Hipomenoree – cauze si solutii

hipomenoree

Afla totul despre hipomenoree, ce este, simptomele pe care le poate produce un flux menstrual usor, ce cauzeaza menstruatiile foarte usoare, complicatii si optiunile de tratament.

CUPRINS:

1. Ce inseamna hipomenoree?
2. Simptome de hipomenoree
3. Cauze
4. Complicatii ale hipomenoreei
5. Tratament

Ce inseamna hipomenoree?

Hipomenoreea este un termen medical pentru menstruatiile usoare sau fluxul menstrual slab. Hipomenoreea este un simptom care indica o afectiune de baza ce ar putea afecta fertilitatea unei femei si capacitatea acesteia de a duce o sarcina la termen. O menstruatie redusa poate parea un lucru de dorit la inceput. Insa, menstruatiile foarte usoare persistente – hipomenoree – pot fi cauzate de afectiuni care, atunci cand nu sunt rezolvate, pot continua sa afecteze negativ sanatatea femeii, inclusiv fertilitatea.

In general, in timpul unei menstruatii sanatoase, o femeie va pierde in mod obisnuit intre 30-60 ml de sange la fiecare menstruatie. Femeile cu hipomenoree pierd mai putin de 30 ml pe menstruatie de obicei. Din cauza cantitatii reduse de sange menstrual, poate fi dificil pentru femei sa diferentieze menstruatiile usoare de spotting-ul dintre menstruatii.

Hipomenoreea este considerata o tulburare menstruala caracterizata prin sangerare menstruala usoara, cu o scadere a volumului cu peste 20% fata de o menstruatie normala anterioara. Sangerarea menstruala normala dureaza intre 3 – 7 zile. In caz de hipomenoree, exista o reducere continua a fluxului menstrual si sangerarea dureaza mai putin de 2 zile pentru cicluri repetate.

menstruatie redusa

Menstruatiile reduse nu sunt intotdeauna un motiv de ingrijorare

In unele cazuri, poate fi normal ca o femeie sa aiba mai putine sangerari in timpul perioadelor menstruale. Fluxul sangvin mai mic poate fi genetic – daca mama si/sau sora au, de asemenea, un flux menstrual scazut. Sarcina poate aparea in mod normal in acest caz de flux scazut in timpul menstruatiei. De asemenea, menstruatiile pot fi mai reduse in mod normal in adolescenta si la perimenopauza.

Simptome de hipomenoree

Nu exista alte simptome distincte de hipomenoree in afara de una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici:

cursuri puericultura
  • umezirea redusa a absorbantelor sau a tampoanelor la menstruatie;
  • flux menstrual slab care ramane constant pe toata perioada menstruatiei;
  • menstruatie mai scurta de 2-3 zile;
  • pot exista menstruatii lipsa sau flux menstrual neregulat;
  • ciclu menstrual neregulat;
  • sangerarea este foarte usoara, poate sa semene cu spotting-ul.

In plus, retineti ca menstruatiile reduse sunt un simptom al unui dezechilibru subiacent in organism. Ca atare, acestea pot fi insotite de alte simptome specifice cauzei, inclusiv: bufeuri, dureri de cap, acnee, probleme digestive, modificari ale dispozitiei, oboseala.

Cauze

Ciclul menstrual este reglat printr-o interactiune intre o serie de hormoni, principalul fiind estrogenul si progesteronul. Estrogenul este hormonul responsabil pentru cresterea mucoasei uterine, care este eliminata odata cu fluxul menstrual. In cazul unui dezechilibru hormonal, daca mucoasa uterina nu se dezvolta adecvat, ar putea rezulta un flux menstrual usor. Cauza pentru o menstruatie foarte usoara este – in cele mai multe cazuri – legata direct sau indirect de ciclul menstrual – dezechilibrul hormonal din organism, care perturba ciclul menstrual.

miababy magazin

ce inseamna menstruatie redusa

Cauze normale

Menstruatiile reduse si scurte sunt de obicei observate in diferite etape din viata unei femei, caz in care nu semnaleaza nicio problema. Acestea includ urmatoarele:

  • Perimenopauza – Pe masura ce o femeie se apropie de menopauza, iar ovarele incetinesc productia de hormoni, probabil ca va experimenta menstruatii neregulate, inclusiv un flux menstrual slab.
  • Sarcina – Sangerarea care seamana cu o menstruatie usoara poate fi, de asemenea, confundata cu sangerarea de implantare, care apare la aproximativ 7-10 zile dupa ovulatie.
  • Alaptarea – Este obisnuit ca femeile care alapteaza sa aiba un flux menstrual usor atunci cand menstruatia revine pentru prima data dupa nastere.
  • Pubertate – Este posibil ca primele menstruatii ale unei fete sa fie foarte usoare, adesea doar pete roz.

Cauze anormale

Hipomenoreea poate rezulta si din anumite boli sau anumile elemente ale stilului de viata, inclusiv urmatoarele:

  • sindromul ovarului polichistic;
  • boala tiroidiana;
  • grasime corporala insuficienta;
  • tulburari de alimentatie;
  • activitate fizica foarte intensa;
  • nivel ridicat de stres prelungit;
  • absenta ovulatiei;
  • contraceptive – utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive orale;
  • anemia nutritionala;
  • sindromul Asherman etc.

Problemele medicale cronice – precum diabetul zaharat si un nivel ridicat de insulina sau tulburarile ficatului, rinichilor, glandei tiroide, glandelor pituitare sau suprarenale sunt unele dintre problemele medicale care pot afecta productia si metabolismul pentru estrogen si progesteron. De asemenea, utilizarea prelungita a dispozitivelor intrauterine adesea duce la subtierea mucoasei uterine. Orice cicatrice care provoaca o boala sau o interventie chirurgicala poate provoca leziuni ale tesuturilor endometrului si, de asemenea, poate reduce mucoasa uterina, ceea ce duce la un flux sangvin slab. Sindromul Asherman este o afectiune rara in care tesutul cicatricial se dezvolta in uter. Aceasta apare de obicei dupa o procedura chirurgicala. Tesutul cicatricial uterin poate bloca fluxul menstruatiei, provocand menstruatii neregulate sau lipsa.

Schimbarile in rutina zilnica va pot afecta nivelul hormonilor si pot provoca menstruatii neregulate. Stresul afecteaza intregul corp, inclusiv capacitatea de a produce hormoni. Cand nivelul hormonal este afectat de stres, nu este neobisnuit ca menstruatia sa devina neregulata. Aceasta poate include mai putine zile de menstruatie. De asemenea, activitatea fizica intensa poate duce la menstruatii mai usoare. Orice modificare semnificativa a greutatii poate perturba nivelul normal de hormoni. Excesul de grasime corporala poate afecta, de asemenea, nivelul de estrogen, ceea ce inseamna ca obezitatea poate afecta ciclul menstrual.

Tulburarile de alimentatie care implica o restrictie calorica extrema pot afecta capacitatea organismului de a produce hormoni de reproducere.

Complicatii ale hipomenoreei

Menstruatiile mai usoare nu sunt, in general, un motiv de ingrijorare, mai ales atunci cand sunt prezente in anumite etape naturale. Totusi, hipomenoreea din cauze anormale poate avea consecinte negative asupra sanatatii unei femei. Anumite probleme medicale netratate, ca sindromul ovarelor polichistice, boala tiroidiana, stresul ridicat si alte probleme sunt strans legate de problemele de ovulatie, inclusiv absenta ovulatiei si infertilitatea. Alte complicatii ale menstruatiilor foarte usoare ar putea aparea din progresia afectiunilor care le provoaca in primul rand. Acest lucru poate duce la deteriorarea suplimentara nu numai a sanatatii reproductive a femeii, ci si a bunastarii  fizice si psihologice.

complicatii hipomenoree

Tratament

Sunt disponibile o varietate de tehnici de diagnostic, cum ar fi teste de sange si proceduri imagistice, cum ar fi histerosalpingografia, o ecografie, rareori RMN si proceduri precum examinarea cavitatii uterine pentru diagnosticarea anomaliilor uterului si endometrului.

Menstruatia poate fi mai usoara decat de obicei, fara o cauza subiacenta. Adresati-va medicului daca:

  • lipsesc 3 menstruatii consecutive si nu sunteti insarcinata;
  • credeti ca ati putea fi insarcinata;
  • aveti perioade menstruale neregulate;
  • aveti sangerari intre menstruatii;
  • simtiti durere severa in timpul menstruatiei.

Tratamentul hipomenoreei se concentreaza pe reglarea sistemului endocrin al femeii si pe imbunatatirea echilibrului hormonal. Medicul va examina tiparul fluxului menstrual si, in consecinta, va putea exclude orice afectiuni subiacente. Medicul va discuta posibilele motive pentru menstruatiile redusa si va face teste pentru diferite afectiuni pentru a determina un plan de tratament adecvat. Tratamentul hipomenoreei porneste de la o intelegere completa a istoricului ciclurilor menstruale. Daca exista probleme hormonale, atunci se vor sugera tratamente hormonale. Cu toate acestea, adesea rezultatele se dovedesc a fi normale. Suplimente nutritive, cum ar fi fier, acid folic si vitamina B12, pot ajuta la tratarea anumitor cauze din spatele hipomenoreei.

Referinte:
(1) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods
(2) https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/menstruation/how-do-i-know-if-my-menstrual-cycle-normal
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322935
(5) https://www.healthline.com/health/womens-health/short-period
(6) https://www.fertilitysmarts.com/definition/406/hypomenorrhea

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *