Fibrinogen crescut la adulti sau copii – ce inseamna

fibrinogen crescut la adulti sau copii

banner-peg-perego-miababy

Iata care pot fi cauzele pentru fibrinogen crescut la adulti sau copii, ce complicatii pot fi asociate si ce masuri pot fi luate pentru reducerea nivelului de fibrinogen.

CUPRINS:

1. Ce este fibrinogenul?
2. Indicatii pentru testarea nivelului de fibrinogen
3. Cauze pentru fibrinogen crescut
4. Complicatii fibrinogen crescut
5. Reducerea nivelului de fibrinogen
6. Intrebari frecvente

Ce este fibrinogenul?

Fibrinogen sau factorul I al coagularii reprezinta o glicoproteina din plasma sangvina care este produsa in ficat. Poate fi transformat de trombina in fibrine care se unesc si formeaza un cheag de fibrina. Fibrinogenul este unul dintre cei 13 factori de coagulare responsabili pentru coagularea normala a sangelui. Testarea nivelului de fibrinogen ajuta medicii sa depisteze o tulburare de sangerare sau de coagulare a sangelui. Fibrinogenul este o proteina importanta produsa de ficat. Daca apare sangerare in orice parte a corpului, fibrinogenul este eliberat din ficat si ajunge la locul sangerarii pentru a ajuta la formarea unui cheag de sange.

banner-peg-perego-miababy

Cand apare o sangerare, corpul initiaza un proces numit cascada coagularii. Acest proces face ca factorii de coagulare sa se combine si sa produca un cheag care va opri sangerarea. Cand nu exista suficient fibrinogen sau cascada nu functioneaza normal, apar dificultati in formarea cheagurilor – acest lucru poate provoca sangerari excesive. Fibrinogenul crescut cronic poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea tromboembolismului arterial.

fibrinogen peste limita

Indicatii pentru testarea nivelului de fibrinogen

Testul de sange pentru fibrinogen este utilizat pentru a evalua cat de bine functioneaza proteina numita fibrinogen – numita si factorul de coagulare I – si pentru a masura nivelurile acesteia in sange. Uneori, este folosit pentru a vedea daca aveti risc de a dezvolta boli de inima. Asta din cauza faptului ca un nivel ridicat de fibrinogen poate arata un risc ridicat de a dezvolta boli de inima si accident vascular cerebral.

Este posibil sa aveti nevoie de acest test daca sangerati prea mult sau prea mult timp. Este posibil sa fie indicata testarea si daca formati cheaguri de sange in mod anormal. Prea putin fibrinogen poate provoca sangerari prelungite. Insa, prea mult fibrinogen poate creste riscul de cheaguri in interiorul vaselor de sange. Aceste cheaguri s-ar putea desprinde si ar putea ajunge la creier sau plamani, punand viata in pericol.

Alte motive pentru a indica acest test pot include:

cursuri puericultura
  • rezultate anormale la alte analize pentru coagularea sangelui, cum ar fi timpul de protrombina sau INR, timpul partial de tromboplastina (PTT) sau timpul de coagulare a trombinei (TCT), care sugereaza o problema de coagulare;
  • pacientul are simptome ale unei boli numite coagulare intravasculara diseminata (DIC) in care proteinele de coagulare sunt prea active;
  • pacientul este testat pentru boli hepatice;
  • semne de sangerare excesiva, de exemplu invinetire usoara, sangerari nazale frecvente sau sangerari ale gingiilor;
  • pacientul este monitorizat pentru tratamentul de prevenire a formarii cheagurilor de sange;
  • antecedente familiale de sangerare sau tulburari de coagulare, cum ar fi deficitul de factor I.

Tipuri de analize fibrinogen

Fibrinogenul este produs de ficat si este important pentru coagularea sangelui. Este o proteina care ajuta la oprirea sangerarii si la sustinerea vindecarii ranilor prin formarea de cheaguri la locul sangerarii. ‌

Exista doua tipuri de teste de sange pentru fibrinogen:

miababy magazin
  • Testul de activitate a fibrinogenului – ‌Acest test analizeaza cat de bine functioneaza fibrinogenul analizand cat timp dureaza formarea unui cheag de sange. Daca dureaza prea mult, ar putea insemna ca fibrinogenul nu functioneaza bine sau ca nivelurile sunt mai mici decat trebuie.
  • Testul antigen al fibrinogenului – ‌Acest test este utilizat pentru a masura nivelul de fibrinogen din sange.

Riscul de cheaguri de sange este mai mare daca:

  • ati suferit recent o interventie chirurgicala;
  • ati stat intr-o singura pozitie pentru perioade lungi de timp;
  • aveti diabet sau colesterol marit;
  • aveti exces de greutate corporala – supraponderalitate si obezitate;
  • aveti varsta peste 60 de ani.

cauze pentru fibrinogen marit

Valori normale fibrinogen

  • adulti: 200-400 mg/dL;
  • copii 11-18 ani: 160 – 390 mg/dL;
  • copii 2-10 ani: 140-390 mg/dL;
  • bebelusi: 160-390 mg/dL.

Medicul va poate recomanda si alte teste pentru a evalua coagularea sangelui. Rezultatele analizelor pot varia in functie de varsta, gen, istoric de sanatate, metoda utilizata pentru testare si alte lucruri. Este posibil ca rezultatele testelor sa nu insemne ca aveti o problema. Doar medicul va poate spune ce inseamna rezultatele analizelor, in functie de starea generala de sanatate si de alti factori.

Cauze pentru fibrinogen crescut

Fibrinogenul poate fi crescut in cazul afectiunilor inflamatorii acute sau cronice. O valoare a fibrinogenului mai mica de 50 mg/dL poate insemna ca exista risc mare de sangerare dupa o interventie chirurgicala. O valoare a fibrinogenului mai mare de 700 mg/dL poate insemna ca exista risc mare de formare cheaguri care ar putea afecta inima sau creierul.

Valorile ridicate ale fibrinogenului pot fi date de:

  • infectii si inflamatii – Fibrinogenul este o proteina pozitiva in faza acuta, ceea ce inseamna ca productia sa este crescuta in timpul leziunilor, infectiei si inflamatiei.
  • pilule contraceptive – Contraceptivele orale pot creste nivelurile de fibrinogen, in special cele avand concentratie mare de estrogen.
  • sarcina – Femeile insarcinate se confrunta cu niveluri mai mari de fibrinogen, probabil pentru a preveni sangerarea excesiva la nastere. Pe masura ce sarcina progreseaza, concentratia de fibrinogen creste de pana la 3 ori intervalul normal si apoi revine la valoarea initiala la 4 – 6 saptamani dupa nastere. Nivelurile de fibrinogen cresc in mod normal pe parcursul sarcinii pentru a preveni sangerarea excesiva in timpul nasterii.
  • stres – Stresul poate creste pe termen scurt nivelul de fibrinogen, iar cresterea nivelului de cortizol poate fi asociata cu o crestere a nivelului de fibrinogen.
  • fumatul – Fumatorii si fostii fumatori au niveluri semnificativ mai mari de fibrinogen decat nefumatorii (pana la 53% mai mult fibrinogen si, respectiv, cu pana la 11% mai mult).
  • unele modificari genetice – Anumite studii sugereaza ca genele reprezinta 34 – 46% din variatia individuala a nivelurilor de fibrinogen. Tulburarea mostenita homocistinuria poate creste nivelurile sangvine ale aminoacidului homocisteina, ducand la niveluri crescute de fibrinogen.
  • obezitatea – Mai multe studii sugereaza ca persoanele supraponderale au, in general, un nivel mai mare de fibrinogen. Desi nu a fost dovedita o relatie cauzala, capacitatea exercitiilor fizice de a scadea fibrinogenul sugereaza ca grasimea corporala si inflamatia cronica determina partial nivelurile de fibrinogen.

Ce ar putea afecta rezultatele testelor?

Daca luati medicamentul heparina, acesta ar putea interfera cu rezultatele testelor. Daca luati pilule anticonceptionale sau estrogen, ar putea creste nivelul de fibrinogen. Exercitiile intense pot provoca o crestere temporara a fibrinogenului. Medicamentele care pot scadea nivelul de fibrinogen includ streptokinaza, acidul valproic, fenobarbitalul si steroizii anabolizanti.

fibrinogen prea mare

Complicatii fibrinogen crescut

Nivelurile crescute de fibrinogen cresc riscul de aparitie a cheagurilor de sange, care, la randul lor, pot contribui la un risc crescut de boli de inima. Fibrinogenul ridicat este asociat cu rate mai mari de boli de inima, disfunctie a vaselor de sange si accident vascular cerebral. Potrivit unor estimari, fibrinogenul ridicat prezice o serie de probleme, precum si hipertensiunea arteriala si fumatul. Fibrinogenul crescut este legat de colesterol ridicat, in special colesterol LDL, la persoanele fara antecedente de boli de inima. Persoanele cu hipertensiune arteriala au adesea si fibrinogen crescut.

De asemenea, fibrinogenul activeaza moleculele care cresc inflamatia (IL-8, MCP-1, MMP-9, Mac-1) in timp ce inhiba moleculele care ar putea sa o reduca (PPARα, PPARγ), atat in ​​sange, cat si in creier. Anumite tipuri de bacterii (Streptococcus) se leaga de fibrinogen pentru a promova inflamatia in timpul infectiei.

In plus, unele studii sugereaza ca nivelurile ridicate de fibrinogen pot prezice viitorul declin cognitiv, precum si dezvoltarea bolii Alzheimer si a dementei. Fibrinogenul poate creste deteriorarea creierului in boala Alzheimer, insa mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Citeste si Fibrinogen scazut la copii si adulti.

Reducerea nivelului de fibrinogen

Valorile normale de fibrinogen sunt considerate a fi 200-400 mg/dL. Valorile prea mici pot fi asociate cu risc de sangerare, in timp ce valorile prea mari pot insemna risc de formare a cheagurilor de sange.

Fibrinogenul ridicat este adesea cauzat de o stare de sanatate subiacenta. Cel mai important lucru este sa discutati cu medicul pentru a afla ce cauzeaza fibrinogenul marit si pentru a trata afectiunea de baza. De exemplu, daca fibrinogenul este marit din cauza unei infectii sau a unui proces inflamator acut, acesta va reveni la normal odata ce problema de baza s-a rezolvat. Daca medicul va spune ca fibrinogenul ridicat creste riscul de boli de inima, puteti face modificari care va vor imbunatati nivelul altor factori de risc pentru bolile de inima, cum ar fi scaderea colesterolului rau si cresterea colesterolului bun. Unele medicamente care scad colesterolul pot imbunatati nivelul de fibrinogen.

Cand vine vorba despre modificarile stilului de viata, alimentele care pot reduce colesterolul rau (LDL) pot, de asemenea, sa scada nivelul de fibrinogen. Astfel de alimente includ grasimile sanatoase si fibrele alimentare. In plus, studiile arata ca exista o legatura intre dietele bogate in carne rosie, zahar si grasimi saturate si nivelurile ridicate de fibrinogen. Prin urmare, consumul mai mare de fructe si legume si evitarea alimentelor cu zahar,  alimentelor procesate si fast-food sunt masuri ce pot ajuta la scaderea nivelului de fibrinogen. In plus, mai multe studii au gasit o corelatie intre exercitiile fizice regulate si nivelurile mai mici de fibrinogen. De asemenea, este important sa va mentineti la o greutate corporala sanatoasa. Obezitatea poate creste nivelul de fibrinogen, probabil prin cresterea inflamatiei cronice in organism.

INTREBARI FRECVENTE

Care sunt valorile normale pentru fibrinogen?

Intervalul considerat normal pentru fibrinogen la adulti este de 200-400 mg/dL. Valorile mai mici sau mai mari pot avea diferite cauze, si doar medicul poate stabili care sunt acestea, pe baza unui examen fizic si a altor analize asociate.

Care sunt in general cauzele pentru cresterea sintezei de fibrinogen?

In general, cresterea sintezei de fibrinogen este legata de infectii, inflamatii, traumatisme, arsuri. Insa, pot exista si alte cauze.

Ce riscuri sunt asociate nivelurile crescute de fibrinogen?

Nivelurile crescute de fibrinogen sunt asociate cu risc mai mare de boli cardiovasculare si risc de formare a cheagurilor de sange.

miababy magazin

Care sunt cauzele pentru fibrinogen marit in sarcina?

In sarcina, nivelul de fibrinogen poate creste in mod fiziologic. Insa, medicul va monitoriza starea prin analize periodice in sarcina pentru a preintampina orice probleme, cum ar fi un proces inflamator. Informati medicul daca apar simptome ca sange in urina sau in scaun, sangerari nazale, gingivale sau gastrointestinale, invinetire usoara. Nivelul de fibrinogen in sarcina va creste constant, in pregatire pentru momentul nasterii, fiind mai mare in a doua parte a sarcinii.

Fumatul creste nivelul de fibrinogen?

Da, fumatul este asociat cu o crestere a nivelului de fibrinogen.

Ce medicamente pot duce la cresterea fibrinogenului?

Unele medicamente pot determina cresterea nivelului de fibrinogen, si anume: tratamente cu estrogen, anticonceptionale orale, unele medicamente de chimioterapie, aspirina etc.

Referinte:

(1) https://www.testing.com/tests/fibrinogen/
(2) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-fibrinogen-blood-test
(3) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=factor_i
(4) https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/40937
(5) https://emedicine.medscape.com/article/2085501-overview

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Fibrinogen crescut la adulti sau copii – ce inseamna”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *