Perimenopauza – tranzitia de la perioada fertila la menopauza

perimenopauza

Perimenopauza este etapa de tranzitie de la perioada fertila la menopauza. Iata care sunt cauzele, simptomele care pot sa apara, precum si metode de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este perimenopauza?
2. Simptome perimenopauza
3. Exista tratamente care pot ameliora simptomele perimenopauzei?

Ce este perimenopauza?

Perimenopauza inseamna tranzitia de la perioada fertila la menopauza. Este momentul in care organismul incepe sa produca treptat mai putini estrogeni. De obicei, incepe in jurul varstei de 40 ani, dar poate incepe si mai devreme, din jurul varstei de 30 ani. Perimenopauza dureaza pana la menopauza, momentul in care ovarele inceteaza sa mai elibereze ovule. In ultimii 1 – 2 ani de perimenopauza, aceasta scadere a estrogenului accelereaza.

Perimenopauza variaza foarte mult de la o femeie la alta. Durata medie este de 3-4 ani, desi poate dura doar cateva luni sau se poate extinde pana la aproximativ 10 ani. Perimenopauza se termina atunci cand trec 12 luni fara a avea menstruatie.

In general, se considera ca premenopauza si perimenopauza din punct de vedere tehnic au semnificatii diferite. Premenopauza este atunci cand nu apar simptome de perimenopauza sau menopauza. Apar menstruatii in continuare – regulate sau neregulate – si este posibil sa apara unele modificari hormonale, dar nu exista modificari vizibile in corp. Pe de alta parte, in timpul perimenopauzei, apar unele simptome ale menopauzei. Acestea pot include modificari ale ciclului menstrual, bufeuri, probleme de somn, modificari ale dispozitiei.

perimenopauza si hormonii

Perimenopauza si modificarile hormonale

Modificarile fizice asociate perimenopauzei sunt date de unele modificari hormonale, in special variatii ale nivelului de estrogen. Nivelurile de estrogen sunt controlate in mare masura de doi hormoni, hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). FSH stimuleaza foliculii – saculetii plini cu lichid din ovarele care contin ovule – pentru a produce estrogen. Cand estrogenul atinge un anumit nivel, creierul semnaleaza hipofiza sa opreasca nivelul de FSH si sa produca un val de LH. La randul sau, acest lucru stimuleaza ovarul sa elibereze ovulul din foliculul sau (ovulatia). Folicul ramas produce progesteron, pe langa estrogen, in pregatirea pentru sarcina. Pe masura ce aceste niveluri hormonale cresc, nivelurile de FSH si LH scad. Daca sarcina nu apare, progesteronul scade, menstruatia are loc si ciclul incepe din nou.

In tranzitia de la perioada fertila la menopauza, productia de estrogen si progesteron trece prin fluctuatii. Multe dintre modificarile pe care le experimentati in timpul perimenopauzei sunt rezultatul scaderii nivelului de estrogen.

cursuri puericultura

Menopauza este o etapa normala in viata. Insa, poate aparea mai devreme uneori. Factorii de risc pentru menopauza prematura includ fumatul, istoricul familial de menopauza prematura, anumite medicamente sau interventii – ca histerectomia.

Simptome perimenopauza

La perimenopauza, femeile au cel putin unele dintre aceste simptome:

miababy magazin
  • bufeuri;
  • sensibilitatea sanilor;
  • intensificarea sindromului premenstrual;
  • scaderea libidoului;
  • oboseala;
  • menstruatii neregulate;
  • uscaciune vaginala;
  • disconfort in timpul sexului;
  • scurgeri de urina la tuse sau stranut;
  • nevoia urgenta de a urina frecvent;
  • modificari ale dispozitiei;
  • probleme cu somnul.

Menstruatiile neregulate sunt frecvente si normale in timpul perimenopauzei. Insa, retineti ca si alte probleme pot provoca modificari ale perioadelor menstruale. Discutati cu medicul, mai ales daca aveti menstruatii foarte intense, cu cheaguri, menstruatii foarte lungi, sangerari intre menstruatii etc. Cauzele sangerarii anormale includ adesea probleme hormonale, pilule contraceptive, sarcina, fibroame, probleme de coagulare a sangelui etc.

Pe masura ce ovulatia devine mai neregulata, durata dintre menstruatii poate fi mai mare sau mai scurta, debitul poate fi usor sau foarte mare si pot sa lipseasca unele menstruatii. De asemenea, bufeurile sunt frecvente in timpul perimenopauzei. Intensitatea, lungimea si frecventa variaza. Problemele de somn sunt date de obicei de bufeuri sau transpiratiile nocturne.

Pe masura ce ovulatia devine neregulata, capacitatea de a avea o sarcina scade. Cu toate acestea, atata timp cat apar menstruatii, sarcina este inca posibila. Daca doriti sa evitati sarcina, utilizati metode contraceptive pana cand trec 12 luni fara menstruatie.

simptome perimenopauza

Exista tratamente care pot ameliora simptomele perimenopauzei?

De obicei, nu este necesar ca medicul sa efectueze teste pentru a sti ca ati ajuns la perimenopauza. Insa, in unele cazuri, alte probleme de sanatate pot provoca simptome similare. Se pot efectua teste de sange care pot arata cresterea hormonului foliculostimulant (FSH) si scaderea estrogenului.

Exista atat tratamente eliberate pe baza de reteta, cat si fara prescriptie medicala disponibile pentru perimenopauza si menopauza. Terapia medicamentoasa este adesea utilizata pentru a trata simptomele perimenopauzei.

Terapiile hormonale

Terapia cu estrogeni (hormoni) functioneaza prin normalizarea nivelului de estrogen, astfel incat fructuatiile hormonale bruste sa nu cauzeze simptome incomode. Unele forme de estrogen pot chiar ajuta la reducerea riscului de osteoporoza. Estrogenul este de obicei combinat cu progestin – sub mai multe forme, inclusiv pilule orale, creme, geluri, plasturi.

Terapia sistemica cu estrogen –  sub forma de pilule, plasturi, gel sau crema – ramane cea mai eficienta optiune de tratament pentru ameliorarea bufeurilor si a transpiratiilor nocturne abundente. In functie de istoricul medical personal si istoricul familial, medicul va poate recomanda estrogen in cea mai mica doza necesara pentru a ameliora simptomele. Pentru ameliorarea uscaciunii vaginale, estrogenul poate fi administrat direct vaginal utilizand o tableta, inel sau crema vaginala. Acest tratament elibereaza doar o cantitate mica de estrogen, care este absorbita de tesutul vaginal. Poate ajuta la ameliorarea uscaciunii vaginale, a disconfortului in timpul actului sexual si a unor simptome urinare.

Alte tratamente

Alte medicamente pentru menopauza includ:

  • cremele vaginale pe baza de prescriptie medicala ce pot atenua uscaciunea, precum si durerea provocata de actul sexual;
  • antidepresivele pot reduce schimbarile de dispozitie;
  • medicamentul gabapentina poate fi o optiune pentru bufeuri.

solutii pentru simptomele perimenopauzei

Daca aveti menstruatii neregulate si nu doriti sa ramaneti gravida, pilulele contraceptive cu doze mici sunt o alegere buna. Prin suprimarea ovulatiei, acestea moduleaza fluxul menstrual si regleaza menstruatiile. De asemenea,  reduc bufeurile, reduc uscaciunea vaginala si previn pierderea osoasa. Daca aveti sangerari anormale, cum ar fi sangerari zilnice sau foarte abundente, consultati medicul. De asemenea, contraceptivele cu doze mici sau estrogenul vaginal (sub forma de crema, inel, tableta sau gel) pot ajuta la ameliorarea uscaciunii vaginale, dar tratamentul hormonal nu este singura abordare. Cremele hidratante vaginale aplicate de doua ori pe saptamana favorizeaza umiditatea si elasticitatea.

Anumite antidepresive legate de clasa de medicamente numita inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) pot reduce bufeurile date de menopauza. Un antidepresiv pentru gestionarea bufeurilor poate fi util pentru femeile care nu pot lua estrogen din motive de sanatate sau pentru femeile care au nevoie de un antidepresiv pentru o tulburare de dispozitie. Gabapentina este aprobata pentru a trata convulsiile, dar s-a demonstrat ca ajuta si la reducerea bufeurilor. Acest medicament este util pentru femeile care nu pot utiliza terapia cu estrogeni din motive de sanatate si pentru cele care au si migrene.

 

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/menopause/guide/guide-perimenopause
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666
(3) https://www.healthline.com/health/menopause/difference-perimenopause
(4) https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause
(5) https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/menopause-101-a-primer-for-the-perimenopausal
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4834516/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *