Progesteron – tot ce trebuie sa stii despre acest hormon

progesteron

Progesteronul este un element esential pe toata durata vietii, avand rol protector impotriva unor tulburari si dezechilibre.

In cazul femeilor, progesteronul este secretat in a doua jumatate a ciclului menstrual (dupa ovulatie) de ovare si, in cantitati mult mai mari, de placenta in timpul sarcinii. La ambele sexe, progesteronul este, de asemenea, sintetizat din colesterol de catre glandele suprarenale, fiind un precursor necesar pentru producerea altor hormoni, inclusiv testosteronul, si este de asemenea produs de celulele sistemului nervos.

Progesteronul este util si esential in toate stadiile vietii, de la cele mai elementare nevoi prenatale, pana la menstruație si pubertate, in timpul sarcinii, postpartum si dupa instalarea menopauzei.

  1. Ce este progesteronul?
  2. Efecte generale ale progesteronului
  3. Progesteronul in sarcina
  4. Progesteronul dupa nastere
  5. Suplimentarea cu progesteron
  6. Formele de progesteron
  7. Surse naturale care cresc productia de progesteron

Ce este progesteronul?

Progesteronul este un hormon ce joaca un rol vital in ciclul menstrual al femeii, in sarcina si in dezvoltarea embrionului. Productia de progesteron incepe in timpul ovulatiei. Dupa ovulatie, se dezvolta corpul luteal care devine acum sursa principala de progesteron. Daca nu are loc fecundatia, corpul luteal se descompune, ducand la scaderea productiei de progesteron.

Desi progesteronul este un hormon feminin, si barbatii au nevoie de acesta pentru a produce testosteron. La barbati, glandele suprarenale, impreuna cu testiculele, produc progesteron. Nivelurile de progesteron la barbati se considera a fi similar cu cel al femeior in timpul fazei foliculare a ciclului menstrual.

Progesteronul este produs in mod natural de organism, dar se produce si in laborator o varianta sintetica de progesteron, numit progestin, cu proprietati similare cu cele ale progesteronului natural. Aceasta forma artificiala de progesteron este disponibila sub forma de suplimente: capsule, geluri, creme, implanturi, dispozitive intrauterine si forme injectabile.

Ce este progesteronul

Nivelul de progesteron din organism

Pentru a masura nivelul de progesteron, se efectueaza teste de sânge. Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sex, istoricul sanatatii, metoda utilizata pentru testare etc. In cazul femeilor, nivelul de progesteron difera in functie de perioada menstruala si menopauza.

Iata care este nivelul normal al progesteronului:

cursuri puericultura
  • 0,1 – 0,3 ng /ml in cazul fetelor aflate la pre-pubertate;
  • 0,1 – 0,7 ng / ml in stadiul folicular al ciclului menstrual;
  • 2 – 25 ng / ml in stadiul luteal al ciclului menstrual;
  • 10 – 44 ng / ml in timpul primului trimestru de sarcina;
  • 19,5 – 82,5 ng / ml in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina;
  • 65 – 290 ng / ml in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina.

Anumite afectiuni pot modifica nivelul de progesteron, cum ar fi:

  • cresterea progesteronului peste anumite limite in timpul sarcinii poate insemna ca aveti gemeni sau un tip anormal de sarcina numita sarcina molara;
  • cresterea progesteronului atunci cand nu sunteti gravida poate indica o tumora ovariana lipidica sau corionepiteliom, chisturi ovariene etc.;
  • scaderea nivelului progesteronului in timpul sarcinii se poate asocia cu risc de avort spontan;
  • scaderea progesteronului atunci cand nu sunteti insarcinata ar putea insemna ca nu aveti suficienti hormoni feminini, o afectiune numita hipogonadism, scaderea functiei ovariene sau amenoree.

Indicatorii comuni ai unui nivel scazut de progesteron la femeile care nu sunt insarcinate sunt:

miababy magazin
  • dureri de cap sau migrene;
  • modificari ale dispozitiei, inclusiv anxietate sau depresie;
  • libido scazut;
  • ciclu menstrual neregulat sau absenta perioadelor menstruale.

Sarcina nu poate fi diagnosticata prin testarea nivelului de progesteron. Nivelul de progesteron este, de obicei, mai mare atunci cand sunteti gravida, dar cresterile pot avea si alte cauze.

Efecte generale ale progesteronului

Desi este considerat in primul rand un „hormon al sistemului reproducator” asociat ciclurilor menstruale si sarcinii, progesteronul ofera beneficii tuturor celulelor din organism, inclusiv celor din creier, inima, piele si oase.

Progesteronul protejeaza creierul impotriva bolii Alzheimer și impreuna cu estrogenul, influenteaza in mod direct neurotransmitatorii care regleaza starea de spirit, apetitul, somnul si perceptia durerii.

Progesteronul este, de asemenea, produs de celulele din sistemul nervos al organismului, unde ajuta la formarea stratului protector din jurul terminatiilor nervoase cunoscute sub numele de mielina.

Acest hormon asigura o protectie majora impotriva bolilor cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale ridicate, reducerea spasmelor arteriale si inhibarea acumularii de colesterol. Aceste beneficii sunt unice pentru progesteron natural, nu pentru cel sintetic.

Progesteronul ofera, de asemenea, protectie impotriva osteoporozei: stimuleaza productia de osteoblaste, ceea ce are ca rezultat cresterea osoasa si interfera cu glucocorticoizii, care produc pierderea osoasa. Un alt beneficiu semnificativ al progesteronului este ca are rol antiproliferativ, ceea ce inseamna ca poate oferi protectie impotriva unor forme de cancer, cum ar fi cancerul de san.

Progesteron in sarcina

Progesteronul in sarcina

Progesteronul se leaga de receptori pentru a produce o serie de efecte benefice in organism:

  • reglarea endometrului sau a captuselii interioare a uterului;
  • mentinerea endometrului in timpul unei sarcini;
  • prevenirea continuarii eliberarii ovulelor pana la finalul sarcinii;
  • oprirea fertilizarii a mai mult de un ovul la un moment dat, desi ocazional pot fi eliberate mai multe;
  • oprirea contractiilor musculare in regiunea uterina dupa eliberarea ovulului;
  • dezvoltarea fatului in timpul sarcinii;
  • stimularea tesutului mamar pentru a favoriza lactatia;
  • intarirea musculaturii pelvine.

Imediat dupa conceptie, si mai ales odata ce se formeaza placenta, are loc o alta schimbare radicala in nivelul de progesteron, deoarece placenta produce o cantitate foarte mare de progesteron. Unele date sugereaza ca greturile matinale si starile de voma frecvente in primele cateva luni de sarcina sunt un semn ca progesteronul ovarian este redus si placenta nu secreta inca suficient progesteron.

Progesteronul este esential pentru mentinerea unei sarcini sanatoase. O afectiune cunoscuta sub numele de preeclampsie este destul de frecventa, aparand in 5% dintre sarcini. Simptomele includ o crestere accentuata a tensiunii arteriale, proteine in urina si modificari in compozitia sangelui.

Progesteronul este produs in mare parte de corpul luteal dupa gestatie. Cand sarcina atinge termenul, nivelul de progesteron variaza de la 100-200 ng / ml, iar placenta produce aproximativ 250 mg / zi de progesteron.

Nivelul scazut de progesteron in stadiile incipiente ale unei sarcini pot creste riscul afectarii sarcinii. Femeile gravide cu nivel scazut de progesteron au adesea simptome cum ar fi:

  • dureri abdominale;
  • sensibilitatea constanta a sanilor;
  • oboseala crescuta;

Progesteronul dupa nastere

Progesteronul dupa nastere

O alta schimbare brusca a progesteronului apare la nastere. Dupa indepartarea placentei apare o scadere brusca a nivelului de progesteron. In acest moment, incepe productia de lapte, stimulata de un alt hormon, prolactina, care, de asemenea, intarzie ciclul menstrual si productia ciclica de progesteron pana la intreruperea alaptarii.

Dupa nastere, mamele se pot confrunta cu schimbari rapide si bruste de dispozitie, stari emotionale exagerate, ceea ce se numeste „baby blues” sau depresia post-partum. Depresia postpartum, care este legata de un deficit de progesteron, poate fi prevenita prin administrarea progesteronului imediat dupa nastere. Suplimentarea poate fi continuata dupa cum este necesar, inclusiv in timpul alaptarii.

Suplimentarea cu progesteron

In cazul unui nivel prea redus de progesteron, suplimentarea este necesara doar daca apar simptome sau daca sunteti insarcinata. Pentru simptomele severe, se poate utiliza o combinatie de estrogen si progesteron. Progesteronul este utilizat ca terapie de substitutie hormonala si dupa menopauza, pentru reducerea simptomelor.

Progestronul este intalnit intr-o clasa de medicamente numite progestin (hormoni feminini) utilizate pentru reducerea nivelului de estrogen din uter. De obicei se administreaza sub forma de capsule zilnice. Progesteronul se gaseste si in medicamentele anticonceptionale.

miababy magazin

Recomandari ale suplimentarii cu progesteron:

Doza variaza in functie de varsta femeii, starea sanatatii si simptomele aparute. Doar 10 – 15% din cantitatea de hormoni administrata va ajunge in cele din urma la tesuturile vizate. Ca urmare, este posibil sa fie nevoie sa luati o doza orala care este cu 500% mai mare decat cantitatea necesara pentru a obtine efectul necesar.

O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie (2015) a evaluat eficacitatea terapiei cu progesteron comparativ cu placebo in prevenirea nasterii premature. Rezultatele au aratat o reducere a riscului nasterii premature si riscul mai redus de sepsis neonatal, desi reducerea a fost doar cu 16%.

O alta meta-analiza, publicata de aceasta data in jurnalul Societatii Internationale de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie (2017) prezinta eficienta progesteronului vaginal in cazul femeilor cu sarcini gemelare, reducand riscul de nastere prematura si riscul de mortalitate neonatala (riscul a fost redus de la 43% la 31%).

Formele de progesteron

Formele de progesteron

Sunt disponibile mai multe tipuri de progesteron, inclusiv produse vaginale care elibereaza progesteron direct la nivelul uterului:

  • Gelurile vaginale – se administreaza zilnic in primele 12 saptamani de sarcina;
  • Supozitoare vaginale – de obicei, se administreaza de 2-3 ori pe zi;
  • Inserturi vaginale – se foloseste in general de 2-3 ori pe zi;
  • Capsule orale;
  • Progesteron injectabil;
  • Creme pentru aplicare cutanata.

Evitati dublarea dozelor pentru a compensa o doza ratata. Anumite contraindicatii ale progesteronului:

  • alergie la progesteron sau la oricare dintre ingredientele;
  • un istoric de cheaguri de sange, inclusiv tromboflebita acuta sau boala tromboembolica;
  • ai fost diagnosticata cu cancer mamar sau genital sau cu o afectiune hepatica;
  • istoric de avort sau sarcina ectopica;
  • probleme de coagulare;
  • afectiuni renale;
  • lupus eritematos sistemic;
  • hipertensiune arteriala.

Efectele secundare ale utilizarii progesteronului pot include:

  • dureri de cap;
  • sensibilitate sau durere la nivelul sanilor;
  • greata, varsaturi, disconfort gastric;
  • modificari ale apetitului;
  • crestere in greutate;
  • retentie de fluide;
  • oboseala;
  • dureri musculare, osoase sau articulare;
  • iritabilitate;

Progesteronul poate, de asemenea, interactiona cu anumite medicamente, astfel ca se recomanda sa ii mentionati medicului daca urmati tratament cu:

  • medicamente impotriva cancerului, cum ar fi Gilotrif (afatinib), Zydelig (idelasalib) si Tafinlar (dabrafenib);
  • medicamente anti HIV / SIDA, cum ar fi Stribild (eltivagravir / cobicistat / emtricitabina / tenofovir);
  • tratament cu Adempas (riociguat);
  • tratament cu Afrezza (insulina inhalata);
  • administrarea de Fanapt (iloperidona);
  • tratament cu Kalydeco (ivacaftor);
  • tratament cu Lizoderm (mitotan).

Evitati sa luati progesteron alaturi de:

  • Alcool – deoarece poate cauza deshidratare, ce poate sa usuce membranele mucoase, inclusiv captuseala vaginala. Dupa menopauza multe femei se confrunta cu uscaciune vaginala, iar cresterea consumului de alcool in timpul tratamentului cu progesteron poate face ca aceasta problema sa fie mai dificil de tratat.
  • Sucul de grapefruit – acest tip de suc este metabolizat de aceeasi enzima din ficat responsabila de descompunerea multor medicamente. Consumul ridicat de suc de grapefruit alaturi de progesteron poate supraincarca sistemul, afectand activitatea ficatului și poate cauza efecte secundare adverse sau poate interactiona cu actiunea progesteronului.

Surse naturale care cresc productia de progesteron

Surse naturale care cresc productia de progesteron

Pe langa suplimente, puteti creste nivelul de progesteron din organism si prin aportul unor alimente.  Desi aceste alimente nu contin acest hormon, nutrientii din compozitia lor pot stimula productia de progesteron:

  • Vitamina C: vitamina C are potential in cresterea nivelului de progesteron si reducerea problemelor din faza luteala (surse: cartofi dulci, kiwi, portocale, papaya, lamai, broccoli, rosii, varza de Bruxelles);
  • Vitamina E: vitamina E poate ajuta la imbunatatirea fluxului sangvin luteal si la cresterea nivelului de progesteron (surse: seminte de floarea soarelui, migdale, avocado, ardei rosii, verdeturi, sparanghel, broccoli);
  • Vitamina B6: poate ajuta la combaterea stresului si la sustinerea activitatii ficatului (surse: somon, banane, spanac, nuci);
  • Zinc: ajuta la imbunatatirea imunitatii si a sanatatii pielii si ajuta glanda hipofizara sa elibereze hormoni stimulatori ai foliculului care regleaza ovulatia si favorizeaza productia de progesteron (surse: stridiile, kefirul, spanacul, semintele de dovleac);
  • Magneziu: poate ajuta la mentinerea nivelului de progesteron, reducand efectele estrogenului (surse: seminte de dovleac, legume cu frunze verzi);
  • Fibre: ajuta la buna activitate a intestinului si eliminarea hormonilor metabolizati, cum ar fi estrogenii nocivi care impiedica buna functionare a progesteronului (surse: psyllium, conopida, fasole verde, fructe de padure, seminte de canepa si chia).
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Progesteron – tot ce trebuie sa stii despre acest hormon”

  1. Felicitari, pentru articol, Malina Mancas!!! Ma numesc Larisa Dumbrava, sunt medic si sunt preocupata de surse cat mai naturale in toate terapiile pe care le recomand. Mi-a placut foarte mult articolul, de la organizarea informatiei, pana la design. Tocmai fac un ppt cu tema ” Cum influenteaza uleiurile esentiale nutritia subtila a Fiintei” Ma bucur ca te-am gasit, cu aceasta ocazie si iti multumesc pentru sistematizare. Am folosit cateva idei din articol. Multumesc tare! Weekend frumos!

  2. Este posibil ca in urma stimulării pentru FIV progesteronul sa crească atat de mult încât sa fie amânat transferul de embrioni? Ce valoare ar trebui sa aibă ? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *