Lactatia – Lipsa sau scaderea lactatiei: cauze si solutii

Lactatia Lipsa sau scaderea lactatiei cauze si solutii

banner-tommee-tippee-miababy

Afla ce este lactatia, ce determina scaderea sau lipsa ei si ce tratamente pentru stimularea lactatiei exista si la ce solutii poti apela.

In timpul sarcinii, sanii se dezvolta si trec printr-o serie de schimbari pentru a fi gata sa produca lapte pentru copilul ce urmeaza sa vina pe lume. Uneori, insa, dupa nastere, acestia nu produc suficient lapte pentru a indeplini nevoile nutritive ale copilului. Iata care pot fi cauzele lipsei sau scaderii lactatiei si ce e de facut.

Cuprins:

  1. Ce este si cum se produce?
  2. Cauze medicale pentru lipsa lactatiei sau lactatie insuficienta
  3. Semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte matern
  4. Tratament
  5. Alaptarea dupa cezariana
  6. Stimularea lactatiei
  7. Solutii – lapte praf / alimentarea artificiala a sugarului
  8. Relactatia – mit sau adevar?

Ce este lactatia si cum se produce?

Lactatia este un proces natural de formare a laptelui in glandele mamare, cu eliberarea ulterioara. Acesta este un proces reglat de hormoni. Nu depinde de dimensiunea sanilor femeii (daca o femeie are sani mici nu inseamna ca nu va avea suficient lapte pentru copil), in schimb sanii mici pot fi asociati cu o serie de probleme discutate mai jos. Procesul de pregatire a sanului pentru productia de lapte se numeste lactogeneza. Procesul de mentinere a lactatiei la o femeie care alapteaza se numeste lactopoieza.

banner-tommee-tippee-miababy

Primul lapte care apare dupa nastere se numeste colostru. Acest lapte gros, galbui este mai concentrat in elemente nutritive decat laptele ulterior. Este bogat in proteine si anticorpi care ajuta la protejarea copilului de boli. Cantitatea de colostru este suficienta pentru a satisface nevoile nutritive ale nou-nascutului la inceput.

Cand suge la san, bebelusul stimuleaza terminatiile nervoase din mamelon, ceea ce duce la eliberarea de hormoni in sangele mamei. Unul dintre hormoni (prolactina) activeaza tesuturile pentru producerea laptelui. Celalalt hormon (oxitocina) face ca sanul sa impinga sau sa elibereze laptele.

In apropierea celei de-a 5-a saptamani de sarcina, nivelul prolactinei incepe sa creasca, in cele din urma crescand de aproximativ 10-20 ori fata de concentratia pre-sarcina. Cand bebe suge, terminatiile nervoase din san declanseaza un reflex neuroendocrin care are ca rezultat secretia de lapte din celulele mamare. Hipofiza posterioara elibereaza oxitocina, care stimuleaza celulele mioepiteliale sa elimine laptele din alveole, astfel incat sa ajunga in canalele lactifere si la mamelon.

Ce este lactatia si cum se produce

Cauze medicale pentru lipsa lactatiei sau lactatie insuficienta

Lipsa sau scaderea lactatiei pot avea cauze medicale. Iata care pot fi acestea:

cursuri puericultura
  • Insuficienta tesutului glandular – Este denumita uneori lactatie insuficienta primara, sani hipoplazici sau lactogeneza dificila. Aceasta afectiune poate fi prezenta la persoanele care au sanii foarte mici sau la femeile care au suferit o interventie de reducere a dimensiunii snailor. Poate fi data si de forma alungita a sanilor, de probleme hormonale sau de faptul ca sanii nu s-au dezvoltat asa cum trebuie la pubertate sau in sarcina. Asta nu inseamna ca toate femeile cu sanii mici au probleme cu lactatia, ci ca in anumite cazuri sanii mici pot fi asociati cu aceasta problema.
  • Interventii chirurgicale la nivelul sanilor – Reducerea lactatiei poate aparea la femeile care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul sanilor care a afectat tesutul glandular. De exemplu, o augmentare sau reducere a sanilor, implanturi mamare, o biopsie sau o lumpectomie (indepartarea chirurgicala a unei parti de tesut mamar). De asemenea, poate fi data de un traumatism toracic anterior, de arsuri sau infectii la nivelul pieptului etc.
  • Tulburari hormonale – Orice tip de tulburari endocrine sau hormonale pot provoca, de asemenea, o reducerea a cantitatii de lapte mamar produs. Poate fi vorba si de terapiile hormonale anterioare. Din categoria tulburarilor si dezechilibrelor hormonale fac parte sindromul ovarului polichistic, defectele de faza luteala (femeia produce progesteron insuficient dupa faza de ovulatie), afectiuni tiroidiene etc.
  • Diabetul gestational si diabetul zaharat – Daca o femeie are diabet sau il dezvolta in timpul sarcinii, acest lucru poate afecta productia de lapte matern.
  • Obezitatea – Excesul de greutate poate duce la scaderea cantitatii de lapte dupa nastere.
  • Medicamente sau terapii naturiste – De asemenea, anumite medicamente pot afecta lactatia. Medicamentele hormonale si vitaminele/mineralele pot face mai mult rau decat bine. De asemenea, contraceptivele orale si dispozitivelor intrauterine, de exemplu, pot afecta lactatia. Pseudoefredina, methergin, bromocriptina sau cantitati mari de salvie, patrunjel sau menta pot afecta lactatia.
  • Copilul s-a nascut prematur – Prematurii pot sa nu suga eficient, ceea ce duce si la afectarea lactatiei.
  • Varsta avansata a mamei – Femeile cu varsta peste 35 de ani, care nasc pentru prima data, au mai multe riscuri de a avea probleme cu lactatia.
  • Dificultati de atasare la san sau probleme anatomice – Problema poate fi si la bebelus. Poate fi vorba de frenul lingual (o membrana subtire atasata in partea inferioara a limbii care restrictioneaza miscarile limbii), probleme diferite de atasare la san, dificultati de respiratie etc.

Alti factori care pot duce la scaderea lactatiei:

  • Copilul nu suge eficient – In general, e vorba de atasarea gresita la san, dar pot fi si alte cauze. In primele cateva saptamani de la nastere, bebelusii pot fi foarte somnorosi si uneori pot refuza hranirea. Daca bebe nu suge, lactatia nu este stimulata.
  • Copilul primeste si lapte praf – Cand copilul suge, creierul primeste informatii de la san ca este necesar lapte matern si apare lactatia. Daca, insa, bebe suge putin pentru ca primeste si lapte praf, lactatia se va diminua.
  • Copilul primeste suzeta – Daca bebelusul foloseste o suzeta pe tot parcursul zilei, acest lucru poate satisface nevoia de a suge si poate sa reduca lactatia.
  • Consumul de alcool sau fumatul – Ambele pot afecta lactatia.
  • Copilul nu este alaptat noaptea – In absenta hranirii peste noapte, lactatia incepe sa scada. Nivelul de prolactina (hormonul care indica faptul ca sanii produc lapte) este, de asemenea, mai mare in timpul alimentatiei nocturne, astfel incat prolactina scazuta poate contribui, de asemenea, la scaderea lactatiei.

Cauzele intarzierii lactatiei

Iata care ar putea fi cauzele intarzierii lactatiei dupa nastere:

miababy magazin
  • O nastere dificila sau traumatizanta si un travaliu lung pot afecta lactatia, influentand valorile hormonale.
  • Administrarea de fluide intravenoase in cantitati mari poate intarzia eliminarea laptelui matern.
  • Hemoragiile postpartum pot afecta hormonii de lactatie.
  • Nasterea prematura – cand sanii nu s-au dezvoltat suficient pentru lactatie.
  • Separarea de bebelus dupa nastere – alaptarea eficienta incepe imediat dupa nastere.
  • Dezechilibre hormonale si boli ca diabetul, boli pituitare sau administrarea unor medicamente.

Cauze medicale pentru lipsa lactatiei sau lactatie insuficienta

Semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte matern

  • Cand bebe nu primeste lapte suficient, poate fi iritat, nervos, plange foarte mult, prezinta semne de foame si nu ia in greutate asa cum ar trebui.
  • Uda mai putin de 6 scutece pe zi si are scaune rare, care sunt uscate si dure.
  • Bebe nu doar ca nu ia in greutate, dar continua si sa scada in greutate.
  • Urina este foarte inchisa la culoare, ca sucul de mere.
  • Copilul are gura uscata.
  • Sanii nu sunt mai moi dupa alaptare; in timpul alaptarii copilul se aude rar cum inghite lapte.

Daca bebelusul nu primeste suficient lapte acesta nu se dezvolta corect si poate suferi de deshidratare si alte probleme medicale.

Semne false de lactatie insuficienta

Uneori mamicile pot avea falsa impresie ca nu au suficient lapte. Iata cateva exemple de semne false de lactatie insuficienta (acestea ar putea fi semne de lactatie insuficienta, dar nu sunt un semn clar de afectare a cantitatii de lapte produs):

  • Copilul prezinta semne de foame prea des – E dificil de stabilit cat de des trebuie hranit copilul. Hranirea la cerere inseamna ca bebelusul este alaptat cand da semne de foame, si difera de la un copil la altul. Laptele matern se digera mult mai repede decat formula, deci este normal ca bebelusilor alaptati sa le fie foame din nou mai devreme.
  • Copilul plange mult – copilul poate plange si din alte cauze, ca suprastimularea, durere, colici, scutec umed, disconfort, oboseala etc.
  • Copilul adoarme greu si se trezeste des noaptea – In primele luni de viata copiii au un program flexibil de somn, nu dorm pentru perioade lungi. In plus, fiecare copil este unic si are un program de somn diferit.
  • Bebelusul refuza sanul – Copilul poate refuza sanul si pentru ca are anumite dureri, disconfort, nu ii este foame etc.
  • Bebelusul isi suge pumnii si degetele – Asta nu inseamna ca ii este foame neaparat sau ca lactatia este redusa, ci poate fi un mod de calmare si relaxare pentru copil.
  • Nu poti stoarce lapte – Desi poate fi un semn de lactatie redusa, poate fi vorba si de faptul ca nu folosesti tehnica eficienta de stoarcere sau sanii nu raspund la aceasta tehnica.
  • Sanii sunt moi si nu apar scurgeri de lapte pe mamelon – Fiecare femeie este diferita si sanii lor sunt diferiti. Unele femei cu lactatie normala nu au senzatie de plenitudine in sani si nici scurgeri.

Indicatorii cei mai fiabili pe care ii folosim pentru a evalua lactatia eficienta sunt cresterea in greutate a copilului si scutecele ude. Copilul ar trebui sa ia in mod corespunzator in greutate si sa aiba peste 6 scutece umede pe zi + 3-4 scaune galbene pe zi.

Semne reale de lactatie insuficienta

  • Bebelusul nu ia in greutate sau scade in greutate in primele zile dupa nastere. De la nastere la 3 luni, copilul trebuie sa ia 150 – 200 g pe saptamana, de la 3 – 6 luni: 100 -150 g pe saptamana, iar de la 6 -12 luni: cate 70 – 90 g pe saptamana.
  • Copilul are scaune rare si acestea sunt dure si inchise la culoare. Primul scaun al copilului (meconiu) este negru si licipios, dar treptat se deschide la culoare si devine galben mustar.
  • Copilul uda mai putin de 6 scutece pe zi. O urina inchisa la culoare este semn de deshidratare.

lactatie insuficienta

Tratament

Nu exista efectiv medicamente eficiente pentru cresterea lactatiei, dar sunt o serie de remedii care pot trata cauza lactatiei reduse. Aceste medicamente provoaca o crestere a nivelului de prolactina, hormonul responsabil pentru productia de lapte, astfel incat acesta sa aiba efectul de a produce laptele matern.

Toate medicamentele au efecte secundare si pot fi periculoase, astfel incat este indicat sa nu folositi niciodata un medicament fara a discuta mai intai cu medicul.

Cele doua medicamente cel mai frecvente utilizate cu efect galactogen (de stimulare a productiei de lapte) sunt metoclopramid si domperidona. Metoclopramid este un medicament utilizat pentru a trata probleme gastrice in mod normal, cum ar fi reflux, greata si varsaturi. Este medicamentul cel mai frecvent utilizat pentru inducerea lactatiei si cresterea cantitatii de lapte matern. Acesta ajunge in laptele matern, dar nu pare sa afecteze sugarul. Reactiile adverse frecvente ale metoclopramidului sunt somnolenta, cefalee sau agitatie.

Domperidon este, de asemenea, utilizat pentru a trata problemele gastrice in general, si poate fi utilizat la recomandarea medicului pentru stimularea lactatiei.

Alaptarea dupa cezariana

Puteti alapta imediat dupa nastere. Este posibil sa alaptati imediat daca primiti un anestezic epidural (regional anestezic) pentru operatie, mai degraba decat un anestezic general. Cu toate acestea, veti avea nevoie de asistenta medicala si de sprijin.

Anestezia nu afecteaza laptele matern si nici analgezicele administrate.

Contactul piele-pe-piele dupa nastere este extrem de benefic pentru mama si copil, la fel ca alaptarea. Alegeti pozitii confortabile de alaptare pentru a preveni durerile si disconfortul. Utilizati perne suplimentare in regiunea spatelui pentru sprijin suplimentar.

Nasterea in sine si medicamentele pot afecta lactatia, astfel ca este indicat sa incercati sa alaptati pentru a o favoriza si solicitati ajutorul medical.

Stimularea lactatiei

Pomparea laptelui poate stimula lactatia. De asemenea, unele alimente se considera ca favorizeaza lactatia. Acestea sunt ovazul, semintele de in, consumul de apa, feniculul, schinduf, ceaiuri speciale pentru lactatie etc. Este un mit faptul ca berea stimuleaza lactatia si nu sunt dovezi in acest sens.

Iata o serie de sfaturi pentru stimularea lactatiei:

  • alaptati cat mai des, chiar daca alaptarea poate fi ineficienta (astfel poate fi stimulata lactatia);
  • folositi ambii sani cand alaptati;
  • lasati copilul sa goleasca sanii complet;
  • evitati folosirea biberonului si a suzetelor, pe cat posibil;
  • adoptati o dieta echilibrata;
  • consumati suficiente lichide;
  • evitati alcoolul si fumatul!
  • masati sanii.

In unele cazuri, atunci cand masurile mentionate mai sus nu functioneaza, utilizarea medicamentelor poate fi utila. Cele mai utilizate medicamente sunt domperidon si metoclopramid, antagonisti ai dopaminei, care cresc nivelurile de prolactina.

Tratamente naturiste pentru stimularea lactatiei

Nu exista studii care sa doveasca faptul ca uleiurile esentiale sunt eficiente pentru stimularea lactatiei. Sunt recomandate unele produse naturiste (desi nici in aceasta directie nu sunt dovezi suficiente), ca fenicul, schinduf, chimen dulce, lucernă, drojdie de bere, ghimbir, usturoi.

miababy magazin

Plantele de evitat in timpul alaptarii

Unele plante sunt contraindicate in timpul alaptarii. In plus, folosirea unor cantitati mari de plante medicinale si alte remedii naturale trebuie evitata in timpul alaptarii, deoarece acestea pot interactiona cu laptele matern.

Acestea sunt: nuc negru, napraznic (Geranium robertianum), oregano, patrunjel in exces, menta, salvie, macris, cimbru.

Ce se intampla cu laptele daca nu alaptezi

Daca laptele este produs si nu este eliminat din sani, acesta stagneaza si produce dureri, presiune si disconfort in sani. In timp, productia de lapte se reduce, cum e in cazul intarcarii.

Hormonul care produce laptele matern se numeste prolactina. Daca nu eliminati laptele prin alaptare  sau prin pompare, corpul incepe sa secrete factorul de inhibare a prolactinei (PIF), care trimite semnalul catre creier ca laptele nu este necesar si reduce treptat productia de lapte. Daca nu alaptati sau nu pompati, dureaza de obicei 7-10 zile dupa nastere pentru a reveni la un nivel hormonal non-gravida / non-lactatie. In acest timp, s-ar putea sa simtiti un anumit disconfort daca sanii devin plini cu lapte. Puteti purta un sutien de sustinere pentru a reduce presiunea. Puteti, de asemenea, sa aplicati comprese reci sau sa apelati la medicamente antiinflamatoare pentru dureri.

In primele zile de la nastere apare si furia laptelui sau angorjarea sanilor, cand sanii devin plini de lapte si durerosi. In astfel de cazuri laptele trebuie pompat pentru a reduce disconfortul. Atunci cand sanii sunt lasati foarte plini, exista riscul ca unul sau mai multe canale care transporta lapte la mamelon sa fie blocate si poate sa apara mastita.

Solutii - lapte praf / alimentarea artificiala a sugarului

Solutii – lapte praf / alimentarea artificiala a sugarului

Daca lactatia nu este stimulata la nastere si copilul nu poate fi alaptat eficient, se poate apela la lapte praf pentru sugari (lapte praf de inceput), ca Humana 1 GOS, Nestle NAN 1, Aptamil 1, formula de lapte praf Bio 1 Topfer etc.

Alaptarea este recomandarea principala pentru hranire in primele 4-6 luni de viata, si trebuie continuata si ulterior, impreuna cu alimentele solide nou introduse. Daca, insa, lactatia nu este eficienta si exista riscul ca bebe sa nu primeasca suficient lapte, se recurge la alimentatie artificiala cu formule de lapte praf, pentru a preveni deshidratarea sau afectarea cresterii si dezvoltarii bebelusului.

Relactatia – mit sau adevar?

Relactatia este procesul prin care o femeie poate relua alaptarea dupa o pauza. Relactatia sau lactatia indusa este in esenta un proces dublu – mama va invata copilul sa alapteze, si creste treptat productia de lapte.

Daca bebelusul are varsta de 4 luni sau mai putin, va fi in general mai usor sa se stabileasca relatia cu acesta. Relactatia nu da rezultate de fiecare data.

Chiar daca bebe nu primeste lapte, treptat poate creste productia de lapte. Unele mame utilizeaza suplimente pe baza de plante, cum ar fi schinduf, pentru a stimula productia de lapte. Exista, de asemenea, mai multe medicamente care pot creste cantitatea de lapte.

Fie ca ai intarcat copilul si acum vrei sa il alaptezi iar, copilul a fost separat de tine sau ai adoptat un copil, cercetarile sugereaza ca relactatia este posibila. Se pare ca o femeie putea alapta, de asemenea, un copil adoptat daca nu a alaptat niciodata anterior sau nu a fost niciodata gravida – aceasta se numeste lactatie indusa. Sigur ca este un proces anevoios si dureaza pana apare laptele. Stimularea sanilor trimite semnale hormonale catre creier pentru a modifica productia de lapte. Alaptarea functioneaza pe baza de cerere si raspuns, astfel incat, cu cat copilul se hraneste mai mult si pieptul este stimulat, cu atat lactatia poate fi indusa si crescuta. Se pot folosi si pompe de san pentru stimularea lactatiei.

Retineti ca va dura pana copilul va primi lapte, astfel ca trebuie hranit cu formula de lapte praf.

Cu sprijinul, informarea si dedicatia necesara, relactatia functioneaza pentru femei.

Lipsa sau scaderea lactatiei

Mai multe despre lactatie: https://mamisicopilul.ro/lactatia/

👉 Nu uitati sa va abonati la newsletterul Mami si Copilul! La abonare veti primi 3 carti digitale gratuite: https://mamisicopilul.ro/newsletter

Posted by Mami si Copilul on Tuesday, August 28, 2018

 

Citeste si despre Hiperlactatie sau cand mama produce prea mult lapte.

Referinte:

  • (1) Common problems during lactation and their management , link: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0021-75572004000700006&script=sci_arttext&tlng=en
  • (2)Clinical update and treatment of lactation insufficiency, link: https://www.journalagent.com/ias/pdfs/IAS_21_1_19_28.pdf
  • (3) Lactation failure, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1291500 
  • (4) How to Increase Milk Supply, link: https://www.thebump.com/a/increase-milk-supply 
  • Low milk supply, link: https://www.babycenter.com/0_low-milk-supply_8487.bc
  • Maternal Perceptions of Insufficient Milk Supply in Breastfeeding, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508856/
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Lactatia – Lipsa sau scaderea lactatiei: cauze si solutii”

  1. Buna ziua, am un bebelus de 3 luni si din pacate nu il alaptez pentru ca nu am decat cateva picaturi de lapte, folosesc pompa beau si ceaiuri pentru cresterea lactatiei dar din pacate in loc sa creasca scade. Ce as mai putea face?

    1. Buna ziua, Claudia! Ma aflu exact in aceeasi situatie.. Doar ca noi avem doar o luna de cand ne chinuim. Doctorul mi-a recomandat sa renunt, sa nu mai traumatizez copilul cu cativa stropi de lapte. Ce ma sfatuiesti, tu cum ai facut? Exista vreo sansa sa am mai mult lapte, curand? Sau sa ma opresc? Multumesc tare mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *