Divortul cu copii – sfaturi pentru a minimiza trauma suferita de copii

divortul cu copii

banner-peg-perego-miababy

Divortul cu copii – Iata un ghid al divortului atunci cand la mijloc sunt si copii. Ce pot face parintii pentru a reduce trauma suferita de copil, unde gresesc acestia cel mai des si cum pot simplifica lucrurile?

CUPRINS:
1. Motive de divort – care sunt cauzele care duc la destramarea casniciilor
2. Tipuri de divorturi
3. Acte necesare pentru divort
4. Cum se calculeaza pensia alimentara?
5. Cine capata custodia copilului in cazul unui divort?
6. Cat dureaza un divort?
7. Consecintele divortului asupra copiilor
8. Greseli frecvente pe care le fac parintii in timpul unui divort
9. Sfaturi pentru minimizarea traumei suferite de copii in cazul unui divort

Motive de divort – care sunt cauzele care duc la destramarea casniciilor

Divort. Este un cuvant urat, care este asociat cu unele conotatii de esec, nefericire si manevre juridice prelungite si costisitoare. Se estimeaza ca jumatate dintre cuplurile casatorite ajung la divort, si practic nicio persoana care ajunge sa divorteze nu este pregatita din start sa faca fata acestei situatii, mai ales daca la mijloc sunt si copii – divortul cu copii.

Atunci cand expertii vorbesc despre cauzele divortului, sunt prezentate motivele unei relatii nefericite. Tolstoi spunea ca „Familiile fericite sunt toate la fel; fiecare familie nefericita insa este nefericita in felul sau”.

banner-peg-perego-miababy

In general vorbim de un cumul de factori care duc la divort. Factorii cei mai comuni care duc la divort sunt urmatorii – top 12 motive de divort:

Infidelitatea

Relatiile extra-conjugale sunt responsabile pentru ruperea celor mai multe casatorii. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale divortului. Furia si resentimentele sunt motive comune care stau la baza tradarii, impreuna cu diferentele in ceea ce priveste dorintele sexualae si lipsa intimitatii emotionale.

Inselatul este un semn ca exista probleme legate de casatorie care trebuie abordate. Adulterul este adesea considerat cel mai frecvent motiv invocat pentru divort. Se considera insa ca o aventura este un semn al problemelor intr-o relatie, nu neaparat cauza acestor probleme.

Motive financiare

Banii sunt cauza pentru numeroase certuri in familie – de la lipsuri financiare, la cheltuieli, obiective financiare sau cine castiga mai mult intr-o casa. Poate sa apara o lupta pentru putere, care declanseaza o eventuala ruptura.

cursuri puericultura

Lipsa comunicarii

Comunicarea este esentiala intr-o relatie, iar lipsa comunicarii eficiente duce la resentimente si frustrare pentru ambii parteneri, avand repercusiuni asupra tuturor aspectelor casniciei. Fiecare relatie are urcusuri si coborasuri, iar iubirea nu este de fiecare data raspunsul pentru toate. Comunicarea este esentiala pentru a face o relatie sa functioneze.

Astfel, buna comunicare reprezinta temelia unei casnicii sanatoase si puternice. E esentiala comunicarea eficienta, pozitiva, constructiva, exprimand sentimentele intr-un mod frumos si sanatos. Rezolvarea problemelor provine din buna comunicare. Si comunicarea include totul intr-o relatie: sex, bani, planificare familiala si altele.

miababy magazin

Casatoria din motive gresite

Cand doua persoane se casatoresc din motive gresite, inclusiv pentru beneficii financiare sau din anumite constrangeri, de multe ori se ajunge la divort.

motive de divort

Certuri frecvente

Certurile frecvente afecteaza relatiile. Cearta apare adesea din cauza lipsei comunicarii eficiente, pentru ca partenerii nu se simt auziti, apreciati, ascultati. Multi evita sau ignora punctul de vedere al celeilalte persoane, ceea ce duce la discutii ineficiente, fara rezultat.

Lipsa intimitatii fizice si emotionale

Daca partenerii nu sunt conectati fizic si intim, poate aparea rapid o ruptura in casnicie. Sexul este foarte important intr-o relatie, iar lipsa lui poate fi cauza pentru numeroase certuri, si inclusiv pentru infidelitate. Ignorarea nevoilor sexuale ale partenerului este cauza numarul unu de divort in ultima perioada. Barbatii au in general nevoie de receptivitate sexuala pentru a se simti iubiti, iar femeile au nevoie in general de dragoste pentru a fi receptive sexual. Atat timp cat ambii oameni primesc ceea ce au nevoie, ei ofera de buna voie ceea ce vrea cealalta persoana.

Dependente

Orice fel de dependenta sau abuz de substante poate fi un motiv bun pentru a iesi dintr-o casatorie. Daca alegeti sa ramaneti si sa luptati impreuna pentru a faca fata dependentei, asigurati-va ca puteti vedea schimbari tangibile si imbunatatiri in comportamentul partenerului. Dependenta poate lua insa multe forme. Ar putea fi dependenta de alcool, de droguri, de pornografie online sau jocuri de noroc.

Abuz fizic sau emotional

Abuzul fizic sau emotional este o realitate trista pentru unele cupluri. Indiferent de motiv, nimeni nu trebuie sa tolereze abuzul de niciun fel.

Reducerea atractiei fizice

Poate parea superficial, dar faptul ca unul dintre parteneri ia in greutate sau nu mai are grija de el poate fi cauza pentru multe divorturi. Castigul in greutate este una dintre principalele cauze ale divortului. In unele cazuri, o crestere semnificativa a greutatii face ca celalalt partener sa devina mai putin atras fizic, in timp ce pentru altii cresterea in greutate are un impact asupra stimei de sine, ceea ce duce la probleme cu intimitatea si poate deveni cauza divortului.

Asteptari nerealiste

Este adesea usor sa intri intr-o casatorie cu asteptari prea mari, ceea ce poate pune o presiune foarte mare pe umerii celuilalt partener. Astfel, apare dezamagirea si desconsiderarea.

Lipsa egalitatii in relatie

Cand un partener simte ca isi asuma mai multa responsabilitate in casatorie si ca ofera mai mult decat primeste, poate sa-si schimbe viziunea asupra celeilalte persoane si sa apara resentimente.

Partenerii nu sunt pregatiti pentru casatorie

Foarte multe cupluri de toate varstele dau „vina” pe faptul ca nu erau pregatiti cand au decis sa faca pasul cel mare. Ratele divorturilor sunt mai ridicate in randul cuplurilor cu varsta de aproximativ 20 de ani. Lipsa pregatirii este unul dintre cele mai frecvente motive pentru divort.

Nicio casatorie nu este usoara! Chiar si cuplurile cu cele mai bune intentii sunt uneori incapabile sa faca fata unor provocari. De aceea, este important sa abordati problemele din relatie inca de la inceput, pentru a nu se agrava. Comunicati, ascultati, faceti din intimitatea fizica si emotionala o prioritate, petreceti timp de calitate, stabiliti impreuna obiective si planuri si solicitati ajutorul unui terapeut atunci cand considerati ca este cazul.

divortul

Tipuri de divorturi

Desfacerea unei casatorii se poate face sub mai multe tipuri de divort (uneori e divort de comun acord, alteori e divort fara acordul unuia dintre soti – divort fara acordul sotului sau sotiei) si anume:

Divort prin acordul ambelor parti

In acest caz poate fi vorba si de divort prin acord, fara necesitatea ca instanta sa decida vina cuiva – divort la primarie. Pentru divortul cu copii, dupa ce se pronunta divortul, acestia sunt incredintati in functie de interesele copiilor. Divortul se poate pronunta in urma cererii partilor, sau daca unul dintre ei inainteaza cererea si celalalt accepta, in conformitate cu art. 373 Noul Cod civil. Nu sunt necesari martori in general si este cea mai simpla modalitate de divort. Hotararea de divort este pronuntata pe baza acordului ambilor parteneri.

Divort din motive temeinice

In acest tip de divort sunt necesare:

 • motive temeinice pentru incetarea casatoriei;
 • legatura dintre soti este grav afectata;
 • imposibilitatea de a se continua casatoria.

Instanta va decide care dintre cei doi este vinovat sau daca legatura este grav afectata, astfel ca mariajul nu mai poate continua. Motivele pot include violenta fizica sau verbala, abuzuri, dependente, neintelegeri grave etc.

Acesta poate fi:

miababy magazin
 • Divort din vina comuna – vina apartine ambilor soti, fiind necesare probe;
 • Divort din vina unuia dintre soti – pentru sotul parat trebuie sa se aduca dovezi care sa arate motivele de divort, ca infidelitate, abuz, violenta (sunt necesari si martori, certificate medico-legale etc.).

Divort la cererea unei parti dupa o separare de minimum 2 ani

Daca apare o separare de minimum 2 ani, oricare dintre soti poate inainta o cerere de divort. Sunt necesaee probe si martori.

Divort la cererea unei parti a carei stare de sanatate face imposibila casatoria

Daca unul dintre soti are o problema severa de sanatate poate sa solicite desfacerea casatoriei. Cererea poate fi inaintata doar de catre sotul bolnav, iar problema medicala trebuie sa fie de asa natura incat sa duca la imposibilitatea continuarii casatoriei.

Mai nou, exista varianta de divort online – procedura este facuta prin intermediul internetului – sunt necesare sedinte de mediere online – divort fara prezentare – pentru cazul in care unul dintre parteneri este in strainatate. Pentru etapa finala trebuie insa si prezentare in fata judecatorului – daca persoana din strainatate nu poate veni, poate trimite un membru al familiei.

Acte necesare pentru divort

Acte necesare pentru divort la tribunal includ:

 • cerere de desfacere a casatoriei – cerere de divort la notar (se completeaza dupa un model cerere de divort de comun acord sau de alt tip);
 • actele de identitate ale celor doi soti;
 • certificat de casatorie;
 • declaratie notariala privind locuinta comuna;
 • dovada privind plata taxei de timbru;
 • timbru judiciar;
 • cerificate de nastere ale copiilor minori din casatorie – daca este cazul;
 • dovezi privind culpa pentru unul dintre soti sau culpa comuna.

Cum se calculeaza pensia alimentara?

Conform legii, copilul are dreptul la primirea unei pensii de intretinere de la parintele care nu va locui cu el. Instanta va decide obligatiile parintilor in ceea ce priveste intretinerea copilului. Valoarea pensiei difera in functie de numarul de copii pe care ii are un parinte in intretinere. Daca vorbim doar de un copil, va datora pana la un sfert din venitul lunar net, va datora pana la o treime daca are doi copii in intretinere si pana la jumatate din venit pentru 3 sau mai multi copii. Plata se va stabili in procente sau suma fixa.

In cazul celor care nu au venituri, legea spune ca suma se calculeaza raportat la venitul minim net pe economie.

Daca suma nu este suficienta, parintele care locuieste cu minorul poate inainta o cerere prin care solicita majorarea pensiei alimentare.

Daca parintele refuza sa plateasca pensia alimentara se poate ajunge la executare silita si se poate inainta o plangere penala pentru abandon de familie daca nu achita pensia timp de 3 luni la rand.

totul despre divort

Cine capata custodia copilului in cazul unui divort?

Ambii parinti sunt responsabili de cresterea si educatia copiilor, indiferent daca sunt casatoriti sau separati, fiind obligati sa ii asigure copilului bunastarea materiala si sprijin, conform Legii drepturilor copilului nr. 272/2004. Se aplica atat parintilor casatoriti, cat si celor separati sau care traiesc in concubinaj – custodie copil cu parinti necasatoriti.

Custodia comuna sau autorizatate parinteasca comuna inseamna ca ambii parinti au obligatia de a se implica in educatia si dezvoltarea copilului. Partea negativa este ca daca sunt neintelegeri intre parinti, pot afecta modul in care iau decizii cu privire la copil. Custodia este stabilita numai in interesul superior al copilului. Copiii sunt ascultati cand vine vorba de autoritatea parinteasca, inclusiv cei sub 10 ani in anumite situatii.

Copilul va avea ca autoritate parinteasca un singur parinte doar in cazul in care instanta decide ca din motive serioase si bine intemeiate este in interesul minorului sa fie asa – in caz de parinte dependent de alcool sau droguri, parinte violent, abuzuri etc.

Cat dureaza un divort?

Durata unui divort difera in functie de tipul de divort. In caz de divort prin acord pot fi necesare doar 2-3 infatisari la notar, iar intreaga procedura sa dureze mai putin de 3 luni de la prima infatisare la divort. Daca vorbim de un caz mai complicat, poate dura chiar 1 an sau mai mult, in functie de caz, de martori, de expertize si anchete.

Consecintele divortului asupra copiilor

Studiile care examineaza divortul cu copii au aratat ca cei mai multi sufera un sentiment de pierdere si ca sentimentele se pot manifesta in multe moduri diferite, in functie de varsta copilului si de personalitatea sa, precum si de modul in care parintii se ocupa de divort.

Copiii mai mici pot regresa in domenii cum ar fi programul de somm sau facutul la olita, iar alteori apar tantrumuri. Scolarii si adolescentii pot prezenta simptome de depresie, pot prezenta perioade de razvratire impotriva disciplinei sau isi pot schimba obiceiurile de alimentatie si de somn.

cum sunt afectati copiii de divort

Aceste emotii si sentimente pot duce la reactii variate. Consecintele divortului asupra copiilor sunt enumerate mai jos:

Afectare emotionala

Cicatricile emotionale din copilarie sunt adesea prezente chiar si la varsta adulta pentru copiii care au trait separarea parintilor printr-un divort. Divortul poate aduce mai multe tipuri de emotii in prim plan pentru o familie. Sentimente de pierdere, furie, confuzie, anxietate si multe altele, toate pot veni din aceasta tranzitie. Divortul poate face ca cei mici sa se simta coplesiti si excesiv de sensibili. Copiii au nevoie de cineva cu care sa vorbeasca, cineva care sa ii asculte.

Stres si anxietate

Un divort il face pe copil sa devina tensionat, nervos si anxios. Copiii mici sunt mai predispusi la aceasta decat cei mai in varsta, deoarece sunt foarte dependenti de ambii parinti. Un copil anxios va fi greu sa se concentreze asupra studiilor si poate sa isi piarda interesul pentru activitatile care inainte ii placeau.

Potrivit Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, multi copii se considera in mod fals drept cauza divortului parintilor si isi asuma responsabilitatea de a remedia relatia. Acest lucru poate duce la stres si presiuni imense asupra mintii lui, care pot avea mai multe repercusiuni, cum ar fi ganduri negative si cosmaruri.

Afectarea performantei scolare

Pentru copii, incercarea de a intelege dinamica schimbatoare a familiei ii poate face distrasi si confuzi. Aceasta intrerupere in concentrarea zilnica poate insemna ca unul dintre efectele divortului asupra copiilor poate fi vazut in performantele lor la scoala. Cu cat sunt mai distrasi, cu atat mai mult este probabil sa nu se poata concentra asupra activitatii scolare.

Pierderea interesului in activitatea sociala

Divortul poate afecta copiii si din punct de vedere social. Copiii ale caror familii se confrunta cu divortul pot avea tendinta de izolare. Uneori, copiii se simt nesiguri si se intreaba daca familia lor este singura familie care a trecut prin divort.

Probleme de comportament si agresivitate

Un copil care se confrunta cu divortul parintilor poate dezvolta de multe ori probleme de comportament. Asta inseamna ca poate avea un comportament negativ la scoala sau in relatii.

Uneori, copiii devin agresivi din cauza divortului in familie. Acest lucru este de multe ori modul in care copiii isi manifesta frustrarile neexprimate din incapacitatea lor de a schimba realitatea vietii lor.

Dificultati economice

Atunci cand are loc un divort, adesea se reduce semnificativ venitul familiei. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra stabilitatii financiare a unei familii.

Furie / Iritabilitate

In unele situatii, in cazul in care copiii se simt coplesiti si nu stiu cum sa raspunda la ceea ce simt in timpul divortului, pot deveni suparati sau iritabili. Furia lor poate fi indreptata catre o gama larga de cauze percepute. Copiii pot manifesta furie la adresa parintilor lor, la adresa lor insisi, prietenilor lor si altor persoane. In timp ce pentru multi copii aceasta furie se reduce dupa cateva saptamani, daca persista, este important sa fiti constienti ca acest lucru poate fi un efect persistent al divortului asupra copiilor.

Unii copii vor intra intr-un mod de retragere, unde vor inceta sa vorbeasca cu oricine si se vor inchide. Copilul poate deveni prea linistit si prefera sa petreaca timpul singur.

Sentimente de vinovatie

Copiii se intreaba adesea de ce are loc un divort in familia lor. Ei vor cauta motive, se intreaba daca parintii lor nu se mai iubesc unul pe altul sau daca a facut el ceva gresit. Aceste sentimente de vinovatie sunt un efect foarte comun cand vine vorba de divortul cu copii. Vina creste presiunea, poate duce la depresie, stres si alte probleme de sanatate.

Pierderea credintei in ideea de casatorie si familie

Unele date sugereaza ca acei copii care au experimentat divortul parintilor au mai multe riscuri sa divorteze la randul lor cand au propria relatie. Unele cercetari indica faptul ca aceasta inclinatie spre divort poate fi de 2-3 ori mai mare decat la copiii proveniti din familii fara divort.

Cand copiii cresc vazand ca o casatorie a esuat, ei isi dezvolta indoieli cu privire la dragoste si armonia intr-o relatie. Pot avea probleme de incredere si considera dificila rezolvarea conflictelor intr-o relatie. Astfel de copii, ca adulti, vor incepe orice relatie cu o mentalitate negativa.

Partea pozitiva a divortului:

In ciuda melancoliei asociate cu divortul, exista un mod pozitiv de a privi divortul din punctul de vedere al copilului. Uneori, cand relatia parintilor defectuoasa afecta in trecut copilul (cum ar fi certuri, violenta, abuz), dupa divort se pot vedea o serie de imbunatatiri:

 • Copilul nu mai trebuie sa experimenteze o atmosfera tensionata la domiciliu, deoarece mama si tata nu se vor mai certa.
 • Copiii pot incepe sa aiba o mentalitate mai pozitiva.
 • Divortul poate inseamna ca parintii separati se pot concentra acum pe copii, deoarece sarcina divortului este finalizata.
 • Copiii aleg sa nu repete greselile parintilor – Ce se intampla cand vezi ca mariajul parintilor esueaza? Ai cea mai buna lectie de viata despre gestionarea relatiilor. Studiile privind efectele pozitive ale divortului au aratat ca unii copii care sunt martori la despartirea parintilor lor pot prezenta maturitate si rabdare in timp ce gestioneaza conflicte in relatiile lor. Pot comunica mai bine si intotdeauna se straduiesc sa fie buni prin faptul ca nu repeta greselile parintilor lor.

Divortul cu copii in functie de varsta

Varsta copilului joaca un rol esential in modul in care reactioneaza la separarea parintilor. Un copil prescolar sau mai mic este prea mic pentru a intelege un divort, asa ca doar atunci cand va creste ca incepe sa faca diferenta. Copiii mici se simt nervosi, devin lipiciosi si plang la lipsa celuilalt parinte sau atunci cand gasesc absenta unui parinte confuza.

Scolarii pot intelege ca ceva este gresit in relatia parintilor. El poate intelege separarea, dar nu poate discerne scopul divortului. Pot deveni usor ingrijorati si stresati cand isi dau seama ca nu vor mai trai impreuna cu parintii.

Adolescentii inteleg divortul si au o cunoastere clara a motivelor care stau in spatele lor. Din acest motiv, la ei e mai probabil sa se simta afectati emotional cand vad ca parintii lor merg pe cai separate. Un adolescent poate avea note mai slabe la scoala, se poate retrage din cercul sau de prieteni si poate evita sa discute cu familia sau cu parintii din cauza furiei si a frustrarii.

greseli parinti la divort

Greseli frecvente pe care le fac parintii in timpul unui divort

Intr-o lume perfecta, parintii divortati sunt capabili sa coopereze perfect. Din pacate, multi parinti pierd din vedere cum sa-si disciplineze cel mai bine copilul atunci cand acestia trec printr-un divort. Prea des, parintii bine intentionati fac aceste greseli comune:

Concureaza sa fie parintele favorit

Dupa separare sau divort, poate fi cu adevarat tentant sa vrei sa fii „parintele bun”. Nu este deloc indicat sa vrei sa  intri intr-o competitie cu fostul partener.

Lipsa sinceritatii si acceptarii cu privire la comportamentul copilului

Uneori, un parinte va insista ca cel mic are anumite comportamente doar cand e la celalalt parinte, cand de fapt nu e asa. Parintii nu trebuie sa tina secrete fata de celalalt parinte privind comportamentul copilului. Vorbiti si fiti cinstiti despre ceea ce se intampla, astfel incat sa puteti stabili daca un comportament este un incident izolat sau o problema continua.

Vorbesc negativ despre celalalt parinte

Doar pentru ca nu mai tii la partenerul tau nu inseamna ca si copilul trebuie sa se indeparteze. Evita sa il vorbesti de rau pe fostul tau partener in fata copilului.

Exagereaza cu mila pentru copil

Uneori, parintii incep sa se gandeasca la un copil ca victima a divortului. In consecinta, ei devin prea indulgenti cu disciplina lor. Vorbeste despre dificultatile pe care le intampina, dar sa-l inveti ca acele vremuri grele nu ar trebui sa fie o scuza pentru un comportament negativ. Corectati comportamentul copilului, dar nu emotiile. Lasa-l sa stie ca e bine sa fii suparat sau trist.

Supra-compensarea pentru celalalt parinte

Daca vi se pare ca celalalt parinte este prea strict, ati putea fi tentat sa deveniti putin prea ingaduitor.  Incercarea de a compensa excesiv pentru celalalt parinte face ca lucrurile sa devina mai confuze pentru copil.

Folosirea copilului pentru a transmite mesaje

Spune-i tatalui tau ca...” sau „Spune-i mamei tale ca...” nu fac decat sa il puna pe copil la mijloc, ceea ce nu e deloc placut. Daca ai ceva de spus, spune-i direct fostului partener, direct. Copilul nu trebuie sa fie responsabil sa ii transmita celuilalt mesaje.

Refuzul de a lucra in echipa

Uneori, parintii devin incapatanati atunci cand vine vorba sa lucreze impreuna ca o echipa care sa abordeze problemele copilului. Fii deschis sa lucrezi cu fostul partener in abordarea problemelor de comportament. Cel putin, fii dispus sa ii asculti preocuparile si fii deschis la sugestii.

Nu ofera un mediu sigur, iar copiii se simt abandonati

Copiii se simt inspaimantati si ingrijorati de viitorul lor. Ei vor, mai presus de toate, un sentiment de continuitate si predictibilitate, care este intarit de o rutina obisnuita. Adesea, din cauza situatiei, copiii nu se simt in siguranta. Multi parinti nu reusesc sa coopereze si nu ofera stabilitatea care sa garanteze cel putin o aparenta a unei rutine previzibile la scoala, in cercul de prieteni al copilului si cand vine vorba de scoala si teme.

sfaturi dupa divort

Sfaturi pentru minimizarea traumei suferite de copii in cazul unui divort

 • Nu presati niciodata copiii sa faca alegeri. Majoritatea copiilor se simt foarte rau cand li se cere sa aleaga intre parinti. Ei se simt vinovati, jenati, le este frica. Intrebati-i despre sentimentele lor, dar nu le dati responsabilitatea de a face alegeri finale.
 • Copilul nu e terapeutul tau! Parintii nu ar trebui sa foloseasca niciodata copiii pentru a-si elibera sentimentele. Nu le spune copiilor toate defectele, insultele si comportamentul oribil al sotului / sotiei.
 • Nu invinuiti copiii pentru separare! Spuneti-i copilului ca nu are nicio vina pentru divort.
 • Nu impartasiti informatii pe care numai adultii ar trebui sa le cunoasca. Parintii fac adesea acest lucru pentru a incerca sa atraga copiii de partea lor. Nu fac decat sa creeze o povara pe care copiii nu trebuie sa o poarte. Discutati cu adultii despre problemele de adulti. Nici adolescentii nu sunt pregatiti sa fie terapeutul sau consilierul tau.
 • Nu faceti din copii spionii fostului partener. Nu intrebati copilul secrete despre viata si casa celorlalti parinti. Nu-i faceti pe copii aliati in lupta impotriva mamei sau a tatalui. Nu-i faceti sa se simta vinovati de iubirea celuilalt parinte!

Atentie!

 • Nu introduceti schimbari majore in viata copilului brusc. Incercati sa respectati rutinele obisnuite ale familiei.
 • Nu tineti divortul un secret. Descoperirea unui divort iminent in ultimul moment poate confunda si soca copilul. Informati copilul despre aceasta decizie. Spuneti-i ca mama si tata s-au decis sa traiasca separat si ca el nu este motivul din spatele acestei decizii.
 • Continuati sa va implicati impreuna in activitatea de parinti si nu ii interziceti copilului sa tina legatura cu celalalt parinte.
 • De cate ori trebuie, amintiti-le copiilor ca ambii parinti vor continua sa ii iubeasca si ca nu sunt responsabili pentru divort. Copiii trebuie sa stie ca vor continua sa aiba relatii sanatoase cu ambii parinti.
 • Apropierea fizica – sub forma de imbratisari – este o modalitate puternica de a-l linisti pe copil si de a-i arata dragostea ta.
 • Ai grija de tine! Prima instructiune de siguranta pentru o situatie de urgenta in avion este aceea de a-ti pune masca de oxigen tie inainte de a-i pune masca copilului. Cand vine vorba de a-ti ajuta copiii cand treci prin divort se aplica acelasi principiu: ai grija de tine, ca sa poti fi acolo pentru copiii tai!

Referinte:

(1) The 10 most common reasons for divorce, link: https://www.marriage.com/advice/divorce/10-most-common-reasons-for-divorce/
(2) The 10 Most Common Reasons People Get Divorced, link: https://www.huffpost.com/entry/10-most-common-reasons-people-divorce_b_8086312
(3) Divorce, link: https://www.psychologytoday.com/us/basics/divorce
(4) http://www.avocatdivort.ro/
(5) The Psychological Effects of Divorce on Children, link: https://www.verywellfamily.com/psychological-effects-of-divorce-on-kids-4140170
(6) Children and Divorce, link: https://www.helpguide.org/articles/parenting-family/children-and-divorce.htm
(7) How to Have a Good Divorce: Advice for Women with Children, link: https://www.equitablemediation.com/blog/good-divorce-advice-for-women

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Divortul cu copii – sfaturi pentru a minimiza trauma suferita de copii”

 1. Hotărâre în a divorța, dar nu știu când. Acum că e mai mic, aproape 4ani, sau mai târziu când va intelege….separați locuind de 1an.

 2. Sunt căsătorită si am o fetita de 3 ani…au început certurile cu soțul de aproape un an de zile…f violent verbal si acum violent fizic cand e băut…noi stam la socrii…eu as vrea sa plec cu fata dar nu am unde…ce as putea face? Un sfat daca se poate sa ma ajutati in aceasta problema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *