Colostrul – ce este si ce rol are?

colostrul

banner-tommee-tippee-miababy

Colostrul sau „primul lapte matern” – iata ce este colostrul, ce nutrienti contine acesta si cand apare, precum si ce beneficii are colostrul pentru sanatatea si dezvoltarea unui nou-nascut.

CUPRINS:

1. Ce este colostrul?
2. Compozitia colostrului
3. Cand apare colostrul?
4. Beneficiile colostrului
5. Alaptarea – beneficii pentru mama si bebe

Ce este colostrul?

Colostrul este laptele initial pe care il produce o femeie la jumatatea perioadei de sarcina si in primele zile dupa ce naste. Acest fluid gros, concentrat, care are adesea o culoare aurie, are un volum foarte redus si s-ar putea sa nu para mult, dar de fapt ofera beneficii majore copilului. Este o sursa importanta de nutrienti care promoveaza cresterea si combat bolile la sugari, dar poate fi consumat si in alte etape ale vietii – de obicei, sub forma de supliment. Chiar daca toate mamiferele produc colostru, suplimentele sunt produse de obicei din colostrul bovin. Colostrul bovin este similar cu colostrul uman – bogat in vitamine, minerale, grasimi, carbohidrati, proteine, hormoni de crestere si enzime digestive.

banner-tommee-tippee-miababy

Colostrul este mai bogat decat laptele matur din punct de vedere al continutului de sodiu, potasiu, proteine, vitamine solubile in grasimi si minerale.

ce este colostrul

Compozitia colostrului

Colostrul este numit si „primul lapte matern”, considerat masa perfecta pentru un nou-nascut de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Este usor galbui, chiar spre portocaliu, mai lipicios si dens, si produs in cantitati mici. Desi e produs in cantitati mici, are un continut nutritional bogat, datorita macronutrientilor si micronutrientilor. In plus, contine factori de crestere si compusi de reglare a sistemului imunitar si compusi antimicrobieni. Nuanta galbuie e data de betacaroten – de 10 ori mai mult decat in laptele matern final.

Contine cam 2,7 g/dl proteine, dintre care 44% cazeina, aproape 3g/dl lipide si 6 g/dl lactoza. In plus, este bogat in fier, fosfor, limfocite, neutrofile si macrofage. In timp ce colostrul este bogat in macronutrienti, vitamine si minerale, beneficiile sale pentru sanatate sunt preponderent legate de compusi specifici, care includ:

  • factori imunologicilactoferina – este o proteina implicata in raspunsul imunitar al organismului la infectii, inclusiv cele cauzate de bacterii si virusuri, dar si imunoglobuline – imunoglobulina A, imunoglobulina G, imunoglobulina M, polipeptide, oligozaharide, lizozim, lactalbumina si citokine;
  • factori de crestere – factorul de crestere epidermala (EGF), factor de crestere penru transformare – TGF alfa, factor de crestere pentru transformare TGF beta, factorul de crestere insulinic IGF1, factor de crestere endoteliala VEGF si hormon de crestere GH.

Cand apare colostrul?

Colostrul incepe sa fie produs inca din sarcina – de obicei spre finalul celui de-al doilea trimestru. Secretia sa continua si in primele zile dupa nastere. Apare practic in prima etapa de lactogeneza sau productie de lapte matern. Productia sa e reglata de unele modificari fiziologice, ce sunt reglate de nivelul de prolactina, estrogen si progesteron. Cantitatea produsa este una foarte mica, dar suficienta pentru bebe. Oricum, capacitatea stomacului unui nou-nascut e de pana la 7 ml in prima zi, creste treptat la 22-29 ml pana in ziua 3 si ulterior creste treptat ajungand la aproape 60 ml in ziua 7. Colostrul este mai dens si fluxul este mai lent, tocmai ca bebelusul sa invete despre alaptare si despre supt. Copilul se naste cu refluxul de suctiune, dar trebuie antrenat.

cursuri puericultura

cand apare colostrul si ce contine

Etapele laptelui matern

Prima hranire a bebelusului ii anteneaza instinctul de supt si ii asigura cantitatea de colostru. Laptele matern este sursa cea mai buna de hrana pentru un nou-nascut si un bebelus. Alaptarea ofera beneficii majore atat pentru bebe, cat si pentru mama. Contine peste 200 substante diferite, cu beneficii majore pentru sanatate. Laptele matern trece printr-o serie de schimbari, pe masura ce copilul creste, tocmai pentru a sustine nevoie sale. Prima etapa este colostrul, urmat de laptele de tranzitie si la final de laptele matur.

Laptele de tranzitie apare cam la 3-5 zile de la nastere, iar cel matur cam la 2 saptamani. Laptele de tranzitie e mai cremos si are niveluri ridicate de grasimi, lactoza, vitamine si mai multe calorii decat colostrul. Etapa de lapte de tranzitie dureaza aproximativ 2 saptamani si in acest timp sanii vor deveni mai mari, mai fermi si pot fi chiar durerosi. Laptele matur urmeaza dupa laptele de tranzitie si incepe sa apara aproape de sfarsitul celei de-a doua saptamani dupa nastere. Laptele matur este mai subtire si contine mai multa apa decat laptele de tranzitie. Este alcatuit din 90% de apa si 10 % carbohidrati, proteine ​​si grasimi necesare atat pentru crestere, cat si pentru energie.

miababy magazin

Beneficiile colostrului

Colostrul sustine sistemul imunitar si poate ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor care provoaca boli. Efectele care stimuleaza imunitatea colostrului se datoreaza in mare parte concentratiei mari de anticorpi IgA si IgG. Anticorpii sunt proteine ​​care combat virusurile si bacteriile.

Colostrul este, in principiu, primul aliment al copilului. Contine tot ceea ce are nevoie un bebelus, in cantitati corecte. Este scazut in zaharuri, dar cu continut ridicat de proteine, iar o mare parte dintre acestea sunt sub forma de factori imunitari, cum ar fi imunoglobulina A, care este conceputa pentru a captusi intestinul bebelusului si a-l proteja de bacterii si virusuri care pot provoca infectii. Contine, de asemenea, vitamine solubile in grasimi si antioxidanti, ajuta la colonizarea intestinului cu lactobacili (bacterii protectoare) si are un efect laxativ natural. Alaptarea frecventa in primele zile ale vietii poate contribui chiar la reducerea riscului de icter sever.

Colostrul are echilibrul perfect de nutrienti pentru un nou-nascut, si este usor de digerat. Sustine cresterea si dezvoltarea copilului, ii confera energie si are rol protector. Este considerat si „primul vaccin” – asta datorita nivelului crescut de imunoglobuline. IgA ofera protectie crescuta impotriva germenilor, iar IgF sustine dezvoltarea proceselor imunologice.

Suplimentele de colostru

Exista si varianta de suplimente de colostru – colostru bovin, pentru imunitate, probleme gastrointestinale etc. Se recomanda adesea pentru diaree – datorita anticorpilor si lactoferinei. Colostrul bovin poate sustine sanatatea intestinala si poate lupta impotriva infectiilor din tractul digestiv. Pot fi de ajutor in tratarea colitei, o afectiune caracterizata prin inflamatia mucoasei interne a colonului. Colostrul bovin poate spori imunitatea, poate combate infectiile si poate mentine sanatatea intestinelor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege mai bine efectele acestui supliment asupra sanatatii. De obicei, se recomanda cate o capsula de 1-2 ori pe zi, conform recomandarilor medicului.

beneficiile alaptarii

Alaptarea – beneficii pentru mama si bebe

Alaptarea este considerata metoda recomandata de hranire a unui nou-nascut si bebelus. Laptele matern este considerat cel mai bun aliment pentru copil si se recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni, ulterior continuarea alaptarii impreuna cu alimentele solide – diversificarea. Alaptarea are beneficii atat pentru bebe, cat si pentru mama. Poate reduce riscul de sindrom de moarte subita, protejeaza copilul de infectii si ii asigura o crestere si dezvoltare sanatoasa.

Laptele matern e usor de digerat, contine anticorpi esentiali si reduce riscul de alergii si astm. Sustine dezvoltarea cognitiva a copilului. Pentru mama, alaptarea poate duce la reducerea excesului de kilograme acumulate in sarcina, poate ajuta mama sa piarda mai usor aceste kilograme, imbunatateste conexiunea mama-copil si poate reduce riscul de depresie postnatala. In plus, multiple studii asociaza alaptarea cu un risc mai redus de cancer mamar si cancer ovarian.

Sfaturi alaptare

Pentru o alaptare eficienta, e parte importanta e atasarea corecta la san. Pentru asta conteaza mult si pozitia corecta de alaptare.Nou-nascutii sunt alaptati la cerele la cel mult 2-3 ore, atat ziua, cat si noaptea. Uneori e nevoie de mai multe hraniri, dar trebuie sa se tina cont si de semnele ca bebelusului ii e foame si semnele de satietate. Important e ca bebe sa fie atasat corect la san si sa suga suficient. Iti poti da seama ca bebe suge eficient si suficient la san daca uda suficiente scutece, daca pare satul si daca ia in greutate.

E important sa ai o alimentatie sanatoasa, echilibrata si variata in alaptare, pentru ca de asta depinde compozitia laptelui matern. Consuma alimente satioase, hranitoare, cat mai naturale. E important sa consumi alimente bogate in calciu, fier, folat. Evita alimente care ii pot cauza disconfort copilului – depinde de modul in are tolereaza copilul respectivele alimente. Fii atenta la eventualele reactii alergice, intolerante etc.

Contactul piele pe piele dupa nastere

Dupa nastere, se recomanda contactul piele pe piele intre nou-nascut si mama, dar si intre nou-nascut si tata. Asta datorita nevoii copilului de a simti mirosul si caldura mamei si a tatalui. De aceea, de obicei in maternitati bebelusul se aseaza pe pieptul mamei dupa nastere. Acest contact strans stimuleaza atasamentul intre bebelus si parinti, ii confera copilului un sentiment de sigurata si permite reglarea hormonala la mama si nou-nascut.  Acest contact apropiat favorizeaza alaptarea si reflexul de hranire si de supt. De asemenea, unele date sugereaza ca datorita microflorei benefice de pe pielea mamicii si a tatalui, copilul dezvolta propriul microbiom cutanat, ce poate ajuta la prevenirea dermatitei atopice si a altor probleme de la nivelul pielii.

Nu in ultimul rand, faptul ca bebe e pus la piept il ajuta sa se opreasca din plans si sa se linisteasca – recunoaste mirosul mamei si bataile inimii, ceea ce ii confera sentiment de siguranta si liniste. Bebelusul se relaxeaza, doarme mai bine apoi si se creeaza atasamentul. Contactul piele pe piele ajuta si la reglarea temperaturii corporale, reglarea ritmului respirator.

Lactatia

Lactatia este procesul natural de formare a laptelui matern pentru a hrani bebelusul. Acest proces este reglat de o serie de hormoni. In jur de saptamana 5 de sarcina, creste nivelul de prolactina, apoi nivelul de oxitocina, ce stimuleaza eliberarea laptelui. Uneori femeile se confrunta cu lactatie insuficienta, din cauza diferitelor motive – probleme hormonale, interventii chirurgicale la nivelul sanilor ce afecteaza tesutul glandular, administrarea anumitor medicamente, probleme de atasare la san etc. Lactatia poate intarzia din cauza anumitor complicatii la nastere sau in travaliu, din cauza nasterii premature sau din cauza separarii de bebelus dupa nastere.

Lactatia si productia de lapte matern functioneaza pe principiul de cerere si oferta – cu cat bebelusul e alaptat mai des, cu atat creste productia de lapte. Un alt mod de a stimula lactatia e prin pomparea laptelui, folosirea ambilor sani pentru alaptare, sa lasati copilul sa goleasca sanii complet, consum adecvat de lichide si alimente si masajul sanilor.

Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Colostrum-Your-Babys-First-Meal.aspx
(2) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/Pages/How-Your-Body-Prepares-For-Breastfeeding.aspx
(3) http://www.foodandnutritionjournal.org/volume1number1/colostrum-its-composition-benefits-as-a-nutraceutical-a-review/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/breastfeed-starting.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *