Analize sarcina – afla totul despre analizele de sarcina pe care trebuie sa le faca gravida, detaliate pe fiecare trimestru in parte, in articolul de mai jos.
Desi e o stare absolut normala, sarcina poate produce in organismul femeii o serie de tulburari ce pot fi evitate prin respecatrea unor reguli de baza ce tin de igiena sexuala.
In primul rand, medicul este cel care trebuie sa confirme prezenta sau absenta sarcinii. Apoi, femeia trebuie sa afle daca starea sanatatii ei ii permite sa pastreze sarcina sau nu. In sfarsit, la consultatiile periodice, care in primele luni de sarcina se executa lunar, medicul urmareste felul in care este tolerata sarcina, prevenind si tratand eventualele manifestari anormale.
>>> Mai multe detalii despre sarcina pe saptamani. <<<
Tensiunea arteriala se masoara cu ocazia fiecarei examinari. In mod normal se inregistreaza o crestere moderata a tensiunii in cursul ultimelor luni de sarcina, neavand o semnificatie patologica.
Cantarirea gravidei in fiecare luna este de asemenea obligatorie. In mod normal, pana la sfarsitul sarcinii, femeia trebuie sa creasca in greutate, in medie, cu 12kg. Cresterile mai mari de greutate pot indica o retinere de apa care trebuie corectata prin regim alimentar si/sau tratament medicamentos.
Analizele pe fiecare trimestru de sarcina
Analize sarcina | Trimestrul 1
Hemoleucograma
Hemoleucograma completa ofera informatii despre celulele din sangele gravidei. Numaratoarea globulelor rosii si albe si dozarea cantitatii de hemoglobina se executa periodic, daca este cazul, deoarece in cursul sarcinii se pot produce anemii care daca nu sunt corectate la timp pot afecta serios sanatatea mamei. Hemoleucograma verifica nivelurile de celule rosii, albe si trombocite.
Biochimie
In cadrul consultatiilor se va examina in mod amanuntit inima femeii, care in timpul sarcinii si al nasterii trebuie sa faca fata unor eforturi sporite, plamanii, rinichii si ficatul mai ales la femeile care au avut in trecut o afectiune a acestor organe. In plus, se executa o serie de analize de laborator. In cadrul acestor analize se verifica TGO, TGP, uree, creatinina, acid uric, glicemie, calcemie, proteinemie si eventual se face si un test de screening pentru diabetul gestational.
TGO si TGP sunt enzime hepatice si se testeaza pentru a vedea daca ficatul functioneaza normal.
Ureea, creatinina si acidul uric daca sunt in limite normale arata buna functionare a rinichilor.
Glicemia ridicata sau prea scazuta indica daca gravida are diabet sau hipoglicemie, sau in cazul in care e in limite normale, arata ca totul este in regula.
Colesterolul, trigliceridele sau HDL si LDL pot fi usor modificate in sarcina in mod normal.
Profil de coagulare: APTT
Aceasta analiza este foarte importanta deoarece in cazul in care nu iese bine, poate indica o tendinta de hipercoagulabilitate a sangelui ce poate duce la formarea de chaguri de sange si astfel intreruperea circulatiei sanguine catre fat. In cazul in care sunt depistate probleme, medicul poate prescrie un tratament cu anticoagulant sau mai multe analize pentru a depista cauza.
Grupa de sange si Rh
Grupa sanguina si RH-ul, daca nu sunt cunoscute, trebuie cercetate neaparat la femeia gravida, intrucat in timpul sarcinii sau al nasterii se pot dovedi necesare.
Aceasta analiza nu o face numai gravida, ci si partenerul. In cazul in care exista incompatibilitati intre Rh-ul partenerului, pot aparea complicatii. De exemplu, in cazul in care mama are Rh negativ iar tatal Rh pozitiv, mama va trebui sa urmeze un tratament specific.
TSH
Trebuie verificati si hormonii tiroidieni ai gravidei pentru a verifica daca tiroida functioneaza optim. Hormonii produsi de tiroida se duc catre fat si sunt esentiali in dezvoltarea acestuia. Hipotiroidita poate duce la anomalii de dezvoltare ale fatului. Aceasta analiza nu este intotdeauna data de medici, mai ales in cazul femeilor tinere cu risc scazut.
Electroforeza Hemoglobina
Aceasta analiza nu este recomandata in fiecare caz, ci doar pentru femeile care au risc de talasemie – boala a sangelui. La femeile cu anemii, medicul poate recomanda sa se faca aceasta analiza.
Urina: sumar de urina si urocultura
Examenul de urina se face periodic, la inceput mai rar, iar in ultimele luni de sarcina chiar si la doua saptamani. In urina se cerceteaza mai ales aparitia albuminei. Urmele nedozabile nu au semnificatie patologica deoarece ele provin deseori din secretiile vaginale. Cand cantitatea de albumina creste, este semn ca se poate instala o complicatie serioasa a sarcinii.
Examen secretie vaginala
Examenul secretiilor vaginale are ca scop depistarea infectiilor cu trichomonas sau genococ. Depistarea genococului, microbul blenoragiei, are foarte mare importanta deoarece in timpul sarcinii copilul se poate infecta la ochi si poate duce la orbire.
Se poate recomanda si un examen complex al secretiei cervico-vaginale pentru Chlamydia, Mycoplasma si Ureaplasma, acestia fiind germeni care se transmit pe cale sexuala si cresc riscul de nastere prematura si avort spontan.
Examen citologic Babes-Papanicolau
Antigenul HBs, Anticorpi anti-HCV, VDRL, HIV
Acestea sunt analize pentru a depista hepatita B, C, sifilis (analiza Wassermann, care se face la inceput deoarece in timpul sarcinii aceasta analiza poate da rezultate eronate) si HIV.
Anticorpi anti-Toxoplasma tip IgM si IgG
Aceasta infectie se ia de obicei din materiile fecale ale pisicii sau din carnea infestata si este riscanta pentru fat.
Anticorpi anti-Rubella tip IgM si IgG
Cele mai multe femei au avut rubeola in copilarie asa ca vor avea anticorpi de tip IgG in sange. Absenta acestora o va atentiona pe gravida sa se protejeze pentru a nu contracta boala in sarcina.
Anticorpi anti-CMV IgM si IgG
In cazul in care aceasta infectie e luata in sarcina, organele fatului pot fi afectate. Asadar, aceasta analiza arata daca exista o infectie actuala (IgM reactivi sau pozitivi) sau daca a existat o infectie in trecut (prezenti fiind IgG).
Anticorpi anti-HSV IgM si IgG
Medicul trebuie sa stie daca gravida are virusul herpetic in sange deoarece in cazul in care la nasterea naturala gravida are leziuni active de herpes genital, bebelusul se poate imbolnavi.
Listeria
Aceasta este o bacterie gasita uneori in carne afumata sau branzeturi si poate duce la multe complicatii.
Screening-ul pentru anomalii cromozomiale: BITEST (markeri de sange) + Ecografie (Translucenta nucala)
Se verifica riscul de sindroame genetice, precum Down si altele. Acest screening presupune recoltarea de sange pentru evaluarea a doi markeri biologici (beta-HCG is PAPP-A), apoi evaluarea unor parametrii ecografici ai fatului (grosimea translucentei nucale – zona din spatele cefei fatului) si in final corelarea datelor obtinute pentru a aprecia riscul de anomalii genetice.
Ecografia morfologica de trimestrul 1
Ecografia de trimestrul 1 presupune evaluarea fatului pentru a aprecia dezvoltarea organelor acestuia.
Analize sarcina | Trimestrul 2
Ecografie de morfologie fetala trimestrul 2
Se verifica buna dezvoltare a organelor fatului si se pot depista eventuale malformatii. In acest trimestru se mai pot adauga analize in functie de starea de sanatate a gravidei.
Analize sarcina | Trimestrul 3
In trimestrul 3 de sarcina se fac unele analize din trimestrul 1, precum hemoleucograma, bochimie, profilul de coagulare, sumar de urina si urocultura, secretie vaginala, culturi pentru depistarea Streptococului de grup B si ecografie de morfologie fetala trimestrul 3.
Testul de streptococ de grup B este foarte important. Acesta nu e atat de periculos pentru mama, insa poate fi pentru fat. In functie de rezultat, medicul iti va spune care este cea mai buna decizie de urmat.
In afara de aceste examinari si analize, scopul principal al consultatiilor prenatale este urmarirea felului in care evolueaza sarcina. Prin palparea uterului gravid, medicul poate constata daca sarcina se dezvolta normal.
In ultima luna de sarcina se stabileste cu precizie pozitia fatului in uter. De asemenea, se examineaza bazinul gravidei, deoarece dimensiunile si forma lui precum si pozitia fatului sunt hotaratoare in ceea ce priveste tipul de nastere, naturala sau prin cezariana.
5 Comments on “Analize sarcina | Lista completa”
Buna ziua ! Daca nasc prin cezariana este necesara analiza de streptococ b ? Va multumesc
Buna ma numesc Ileana ,am 29 ani si sunt la a doua sarcina dupa aproape 12 ani .Am 17 saptamani de sarcina ,am facut analizele uzuale ,dublu test ,triplu ,calcemia ,sideremia ,hemoleucograma completa si grupa sanguina .Pana in prezent toate analizele sunt bune ,mai trebuie ceva in plus de facut?
Da..si eu am facut analiza pt streptococul B si am nascut prin cezariana!
Buna,sunt insarcinata in 37 de saptamani,si as dori sa stiu ce analize pot face in ULTIMA LUNA(cu toate ca pana acum am facut doar cateva analize la sange si urina,ecografii )astept rasp
Sunt însărcinată în 12 săptămâni. Medicul mi a recomandat analize pentru tromboflebita ereditara. În ce consta aceste analize. Multumesc