Nastere prematura – iata ce inseamna prematuritate, care sunt semnele nasterii premature, cum arata un bebe prematur, ce complicatii pot fi asociate cu nasterea prematura.
CUPRINS:
1. Ce este prematuritatea?
2. Semne travaliu prematur
3. Cum arata bebelusul prematur?
4. Cauze nastere prematura
5. Un prematur are nevoie de ingrijire speciala?
6. Complicatii nastere prematura
Travaliul prematur este travaliul care incepe prea devreme, inainte de saptamana 37 de sarcina. Travaliul este procesul prin care trece corpul mamei pentru a naste bebelusul. Travaliul prematur poate duce la nastere prematura. Bebelusul are nevoie de aproximativ 40 de saptamani in uter pentru a creste si a se dezvolta inainte de nastere. Un bebelus nascut inainte de saptamana 37 de sarcina este considerat prematur, adica nascut inainte de dezvoltarea completa. Sugarii prematuri nascuti intre saptamanile 34 – 37 de sarcina sunt adesea numiti prematuri tardivi – prematuritate tardiva. Bebelusii prematuri tardivi sunt de obicei sanatosi la nastere, dar pot avea mai multe dificultati de adaptare decat bebelusii nascuti la termen. Din cauza greutatii mai mici, pot avea probleme cu mentinerea temperaturii corpului.
Iata termenii folositi pentru a descrie prematuritatea:
Unele probleme de sanatate legate de nasterea prematura pot sa persiste toata viata. Alte probleme, cum ar fi dizabilitatile intelectuale sau de dezvoltare, pot aparea pe masura ce copilul creste si mai tarziu in copilarie. Cu cat un copil se naste mai devreme, cu atat este mai probabil sa aiba probleme de sanatate.
Varsta gestationala este perioada de timp in care copilul s-a dezvoltat in uter. Este calculata din prima zi a ultimei menstruatii. Bebelusii pot fi atat prematuri, cat si cu greutate redusa la nastere. Greutatea redusa la nastere este atunci cand bebelusii cantaresc mai putin de 2,5 kg. Greutatea redusa la nastere se poate sa apara cand bebelusii prematuri se nasc inainte de a avea sansa de a lua in greutate in ultimele saptamani sau luni de sarcina. Acesti bebelusi au o greutate redusa la nastere, dar au dimensiunea adecvata varstei lor gestationale.
Iata cateva dintre semnele si simptomele travaliului prematur:
Medicul poate face un examen pelvin sau o ecografie transvaginala pentru a vedea daca colul uterin a inceput sa se dilate pentru travaliu. Colul uterin este deschiderea catre uter care se afla in partea superioara a vaginului (canalul de nastere). O ecografie transvaginala se face prin vagin in loc de partea exterioara a abdomenului. Daca aveti travaliu prematur, este posibil ca medicul sa va ofere tratament pentru a opri travaliul. De asemenea, este posibil sa primiti tratament care sa imbunatateasca sanatatea bebelusului inainte de nastere. In alte cazuri, e necesara nasterea. In general, prematurii se nasc natural (vaginal), dar uneori poate fi necesara o cezariana.
Protocolul pentru nasterea prematura depinde de starea fatului si a mamei. Daca membranele nu s-au rupt si sunt intacte, iar starea mamei si a fatului este buna, se pot administra substante tocolitice pentru a opri contractiile si corticosteroizi pentru a grabi dezvoltarea si maturizarea plamanilor copilului. De asemenea, se pot oferi antibiotice in scop profilactic. Daca s-a rupt apa, se pot administra, de asemenea, substante tocolitice si corticosteroizi, iar antibioticele se recomanda daca nasterea nu s-a produs dupa 12 ore de la ruperea membranelor.
Cu cat bebelusul se naste mai devreme, cu atat va fi mai mic, capul va parea mai mare in raport cu restul corpului si va avea mai putina grasime corporala. Fiind mai putina grasime, pielea va parea mai subtire si mai transparenta. De asemenea, nou-nascutul poate avea par fin, numit lanugo, pe spate si pe umeri. Avand mai putina grasime protectoare la nivelul pielii, nu are capacitatea de a-si regla temperatura corpului la fel ca un copil nascut la termen. Din acest motiv, va fi plasat imediat dupa nastere intr-un incubator unde temperatura poate fi reglata.
Un preamatur in general plange mai incet sau chiar deloc, si poate avea probleme cu respiratia. Asta din cauza faptului ca sistemul respirator este inca imatur. Copilul poate avea tonus muscular slab, iar organele genitale sunt adesea mai mici decat in mod normal sau incomplet dezvoltate. Copilul e posibil sa nu aiba reflexele de supt si inghitit, ceea ce poate afecta hranirea.
De cele mai multe ori, medicii nu stiu de ce bebelusii se nasc mai devreme. Alteori, cauza poate fi faptul ca mama are o problema de sanatate in timpul sarcinii, cum ar fi:
Alte motive pentru care un copil se poate naste prematur includ:
Femeile insarcinate au, de asemenea, risc mai mare de a naste devreme daca sunt mai mici de 17 ani sau au varsta peste 35 de ani – sarcina geriatrica.
Unii prematuri pot avea nevoi de mai multe ingrijiri speciale. Bebelusii mai mici si nascuti cu mult mai devreme tind sa aiba mai multe probleme de sanatate decat bebelusii nascuti mai aproape de termenul scadent. De obicei, prematurii sunt dusi intr-o unitate de terapie intensiva neonatala.
Daca vorbim de o nastere cu mai mult timp inainte de termen, pot exista probleme de respiratie care pot provoca probleme grave de sanatate, deoarece celelalte organe imature din corpul copilului se poate sa nu obtina suficient oxigen. Pentru a se asigura ca acest lucru nu se intampla, medicii vor tine copilul sub observatie atenta, monitorizandu-i respiratia si ritmul cardiac cu un echipament numit monitor cardio-respirator. Daca este nevoie de ajutor pentru respiratie, se poate administra oxigen suplimentar sau se poate folosi un ventilator pentru a-i sustine respiratia.
Prematurii nu au suficienta grasime corporala pentru a-si mentine temperatura corpului. De aceea, trebuie dusi intr-un incubator sau alte sisteme de mentinere a temperaturii corporale. Uneori e necesara administrarea de substante nutritive vitale, fie intravenos, fie folosind un tub introdus prin nas sau gura pana in stomac. In general, un copil prematur poate fi externat odata ce poate sa suga bine la san, respira fara asistenta, isi poate mentine temperatura corporala si are greutatea corporala adecvata.
Desi nu toti copiii prematuri dezvolta complicatii, nasterea inainte de termen poate provoca probleme de sanatate pe termen scurt si lung. In general, cu cat un copil se naste mai devreme, cu atat este mai mare riscul de complicatii. Unele probleme pot fi observate la nastere, in timp ce altele se pot dezvolta abia mai tarziu.
In primele saptamani, complicatiile nasterii premature pot include:
Un copil prematur poate avea probleme cu respiratia din cauza unui sistem respirator imatur. Cel mic poate dezvolta sindrom de detresa respiratorie, deoarece plamanii nu se pot extinde si nu se pot contracta normal. Copiii prematuri pot dezvolta, de asemenea, o problema pulmonara cunoscuta sub numele de displazie bronhopulmonara.
Copiii prematuri pot pierde rapid caldura corporala. Nu au grasimea corporala a unui sugar nascut la termen si nu pot genera suficienta caldura pentru a contracara pierderile de caldura de la suprafata corpului. Daca temperatura corpului scade prea mult, poate rezulta o temperatura a corpului anormal de scazuta (hipotermie). Hipotermia la un copil prematur poate duce la probleme de respiratie si niveluri scazute ale glicemiei.
Copiii prematuri au mai multe riscuri de a avea sisteme gastro-intestinale, rezultand complicatii precum enterocolita necrozanta.
Copiii prematuri sunt expusi riscului de probleme cu sangele, cum ar fi anemia si icterul la nou-nascut. Icterul este o decolorare galbena a pielii si a ochilor bebelusului care apare deoarece sangele copilului contine exces de bilirubina.
Cele mai frecvente probleme cardiace cu care se confrunta bebelusii prematuri sunt canalul arterial permeabil si tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala). Tensiunea arteriala scazuta poate necesita ajustari in fluidele intravenoase, medicamente si, uneori, transfuzii de sange.
Cu cat un copil se naste mai devreme, cu atat este mai mare riscul de sangerare in creier, cunoscuta sub numele de hemoragie intraventriculara. Cele mai multe hemoragii sunt usoare si se reduc cu impact minim pe termen scurt.
Copiii prematuri au adesea probleme cu metabolismul. Unii prematuri pot dezvolta un nivel anormal de scazut de zahar din sange (hipoglicemie).
Un sistem imunitar subdezvoltat la copiii prematuri poate duce la un risc mai mare de infectie. Infectia la un copil prematur se poate raspandi rapid in sange, provocand sepsis – infectie care se raspandeste in sange.
Pe termen lung, nasterea prematura poate duce la urmatoarele complicatii (retineti ca aceste complicatii sunt foarte rare si depind de gradul de prematuritate):
Unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate printr-o ingrijire adecvata. Medicii efectueaza diferite teste la scurt timp dupa nastere. Aceste teste ajuta la reducerea riscului de complicatii. De asemenea, medicii monitorizeaza continuu copiii in timpul spitalizarii, iar monitorizarea atenta continua si in primii ani de viata.
Laptele matern este cea mai buna sursa de nutritie pentru toti bebelusii, in special pentru prematuri. Laptele matern are proteine care ajuta la combaterea infectiilor. In general, prematurii nu pot suge bine la san initial, astfel ca e necesar ca mama sa stoarca laptele matern si acesta sa fie administrat copilului prin alte metode. Daca nu alaptati sau nu stoarceti laptele matern, bebelusul va primi formula. In laptele matern sau in formula pot fi adaugati nutrienti suplimentari. Asta pentru ca prematurii au nevoie de mai multe calorii, proteine si alti nutrienti decat copiii nascuti la termen.
Nu exista metode garantate de a preveni o nastere prematura, dar puteti reduce riscul prin mentinerea unei sarcini sanatoase. Puteti face acest lucru printr-o alimentatie sanatoasa in sarcina, evitarea fumatului si expunerii la fum de tigara, evitarea alcoolului si a altor substante. De asemenea, mergeti la toate controalele de rutina pentru a verifica starea fatului si cum decurge sarcina. In cazul sarcinilor cu risc ridicat de nastere prematura, uneori medicii recomanda administrarea de progesteron.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/reproductivehealth/features/premature-birth/index.html
(2) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth
(3) https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/premature-labour-and-birth/
(4) https://www.healthline.com/health/pregnancy/premature-infant
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-birth/symptoms-causes/syc-20376730
(6) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/premature-baby
(7) https://www.webmd.com/baby/guide/premature-labor
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Buna ziua, am 32 de saptamani, bebe arată de 34 și are 2400 kg. Doamna doctor mi-a spus că am iminenta de naștere prematură. Am contractii simt cum bebe împinge uneori prea mult in jos. In schimb pe lângă astea ametesc mai tot timpul și iminenta simt sânii foarte tari și ma dor, stare de molesala.