Menstruatia dupa nastere – ce trebuie sa stii

menstruatia dupa nastere

Menstruatia dupa nastere – iata ce schimbari apar dupa nastere in ceea ce priveste ciclul menstrual si menstruatiile. Afla cum se schimba menstruatia dupa nastere si cand apare prima menstruatie dupa sarcina si nastere.

CUPRINS:

1. Cum se schimba menstruatia dupa nastere?
2. Cand revine menstruatia dupa sarcina si nastere?
3. Cum afecteaza alaptarea menstruatiile?
4. Menstruatia dupa nastere si fertilitatea
5. Ce sunt lohiile?

Cum se schimba menstruatia dupa nastere?

In lunile de dupa nastere, menstruatiile pot fi neregulate, dar pot reveni la normal in timp. Nu exista nicio modalitate de a prezice modul in care nasterea va afecta menstruatia unei femei.

Uneori, femeile au menstruatii mai intense, mai lungi sau mai dureroase dupa ce au nascut. Aceste modificari pot fi legate de o cavitate uterina mai mare si mai mult endometru (mucoasa care acopera uterul). Cu toate acestea, pentru unele femei, menstruatiile devin mai usoare si mai putin dureroase. Asta se intampla pentru ca sarcina si nasterea au intins uterul si au dilatat colul uterin. Sarcina elibereaza si hormoni care relaxeaza muschii uterini. Uneori, sangele menstrual are o culoare diferita, pot exista mai multe cheaguri decat de obicei sau crampele pot fi mai intense.

Exista multe motive pentru care menstruatiile se pot schimba dupa nastere, inclusiv:

  • uterul are nevoie de timp pentru a reveni la dimensiunea normala;
  • schimbarea nivelului hormonal;
  • alaptarea care afecteaza nivelul hormonilor.

Simptomele sindromului premenstrual se pot schimba, de asemenea, in bine sau in mai rau dupa nastere. Pentru unele femei, simptomele sindromului premenstrual sunt mai puternice, in timp ce alte femei considera ca nu mai sunt la fel de puternic afectate de modificarile hormonale in zilele anterioare menstruatiei.

cand apare menstruatia dupa nastere

Menstruatii neregulate postpartum

Mai ales in primele luni dupa nastere, este frecvent sa existe menstruatii neregulate. Este mai probabil ca femeile care alapteaza sa observe menstruatii neregulate, deoarece hormonii care sustin alaptarea pot intarzia ovulatia. Chiar si la femeile care nu alapteaza, menstruatiile pot fi neregulate, deoarece corpul are nevoie de timp pentru a-si reveni dupa sarcina si nastere. In timp, menstruatia va reveni la tiparul obisnuit.

cursuri puericultura

Cand revine menstruatia dupa sarcina si nastere?

Dupa nastere, apare o sangerare vaginala, indiferent daca ati nascut natural sau prin cezariana. Aceasta reprezinta vindecarea placentei si este cunoscuta sub numele de lohie. Aceasta sangerare va dura cateva saptamani dupa nastere si nu este considerata o reaparitie a ciclului menstrual normal si nici nu este considerata prima menstruatie postpartum. Odata ce sangerarea postpartum s-a oprit, menstruatia poate reveni oricand – de la cateva saptamani la cateva luni sau mai mult.

Este greu sa spunem cu precizie momentul in care menstruatiile vor reveni, deoarece acest lucru difera de la o femeie la alta. Principalul factor care afecteaza momentul primei menstruatii postpartum este ovulatia. Daca hraniti copilul cu biberonul sau combinati hranirea cu biberonul cu alaptarea, prima menstruatie ar putea incepe dupa 5 – 6 saptamani de la nastere. Daca alaptati exclusiv (inclusiv noaptea) fara sa hraniti copilul si cu biberonul, este posibil ca menstruatiile sa reinceapa abia cand incetati alaptarea sau cel putin cand opriti alaptarea pe timp de noapte. Asta din cauza faptului ca hormonul care este legat de productia de lapte matern poate opri productia de hormoni ce controleaza menstruatia.

miababy magazin

Cum afecteaza alaptarea menstruatiile?

Un factor cheie pentru a determina cand revine menstruatia este alaptarea. In timp ce unele femei au menstruatie chiar daca alapteaza, majoritatea nu. Cercetarile sugereaza ca pentru 70% dintre mamele care nu alapteaza menstruatia apare cam la 12 saptamani dupa nastere. Daca alaptati, de obicei nu veti avea menstruatii normale timp de cateva luni, in functie de cantitatea si frecventa alaptarii si de numarul eventual de hraniri cu biberonul.

Dupa intarcare, menstruatia va aparea de obicei in decurs de o luna sau doua. De asemenea, s-ar putea sa reveniti la menstruatii dupa modelul anterior sarcinii pe masura ce bebelusul incepe sa manance alimente solide sau daca incepeti sa completati cu formula sau solide.

menstruatia si alaptarea

Alti factori care influenteaza menstruatia dupa nastere

Pe langa metoda de hranire a copilului, reaparitia menstruatiei depinde si de alti factori. De exemple, daca reincepeti utilizarea pilulelor anticonceptionale dupa sarcina, menstruatiile pot continua sa fie mai usoare. Daca aveti endometrioza sau aveti antecedente de menstruatii dureroase, este posibil sa aveti menstruatii mai usoare la inceput dupa nasterea bebelusului. Insa, aceasta schimbare este de obicei doar temporara.

Menstruatia in timpul alaptarii

Este posibil ca femeile care alapteaza sa nu aiba menstruatie postpartum mai multe luni, deoarece alaptarea previne adesea ovulatia si menstruatia ulterioara. Cand menstruatia revine, nu inseamna ca trebuie sa intarcati copilul. Alaptarea in acelasi timp cu menstruatia este perfect sigura. Laptele matern este inca sanatos si hranitor pentru bebelus. Cu toate acestea, modificarile hormonale din zilele dinainte de menstruatie pot afecta laptele matern si modelul de alaptare al bebelusului timp de cateva zile, dar nu mereu. De asemenea, este posibil ca revenirea menstruatiei sa provoace sensibilitate la nivelul mamelonului, o scadere a cantitatii de lapte matern si schimbarea gustului laptelui matern.

Menstruatia dupa nastere si fertilitatea

Dupa aparitia menstruatiilor, fertilitatea va creste. E important sa va informati cu privire la optiunile de contraceptie din timp. Puteti elibera un ovul din ovar (ovulatie) inainte de revenirea menstruatiei. Prin urmare, exista sansa sa ramaneti gravida in timp ce alaptati chiar inainte de a va reveni menstruatia.

Pot sa raman insarcinata daca alaptez?

In perioada de alaptare ovarele nu vor mai produce ovule, astfel ca e mai dificil sa ramai insarcinata, insa NU imposibil. Este posibil sa ramai insarcinata la doar 3 saptamani dupa nasterea copilului, chiar daca menstruatia nu a inceput inca din nou.  ➤ Citeste despre contraceptia dupa nastere.

Este important sa retineti ca este posibil sa ovulati chiar si in timp ce alaptati si puteti ramane gravida din nou in acest timp. Unele femei folosesc tehnica amenoreei de lactatie ca mijloc de contraceptie in acest timp. Aceasta este o metoda foarte specifica de contraceptie, cu reguli stricte. Nu orice mama care alapteaza poate folosi aceasta metoda. Principiul amenoreei de lactatie este ca alaptarea afecteaza secretia de hormoni legati de ovulatie, iar femeia va fi mai putin fertila. Pentru aceasta metoda e necesar ca bebelusul sa fie alaptat natural, adica nu sa se foloseasca pompa. Metoda nu mai este valabila dupa aparitia ciclului menstrual si dupa 6 luni, in general.

Retineti ca alaptarea NU are eficienta 100% in prevenirea sarcinii. Daca nu va doriti sa ramaneti insarcinata din nou imediat dupa nastere, e indicat sa folositi o alta metoda contraceptiva.

ce sunt lohiile

Ce sunt lohiile?

Lohiile inseamna scurgeri vaginale dupa nastere. Initial sunt sangerari de culoare rosu inchis, cu cheaguri. Lohia este o combinatie de mucus, tesut si sange pe care uterul il elimina, deoarece isi inlocuieste mucoasa dupa nastere. In cateva zile sau saptamani, sangerarea devine mai usoara, devenind in cele din urma roz, maro si galbuie. Femeile pot sa experimenteze uneori crampe atunci cand se elimina lohiile, deoarece uterul se contracta pe masura ce revine la dimensiunea obisnuita.

In prima zi dupa nastere, puteti observa o sangerare de culoare rosu aprins pana la rosu-maroniu. Poate fi un debit mai puternic – puteti umple un absorbant de maternitate la fiecare cateva ore, cu unul sau doua cheaguri sau cateva mai mici. In zilele 2-6 sangele poate deveni maroniu sau rosu roziu. Fluxul e moderat si cu cheaguri de sange mai mici. In zilele 7-10 sangele e maroniu sau rosu roz, dar mai deschis la culoare. Fluxul e variabil, dar mai usor. In zilele 11-14 sangerarea e maronie sau rozie, devenind mai deschisa. Debitul e mai usor. In saptamanile 3 – 4 scurgerea e mai usoara, mai palida, cu nuanta de rosu albicios. In saptamanile 5-6 apar pete maronii, rozii sau galbui.

Lohia nu este menstruatie!

Lohia este la fel ca menstruatia – doar ca este mai intensa si dureaza mai mult. De asemenea, are cateva componente pe care nu le veti gasi in sangele menstrual, cum ar fi mucusul si tesutul din uter, mai ales de unde a fost atasata placenta. Lohia este un semn ca organismul se recupereaza dupa nastere, deoarece uterul elimina mucoasa care a sustinut sarcina.

Este posibil sa confundati lohiile cu menstruatia. Desi atat lohia, cat si menstruatia incep ca sangerare rosu aprins, lohia tinde sa devina mai deschisa la culoare pe masura ce trec zilele, in timp ce sangele din menstruatie devine mai inchis in timp.

modificari menstruale dupa nastere

ATENTIE!

Daca eliminati multe cheaguri mari de sange sau sangerarea este foarte severa in primele 24 de ore, solicitati ajutor medical. Eliminarea multor cheaguri mari de sange sau o cantitate mare de sange in primele 24 de ore dupa nastere pot fi simptome ale hemoragiei primare postpartum. 5 din 100 de femei au hemoragie primara dupa nastere. Factorii de risc pentru hemoragia primara postpartum includ:

  • hemoragii anterioare postpartum;
  • IMC peste 35;
  • sarcina multipla;
  • placenta previa sau abruptie placentara;
  • preeclampsie sau hipertensiune arteriala;
  • anemie;
  • administrarea de medicamente pentru diluarea sangelui;
  • probleme de coagulare a sangelui;
  • nastere prin cezariana;
  • travaliu indus;
  • placenta retinuta;
  • epiziotomie;
  • nastere cu forceps;
  • travaliu prelungit;
  • copil cu greutate prea mare.

SFATURI

  • Ia in considerare sangerarile postpartum atunci cand iti faci bagajul pentru maternitate. Nu uita sa iti pui absorbante pentru maternitate. Foloseste absorbante externe. Nu folosi tampoane interne, care pot introduce bacterii in uterul si tractul genital care inca se recupereaza.
  • Ai grija la riscul de infectii. Spala-te bine pe maini inainte si dupa utilizarea toaletei si schimbarea absorbantului de maternitate. Evita sa iti atingi cusaturile sau orice pansament. De asemenea, indeparteaza bijuteriile si ceasul inainte de a te spala pe maini si mentine unghiile taiate scurt.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/when-will-my-periods-start-again-after-pregnancy/
(2) https://www.whattoexpect.com/first-year/week-16/period.aspx
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323293
(4) https://health.clevelandclinic.org/do-your-periods-change-after-pregnancy/
(5) https://www.llli.org/breastfeeding-info/menstruation/
(6) https://www.verywellfamily.com/first-postpartum-period-2759441
(7) https://www.healthdirect.gov.au/breastfeeding-and-periods
(8) https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-period-postpartum#1

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *