelul zaharului din sange poate creste din mai multe motive, inclusiv consum alimentar prea mare, consumul anumitor alimente specifice sau administrarea de prea putina insulina.

Semnele si simptomele glicemiei crescute includ:

  • urinare frecventa;
  • sete si uscarea gurii;
  • vedere neclara;
  • oboseala;
  • greata.

Daca banuiti hiperglicemie la copil, testati rapid. Daca glicemia este mai mare decat intervalul tinta, urmati planul de tratament al diabetului sau consultati medicul copilului. Nivelurile ridicate de zahar din sange nu scad repede, asa ca intrebati medicul cat trebuie sa asteptati pana cand verificati din nou glicemia. Daca are o valoare a glicemiei peste 240 mg / dL (13,3 mmol / L), copilul ar trebui sa utilizeze un stick de testare a urinei pentru a testa nivelul cetonelor.

Cetoacidoza diabetica

O lipsa severa de insulina face ca organismul sa descompuna grasimile pentru energie. Acest lucru face ca organismul sa produca substante numite cetone. Cetonele in exces se acumuleaza in sange, ducand la o afectiune care poate pune viata in pericol, cunoscuta sub numele de cetoacidoza diabetica.

Semnele si simptomele includ:

  • sete sau gura foarte uscata;
  • cresterea urinarii;
  • piele uscata;
  • greata, varsaturi sau dureri abdominale;
  • respiratie cu miros dulce, fructat;
  • stare de confuzie.

Daca banuiti ca este vorba despre cetoacidoza, verificati in urina copilul daca exista cetone in exces cu un kit de testare a cetonelor. Daca nivelurile cetonice sunt ridicate, sunati la medicul copilului sau solicitati asistenta de urgenta.

 

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes-in-children/symptoms-causes/syc-20355306
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes-in-children/symptoms-causes/syc-20355318
(3) https://medlineplus.gov/diabetesinchildrenandteens.html
(4) https://kidshealth.org/en/parents/type1.html
(5) https://www.diabetes.co.uk/children-and-diabetes.html
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/284974

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *