Menopauza prematura – simptome si care pot fi cauzele

menopauza prematura

Menopauza prematura inseamna instalarea menopauzei mai devreme decat ar trebui. Iata care sunt simptomele care pot indica menopauza prematura, cauzele posibile si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este menopauza prematura?
2. Care sunt simptomele menopauzei premature?
3. Cauzele menopauzei premature
4. Diagnostic
5. Care sunt complicatiile?
6. Tratamente pentru menopauza prematura

Ce este menopauza prematura?

Menopauza apare atunci cand ovarele nu mai produc ovule mature – nu mai are loc ovulatia. O femeie este la menopauza cand nu a mai avut menstruatie timp de mai mult de 12 luni. Insa, simptomele asociate, cum ar fi bufeurile, incep cu mult inainte de menopauza, intr-o perioada numita perimenopauza. Cu toate acestea, aproximativ 1% dintre femei experimenteaza menopauza inainte de varsta de 40 de ani. Aceasta este cunoscuta sub numele de menopauza prematura. Menopauza intre 41 si 45 de ani se numeste menopauza timpurie. Menopauza timpurie si prematura pot avea aceleasi cauze. Singura diferenta este varsta la care se instaleaza. Menopauza care apare inainte de 45 de ani se numeste menopauza timpurie. Menopauza care apare inainte de 40 de ani se numeste menopauza prematura.

Multi medici se refera acum la menopauza prematura drept insuficienta ovariana prematura sau insuficienta ovariana primara.

simptome menopauza precoce

Insuficienta ovariana prematura spontana

Menopauza la femeile cu varsta mai mica de 40 de ani se numeste menopauza prematura. Daca acest lucru se intampla spontan, se numeste insuficienta ovariana prematura. Insuficienta ovariana prematura afecteaza aproximativ 1 din 100 de femei. Aproximativ 8 din 100 de femei au menopauza prematura din alte cauze, cum ar fi chimioterapia sau interventii chirurgicale.

Ce este perimenopauza?

Tranzitia treptata intre anii de reproducere si menopauza (incetarea perioadelor menstruale) se numeste perimenopauza (literalmente insemnand „in apropierea menopauzei”). Este, in general, o tranzitie care dureaza multi ani si poate fi asociata cu menstruatii mai scurte, menstruatii neregulate, transpiratii nocturne si alte simptome.

Care sunt simptomele menopauzei premature?

Simptomele menopauzei premature sunt similare cu cele din menopauza obisnuita. Unele simptome includ:

cursuri puericultura
  • modificari ale ciclului menstrual, inclusiv modificari ale tiparului obisnuit de sangerare, in special sangerari neregulate (menstruatii neregulate) si absenta menstruatiilor (amenoree);
  • bufeuri;
  • transpiratii nocturne;
  • uscaciune vaginala si disconfort in timpul sexului;
  • probleme de concentrare si probleme cu memoria;
  • afectarea starii de spirit sau anxietate;
  • scaderea libidoului;
  • tulburari ale somnului;
  • probleme urinare, cum ar fi frecventa crescuta a urinarii sau incontinenta;
  • cresterea sau scaderea in greutate.

Daca nu ati avut menstruatia timp de 3 sau mai multe luni, ar trebui sa va adresati medicului. Exista mai multe motive pentru care s-ar putea sa nu aveti menstruatie, in afara de menopauza, cum ar fi:

  • stres;
  • sarcina;
  • o alta problema de sanatate;
  • schimbarea dietei sau a exercitiilor fizice;
  • raspuns la un medicament sau contraceptiv.

Nivelurile scazute de estrogen asociate cu lipsa menstruatiilor pot duce la pierderea osoasa. Tratamentul precoce poate ajuta la prevenirea leziunilor osoase.

miababy magazin

Cauzele menopauzei premature

Menopauza precoce sau prematura se poate sa apara din doua motive: epuizarea foliculilor sau disfunctia foliculilor. Cand apar aceste probleme, ovulele nu se maturizeaza sau nu se elibereaza, ceea ce determina oprirea menstruatiei. Aceste procese sunt considerate normale atunci cand apar mai tarziu in viata.

Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, corpul lor produce mai putin estrogen si progesteron, principalii hormoni implicati in reproducerea feminina. Cand acesti hormoni ating un nivel suficient de scazut, o femeie va inceta definitiv sa mai aiba ciclu menstrual. Menopauza se considera instalata oficial la 12 luni de la ultima menstruatie a unei femei. In unele cazuri, menopauza precoce sau prematura este provocata prin indepartarea chirurgicala a ovarelor sau prin tratamente medicale precum radioterapia si chimioterapia.

cauze menopauza precoce

Ovarele inceteaza sa mai produca ovule in mod spontan

Menopauza se poate sa apara in mod natural daca ovarele unei femei nu mai produc niveluri normale ale anumitor hormoni, in special estrogen. Aceasta se numeste uneori insuficienta ovariana prematura sau insuficienta ovariana primara. Cauza insuficientei ovariene premature este adesea necunoscuta, dar uneori poate fi vorba de:

  • anomalii cromozomiale – cum ar fi la femeile cu sindrom Turner;
  • boala autoimuna – in care sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile corpului – menopauza prematura poate fi un simptom al unei boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiana si artrita reumatoida;
  • anumite infectii, cum ar fi tuberculoza si oreionul – dar acest lucru este foarte rar;
  • sindromul oboselii cronice – femeile cu encefalomielita mialgica / sindrom de oboseala cronica prezinta oboseala extrema, slabiciune, dureri musculare si articulare, pierderi de memorie, cefalee, probleme de somn si alte simptome si pot fi mai susceptibile sa intre la menopauza precoce sau prematura.

Insuficienta ovariana prematura poate uneori sa fie ereditara. Unii factori legati de stilul de viata pot avea un impact asupra acestei probleme, de asemenea. Fumatul are efecte anti-estrogen care pot contribui la menopauza timpurie. De asemenea, indicele de masa corporala (IMC) poate influenta menopauza. Estrogenul este depozitat in tesutul adipos. Femeile foarte slabe au mai putine depozite de estrogeni, care pot fi epuizate mai devreme. In marea majoritate a cazurilor (60%), cauza nu poate fi gasita. Aceasta este cunoscuta sub numele de menopauza prematura idiopatica.

Menopauza indusa

Menopauza poate fi indusa uneori din motive medicale. De exemplu, o femeie cu cancer ovarian va necesita o interventie chirurgicala pentru a se elimina ovarele. Menopauza timpurie poate fi declansata si de radioterapie sau chimioterapie. Aproximativ 1 din 2 femei tratate pentru leucemie sau boala Hodgkin va avea menopauza precoce. In cazurile de menopauza prematura cauzate de tratamente citotoxice, cum ar fi chimioterapia, ovarele pot incepe uneori sa functioneze din nou dupa o perioada de timp. Acest lucru depinde de multi factori, inclusiv varsta femeii, tipurile de medicamente utilizate si doza. Chimioterapia pentru cancerul de san la femeile aflate in premenopauza poate duce, de asemenea, la menopauza timpurie.

a. Menopauza indusa de unele tratamente pentru cancer

Radioterapia si chimioterapia pot provoca insuficienta ovariana prematura. Acest lucru poate fi permanent sau temporar. Riscul va depinde de:

  • varsta – fetele care nu au ajuns inca la pubertate pot tolera un tratament mai bine decat femeile mai in varsta;
  • tipul de tratament care se administreaza – diferite tipuri de chimioterapie pot afecta ovarele in mod diferit;
  • unde este concentrata radioterapia in corp – riscul de a dezvolta menopauza prematura este mai mare daca urmati tratament cu radioterapie in zona creierului sau pelvisului.

b. Chirurgie pentru indepartarea ovarelor sau a uterului

Indepartarea chirurgicala a ambelor ovare este asociata cu menopauza prematura sau precoce. Chirurgia pentru indepartarea uterului este un alt exemplu.

Diagnostic

In general, menopauza inseamna cand trec 12 luni in care nu ati mai avut sangerari menstruale. Insa, e recomandat sa mergeti la medic pentru un control dupa cel mult 3 luni in care nu ati avut menstruatie. Medicul poate comanda teste hormonale pentru a vedea daca simptomele sunt din cauza perimenopauzei sau a unei alte afectiuni. Medicul va efectua un examen fizic si va adresa o serie de intrebari privind simptomele si caracteristicile ciclului menstrual. Va intreba si despre istoricul medical personal si familial si se vor face analize pentru a exclude orice alte cauze, inclusiv un test de sarcina.

Testele recomandate includ:

  • hormonul anti-mulerian (AMH) – pentru a vedea daca va apropiati de menopauza sau ati ajuns deja la ultimul ciclu menstrual;
  • estrogen – in menopauza, nivelul de estrogen scade;
  • hormonul foliculostimulant;
  • nivelul de TSH – daca aveti tiroida subactiva (hipotiroidism), veti avea niveluri de TSH prea mari, iar simptomele afectiunii sunt similare cu simptomele menopauzei.

Retineti ca uneori testele hormonale sunt ineficiente, deoarece nivelurile hormonale se schimba si fluctueaza in timpul perimenopauzei.

tratament menopauza precoce

Care sunt complicatiile?

Femeile care ajung la menopauza prea devreme pot avea simptome sau probleme de sanatate similare cu cele asociate menopauzei obisnuite. Insa, unele femei cu menopauza precoce sau prematura pot avea, de asemenea:

  • risc mai mare de probleme grave de sanatate, cum ar fi boli de inima si osteoporoza, deoarece femeile vor trai mai mult fara beneficiile date de un nivel mai ridicat de estrogen;
  • simptome mai severe ale menopauzei;
  • stari de tristete sau depresie pentru pierderea timpurie a fertilitatii sau schimbarile corpului.

Tratamente pentru menopauza prematura

De obicei, exista optiuni de tratament disponibile pentru a ajuta la gestionarea simptomelor menopauzei sau a afectiunilor legate de aceasta. Astfel de tratament va pot ajuta sa faceti fata mai usor schimbarilor din corp.

Ce tratamente se folosesc?

Femeile cu menopauza timpurie pot avea un risc mai mare de probleme de sanatate, cum ar fi debutul precoce al osteoporozei si boli de inima. Din acest motiv, se recomanda o forma de terapie hormonala pana cand ajung la varsta tipica a menopauzei (aproximativ 51 de ani). Poate fi vorba de pilula contraceptiva orala combinata cu estrogen si progestogen sau terapia hormonala. Oricare dintre aceste optiuni trateaza simptomele menopauzei si reduce riscul aparitiei osteoporozei si a bolilor de inima.

Cel mai frecvent tratament include terapia de substitutie hormonala. Terapia hormonala sistemica poate preveni multe simptome frecvente ale menopauzei. Are, insa, si riscuri. Poate creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral sau cancer de san. Discutati cu medicul despre riscurile si beneficiile asociate inainte de a incepe terapia. Medicul va va recomanda probabil sa luati acest tratament pana cel putin la varsta menopauzei naturale (in jur de 51 de ani in medie), pentru protectie impotriva osteoporozei si a altor afectiuni care se pot dezvolta dupa menopauza.

Suplimente de calciu si vitamina D

Calciul si vitamina D pot ajuta la prevenirea osteoporozei daca nu obtineti suficient din dieta. Femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani ar trebui sa primeasca 1.000 mg de calciu pe zi din alimente sau suplimente. Femeile cu varsta peste 51 de ani ar trebui sa primeasca 1.200 mg pe zi. O cantitate zilnica recomandata de vitamina D este de aproximativ 600-800 UI / zi.

miababy magazin

Sarcina si menopauza precoce

Menopauza timpurie permanenta va afecta capacitatea de a avea copii in mod natural. Veti putea sa aveti in continuare copii prin utilizarea procedurilor FIV si folosirea de ovule donate de la o alta femeie sau folosind propriile ovule daca au fost criogenate.

Impactul emotional asociat menopauzei premature

Menopauza prematura poate fi o problema grava din punct de vedere emotional. Unele dintre problemele comune cu care se pot confrunta femeile includ:

  • probleme emotionale si suferinta emotionala la gandul ca nu vor mai putea avea copii;
  • teama de a „imbatrani” prea devreme;
  • ingrijorari ca partenerul nu le va mai vedea la fel de atragatoare;
  • probleme cu stima de sine.

Consilierea psihologica si grupurile de sprijin pot ajuta femeile sa se impace cu aceasta experienta si sa faca fata mai usor.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634232/
(2) https://www.menopause.org.au/hp/management/early-menopause
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-ovarian-failure/symptoms-causes/syc-20354683
(4) https://www.webmd.com/menopause/premature-ovarian-failure
(5) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/premature-and-early-menopause
(6) https://www.healthline.com/health/menopause/causes-early

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *