Primul trimestru de sarcina cuprinde saptamanile 1-13 de sarcina. Citeste mai jos despre ce se intampla in fiecare saptamana din primul trimestru de sarcina. Daca ai nevoie de mai multe detalii, da click pe titlul fiecarei saptamani si te va redirectiona catre pagina detaliata pentru acea saptamana de sarcina. De asemenea, click pe urmatoarele linkuri pentru a citi si despre al doilea trimestru de sarcina, al treilea trimestru de sarcina sau sarcina pe saptamani.
Cei mai multi obstreticieni numara ca fiind prima zi de sarcina, ziua ultimei menstruatii, deoarece data exacta a conceperii sau a ovulatiei este dificil de descoperit. Asadar, in primele zile, simptomele sunt cele normale de menstruatie, intrucat organismul femeii va inlatura ovulul nefecundat din luna precedenta.
In prima saptamana de sarcina, organismul femeii inlatura ovulul nefecundat de luna precedenta pentru a forma o noua mucoasa uterina care sa protejeze ovulul care va fi fecundat.
Stiai ca ovulele sunt cele mai mari celule din corpul uman? Undeva intre ziua a 10a si a 19a a ciclului menstrual sau cu 14 zile inaintea inceperii urmatorului ciclu menstrual, este eliminat un ovul (sau in unele cazuri rare, chiar doua!). Ovulul poate fi fertilizat in 12-24 de ore dupa. De asemenea, ajuta si daca intretii relatii sexuale inainte, deoarece sperma poate trai in vagin pana la 6 zile!
Primele semne ale unei sarcini nu vor aparea imediat – de fapt multe femei nici macar nu isi dau seama ca sunt insarcinate pana in a patra saptamana, cand incep sa se simta „diferit”.
In momentul in care mamica se decide sa conceapa un copil, trebuie sa renunte la obiceiurile nesanatoase, precum bautul de alcool, fumatul sau cafeina in exces. De asemenea, trebuie sa inceapa sa ia vitamine cu acid folic in fiecare zi si sa iti analizeze care sunt cele mai fertile zile, conform ciclului sau menstrual.
Cei mai multi medici obstreticieni considera prima zi de sarcina cea de la ultimul ciclu menstrual, adica cu una sau doua saptamani inainte sa se produca efectiv fecundarea ovulului. Poate parea ciudat, insa este mult mai exact pentru doctori sa numere saptamanile de sarcina astfel. Asadar, daca tu crezi ca esti insarcinata in 2 saptamani, durata exacta a sarcinii tale ar putea fi deja de cel putin 4 saptamani.
Daca intr-adevar conceptia are loc in a doua saptamana, atunci simptomele nu vor aprea imediat. De fapt, nu vei putea stii cu siguranta ca ai ramas insarcinata pana cand se secreta in organism suficienti hormoni de sarcina pentru a fi detectati de testele de sarcina. Acest lucru se intampla prin a patra saptamana cand de asemenea, menstruatia nu va mai aparea.
Spermatozoizii s-au intalnit cu ovulul saptamana trecuta, asa ca in sfarsit in aceasta saptamana fecundatia a avut loc!
Este posibil ca in a treia saptamana nivelurile de hCG din urina sa nu fie inca suficient de mari incat testele de sarcina sa detecteze sarcina.
La trei saptamani burtica nu se schimba deloc. Te poti simti usor balonata, insa cam atat!
Daca esti insarcinata in 4 saptamani inseamna ca ai aflat vestea cea mare mai rapid decat majoritatea femeilor, adica imediat dupa ce ti-a intarziat menstruatia.
Deocamdata sarcina este la inceput, asa ca nu vei observa simptome prea evidente, insa este momentul sa iti suni medicul pentru a face o programare pentru teste de urina si sange care iti vor confirma 100% sarcina.
La 4 saptamani, embrionul este de marimea unei seminte de mac, practic e aproape microscopic!
La 5 saptamani embrionul este de marimea unei seminte de mar! Tot in aceasta perioada, incep sa apara simptomele specifice sarcinii, precum greata.
Primul trimestru poate fi cel mai dificil, din cauza simptomelor specifice sarcinii, insa cu odihna si cu o alimentatie sanatoasa, vei trece cu usurinta peste aceasta perioada.
In aceasta perioada ajuta suplimentele de vitamina B6 si capsulele cu extract de ghimbir care pot reduce starile de greata.
La 5 saptamani aceasta este inca neschimbata. Te poti simti un pic balonata, insa cam atat! Prima vizita la medic va avea loc cel mai probabil in saptamana a 8a sau a 9a.
La 6 saptamani embrionul este de marimea unui bob de mazare si isi va dubla marimea in urmatoarea saptamana!
Unele femei experimenteaza simptomele specifice sarcinii inca din saptamana a 4a-5a, insa altele nici macar in a 6a saptamana nu au simptome evidente.
Printre cele mai frecvente simptome sunt:
La 7 saptamani embrionul are marimea unei afine!
De la 7 saptamani vei incepe sa simti deja semnele unei sarcini. Printre cele mai comune simptome ale sarcinii se numara:
La 8 saptamani fatul are marimea unei zmeure! Acesta va creste cu aproximativ un milimetru in fiecare zi.
Sunt unele mamici care nu experimenteaza aceste simptome inca, asa ca nu iti face griji daca esti una dintre ele!
Cam in aceasta perioada are loc prima intalnire cu medicul tau. Printre analizele cele mai frecvente in aceasta perioada se numara cele de sange, mai ales pentru a detecta grupa ta de sange si Rh-ul pozitiv sau negativ, in cazul in care nu le stii deja.
Nivelurile hormonale si numarul de celule rosii si albe, vor fi de asemenea verificate. Vei face analize si pentru hepatita B, boli cu transmitere sexuala, HIV, test Papanicolau.
Tot la prima intalnire cu medicul tau vei face si un test de urina, pentru a verifica nivelurile de glucoza, pentru a exclude riscul de diabet gestational sau preeclampsie.
Stiai ca la 9 saptamani fatul e de marimea unei cirese? Acesta nu mai este un embrion ci poate fi numit deja fetus.
Hormonul de sarcina, hCG, este deja la cote maxime in organismul tau. Acesta iti va induce o multime de simptome asociate cu sarcina, iar unele pot fi chiar severe! Stai linistita insa, aceasta perioada va trece si in curand te vei simti mai bine.
Uterul incepe sa se mareasca pentru a-i face loc fetusului in crestere. Partea inferioara a abdomenului tau se va simti mai ferma la atingere. Prima ecografie are loc in aceasta perioada, de obicei intre saptamana a 8a si a 12a de sarcina. In aceasta perioada, ecografia va fi facuta transvaginal, insa nu iti face griji, nu e deloc o procedura dureroasa.
Ecografia este necesara in aceasta perioada pentru a verifica daca sarcina este uterina sau extrauterina.
Te poti astepta sa primesti trimitere pentru a face analize de sange, hormonale, de grup sanguina, de celule rosii si albe si pentru anumite boli. De asemenea, medicul iti va recomanda sa faci si testul Papanicolau pentru a verifica daca exista anumite riscuri, precum si teste pentru boli cu transmitere sexuala si de urina.
In sfarsit burtica incepe sa iti creasca! Fetusul are in a zecea saptamana de sarcina o dimensiune similara cu cea a unei capsuni!
Pe masura ce fetusul se dezvolta, ligamentele si muschii tai vor incepe sa se intinda pentru a-i face loc, sanii tai se vor mari si niste simptome noi vor aparea.
La ce sa te astepti?
Cam din aceasta perioada burtica incepe sa ia o forma usor bombata. La 10 saptamani, fetusul are deja articulatii, tesut cartilaginos si oase in formare. Organele vitale sunt dezvoltate si incep sa functionezw. Chiar si unghiile si parul incep sa apara!
In aceasta perioada au loc testarile genetice pentru a determina daca exista anumiti factori de risc. Intre saptamana a 10a si a 14a au loc si testele pentru a determina riscul de sindrom Down sau alte anormalitati cromozomiale.
In a 11a saptamana de sarcina e momentul sa iti sarbatoresti sarcina! La 11 saptamani, fetusul are o marime similara cu cea a unui lime! Intre cap si corp e un raport de 1:1 ceea ce poate parea foarte ciudat, insa se va schimba in curand.
Burtica din aceasta perioada e mai degraba datorata balonarii si gazelor decat fetusului. Prietenii si colegii inca nu vor observa ca esti insarcinata. La 11 saptamani, grija pentru avort spontan e posibil sa iti dea batai de cap. Este o perioada riscanta, insa nu iti face griji, va trece!
Tot la 11 saptamani, la ecografie, poti vedea deja cum se misca fetusul. Degetele sunt acum separate, incep sa ii creasca foliculii de par si unghiile. Primul trimestru de sarcina este aproape de final.
Lucrurile incep sa se schimbe destul de rapid in aceasta perioada. Primul trimestru de sarcina este aproape de final, ceea ce inseamna ca hormonii se vor mai domoli iar starea ta de spirit se va imbunatati. La 12 saptamani, fetusul e de marimea unei prune!
Vesti bune! Adio greturi de dimineata! Insa, din pacate acestea pot fi inlocuite de dureri de cap si ameteli. Poti diminua aceste simptome printr-o dieta echilibrata, ordonata si hidratare corespunzatoare.
Din acest moment incepe sa ti se observe burtica de gravida, mai ales daca esti insarcinata cu gemeni. La 12 saptamani, fetusul isi poate misca degetele iar creierul incepe sa i se dezvolte rapid.
Felicitari! Ai incheiat primul trimestru de sarcina. La 13 saptamani, fetusul are deja coarde vocale, dinti si chiar si amprente! Acesta e de marimea unei lamai si acum capul are o proportie de 1/3 fata de corp, spre deosebire de 1/2 din corp cum era acum o saptamana.
Aceasta este lista completa cu analizele de sarcina pentru primul trimestru de sarcina insa nu sunt toate obligatorii. Medicul va fi cel care te va sfatui si iti va spune exact de ce analize ai nevoie, asadar lista poate fi mult mai restransa.