Obezitatea la copii este o problema din ce in ce mai frecventa. Iata care sunt cauzele obezitatii in randul copiilor, ce complicatii pot aparea in caz de exces de greutate si ce pot face parintii pentru prevenirea si tratarea obezitatii la copii.
CUPRINS:
1. Ce este obezitatea la copii?
2. Cum se masoara supraponderalitatea si obezitatea la copii?
3. Cauzele obezitatii la copii
4. Consecintele obezitatii la copii
5. Sfaturi si solutii pentru a preveni si reduce obezitatea la copii
Ce este obezitatea la copii?
Excesul de greutate si obezitatea la copii sunt termeni folositi pentru a descrie atunci cand copiii au o greutate prea mare pentru inaltimea si varsta lor si exces de grasime corporala.
Cum apare obezitatea? Corpul copilului stocheaza calorii suplimentare atunci cand consuma din alimente mai mult decat arde prin activitate fizica. Aceste calorii suplimentare sunt stocate in celulele adipoase pentru a fi utilizate ulterior pentru energie. Cu toate acestea, atunci cand copilul nu este activ, corpul sau continua sa dezvolte celule adipoase. Aceasta acumulare de celule adipoase duce la supraponderalitate si, in cele din urma, la obezitate.
Obezitatea este o boala cronica ce afecteaza un numar tot mai mare de copii, adolescenti si adulti. Obezitatea atrage dupa sine numeroase probleme de sanatate, astfel ca prevenirea este importanta. Copiii supraponderali sunt mai predispusi sa devina adulti supraponderali, care se vor confrunta cu toate riscurile pentru sanatate pe care le poate aduce un exces de greutate.
Copiii si adolescentii afectati de supraponderalitate sau obezitate pot dezvolta probleme grave de sanatate, cum ar fi diabet, inflamatia ficatului, hipertensiune arteriala, probleme de respiratie si multe altele.
Obezitatea infantila – o problema la nivel mondial
Obezitatea infantila a fost numita „una dintre cele mai grave probleme de sanatate publica din secolul XXI” si cu un motiv intemeiat. Astazi, aproape 1 din 4 copii si adolescenti din tarile dezvoltate se confrunta cu exces de greutate. Aceste kilograme suplimentare cresc riscul unui copil de a dezvolta probleme grave de sanatate, inclusiv diabet, boli de inima si astm. Obezitatea infantila are, de asemenea, un impact emotional puternic asupra celor mici. Copiii supraponderali au deseori probleme in a tine pasul cu alti copii si in a desfasura diferite activitati. De asemenea, sunt expusi riscului de a fi exclusi din diferite grupuri, bullying, probleme cu stima de sine, imagine corporala negativa si chiar depresie.
Parintii se simt adesea neajutorati cand vine vorba de un copil cu greutate prea mare. Insa, puteti face multe pentru a va ajuta copilul. Diagnosticarea problemelor de greutate si obezitate la copii cat mai devreme poate reduce riscul de a dezvolta afectiuni medicale grave pe masura ce cresc. E necesara o abordare potrivita si implicarea intregii familii pentru a rupe ciclul problemelor cu greutatea si obezitatea.
Cum se masoara supraponderalitatea si obezitatea la copii?
Obezitatea se masoara de obicei prin indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei. IMC se masoara prin impartirea greutatii (kg) la inaltimea la patrat. In cazul adultilor, exista un tabel privind IMC-ul si excesul de greutate, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii:
- IMC < 18,5 – subponderalitate
- IMC 18,5 – 24,99 – normoponderalitate (greutate normala)
- IMC ≥ 25 – supraponderalitate
- IMC 25 – 29,99 – pre-obezitate
- IMC ≥ 30 – obezitate
- IMC 30-34,99 – obezitate grad I
- IMC 35 – 39,99 – obezitate grad II
- IMC ≥ 40 – obezitate grad III (obezitate severa)
- IMC 40-50 – obezitate morbida
- IMC ≥ 50 – super obezitate
In timp ce indicele de masa corporala (IMC) este o masura utila a excesului de greutate si a obezitatii la adulti, acesta este interpretat diferit pentru copii. Motivul pentru acest lucru este ca in cazul celor mici, corpul este in continua crestere si schimbare. Astfel, masurile IMC pentru copii se refera si la varsta si sexul unui copil.
Masurare obezitate la copii mai mici de 5 ani
In cazul copiilor mai mici de 5 ani, greutate in exces sau supraponderalitate inseamna greutate in functie de inaltime pe graficele de crestere mai mare cu 2 deviatii standard fata de media standardelor de crestere. Obezitate inseamna, tot conform graficelor de crestere, greutate in functie de inaltime mai mare cu 3 deviatii standard peste media standardelor de crestere la copil.
Masurare obezitate la copii de 5-18 ani
In cazul copiilor mai mari de 5 ani, supraponderal inseamna IMC in functie de varsta (pe graficele de crestere) mai mare cu 1 deviatie standard peste media cresterii standard sau IMC= percentila 85-95%. Obezitate inseamna IMC in functie de varsta mai mare cu 2 deviatii standard peste medie sau IMC>percentila 95%.
Retineti ca IMC-ul nu masoara direct grasimea corporala, dar este un bun indicator pentru majoritatea copiilor si adolescentilor.
ATENTIE!
Nu toti copiii care au mai multe kilograme sunt supraponderali sau obezi. Unii copii au o constitutie corporala mai mari decat media. De asemenea, copiii retin in mod normal cantitati diferite de grasime corporala in diferitele etape ale dezvoltarii. Daca va faceti griji cu privire la greutatea copilului, cel mai bine este sa va adresati medicului pediatru.
Copiii cresc in ritmuri diferite si la momente diferite. De asemenea, cantitatea de grasime corporala a unui copil se modifica odata cu varsta si difera intre fete si baieti.
Cauzele obezitatii la copii
Pentru majoritatea copiilor, supraponderalitatea este rezultatul unor modele alimentare nesanatoase (consum prea mare de calorii si alegeri nesanatoase) si prea putina activitate fizica. Deoarece aceste obiceiuri sunt stabilite in copilaria timpurie, eforturile de prevenire a obezitatii ar trebui sa inceapa devreme. Globalizarea este direct legata de riscurile mai mari de obezitate. A dus la modificarea stilurilor alimentare – „tranzitie nutritionala”.
Principala cauza a supraponderabilitatii si obezitatii in copilarie este dezechilibrul energetic. In timp, daca cei mici mananca mai mult decat e nevoie si fac mai putina miscare zi de zi, corpul lor va stoca aceasta energie suplimentara sub forma de grasime. Intelegerea modului in care copiii devin supraponderali este, in primul rand, un pas important catre intreruperea ciclului.
Astfel, exista multi factori care contribuie la cresterea ratelor de supraponderalitate si obezitate la copii, si principalii sunt:
Alegerile alimentare si aportul caloric
Aici vorbim de obiceiuri alimentare nesanatoase si supraalimentare. Alimentele care contribuie la obezitate sunt cele bogate in grasimi, zahar si sare care ofera putine elemente nutritive si multe calorii (mai multe decat are nevoie organismul – cum ar fi prajituri, biscuiti, produse de cofetarie, ciocolata, produse de patiserie, placinte, chipsuri, fast-food, bauturi racoritoare etc.). Familiile tind acum sa gateasca mai putin acasa si consuma mai multe alimente din comert, cei mici au acces usor la fast-food si alimente bogate in calorii. Portiile sunt adesea mai mari, atat in restaurante, cat si acasa. De asemenea, copiii consuma adesea multe dulciuri si sucuri.
Stil de viata inactiv
Din ce in ce mai multi copii petrec mai putin timp in natura si jucandu-se afara si mai mult timp in casa, in fata ecranelor. Statul prelungit inseamna sedentarism si creste riscul de greutate corporala excesiva.
Mediul
Mediul modern este unul care face mai dificila angrenarea in activitati fizice si duce la alegeri alimentare nesanatoase deseori. Avem acces la tot felul de gustari nesanatoase, alimente ieftine, procesate, care au un continut ridicat de calorii si un continut redus de nutrienti. De asemenea, dimensiunea portiilor pentru multe alimente ambalate si alimente de la restaurante a crescut. De asemenea, in general, copiii petrec mai putin timp in aer liber inclusiv din cauza unor probleme de siguranta sau lipsa accesului la spatii verzi. Copiii sunt adesea dusi la scoala cu masina, petrec mai mult timp privind la televizor sau pe alte dispozitive electronice etc.
De asemenea, la obezitate contribuie si anumiti factori emotionali – evenimente de viata stresante sau schimbari (divort, mutari, decese, abuz). Printre cauzele de natura psihologica se numara si depresia si anxietatea, mancatul pe fond emotional, stresul etc. Stresul personal, parental si familial pot creste riscul de obezitate la copil. Unii copii mananca in exces pentru a face fata problemelor sau pentru a face fata emotiilor, sau mananca din plictiseala.
Genetica
Factorii genetici pot creste riscul unui copil de a fi supraponderal sau obez si exista unele tulburari genetice rare care cauzeaza obezitate severa. Insa, doar genetica nu explica insa cresterea ratei de supraponderalitate si obezitate la copii. Supraponderalitatea si obezitatea tind sa aiba si o componenta ereditara. Parintii supraponderali sunt mai predispusi sa aiba copii supraponderali. Insa, de cele mai multe ori, cauza sta de fapt in faptul ca se fac aceleasi alegeri alimentare si ce tin de stilul de viata.
Faptul ca obezitatea infantila este genetica si nu se poate face nimic in acest sens este un mit. Desi genele unei persoane influenteaza greutatea, ele reprezinta doar o mica parte din ecuatie. Desi unii copii sunt mai predispusi la ingrasare decat altii, asta nu inseamna ca e obligatoriu sa dezvolte probleme de greutate. In ciuda influentelor genetice, cei mici pot avea o greutate corporala sanatoasa prin alimentatie sanatoasa si stil de viata activ. Susceptibilitatea genetica trebuie adesea cuplata cu factori de mediu si comportamentali care contribuie la greutatea excesiva. Factorul genetic reprezinta in general mai putin de 5% dintre cazurile de obezitate infantila.
De asemenea, la obezitate contribuie si anumite afectiuni neurologice, afectiuni hormonale, cum ar fi hipotiroidia sau sindromul Cushing, precum si unele medicamente.
Consecintele obezitatii la copii
Ca urmare a obezitatii, este posibil ca pentru prima data in istorie copiii nostri sa aiba o durata de viata mai scurta decat parintii lor. Excesul de greutate si obezitatea copiilor au atat rezultate imediate, cat si pe termen lung asupra sanatatii. Din ce in ce mai frecvent, copiii obezi sunt diagnosticati cu o serie de probleme de sanatate observate anterior aproape exclusiv in randul adultilor.
Consecinte fizice
Obezitatea are asociate mai multe riscuri pentru sanatate. Obezitatea in timpul copilariei poate aduce daune organismului intr-o varietate de moduri. Copiii cu obezitate au mai multe riscuri sa se confrunte cu:
- tensiunea arteriala crescuta si colesterol ridicat, care sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare;
- risc crescut de toleranta la glucoza, rezistenta la insulina si diabet de tip 2;
- probleme de respiratie, cum ar fi astmul si apneea de somn;
- probleme articulare asociate greutatii excesive si disconfort musculo-scheletal;
- boli hepatice, calculi biliari si reflux gastro-esofagian;
- tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia;
- infectii ale pielii din cauza umezelii date de transpiratie prinsa in pliurile pielii;
- oboseala excesiva;
- pubertate timpurie si probleme ale sistemului reproducator.
Copiii cu obezitate sunt mai predispusi sa devina adulti cu obezitate. Obezitatea la adulti este asociata cu un risc crescut pentru mai multe afectiuni grave de sanatate, inclusiv boli de inima, diabet de tip 2 si cancer.
Consecinte psihologice si emotionale
Obezitatea infantila este, de asemenea, legata de:
- probleme psihologice precum anxietatea si depresia;
- stima de sine scazuta si o calitate a vietii mai scazuta;
- probleme sociale precum agresiunea si stigmatul.
Excesul de greutate sau obezitatea in copilarie poate duce la dificultati psihologice grave. Copiii supraponderali sau obezi sunt mai susceptibili sa fie tachinati si agresati (bullying la copii), pot avea stima de sine scazuta si poate aparea izolarea sociala. Poate aparea un risc mai mare de depresie, abilitati sociale mai reduse, stres, anxietate, probleme de comportament si de invatare ca urmare a dificultatilor psihologice legate de obezitate.
Sfaturi si solutii pentru a preveni si reduce obezitatea la copii
Cauzele obezitatii sunt complexe si includ factori genetici, biologici, comportamentali si culturali. Obezitatea apare atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat arde prin miscare. Va puteti gandi la aceasta relatie:
Energie stocata (grasime) = Energie consumata – Energie utilizata
Un copil poate pierde in greutate fie consumand mai putine calorii in fiecare zi, fie facand mai multa miscare, astfel incat sa arda mai multe calorii. De aceea, pentru a preveni si trata obezitatea la copii e necesara o abordare complexa, care sa includa modificari alimentari, stil de viata activ, suport emotional.
Primul pas in reducerea obezitatii – alimentatia sanatoasa si echilibrata
Copilul are nevoie de o alimentatie sanatoasa, naturala, completa si echilibrata. Evitati consumul crescut de alimente procesate, alimente tip fast food. De asemenea, limitati consumul de sucuri, dulciuri, gustari nesanatoase. Copilul trebuie sa aiba 3 mese principale pe zi si 2 gustari sanatoase. Nu sunt recomandate gustarile nesanatoase pe tot parcursul zilei – acele „rontaieli”.
Aveti grija la dimensiunea portiilor. Evitati sau limitati sucurile de fructe, chiar si pe cele 100% pregatite acasa – au o concentratie prea mare de zahar. In caz de exces de greutate, trebuie facut un deficit caloric, pentru a reduce kilogramele in plus. Evitati, insa, dietele stricte.
Ajutati copilul sa inteleaga de ce e importanta alimentatia sanatoasa
Asigurati-va ca aveti intotdeauna la dispozitie o gama de alimente sanatoase disponibile si incercati sa nu controlati ceea ce mananca copilul – incurajati-l sa manance numai cand ii este foame si sa se opreasca inainte sa simta ca este plin. Nu ii impuneti copilului limite dure si nu ii interziceti alimente fara sa ii spuneti de ce nu sunt sanatoase. Explicati-i copilului ca unele alimente nu sunt sanatoase si din ce cauze. Evitati sa folositi mancarea ca sursa de distragere, ca mod de a rasplati un anumit comportament sau ca metoda de a-l convinge sa faca anumite sarcini.
Implicati copiii in planificare, cumparaturi si pregatirea meselor. Folositi aceste activitati pentru a intelege preferintele alimentare ale copiilor, invatati copiii despre nutritie si incurajati-i sa incerce o varietate de alimente.
Structura meselor si mesele in familie
Structura meselor este importanta, si mesele trebuie luate in familie, fara televizor, tableta sau telefon. Mancatul la televizor sau pe telefon este asociat cu un aport mai mare de calorii. Evitati sa fortati copilul sa manance tot din farfurie, sa manance cu inghitituri mari si invatati-l in schimb sa se bucure de hrana, sa manance incet, cu inghitituri mici. Oferiti-i sansa de a manca alimentele care ii plac si sa aleaga dintr-o varietate de optiuni sanatoase. Astfel, va dezvolta o relatie pozitiva cu mancarea. Evitati sa fiti restrictivi sau sa controlati consumul de alimente al copilului.
Necesarul zilnic de calorii pentru copii
E important sa stiti cate calorii consuma copilul in fiecare zi si de cate calorii are nevoie. Pentru a calcula necesarul zilnic de calorii pentru copil, trebuie sa cunoasteti varsta (copiii mai mari au nevoie de mai multe calorii decat copiii mai mici), sexul (daca e baiat sau fata) si nivelul de activitate (daca cel mic este activ fizic sau sedentar).
Iata necesarul zilnic recomandat de calorii pentru copii in functie de varsta, gen si nivel de activitate fizica:
a. Baieti moderat activi
- 2 ani: 1.000 de calorii / zi
- 3-5 ani: 1.400 de calorii / zi
- 6 – 8 ani: 1.600 de calorii / zi
- 9 -10 ani: 1.800 calorii / zi
- 11 ani: 2.000 de calorii / zi
- 12-13 ani: 2.200 calorii / zi
- 14 ani: 2.400 de calorii / zi
- 15 ani: 2.600 de calorii / zi
- 16-18 ani: 2.800 de calorii / zi
b. Fete moderat active
- 2 ani: 1.000 de calorii / zi
- 3 ani: 1.200 calorii / zi
- 4-6 ani: 1.400 de calorii / zi
- 7 -9 ani: 1.600 de calorii / zi
- 10 -11 ani: 1.800 calorii / zi
- 12-18 ani: 2.000 de calorii / zi
A fi moderat activ inseamna desfasurarea a minimum 60 de minute activitate fizica pe zi, cel putin 5 zile pe saptamana, timp de 6 din 8 saptamani, sau cel putin 13.000 pasi zilnici pe pedometru pentru baieti, si 11.000 pasi pentru fete.
c. Baieti care nu sunt activi fizic
- 2-3 ani: 1.000 de calorii / zi
- 4-5 ani: 1.200 calorii / zi
- 6 -8 ani: 1.400 de calorii / zi
- 9-10 ani: 1.600 de calorii / zi
- 11 -12 ani: 1.800 calorii / zi
- 13-14 ani: 2.000 de calorii / zi
- 15 ani: 2.200 calorii / zi
- 16 -18 ani: 2.400 de calorii / zi
d. Fete care nu sunt active
- 2-3 ani: 1.000 de calorii / zi
- 4-7 ani: 1.200 calorii / zi
- 8 -10 ani: 1.400 de calorii / zi
- 11-13 ani: 1.600 de calorii / zi
- 14-18 ani: 1.800 calorii / zi
Copiii care nu sunt activi nu fac nicio activitate fizica moderata sau intensa sau orice activitate in afara activitatii de zi cu zi. De exemplu, mersul pe jos de la masina la usa din fata a scolii si de la o sala de clasa la alta este doar o parte a activitatii fizice din ziua copilului. Cu toate acestea, daca merge cu bicicleta la scoala, se considera activitate fizica. Chiar daca cel mic are o greutate sanatoasa, incurajati-l sa fie activ, pentru sanatatea generala si pentru a se mentine la o greutate sanatoasa.
Activitate fizica
Unul dintre factorii legati de obezitate este stilul de viata sedentar. Cercetarile recente sugereaza ca numarul de ore petrecute de copii la televizor sau pe telefon sunt direct legate de consumul de gustari nesanatoase, cu un continut caloric mare. Activitatea fizica este, de asemenea, o parte importanta a unei greutati sanatoase. Incurajati copilul sa faca activitate fizica in fiecare zi, cum ar fi o plimbare sau un sport de care se bucura. Scopul este de a reduce timpul petrecut de copil in activitati inactive, cum ar fi privitul la televizor si jocurile pe calculator. Incurajati si sustineti mersul pe jos la scoala.
Se recomanda ca cei mici sa faca cel putin 60 minute de activitate fizica pe zi. Cel mic poate arde mai multe sau mai putine calorii in functie de tipul activitati fizice. De exemplu, la mersul pe jos arde cam 200 calorii/ora, la jogging cam 650 calorii/ora, la volei cam 270 calorii/ora, la fotbal cam 480 calorii/ora etc.
Fiti un exemplu pentru copil
E imposibil si incorect sa ii cereti unui copil sa manance alimente sanatoase si sa ii interziceti sucurile, dulciurile si chips-urile, in timp ce restul familiei consuma astfel de produse, mai ales in fata lui. Factorii familiali au fost, de asemenea, asociati cu cresterea cazurilor de obezitate. Trebuie sa consumati toti aceleasi alimente – practic, NU se recomanda o dieta pentru copil, ci schimbarea stilului de viata pentru el si intreaga familie. Evitati sa puneti copilul la „dieta”, deoarece este putin probabil sa functioneze pe termen lung. Este mai bine sa ii schimbati stilul de viata si sa stabiliti obiceiuri sanatoase pentru viitor.
Sprijin emotional pentru copil
Este important sa ajutati copilul sa dezvolte o imagine corporala pozitiva si o buna stima de sine. Laudati-l cand mentine stilul de viata sanatos, cand incearca alimente mai sanatoase sau cand face miscare. Vorbiti deschis cu cel mic despre greutate si incurajati-l sa isi impartaseasca gandurile si sentimentele despre imaginea corporala ori de cate ori apar. Cand copiii discuta despre sentimentele legate de greutate, ascultati-l deschis. Nu faceti comentarii negative privind greutatea corporala, nu judecati copilul pentru kilogramele in plus si nu il certati. Nu mituiti, nu amenintati si nu pedepsiti copiii cu privire la greutate, mancare sau activitate fizica.
Daca un alt copil sau un adult va intimideaza copilul, confruntati situatia direct si cat mai curand posibil. Nu-i spuneti niciodata copilului ca este „gras”. Evitati dietele stricte si privarea copilului de mancare atunci cand ii este foame. Nu tachinati copilul in legatura cu greutatea sau obiceiurile alimentare.
Ajutor specializat pentru o greutate sanatoasa
Este bine sa cereti sfatul unui nutritionist pentru a stabili cel mai bun plan alimentar pentru copil. E nevoie de o echipa de specialisti in pediatrie, inclusiv un endocrinolog pediatru, psiholog si dietetician. In rare situatii se recomanda medicamente sau interventii chirurgicale – daca riscurile asociate greutatii copilului sunt mai mari decat riscul potential al interventiei chirurgicale.
Obezitatea infantila este o problema grava in tara noastra si in intreaga lume. Cu toate acestea, cu o educatie si un sprijin adecvat, copiii pot invata modalitati sanatoase de a face fata problemelor, de a manca sanatos si de a ramane activi. Acest sprijin trebuie sa vina de la adultii din viata lor: parinti, profesori si alti oameni dragi.
Referinte:
(1) https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-trends/global-obesity-trends-in-children/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4408699/
(3) https://www.aacap.org/aacap/families_and_youth/facts_for_families/fff-guide/obesity-in-children-and-teens-079.aspx
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827
(5) https://www.cdc.gov/obesity/childhood/causes.html
(6) https://journals.lww.com/jaapa/fulltext/2011/12000/childhood_obesity__complications,_prevention.9.aspx
(7) https://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood/en/
(8) https://www.cdc.gov/healthyweight/children/index.html
(9) https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-2/