saptamana 10 de sarcina

Saptamana 10 de sarcina

saptamana 10 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 10 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre primul trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Fatului i se dezvolta in continuare urechile, organele genitale, degetelele si restul zonelor corpului. Acesta se misca, dar mama nu poate resimti inca aceste schimbari de pozitie si miscari. In aceasta etapa se formeaza clitorisul daca fatul va fi fetita, iar la baietei, apar testiculele care incep deja sa produca testosteron. Degetelele copilului sunt complet separate si incep sa se dezvolte unghiile si parul.

Hormonii produc numeroase efecte emotionale, dar si fizice. Viitoarea mamica se poate confrunta in continuare cu schimbari bruste ale dispozitiei, treceri rapide de la stari de bucurie, la euforie, furie sau tristete. Testele prenatale din aceasta perioada pot include analiza indicilor antropometrici ai mamei (greutate, inaltime etc.), tensiune arteriala si teste de urina. Se va examina si regiunea abdominala pentru determinarea dimensiunii si pozitiei uterulului. Ecografiile permit analiza ritmului cardiac al fatului.

In timpul saptamanii 10 de sarcina, cantitatea de sange din corp creste semnificativ, astfel ca pana la momentul nasterii, nivelul sangvin va fi cu 40-50% mai mare decat inainte de sarcina. Acest lucru duce la intensificarea circulatiei sangvine la nivelul sanilor, stomacului, picioarelor etc.

saptamana 10

Simptome:

  • greturi marinale, care ar putea treptat sa se reduca in intensitate;
  • distensie abdominala;
  • venele de la nivelul sanilor pot deveni mai vizibile deoare circulatia sangvina este intensificata;
  • modificari ale pielii – poate aparea acnee sau schimbari ale aspectului;
  • sensibilitate gingivala – gingiile pot deveni inflamate sau umflate.

In aceasta perioada se pot efectua testarile genetice pentru a identifica anumiti factori de risc.