Articole

Lactoferina – ce este si ce rol are

Lactoferina este o proteina care se gaseste in laptele de vaca, laptele matern, anumite fluide corporale si in granulele specifice ale neutrofilelor. Iata ce rol are in organism.

CUPRINS:

1. Ce este lactoferina?
2. Lactoferina – rol in organism
3. Lactoferina din laptele matern
4. Suplimentele de lactoferina
5. Testarea lactoferinei fecale

Ce este lactoferina?

Lactoferina este o proteina care se gaseste in laptele de vaca si laptele matern uman. Cunoscuta si sub numele de lactotransferina sau LF, este un tip de glicoproteina care leaga fierul, secretata in mare parte in fluidele corporale, inclusiv lapte matern, saliva, lacrimi, lichide vaginale, material seminal, secretii din plamani si nas, bila, sucuri digestive si urina. Se gaseste si in granulele specifice ale neutrofilelor.  Colostrul, primul lapte produs dupa nasterea unui copil, contine de aproximativ 7 ori mai multa lactoferina decat laptele mai matur. Aceasta proteina se gaseste si in lichidele secretate la nivelul ochilor, nasului, cailor respiratorii, intestinului etc.

Zerul este una dintre cele doua proteine ​​majore gasite in lapte (cealalta fiind cazeina). Cand vorbim despre zer, ne referim de fapt la o proteina complexa formata din multe fractiuni proteice mai mici (peptide), inclusiv beta-lactoglobulina, alfa-lactalbumina, imunoglobuline (IgGs), glicomacropeptide, albumina serica bovina (BSA) si peptide minore precum lactoperoxidaze, lizozima si lactoferina. Fiecare dintre aceste fractiuni gasite in zer are propriile sale proprietati biologice unice. Lactoferina constituie aproximativ 0,5 – 1% sau mai putin din proteinele ​​din zer derivate din laptele de vaca (laptele matern uman contine pana la 15%).

Lactoferina – rol in organism

Principalele functii ale lactoferinei in organism includ legarea si transportul fierului. Forma lactoferinei legata de fier se numeste hololactoferina, in timp ce varianta fara fier este apolactoferina. De asemenea, ajuta la combaterea infectiilor. Uneori medicii recomanda suplimente datorita beneficiile antioxidante si antiinflamatorii. Desi suplimentele de lactoferina provin de obicei din orez modificat genetic, pot proveni si din lapte de vaca.

Are activitate antibacteriana si de sustinere a imunitatii. Se crede, de asemenea, ca este foarte importanta pentru mentinerea functiilor imune in copilarie. Se crede ca joaca un rol si in prevenirea cancerului si a tulburarilor cauzate de afectarea sistemului imunitar al organismului, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Cercetarile au aratat ca nu exista o reducere semnificativa a nivelului lactoferinei din laptele pasteurizat comparativ cu laptele crud.

Poate sustine imunitatea

Lactoferina este considerata o linie de aparare imuna in corpul uman si este un factor esential in raspunsul imun. Se gaseste in concentratie mare in cavitatea bucala unde intra in contact direct cu agentii patogeni (adica virusuri, bacterii etc.) si suprima foarte mult acesti agenti patogeni printr-o varietate de mecanisme diferite. Receptorii specifici pentru aceasta proteina se gasesc pe multe celule imune cheie, cum ar fi limfocitele, monocitele si macrofagele.

Sanatatea digestiva

Lactoferina pare a fi deosebit de importanta pentru sanatatea si functia tractului intestinal si s-a constatat ca reduce considerabil inflamatia sistemica si intestinala in boli precum boala inflamatorie intestinala si altele. Poate favoriza dezvoltarea microflorei benefice – cum ar fi bifidus – si poate reduce dezvoltarea bacteriilor rele, cum ar fi E. coli, streptococi, clostridium si altele.

Efecte antimicrobiene

Lactoferina este un puternic agent antimicrobian care inhiba o gama larga de bacterii si alti microbi. Aceasta activitate e legata de capacitatea sa de a lega fierul. Multe bacterii patogene au nevoie de o cantitate de fier pentru a se inmulti – in prezenta lactoferinei, acestea sunt puternic inhibate sau distruse. De asemenea, exista cercetari care indica faptul ca lactoferina poate imbunatati eficienta tratamentelor cu antibiotice in lupta impotriva agentilor patogeni.

Lactoferina – alte beneficii

Mai multe studii sugereaza ca lactoferina reduce stresul oxidativ. Boli precum cancerul, bolile de inima si multe altele sunt strans legate de stresul oxidativ – fie ca factor cauzal, fie ca factor de progres a bolii. De asemenea, unele date sugereaza ca acest element poate reduce leziunile acneice si cantitatea de sebum si poate ajuta la mentinerea sanatatii oaselor.

Lactoferina din laptele matern

Lactoferina este una dintre proteinele principale gasite in laptele matern uman. Poate fi unul dintre motivele pentru care bebelusul poate absorbi atat de bine fierul din laptele matern. Peste 50% din fierul din laptele matern este absorbit. Este mult mai mare absorbtia decat cantitatea de fier pe care un bebelus o absoarbe din formula pentru sugari – aproximativ 12%. Lactoferina se ataseaza de fierul suplimentar pe care bebelusul nu il absoarbe si nu mai permite ca bacterii daunatoare sa se dezvolte in tractul gastro-intestinal al copilului. Astfel, protejeaza bebelusii de boli si infectii.

Impreuna cu imunoglobulina secretorie A (SIgA) si oligozaharidele, lactoferina este gasita in cantitati mari in colostru. Pe masura ce laptele matern se modifica si se trece de la colostru la laptele matern de tranzitie si laptele matern matur, nivelurile de lactoferina scad. Insa, lactoferina continua sa fie prezenta in laptele matern matur. Prin congelarea laptelui matern se pierde doar o cantitate mica de lactoferina, insa fierberea laptelui matern distruge in mare parte lactoferina, dar si alte elemente asemanatoare.

Lactoferina din formula de lapte praf

Datorita beneficiilor lactoferinei din laptele matern pentru sanatate, companiile de produse lactate pentru copii lucreaza pentru a adauga lactoferina in formulele pentru sugari. Chiar daca formulele pentru sugari sunt o alternativa sigura si sanatoasa la laptele matern, laptele matern ramane superior, deoarece contine deja toate ingredientele necesare pentru sugari, intr-un echilibru corect.

Suplimentele de lactoferina

Lactoferina este utilizata ca antioxidant si pentru a proteja impotriva infectiilor bacteriene si virale. Alte utilizari includ stimularea sistemului imunitar, prevenirea deteriorarii tesuturilor legate de imbatranire, promovarea bacteriilor intestinale sanatoase si reglarea modului in care corpul proceseaza fierul. Exemple de suplimente de lactoferina includ Lactoferrin Jarrow Formulas, Lactiferon Derma sau Colostru si lactoferina Minunino pentru copii.

Lactoferina ajuta la reglarea absorbtiei fierului in intestin si la livrarea fierului catre celule. De asemenea, pare sa protejeze impotriva infectiilor bacteriene, posibil prin prevenirea cresterii bacteriilor, privandu-le de nutrienti esentiali sau prin distrugerea bacteriilor – prin afectarea peretilor celulari.

Suplimentele de lactoferina sunt obtinute din orez special procesat, de obicei. Uneori pot provoca diaree. In doze foarte mari, au fost raportate eruptii cutanate, pierderea poftei de mancare, oboseala, frisoane si constipatie. Aceste suplimente se administreaza doar la indicatii medicului. Desi este de obicei bine tolerata, dozele mari pot provoca dureri abdominale, diaree sau constipatie. Doza corecta a acestui supliment poate depinde de mai multi factori, inclusiv varsta si starea generala de sanatate.

Cei cu intoleranta la lactoza sau alergie la lapte ar trebui sa verifice daca suplimentul este facut din orez si nu din lapte de vaca, pentru a evita efectele secundare asociate. Este posibil sa vedeti cuvantul „apolactoferrina” pe ambalajul suplimentelor. Apolactoferina este o componenta a lactoferinei. Peste 90% din lactoferina din laptele uman este sub forma de apolactoferina.

Testarea lactoferinei fecale

Lactoferina fecala este un marker sensibil si specific pentru identificarea inflamatiei intestinale. Este sensibila si specifica pentru detectarea inflamatiei in boala inflamatorie intestinala cronica. Acest test neinvaziv se poate dovedi util in screeningul inflamatiei la pacientii care prezinta dureri abdominale si diaree. S-a demonstrat ca nivelul lactoferinei eliberate de neutrofile se coreleaza cu severitatea inflamatiei din tractul gastro-intestinal. Acest element este stabil in fecale timp de cateva zile la temperatura camerei si chiar mai mult daca scaunul este refrigerat.

Testarea lactoferinei fecale ii poate ajuta pe medici sa diferentieze bolile inflamatorii intestinale de sindromul intestinului iritabil, poate ajuta la evaluarea initiala a severitatii bolii etc.

Testarea lactoferinei fecale este foarte utila atunci cand un pacient prezinta simptome nespecifice, cum ar fi dureri abdominale si diaree, in special fara dovezi ale simptome de alarma ca sangerari. Un nivel limita de baza al lactoferinei fecale mai mic de 7,25 μg / g indica lipsa inflamatiei intestinale si, pentru un pacient cu simptome gastrointestinale, sugereaza o cauza functionala. Pretul testarii pentru lactoferin in materii fecale e de aproximativ 150 – 300 lei, in functie de laborator.

Referinte:
(1) https://www.verywellfamily.com/lactoferrin-in-breast-milk-431994
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198036/
(3) https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf0002490
(4) https://academic.oup.com/ajcn/article/99/3/712S/4577485
(5) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-49/lactoferrin
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12818275/
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6383158/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

6 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago